Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3225658 Постинги: 6933 Коментари: 4323
Постинги в блога от Юни, 2019 г.
2 3  >  >>
 https://komunistibg.wordpress.com/documents/%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7-%D0%BD%D0%B0/

Прочетете им устава. Противоречи както на Конституцията, в частта за насилственото вземане на властта. След като марксизма-ленинизма стои в основата на разбирането на партията за водене на политическа борба, значи приемат насилственото сваляне на властта за свое верую. Още повече, че комунистическият режим е обявен за противоконституционен със Закон, от 2000г.

Само текстовете за 9-ти септември, за въоръженото въстание на българския народ и ред други глупости, дават основание на правоохранителните органи за забравят тази организация. Ама кой да го направи, като и тези са от онези.



Прочетох им програмата, отгоре, отгоре. Не са писали, че като вземат властта, ще направят "завод на живота", в който ще произвеждат нов модел "москвич Малеко", за който ще чакаме 12 години ред, за да си го закупим и че право да не чакат ред ще имат партийните секретари, борците срещу капитализма, комбайнерите първи разряд и дружинната ръководителка на 5б клас в 32 Училище, в село Самоводене. Баси и тъпаците.


Изглежда обаче тъпаците са тези, които им се връзват на глупавите приказки.



Категория: Политика
Прочетен: 147 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.06.2019 16:41
 https://news.bg/society/fandakova-izpitala-na-garba-si-prezastroyavaneto-v-sofiya.html


Заглавието е цитат на заглавието в Нюз.бг.


Представете си, ако сте кмет на София и кажете такова нещо. Все едно казвате, презастрояването е лошо нещо, изпитвам го на гърба си, но и аз като всеки обикновен човек, съм безсилен да направя нещо по въпроса.

Поток от слова, които нищо не значат. Имала срещи с граждански организации. Било трудно. Трябвало да се приемат някакви поправки в нормативната база. Тя била отворена за диалог. ПУСТОСЛОВИЕ И НАКРАЯ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. НЕ КАЗА, КОЛКО ВРЕМЕ Е РАБОТЕНО ПО ВЪПРОСА И КАКВО Е НАПРАВЕНО ДО ТУК.




ИДЕ МИ, НЕ ДА ВИКАМ, А ДА КРЕЩЯ. КАК МОЖАХМЕ ДА ИЗБЕРЕМ ТОЛКОВА БЕЗЛИЧЕН ЧОВЕК ЗА ГРАДОНАЧАЛНИК НА СОФИЯ!!!

ВМЕСТО ДА ПРЕДЛОЖИ КАК ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА И ДА ГО РЕШИ, ТЯ ТИ КАЗВА, КАК РАБОТАТА НЯМА ДА СТАНЕ.

Категория: Политика
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.06.2019 11:31
 В момента разглеждам един одиторски доклад на публична компания.
Не виждам почти никакви разлики от гледна точка на философското разбиране за това, как трябва да изглежда един отиторски доклад по принцип.


Цели 25 страници, по-голямата част от които показват раздробени на късове информационни данни за активите и пасивите, приходите и разходите, целта на което е да не ти дадат бърза и точна информация за състоянието на съответната фирма. Например, когато виждаш пред себе си баланса на една фирма, лесно можеш да съпоставиш, от една страна, паричните средства, запасите и дълготрайните активи и вземанията, които са в актива и задълженията и капитала, които са в пасива.

Да, ама често ти отнемат това предимство и трябва от различни късчета извадени данни от активите и пасивите, да си правиш изводи за състоянието на фирмата.

Това от една страна.


От друга, ВСИЧКИ ДОКЛАДИ, КОИТО АЗ СЪМ ПРЕГЛЕЖДАЛ, СТОТИЦИ ОТ КОИТО ПО СЛУЖБА, СА ОТ ФОРМАЛНИ ПО-ФОРМАЛНИ. СЪЩЕСТВУВАТ ДВЕ НЕЩА, КОИТО РАЗБИРАШ ОТ ВСЕКИ ЕДИН ДОКЛАД - КАЗВАТ ТИ, ЧЕ ОДИТОРИТЕ НЕ ОТГОВАРЯТ ЗА ТОЧНОСТТА НА ДАННИТЕ, ЗА КОИТО ОТГОВАРЯЛО РЪКОВОДСТВОТО, ЗАЩОТО ТО ПРЕДСТАВЯЛО ДАННИТЕ. ТОЕСТ, ОДИТОРИТЕ ТИ КАЗВАТ, НИЕ НЕ СМЕ РАЗСЛЕДВАЩИ, ЗА ДА ЗНАЕМ, ДАЛИ ДАННИТЕ СА "ОК" ИЛИ НЕ. НА ТОВА МУ ВИКАМ "ОГРАЖДАНЕ ОТ ОТГОВОРНОСТ".

НА ВТОРО МЯСТО, ВПЕЧАТЛЕНИЕ ПРАВИ, ЧЕ ПОЧТИ 80% ОТ ОБЕМА НА ДОКЛАДА ПРЕДСТАВЛЯВА ОПИСАНИЕ НА ПОЛИТИКИТЕ. ТОЕСТ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.

НАКРАЯ, НИЩО НЕ ОСТАВА ЗА ОЦЕНКАТА НА РИСКОВЕТЕ ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ФИРМАТА И ИСТИНСКИ АНАЛИЗ НА ДАННИТЕ.

ЗАТОВА, ЗА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ТАЗИ ПЛЯВА ОТ ДОКЛАДИТЕ И ДА СЕ НАКАРА ОДИТОРИТЕ ДА ЗАСЛУЖАВАТ МИЛИОННИТЕ СИ ПРИХОДИ ПРЕЗ ГОДИНАТА, ДА ГИ НАКАРАМЕ ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНОТО И ДА ГИ ЗАДЪЛЖИМ ДА СЕ ПРОИЗНАСЯТ ПО ВСЯКО ЕДНО ПЕРО НА БАЛАНСА И ОТЧЕТИТЕ, КАТО ГИ АНАЛИЗИРАТ И ИНФОРМИРАТ ОБЩЕСТВЕНОСТТА ЗА ТЯХНОТО МНЕНИЕ ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ФИРМАТА.

В ДОКЛАДА, КОЙТО АЗ РАЗГЛЕЖДАМ В МОМЕНТА, ОТ 25 СТРАНИЦИ, ПОЛОВИНАТА СА ДАННИ ОТ ОТЧЕТИТЕ, КОИТО СА ДАДЕНИ НЕСИСТЕМАТИЧНО, С ЦЕЛ ДА ТЕ ОБЪРКАТ, А ДРУГАТА ПОЛОВИНА СА ОПИСАНИЕ НА ПОЛИТИКИТЕ.

МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ ПРАВОТО, ДА СЕ ОПИСВА САМО ОТКЛОНЕНИЕТО ОТ ПОЛИТИКИТЕ, РЕГЛАМЕНТИРАНИ ПРЕДИ ВСИЧКО ОТ ЗАКОНА ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО И СЪОТВЕТНИТЕ СЧЕТОВОДНИ И ОДИТОРСКИ СТАНДАРТИ. ТАКА НЯМА ДА ИМА НУЖДА СА СЕ ЗАПЪЛВАТ СТРАНИЦИТЕ С НЕЩА, ОПИСАНИ В ТЕЗИ СТАНДАРТИ, А ЩЕ СЕ АКЦЕНТИРА САМО НА РАЗМИНАВАНЕТО С ТЯХ. ВСИЧКО ТОВА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПИСАНО САМО В ЕДНА СТРАНИЦА, А НЕ НА ДЕСЕТКИ СТРАНИЦИ.

И ТАКА, НА БАЗА НА СВЪРШЕНОТО ОТ ОДИТОРИТЕ МОГА ДА ОПРЕДЕЛЯ, КАКВО СТРУВА ТЕХНИЯТ ТРУД ЗА ИЗВЪРШВАНЕТО НА ТОЗИ ОДИТ. НИЩО НЕ СТРУВА СПОРЕД МЕН, ДОРИ И ОДИТОРИТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯТ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, ЧЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ГИ ЗАМОТАЯТ И ВМЕСТО ДА ИМ ПРЕПОРЪЧАТ ДА ЧЕТАТ СЧЕТОВОДНИТЕ СТАНДАРТИ, ТЕ ИЗПЪЛВАТ ЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ ДОКЛАТА С ТЯХНОТО СЪДЪРЖАНИЕ. А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОЦЕНКАТА НА РИСКОВЕТЕ - НИЩО. АБСОЛЮТНО НИЩО. ПО ОТНОШЕНИЕ НА КОРЕКТНОСТТА НА ДАННИТЕ - СЪЩО НИЩО.

ЗА КАКВО ТОГАВА ВЗЕМАТЕ ПАРИ БЕ?

НАЛИ СИ СПОМНЯТЕ СЛУЧАЯТ С КТБ? ОТЛИЧЕН ДОКЛАД, А НАКРАЯ СЕ УСТАНОВИ, ЧЕ ВСИЧКО Е БУЛШИТ. ОДИТОРИТЕ БЯХА ГЛОБЕНИ СЪС 100 БОНА. БЪЛХА ГИ УХАПАЛА. ОБЩЕСТВОТО ЗАГУБИ 5 МИЛИАРДА, А ОДИТОРИТЕ ГИ ГЛОБИХА СЪС 100 БОНА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА "НИЩОКАЗВАТ" И ДО ДНЕС. КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ В ТАЗИ СТРАНА, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВО СИ НАПИСАЛ И ДАЛИ ТОВА Е ИСТИНА ИЛИ НЕ. ВАЖНОТО Е КОГО ПОЗНАВАШ И КОЙ МОЖЕ ДА ТЕ ПОКРИЕ, АКО НЕЩО СГАФИШ. СЛЕД ТОВА ИМАЛО НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА. КАК НЯМА ДА ИМА, КАТО ТАЗИ ОДИТОРСКА ПАСМИНА НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА БЕЗ ПОДКРЕПАТА НА СЪЩАТА ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА. БЛАТО. ТОВА СМЕ НИЕ. ЛЪЖА, ИЗМАМА, ПОЛИТИЧЕСКА ОТВРАТ, ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ ЛАКЕИ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, ЗА ДА ИЗКАРВАТ ПАРИ И ДА ЗАМАЗВАТ ИСТИНАТА. ДОКАРАХА НЕЩАТА ДОТАМ, ЧЕ ПО УЛИЦИТЕ ПО-ЛЕСНО МОЖЕШ ДА СРЕЩНЕШ ИЗМАМНИК, ОТКОЛКОТО СВЕСТЕН ЧОВЕК. ЗАЩОТО В ЕДНА ИЗМАМНА ДЪРЖАВА, ИЗМАМАТА Е ЧАСТ ОТ ИГРАТА. АКО НЕ МАМИШ, СИ АУТ. 


ЗАЩО КАЗВАМ, ЧЕ ТУК ВСИЧКО Е БЛАТО. ЩЕ ВИ ДАМ ПРИМЕР, ОТ КОЙТО СПОКОЙНО МОЖЕТЕ ДА ПОВЪРНЕТЕ, БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО ДА ХОДИТЕ ДО ТОАЛЕТНАТА И ДА ГЛЕДАТЕ ЛАЙНА ИЛИ ДА СИ БЪРКАТЕ С ПРЪСТА В ГЪРЛОТО.  ПРЕДИ 20 ГОДИНИ, ИМАШЕ ЕДИН ОДИТОР, КОЙТО ОДИТИРАШЕ ДЕЙНОСТТА НА ГОЛЕМИ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ. НЯКОИ ОТ ТЯХ ФАЛИРАХА И ВМЕСТО ДА ВЗЕМАТ ЛИЦЕНЗА НА ТОЗИ ОДИТОР, ГО НАПРАВИХА РЪКОВОДИТЕЛ НА ОСТАНАЛИТЕ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ. НА ВСИЧКИТЕ ЗАЕДНО. РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗАЩО ВИ КАЗВАМ, ЧЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА НЯМА ДА Я БЪДЕ И Е ВРЕМЕ ДА СЕ СЪБУДИМ. НАШИТЕ ОБОРИ СА ПО-МРЪСНИ ОТ АВГИЕВИТЕ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ХВАНЕМ ЗА ЛОПАТИТЕ. НО КАК ДА СТАНЕ, КАТО МИЛИОНИ ОТ НАС СА КОЛАБОРАЦИОНИСТИ С МРЪСНИЦИТЕ И СА ЧАСТ ОТ ТЕХНИТЕ ПРОЕКТИ. ТЕ РАЗЧИТАТ НА НЕЧЕСТНАТА ИГРА, ЗА ДА ПРАВЯТ ПАРИ. ТАКА ЧЕ, НЕ ЗНАМ КОЛКО ЩЕ СТРУВА ПРОМЯНАТА, ЗА КОЯТО НАСТОЯВАМ.




Категория: Политика
Прочетен: 132 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.06.2019 09:55
 Както вече казахме в предходната статия, частните структури не правят електронни търгове за доставка на хардуер, софтуер и услуги, защото икономиката ни е политизирана.


Представете си, че сте собственик на голяма фирма. Голяма фирма според българското законодателство са тези фирми, които имат над 97 милиона лева годишен оборот. Но това е формално. Политизираната икономика засяга всички фирми, независимо от оборота им. За пример вземаме обаче голямата фирма, защото колкото е по-голяма една фирма, толкова по-политизирана става за нея икономическата среда, в която съществува.

Първо си помислете. Когато приватизираха банките, защо не направиха открита процедура за продажба на банки, а всяка сделка се договаряше и нагласяваше според много фактори? Защото когато сделките са открити, ще постъпят повече пари в бюджета, но няма да постъпят пари в личните джобове. Това означава политизирана икономика и политизирана сделка. Да, говоря за корупционната икономика, която всъщност е политизираната икономика. Така, ако една банка се е продала преди 20 години за 100 милиона долара, трябва да знаете, че не това е била истинската цена на сделката. Защо ли? Защото нямаше пазарно договаряне. А пазарното договаряне означава да се отиде на публичен търг за покупката на нещото - било то някаква вещ или институция. Когато има свободно догаваряне, може да се стигне до с пъти по-висока цена от това, което получихме за българските банки. Същото важи и за Нефтохим Бургас. Ако се беше стигнал до открит търг, без политически вмешателства, дали сделката нямаше да бъде осъществена на сума значително по-висока от 130-те милиона долара, които взехме за този обект? Но тъй като не е имало справедлив търг, никой не знае колко би била пазарната цена на обекта. 

Та да се върнем на въпроса. Собственикът на голямата фирма има политически обвръзки. Приемам го като факт, без спорове и без отклонения. Няма в България силна икономическа фигура, без тя да е станата такава, без политическа намеса. Изключение може би правят някои по-малки фирми от сферата на ИТ бизнеса.

И така, представете си, че управлявате такава фирма. Трябва да продадете нещо на някое държавно или общинско ведомство. Вместо да отидете на една честна игра, веднага започвате да търсите връзки, за да получите технологическо предимство. Иначе отпадане от играта. Всъщност, това се е случило с моя приятел, който отказва да работи с държавата и общините, защото с тях няма честна игра - няма честен търг, на който да спечели по-добрият. Но други участват. Те поемат ангажименти, техните стоки и услуги се купуват. Тук става дума за милиарди левове обороти. Милиарди. Тези милиарди са значителна част от БВП на страната и те се плащат от обществените фондове. Но има и други милиарди, които са сделки между частни субекти и СЪЩО СА ПОЛИТИЗИРАНИ, БЕЗ ДОРИ И НЯКОЙ ДА ПРЕДПОЛАГА ЗА ТОВА. Представете си, че собственикът на 100 фирми, които функционират в България, трябва да избере ръководители на тези фирми. Да не си мислите, че той търси най-добрият, който да му прави бизнес. С малки изключения, схемата е следната. Той познава еди кой си, който има еди какво си влияние, което може да му помогне да реализира продукцията си. Този има синче, което иска да се изявява и ако не е пълен некадърник, него го правят началник на една от  тези фирми. Както разбирате, функционирането на тези фирми вече става политически определено. Има си доставчици има си клиенти и бизнесът си върви. Всеки е задължен с нещо на всеки. ТОВА Е НОВАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА, КЪДЕТО НЕ ПАЗАРЪК РЕШАВА, А ВРЪЗКИТЕ И ОНЕЗИ ПРИЛИЧАЩИ НА СВИНСКИ ЧЕРВА, ОПЛЕТЕНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ, КОИТО НАСЛЕДИХМЕ ОТ СОЦИАЛИЗМА.

ЗАТОВА НЯМА ЕЛЕКТРОННИ ТЪРГОВЕ. ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА НУЖНИ НА НИКОГО В ТАЗИ ДЪРЖАВА. ЗАЩОТО В ИКОНОМИКАТА НА ВРЪЗКИТЕ, ЧЕСТНОСТТА НА ИГРАТА Е ПОСЛЕДНОТО НЕЩО, КОЕТО ВЪЛНУВА УЧАСТНИЦИТЕ. ВСЕКИ ИСКА ДА ПОЛУЧИ НЯКАКВО НЕПАЗАРНО ПРЕДИМСТВО И СЕ БОРИ СЪС ЗЪБИ И НОКТИ ДА ГО ПОЛУЧИ. ВМЕСТО ДА СЕ БОРИ ЗА ДОВЕРИЕТО НА КЛИЕНТИТЕ, ТОЙ СЕ БОРИ ДА НАМЕРИ НЯКОЙ, НА КОГОТО ДА ДАДЕ ЕДНИ ПАРИ И КОЙТО ДА МУ УРЕДИ СЪОТВЕТНАТА СДЕЛКА. ИКОНОМИКА НА ВРЪЗКИТЕ. СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА.
Категория: Политика
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.06.2019 11:29
 През последните 10 години, електронните търгове бавно и колебливо навлизат в нашата икономическа практика. За отбелязване е, че такива търгове се правят от някои от частните институции в България, които са притежание на известни корпорации извън граница. Електронните търгове нямат такова значение при държавните и общинските поръчки, главно заради затрудненията, които евентуално биха възникнали пред държавни и общински служители или политици, да приберат "полагащата" им се комисионна от всяка сделка. 


Ако проверите къде се намира България в класацията за икономическа свобода, спрямо да кажем Северна Македония, ще разберете вероятно с изненада, че Македония е по-напред в класацията от България. Ние сме 39-ти, а македонците са 31-ви. Защо ли? ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ СА ИМЕННО ЕЛЕКТРОННИТЕ ТЪРГОВЕ, КОИТО ПРЕМАХВАТ В СЪЩЕСТВЕНА СТЕПЕН КОРУПЦИОННИТЕ ПРАКТИКИ.

Мой приятел, управител на една от най-големите ИТ фирми в България ми каза, че той не участва в обществени поръчки в България, защото "всичко е предварително решено". Каза ми, че има спечелени няколко такива поръчки на държавни институции в Македония. Нали разбирате, българите не сме долюбвани в Македония и това го знаят не тези, които отиват там да изядат по една кременадла или увияч, а тези, които са живели там години наред. И ВЪПРЕКИ ТОВА, ТОЙ ПЕЧЕЛИ ПОРЪЧКИ В МАКЕДОНИЯ И НЕ УЧАСТВА В ТАКИВА В БЪЛГАРИЯ.

Всички знаем, защо се получава така. Защото премиерът ни, няма значение как се казва той, няма интерес от електронните търгове. Затова и не ги налага. Знаете, че премиерът има едва ли не цялата власт и МОЖЕ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ПОИСКА НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ. Може, ама не иска, защото тогава ще спечелят най-добрите и държавата ще може да получи най-добрите оферти. Така и бюджетът ще плати най-малко при равни други условия.

Сега обаче искам да спомена някои неща, свързани с електронните търгове в частни институции. Защо там, където ефективността би трябвало да е водещ фактор, защо там електронните търгове са рядко срещано явление?
Електронните търгове са рядко срещано явление в частните институции, защото ИКОНОМИКАТА В БЪЛГАРИЯ Е ПОЛИТИЗИРАНА.


Следващата статия е за политизираната икономика, която обезмисля електронните търгове, като средство за противодействие на корупцията.


Категория: Политика
Прочетен: 155 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.06.2019 11:14
 https://clubz.bg/84572-strelba_i_rykopashen_boj_v_romski_konflikt_mobiliziraha_specchasti_v_selo_rozino


Вероятно сте чували за Розино. Разположено на едно прекрасно място, между Стара планина и Средна гора, в една чудна долина, която пролетно време мирише на рози и билки. Толкова е красиво, наоколо. И тази красива земя е населена предимно с цигани. Прости, необразовани, асоциализирани, спрямо българските представи, затворени в себе си и своите средновековни разбирания и обичаи. И агресивни. Много агресивни.

Преди няколко години, развилнели се цигани убиха с тояги и мотики собственикът на бензиностанцията в селото, защото разбирате ли, той имал НАГЛОСТТА ДА ПОИСКА ПАРИ ЗА ГОРИВОТО, КОЕТО ЕДИН ОТ ЦИГАНИТЕ БИЛ НАТОЧИЛ В КОЛАТА СИ.

Тогава рокери обикаляха в Розино, с надеждата да предизвикат сбиване и да реализират чувството за мъст, но нищо не се получи. Държавата доста успешно пази циганите от отмъщения. 

Този път обаче, те сами са се изпотрепали. Задавам въпроси, които коректните мадии и политиците не задават:
  1. Колко от жителите на селото са от цигански произход?;
  2. Къщите и другите постройки, в които живеят циганите, законни ли са? Ако има незаконни постройки, както се очаква при този етност, какво е направила общината и държавата, да премахне незаконните постройки? Какви санкции са претърпели длъжностните лица - кметове, общински съветници и т.н., за неизпълнение на техните задължения, във връзка с незаконното строителство?;
  3. Какво работят циганите в Розино и какви данъци плащат, на основание извършваната  от тях работа - ДОД, вноски в НОИ, вноски в здравната каса, вноски във фонд "Безработица" и т.н.?
  4. Какъв размер социални плащания правят и какъв размер социални помощи получават циганите в Розино?
  5. Какви приходи от здравни осигуровки на цигани в Розино има и какви разходи за лечение на цигани от Розино са правени?
  6. Колко местни данъци и такси плащат циганите и какъв процент от общите данъци и такси на населението са тези суми?
  7. Плащат ли циганите ток и вода и как се начисляват тези задължения? Имат ли законни водомери и електромери?
  8. Какви са разходите на държавата, свързани с контрола и превенцията над престъпността в селото?

Простичко казано, искам да знам, какъв е размерът на циганската икономика в село Розино и колко струва тази етническа общност на българския данъкоплатец?

И тук възниква резонния въпрос, който задавам на политиците - ЗАЩО БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ТРЯБВА ДА ЗАДЕЛЯ ОТ ОСКЪДНИТЕ СИ СРЕДСТВА, ЗА ДА ПОДДЪРЖА И ВЪЗПРОИЗВЕЖДА РАЖДАЕМОСТ, ОТ КОЯТО НИЕ КАТО ОБЩЕСТВО НЯМАМЕ ПОЛЗА, А ТЪКМО ОБРАТНОТО - ЦИГАНИЗИРАЙКИ СТРАНАТА СИ, НИЕ СЕ ОБРИЧАМЕ НА БЕДНОСТ И ОБЩЕСТВЕН СМУТ. НЕ СМЕ НАПРАВИЛИ ВСИЧКО ТОВА, ЗА ДА МОГАТ ЦИГАНИТЕ ДА НИ ГО ВЗЕМАТ. НЕ СМЕ РАБОТИЛИ ЗА ЦИГАНИТЕ И НЕ ИСКАМЕ ДА РАБОТИМ ЗА ТЯХ. ИСКАМЕ ДА РАБОТИМ ЗА СЕБЕ СИ. НЕКА ДА СЕ ФОРМИРА ЦИГАНСКИ БЮДЖЕТ, ТАКА ЧЕ ЦИГАНИТЕ ДА ВНАСЯТ ПАРИ В НЕГО И ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ НЕГО. НЕКА СЕ ОПРАВЯТ САМИ. НЕ НИ ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ, ЕТНИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ И АКО ЩЕТЕ ДАЖЕ И МИР С ТЕЗИ ХОРА. ТЕ СА РАЗЛИЧНИ ОТ НАС.

ТЕ СА РАЗЛИЧНО ОБЩЕСТВО И ЗАПОМНЕТЕ ИЛИ ТЕ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯТ С ПРАВИЛАТА, КОИТО НИЕ НАЛАГАМЕ ИЛИ НИЕ РАНО ИЛИ КЪСНО, ЩЕ СЕ СЪОБРАЗАВЯМЕ С ПРАВИЛАТА, КОИТО ТЕ НАЛАГАТ. НО НАЛИ ВИЖДАТЕ КАКВИ СА ТЕХНИТЕ "ПРАВИЛА"?


ТОГАВА ВЪЗНИКВА РЕЗОННИЯ ВЪПРОС КЪМ МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ - ЗАЩО ВАШЕТО МИНИСТЕРСТВО ДОПУСКА ДА СЕ СЛУЧВА ВСИЧКО ТОВА? ЧУДЯ СЕ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ, КАК ИМА ОЩЕ БЪЛГАРИ, КОИТО ЖИВЕЯТ В РОЗИНО! ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ НАМАЛЯВАТ ТАМ, ЗАЩОТО МВР ГО НЯМА. ТОВА ЛИ НИ ОЧАКВА ЗА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА? ВСЪЩНОСТ, КОЙ БЕШЕ МИНИСТЪРЪТ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ? ПУКА МУ НА МИНИСТЪРА ЗА ТОВА, КАКВО СТАВА В РОЗИНО. НЕГОВАТА ЗАПЛАТА НЕ ЗАВИСИ ОТ ТОВА, ДАЛИ ЦИГАНИТЕ СЕ ПРЕБИВАТ ТАМ ИЛИ УБИВАТ НЯКАКЪВ СИ СОБСТВЕНИК НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ. ДА СТЕ ВИДЕЛИ НЯКОЙ МИНИСТЪР ДА ПОСТРАДА ЗАРАДИ ТАКИВА РАБОТИ?

Категория: Политика
Прочетен: 274 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 24.06.2019 10:22
 
  1. Европа има нужда от работна ръка. Имаме нужда от платени роби. Не е трудно да се види това. Достатъчно е нашите ръководители да видят какво правят арабите в ОАЕ. Наемат евтина работна ръка от Индия, Пакистан и Бангладеш, преди всичко, когато става дума за строителството и всякакъв друг обслужващ персонал от Русия, Полша, Украйна и откъде ли не от Европа, когато става дума за хотелския и ресторантския бизнес. За тях работят архитекти от Лондон, Париж и Ню Йорк. Там не се циганят, а плащат яко. Така се прави икономика - като плащаш на масата от работниците си по 200 долара на месец и им осигуряваш фургон с климатик и транспорт от и до работното място. Тези хора няма да получат такива условия за работа в собствените си държави поне още едно десетилетие и затова идват тук, доброволно. Те няма да станат граждани на държавата, която изграждат, нито ще мога да се оженят за някоя забулена жена. Вратите за тези права са предварително затворени. Така арабите получават икономически растеж, без при това да излагат ОБЩЕСТВАТА СИ НА РЕЛИГИОЗНО, РАСОВО И СОЦИАЛНО СМЕСВАНЕ В ЗНАЧИТЕЛНИ МАЩАБИ.
  2. Заедно с работната ръка обаче, Европа внася емиграция от държави, които се характеризират с абсолютно различна религиозна, етническа, икономическа и ако щете, философска основа, при която съществуват. Стара Европа е заразена от неприроден идиотизъм и не разбира рисковете от прибързаното смесване на култури, на което ни подлага. ВМЕСТО ДА ПРЕДЛОЖАТ НА ЕМИГРАНТИТЕ РАБОТА, НАШИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ИМ ПРЕДЛАГАТ ПРАВА И ГРАЖДАНСТВО. И НЕ НИ ПИТАТ. Политическите партии сравнително късно реагират на обществените настроения, защото прогнилата политическа система да възможност за реакция от страна на обществото, в период, не по-малък от 4 години. В толкова динамично време това е твърде голям срок. 
  3. Европа продължава да играе играта наречена НЕДЕМОКРАТИЧНОСТ. Тези  измислени избори, на които участваха по-малко от една четвърт от притежаващите право на глас, доказват моята теза. Избрахме депутати за европейския парламент. И СЕГА КАКВО? С ТОВА ЛИ СВЪРШВА НАШЕТО УЧАСТИЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ЕВРОПА? ДА, ТОВА Е. НАС ПОВЕЧЕ НЯМА ДА НИ ПИТАТ ЗА НИЩО, В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 4 ГОДИНИ. И как искате тогава избирателите на Европа да се чувстват ПРИНАДЛЕЖНИ НА КАУЗАТА НА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА? А кога ще избираме заместник на Юнкер? Няма да избираме ли? Не ни се полага! За каква Европа става дума тук, след като не избираме пряко нито шефът на изпълнителната власт на тази Европа, нито който и да е комисар!!! Не ви ли прилича на декретите на превратаджиите от 1917г.? Защо да подкрепяме ЧУЖДИ решения? Чужди, защото законите, които тези хора правят там, не са оторизирани от нас, избирателите. Защо да ги спазваме. СЛЕД ТОВА ГОВОРЯТ ЗА ОТЧУЖДАВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ ВЛАСТТА. АМИ ТЯ ВЛАСТТА ГИ ОТЧУЖДАВА, СЛЕПИ ЛИ СТЕ?
  4. Европа продължава да се социализира в лошия смисъл на думата. СОЦИАЛИЗМЪТ ОЗНАЧАВА ДА УСВОЯВАШ ПАРИ. ДЕМЕК ДА ГИ КРАДЕШ СЪВСЕМ ЗАКОННО, ПОД БЛАГОВИДНИЯ ПРЕДТЕКСТ, ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА. Стотици милиарди евро са предоставени за ползване от частни лица, при съмнителен ефект от това разхитителство. И продължават. Продължават, защото чиновниците от това живеят. Да създават програми и да ни харчат парите. Резултатите тях не ги интересуват. Харченето ги интересува, защото, благодарение на това харчене те имат високоплатена и нищонеправаща за обществото РАБОТА. Чиновничеството е благодатната почва за социализма в лошите му измерения. Остава да се появи и тоталитаризмът и всичко ще бъде ОК, за господата чиновници.
  5. Оформя се едно опортюнистично крило на Европа, което се простира от Гданск до остров Крит, като отпор на самозабравила си и самоунищожаващата се стара Европа. Това крило засега не е достатъчно хомогенно и обхваща Вишеградската четворка плюс Австрия и евентуално Хърватска. Това са държавите, които мразят да приемат насилствено емигранти. Да не забравяме, че това са държави, които първо са католически страни и второ преди стотина години са били в една империя, с изключение на Полша, която тогава не е съществувала. Балканите както винаги, не са хомогенни, но при изправяне през избор, трябва да решат, дали искат нова инвация от Азия, такава, каквато сме имали през 13-16 ти век?
  6. За какво Европа финансира страни, които не само, че се намират извън съюза, но и перспективата за тяхно членство е отложена за десетилетия напред, ако изобщо има такава перспектива. Става дума за Турция. Защо Европа финансира скоростна железопътна връзка между Истанбул и Одрин? Вместо това не може ли да финансира скоростна връзка между София и Будапеща? Аман от лицемери. Ако искаме да помогнем на други държави да се присъединят към нас, не може ли да финансираме тяхното институционално развитие, а не инфраструктура? Инфраструктурата идва след това. Така че, не мога да приема Европа да дава пари за държави извън съюза, когато в самия съюз има толкова много неща за оправяне.
  7. В заключение мога да кажа, че е хубаво Европа да се придържа към ценностите, които е изповядвала при създаването си като организация - свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали и всяко друго нещо, което чиновниците искат да изплементират, за да си намерят още работа, да бъде категорически отхвърляно като проявление на социалистически тип мислене, което разбира се води до трабанти и москвичи. СТИГНА СЕ ДОТАМ, ЧЕ ДОРИ СОЦИАЛИСТИТЕ НЕ ГОВОРЯТ ВЕЧЕ ЗА "ТРУД", А ЗА "СПРАВЕДЛИВОСТ", "РАВЕНСТВО" И ДРУГИ ОТВЛЕЧЕНИ ПОНЯТИЯ. ДОРИ И ТЕ СЕ ОТКАЗАХА ОТ МАКСИМАТА, ЧЕ ВСИЧКО, КОЕТО НИ ЗАОБИКАЛЯ, Е СЛЕДСТВИЕ НА ТРУДА, КОЙТО ГРАЖДАНИТЕ ПОЛАГАТ. ДА СЕ ТРУДИШ, ВЕЧЕ НЕ Е МОДЕРНО. ЗАТОВА ЗАГИВА ЕВРОПА. ЗАРАДИ ПРИРОДНИЯ ДИСБАЛАНС МЕЖДУ ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА. ТОВА ПОРАЖДА СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ, КОЙТО ГО ИМАХМЕ ПРИ СОЦИАЛИЗМА - ЧОВЕКЪТ БЕШЕ ПРИНИЗЕН ДО СЪСТОЯНИЕ НА ВИНТЧЕ В СИСТЕМАТА НА КОМИСАРИТЕ, КОЕТО ВИТЧЕ ПО ЕДНО ВРЕМЕ СТАНА АПАТИЧНО, СПРЯ ДА РАБОТИ, ЗАПОЧНА ДА КРАДЕ И ПРЕЗ ОНАЗИ МУ РАБОТА БЕШЕ ДАЛИ ПЛАНЪТ ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНИ ИЛИ НЕ. КОГАТО ЛИЧНОСТТА Е НАБУТАНА В ЪГЪЛА И НА ПРЕДЕН ПЛАН СА ЧИНОВНИЦИТЕ, НИЩО ДОБРО НЕ ОЧАКВА ЕВРОПА.
Категория: Политика
Прочетен: 135 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.06.2019 09:34
 https://news.bg/finance/donchev-vidya-v-svrahtsentralizatsiyata-beleg-na-slabo-razvita-darzhava.html


Брей, най-после нещо свястно да каже някой от управляващите. Наистина в цялата тази политическа скука, в която живее нашето общество, разтърсвано от интриги и дребнави лични заяждания и нападки, НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО СВЕЖО НА ХОРИЗОНТА.


КАТО СИ КАЗАЛ "А", ТРЯБВА ДА КАЖЕШ "Б" И СЛЕД ТОВА ДА КАРАШ НАРЕД. КАТО ПОКАЖЕШ, ЧЕ ЗНАЕШ АЗБУКАТА, ДАВАЙ, ПРАВИ ИЗРЕЧЕНИЯ. НАПРАВИ НЕЩО С ТЕЗИ ПОЗНАНИЯ.


Сега след като знаем кой е един от белезите на неразвитата държава, ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАЙТЕ ВЛАСТТА. ПРЕМАХНЕТЕ ТАЗИ СВРЪХЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. НАПРАВЕТЕ ПЛАН И НИ ГО ПРЕДСТАВЕТЕ. ДА ЗНАЕМ, КАКВО СМЯТАТЕ ДА ПРАВИТЕ И ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ГО ПРАВИТЕ. СТИГА БОЙКО ДА НЕ ТЕ ИЗГОНИ ОТ РАБОТА МЕЖДУВРЕМЕННО, ЧЕ НА НЕГО ТЕЗИ ПРИКАЗКИ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ВЛАСТТА И ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА Й, НИКАК НЕ МУ СЕ ХАРЕСВАТ.


ЕТО ОТНОВО МОИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ:

Свикване на Велико народно събрание, отмяна на институцията Велико народно събрание и промяна на Конституцията;

2. Провеждане на административна реформа - създаване на 7 министерства, закриване на всички агенции и комисии към министерствата и МС и съкращаване с 50% на държавната администрация, за период от 4г.;

3. Прилагане на естонския модел на електронно правителство и електронно гласуване и гласуване по пощата за тези, които искат друга алтернатива;

4. Промяна на Закона за допитване до населението и възприемане на правилото, Суверенът да избира и да освобождава пряко всички важни административни фигури в държавата - президент, премиер, министри и заместник министри, главен прокурор, съдии на ръководна длъжност, съдии по места, кметове и главен архитект, общински съветници и ръководители на предприятия, с преобладаващо държавно и общинско участие, както и ръководителите на службите за сигурност. Изборът и освобождаването да е перманентен процес на гласуване, а резултатът ще излиза автоматически на всеки 3 месеца. ЦИК ще издава решение, на база на гласуването и ще назначава и освобождава съответните административни лица;

5.  Да се смята за нелигитимен всеки общински или държавен бюджет, ако не утвърден чрез гласуване от населението. Всички разходи по пера на местно ниво да бъдат подложени на гласуване от местната общност и чак след това да се приемат за изпълнение от общинския съвет. Всеки един разход на правителството или на което и да е министерство или фирма с държавно или общинско участие, който надхвърля 10 милиона лева, да бъде оторизиран от избирателите.

6. Да се промени избирателният закон, като право на глас да имат тези български граждани, които са завършили поне 8-ми клас и имат платени поне един от следните преки данъци, в рамките на една година, за последните 10 години - данък върху общия доход, данък сгради, данък автомобил, социални или здравни застраховки.

Това вече съм го публикувал в предишни статии. Към тези 6 точки добаваме една, която е специфична, за да може да се извърши процеса на децентрализация. ПОЛОВИНАТА ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ТАМ, КЪДЕТО Е СЪЗДАДЕН - ТОЕСТ В СЪОТВЕТНАТА ОБЩИНА. Сега републиканския бюджет е около 24 милиарда. От тях около 3 се дават на общините. Схемата трябва да е друга, за да имат интерес местните общности да се развиват. В общината ще остане половината от данъците на фирмите и гражданите и други задължения, които сега съществуват и се превеждат на републиканския бюджет. Така общините няма да чакат на централната власт, че да им ремонтира пътищата, да ликвидират последиците от свлачище или да получат пари, за да построят училища или детски градини. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. НЯМА ЛИ ФИНАНСОВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ, НЯМА НИКАКВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ.


ТАКА ЧЕ, Г-Н ДОНЧЕВ, АКО ТИ СТИСКА, ПРОДЪЛЖАВАЙ ПО-НАТАТЪК. АЗ ТИ ДАВАМ 3 МЕСЕЦА ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ В СЯНКАТА НА ПРЕМИЕРА. СЛЕД ТОВА СИ ТЪРСИ ДРУГА РАБОТА.
Категория: Политика
Прочетен: 178 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 21.06.2019 11:42
 Вчера пак водих разговори на тази тема.

Немалка част от събеседниците, особено, ако не са много начетени хора, твърдят, че живеем в условията на див капитализъм. Изумен съм от техните аргументи. Имало твърде много бедни в България, както и концентрация на пари в ръцете на малко хора.

Не споря, точно така е. Но защо едни факти се тълкуват от едни хора по един начин и от други, по друг начин? Така е от самото сътворение на света. Библията може да се чете и от дявола и от господа-

ПОСЛЕДНО - СОЦИАЛИЗЪМ ЛИ ИМАМЕ В БЪЛГАРИЯ СЕГА ИЛИ КАПИТАЛИЗЪМ?


Ако погледнете наоколо, какво виждате? В градове и села се виждат само частни магазини и магазинчета. Няма и държавни и частни сервизи за коли, за домакинска техника и електроуреди. Всички са частни. Вероятно от 100% регистрирани фирми, не повече от 1% от тях са с преобладаващо държавно или общинско участие, че може и по-малко да са.

Така погледнато, ние сме капитализъм. Частното преобладава.
Но това е на пръв поглед. По-внимателното вглеждане показва друга картина. Както казват шегобийците "цял половин сектор" на транспорта - железопътния, е държавен. това е цялата инфраструктура и по-голямата част от подвижния състав. Има тук там и по някой частен влак или вагони, но те са пренебрежимо малко. Вижте енергетиката - основните мощности са държавни - АЕЦ, един от тецовете в Мариците, дружеството за доставка ЕСО, НЕК...Да продължавам ли. Има и частни играчи, КОИТО ОБАЧЕ УМЕЛО ИЗПОЛЗВАТ ТОЗИ ВАКУМ, КОЙТО Е ПРИЧИНЕН ОТ ДЪРЖАВНАТА НАМЕСА И ОТ ДЪРЖАВНОТО УЧАСТИЕ В ПРОИЗВОДСТВОТО И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ЕНЕРГИЯТА И ТОВА НА ПРАКТИКА ПОКАЗВА ПРЕОБЛАДАВАЩО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ ХАРАКТЕР НА ТАЗИ ВАЖНА ИНДУСТРИЯ ПО ПРОИЗВОДСТВО И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ.

За държавните фирми, които печелят поръчки за строителство и ремонт на стойност милиарди левове, за общинските фирми и т.н., да не отварям приказка. Тук възложителят си възлага сам на себе си, изпълнението на някаква работа, която се заплаща с нашите пари. Чист социализъм.

Дори и когато възлагането става чрез търгове, които се печелят от частни фирми, търговете са толкова непрозрачни и класирането е толкова субективно, че на всички им е ясно, кой ще спечели и кой стои зад тези фирми. Значи социализъм. Каитализмът не търпи непрозрачност и липса на истинска конкуренция. 

Вижте формирането и разпределението на бюджетните средства. Днешните данъкоплатци са задължени да издържат милиони пенсионери и други уязвими групи, направени уязвими от същата тази държава, която по същия гаден начин прехвърля отговорностите на едни хора към други. ТОВА СИ Е ЧИСТ СОЦИАЛИЗЪМ.

Цялата държава е едно административно блато. Колкото повече администрация има една държава, толкова повече всяко ЕДНО ИКОНОМИЧЕСКО РЕШЕНИЕ СЕ РЕШАВА НА БАЗАТА НА ВЛАСТТА, А НЕ НА БАЗАТА НА ПАЗАРА. ТОВА СИ Е ЧИСТ СОЦИАЛИЗЪМ.

Колко много регулации и как в същото това време те не работят - банки, небанкови финансови институции, енергетически дружества и т.н. и т.н., един огромен списък, целта на който е нашите фирми да получат лицензи и права да печелят, а други - не. Социализъм Няма ясни правила на играта и субективността напълно заменя обективността. Създават се изкуствени оградени професии и пазари, защитени отрасли, неясни правила за това, кой може да бъде богат и кой беден. Социализъм.


Социализмът е диктатура. Политическа и икономическа диктатура. Ако никой не ви пита за гласа ви, за вземането на важни решения, то вие живеете в условията на социализъм.

Социализмът е нарушение на правото. Всъщност има право, но това е правото на властимащите. Ако в една държава има хора над закона, ова е социализъм, а не капитализъм. При капитализма има състезание между хората. Ако това състезание е зависимо от политически и административни решения, това е социализъм, а не капитализъм.

Всичко написано тук е обективно проследена история на развитието на идеите на социализма на практика. Практиката на социализма е неразривно свързана с тоталитаризма, вмешателството или по-скоро отземането от страна на държавата не само на парите на гражданите, но и на техните души. Масовото промиване на съзнанието се прави с цел създаването на идиоти, които да плащат данъци и да си мълчат и да търпят. Това е социализма. Познато ли ви е?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ? ОТ ТОВА, КАК ТОЙ СЕ ФОРМИРА И РАЗПРЕДЕЛЯ, ОСОБЕНО ВТОРОТО, СЕ РАЗБИРА ДАЛИ ТОЙ Е СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПЛАН ЗА ХАРЧЕНЕ НА ПАРИТЕ НА ДАНЪОПЛАЦИТЕ ИЛИ НЕ.

АКО  НАД 50% ОТ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА ОТИВА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, КАТО КАКЪВ ЩЕ ОПРЕДЕЛИТЕ ТОЗИ БЮДЖЕТ?
АКО15 % ОТ БЮДЖЕТА ОТИВАТ ЗА СУБСИДИИ НА ДЪРЖАВНИ, ОБЩИНСКИ ФИРМИ ИЛИ СУБСИДИИ НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, КАТО КАКЪВ ЩЕ ОПРЕДЕЛИТЕ БЮДЖЕТА?
АКО ЗА ДА ПОДДЪРЖАТЕ ДЪРЖАВНАТА МАШИНА ВИ Е НУЖЕН РЕСУРС ОТ 30% ОТ БЮДЖЕТА, КАТО КАКЪВ ЩЕ ХАРАКТЕРИЗИРАТЕ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ?


В ЗАКЛЮЧЕНИЕ - АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗЗЕМВА И ХАРЧИ ПОВЕЧЕ ОТ 20% ОТ НАДИЦОНАЛНИЯ ПРОДУКТ НА ЕДНА СТРАНА, КАТО ОСНОВНО ТЕЗИ ПАРИ ОТИВАТ ЗА ПЕНСИИ, ПОМОЩИ, СУБСИДИИ И ИЗОБЩО ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО БОГАТСТВО ОТ ТЕЗИ, КОИТО ГО СЪЗДАВАТ, КЪМ ТЕЗИ, КОИТО ПРЕДИМНО ГО ПОТРЕБЯВАТ, АКО ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ОТ БЮДЖА ЗА УСЛУГИ, КОИТО МОГАТ ДА ПРЕДЛОЖАТ И ЧАСТНИТЕ ЛИЦА, НО ПО СИЛАТА НА РАЗЛИЧНИ ПРАВИЛА И РАЗПОРЕДБИ ТЕ НЕ МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ, АКО РАЗХОДИТЕ ЗА АДМИНИСТРАЦИЯ СА ЗНАЧИТЕЛНО НАД ТЕЗИ, КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ РАЗВИТИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ, АКО ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ЗАПЛАТИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 5% ОТ ЗАЕТИТЕ ЛИЦА, ТО ТОВА СА ХАРАКТЕРНИТЕ БЕЛЕЗИ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА. РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СОЦ ДЪРЖАВАТА НА ЖИВКОВ И ТАЗИ, В КОЯТО ЖИВЕЕМ СЕГА Е В ТОВА, ЧЕ ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ СЕГА СА МНОГО ПО-БОГАТИ ОТ ПРЕДИ, НО ТОВА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ГИ ПРЕВРЪЩА В КАПИТАЛИСТИ. НО СЪС СИГУРНОСТ ТЕ СА СТАНАЛИ ПО-ГОЛЕМИ НЕГОДЯИ, ОТКОЛКОТО СА БИЛИ ПРЕДИ.

КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЧЕСТНО  ИКОНОМИЧЕСКО СЪРЕВНОВАНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СУБЕКТИ. КОГАТО В ТОВА СЪРЕВНОВАНИЕ СЕ НАМЕСЯТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СУБЕКТИ, ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е КАПИТАЛИЗЪМ. СЕГА МОЖЕ ПО-ЯСНО ДА ВИ СТАНА, В КАКЪВ ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ ЖИВЕЕМ. СТРАНА, В КОЯТО ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ПАРТИЗАНИ СА ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ, СТРАНА, В КОЯТО НАД 70% ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ЗА МИЛИАРДИ СА ОПОРОЧЕНИ, СТРАНА, В КОЯТО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПРИЛИЧЕНА НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА.

СТРАНА, КОЯТО Е ПРОИЗВЕЛА МИЛИОНИ СТРАДАЩИ, ЧАСТ ОТ КОИТО - ТАРИКАТИ СТРАДАЩИ ОТ ЕДНА СТРАНА, СТРАНА, КОЯТО ИЗРАЗХОДВА ПО-ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ОТ ПРИХОДИТЕ ЗА СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ, КАТО ДАВА ПО МАЛКО НА МНОГО, СТРАНА, В КОЯТО НЯМА НИТО ЕДИН МИЛИАРДЕР, КОЙТО Е ЗАБОГАТЯЛ В ЧЕСТНО СЪСТЕЗАНИЕ С ДРУГИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТИ, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА.

ПРИ КАПИТАЛИЗМА ИМА ДВЕ ПОЛОЖЕНИЯ - ИЛИ ПРОДАВАШ РАБОТНАТА СИ СИЛА НА НЯКОЙ ДРУГ, КОЯТО ЗНАЕ КАКВО ДА ПРАВИ С НЕЯ ИЛИ КУПУВАШ РАБОТНА СИЛА, ПРОИЗВЕЖДАШ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА И ИЗЛИЗАШ НА ПАЗАРА, ЗА ДА Я ПРОДАДЕШ. ИЛИ УСПЯВАШ ИЛИ СЕ ПРОВАЛЯШ. КОГАТО ОБАЧЕ УСПЯВАШ ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИ ВРЪЗКИ, ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРИЧИНИ ИЛИ ДРУГИ АДМИНИСТРАТИВНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, ТОВА НЕ Е КАПИТАЛИЗЪМ.

ИМА И ОЩЕ ЕДИН КРИТЕРИЙ - АКО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПОЛУЧАВАТ НЯКАКВИ ПОДАЯНИЯ ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ФОНДОВЕ, ТОВА Е ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ КРИТЕРИИ, КОИТО ОТЛИЧАВАТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ИКОНОМИКА ОТ КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА. ПРИ СОЦИАЛИЗМА, ТЕЗИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ФОНДОВЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ БРУТНИЯ ОБЩЕСТВЕН ПРОДУКТ. ЗА ПРИМЕР, РАБОТЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ КАТО БРОЙ СА ПОД 50% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. Вярно е, че статистиката може да се промени драстично, в зависимост от различни демографски фактори. Но дори и при застаряващо население със сравнително ниски показатели за продължителност на живота спрямо европейските стандарти, дори и при този показател, работещите са по-малко от неработещите. Социализмът на Тодор Живков се трансформира в лентяйски социализъм, подкрепян от европейския социализъм. Жалко е, че Европа се разпада и че ние сме част от разпада. Това е заради социализма, който обещава да имаш, без да даваш. Забравяйки постулата на Августин Блажени, влакът ни е набрал доста скорост по надолнището. Дали ще успеем да го спрем навреме, зависи от нас, от това, ВСЕКИ ДА НАМЕРИ СВОЕТО МЯСТО В ИКОНОМИЧЕСКАТА СИСТЕМА, ОСНОВАВАЙКИ СЕ НА ПРИРОДНИТЕ СИ СПОСОБНОСТИ, ДОПЪЛНЕНИ ОТ СИСТЕМАТА НА МОРАЛА И СЕБЕРАЗВИТИЕТО, РАЗЧИТАЙКИ НА ЧЕСТНО СЪСТЕЗАНИЕ С ОСТАНАЛИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТИ.



Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 145 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.06.2019 11:30
 https://www.peticiq.com/233099
Ето за какво става дума накратко:

1. Свикване на Велико народно събрание, отмяна на институцията Велико народно събрание и промяна на Конституцията;

2. Провеждане на административна реформа - създаване на 7 министерства, закриване на всички агенции и комисии към министерствата и МС и съкращаване с 50% на държавната администрация, за период от 4г.;

3. Прилагане на естонския модел на електронно правителство и електронно гласуване и гласуване по пощата за тези, които искат друга алтернатива;

4. Промяна на Закона за допитване до населението и възприемане на правилото, Суверенът да избира и да освобождава пряко всички важни административни фигури в държавата - президент, премиер, министри и заместник министри, главен прокурор, съдии на ръководна длъжност, съдии по места, кметове и главен архитект, общински съветници и ръководители на предприятия, с преобладаващо държавно и общинско участие, както и ръководителите на службите за сигурност. Изборът и освобождаването да е перманентен процес на гласуване, а резултатът ще излиза автоматически на всеки 3 месеца. ЦИК ще издава решение, на база на гласуването и ще назначава и освобождава съответните административни лица;

5.  Да се смята за нелигитимен всеки общински или държавен бюджет, ако не утвърден чрез гласуване от населението. Всички разходи по пера на местно ниво да бъдат подложени на гласуване от местната общност и чак след това да се приемат за изпълнение от общинския съвет. Всеки един разход на правителството или на което и да е министерство или фирма с държавно или общинско участие, който надхвърля 10 милиона лева, да бъде оторизиран от избирателите.

6. Да се промени избирателният закон, като право на глас да имат тези български граждани, които са завършили поне 8-ми клас и имат платени поне един от следните преки данъци, в рамките на една година, за последните 10 години - данък върху общия доход, данък сгради, данък автомобил, социални или здравни застраховки.





Ако мислите, че идеите са добри, моля влезте в сайта, копиран по-горе игласувайте. Ако не, Вие предложете модели. Само направете нещо, че времето ни изтича.


БЛАГОДАРЯ!
Категория: Политика
Прочетен: 142 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.06.2019 11:35
 

Хонг Конг има 60 депутати и главен управител. Там живеят повече хора, отколкото в България. Защо ни са тогава 240 депутати? Все още няма равно и пряко избирателно право, такова каквото съществува у нас. Но какво от това? Може да имат някои политически ограничения, но икономиката им е свободна и затова са богати. 



В бъдеще, или Китай ще заприлича на Хонг Конг или Хонг Конг ще заприлича на Китай.
А ние на кого ще приличаме?

Данните за Хонг Конг са за 2017г.


Външни резерви -               430 милиарда американски долара.
Балансови излишъци -       5,2% от БВП
Ръст на БВП                        3,8%
Публичен дълг /дълг на правителството/ 0,1% от БВП
Няма ДДС
Данък върху печалбите -   16,5%
Данък върху доходите на гражданите - 15%


Това са икономическите данни на една държава, която се води от чисто капиталистически принцип в своето развитие. Прогресът е в обратна пропорция от социализма и комунизма. Там, където има много администрация, там няма достатъчно свобода на бизнеса. Там, където държавата "участва" в преразпределителни процеси, надхвърлящи 20% от БВП, там икономиката се задушава от чиновниците и напредъкът е под въпрос.

Колкото и чиновниците са повече и преразпределят по-голямата част от богатството на едно общество, толкова повече намаляват стимулите на хората да работят, произвеждат и създават. Колкото повече държавата се меси в пазара на труда, като определя минимални ставки и ангажира за свои дейности служители, които в противен случай биха участвали в пазара на труда, толкова трудът като основна ценност става все по-недооценен, защото съзидателния труд отстъпва на "сигурната" работна позиция, гарантирана от държавата. Не ви ли звучи познато това? Не бяхми ли почти всички ние, които сме живели при социализма, работници и служители на държавата? И какво постигнахме? Някакви временни успехи. А след това? Никоя социалистическа система не може да се приспособи към изменящите се обстоятелства по света. Само пазарната икономика може да прави това. Капитализмът създава блага, а социализмът - средства за разрушения.

Свободната икономика на Хонг Конг ни показва пътя. Дали ще го извървим, зависи от нас самите и от нашите управители. С корумпирано правителство и корумпирани местни власти, с неработеща система за вътрешен ред и сигурност и съмнителни съдебни решения, надали като общество ще преуспеем в бъдеще. Топим се и физически и духовно. Властта е твърде заета със себе си, за да прави това, за което й плащаме. Нужна е нова власт. Навремето, комунистите в Русия са издигнали лозунга "Вся власт советам". Сега трябва да издигнем лозунга - "Всичката власт на народа", защото такова чудо досега не сме виждали. Съветите в Русия нямаха нищо общо с народа. И затова всичко пропадна. Рано или късно, власт, отделена от народа пропада. А заедно с него пропада и държавата и народа.

Категория: Политика
Прочетен: 282 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 18.06.2019 10:34
 Колко смешна беше тази история за спора между двамата президенти - Радев и Плевнелиев, "кой е по-по-най". И единият и другият твърдяха, че водят преговори на най-високониво, разбирайте по-скоро лобиране, Фолсваген да отвори завод за коли в България.

Но нека да бъдем обективни. Ето фактите:
  1. Досега няма нито един успешен проект за производство на автомобили в България. Преди около 6 десетилетия се правеха опити в Пловдив да се произведе Булгар Рено. Да, произведе се, но нещата не потръгнаха и производството беше спряно. След това беше опитът с Москвич, край Ловеч. Наричаха го Алеко. Правеха го, но търсенето беше малко. След това беше Ровер край Варна. Колата беше здрава, но морално остаряла и клиентите не много. После последва китайския проект в Баховица. Пак нищо не стана, въпреки, че колите не бяха лоши, пък и цените бяха сравнително ниски. Но концептът беше изначало сбъркан. Румънците наложиха на Логан и утрепаха образно казано пазара, а нашите заложиха на малолитражки и на пикапи. При първите има огромна конкуренция, а пикапи в България не се продават по принцип. Това да не ти е Америка. Както и да е, пропадна работата.
  2. Второ, откъде ще се намерят хора за работа. Който е търсил напоследък работници знае - трудно се намират. Тук само пияниците и пройдохите нямат работа. С такива коли не можеш да произведеш. Заводите край Пловдив и по Розовата долина изпращат автобуси, да събират работници от десетки километри разстояние;
  3. Проблемът с нямането на квалифициран персонал се е превърнал в по-тежък за решаване, отколкото е корупцията. Това е проучване на БСК, направено през миналия месец. Да не говорим за заплащането. Очаквам скоро време заплащането на персонала в заводите в България да настигне това в Унгария. Тогава за каква конкурентност ще става дума?
  4. Германците загърбиха Чехия и Словакия за новия завод, заради нездравословно ниската безработица в тези държави и повишаване на цената на труда там. Районът на София, около Кремиковци, е идеален за такава инвестиция. Има на разположение всякаква инфраструктура, но и тук възниква въпроса - да се разположиш край столицата, където безработицата е под 1% си е голям риск за инвеститорите. Трябва да се биеш за работници, а оттам и да си готов да платиш поне 1000 евро заплати.
  5. Не знам дали знаете, но България се намира на 111-то място по трудова етика. На българина много не му пука нито за работниците, ако е капиталист, нито за това какво излиза от ръцете му, ако е работник. Още повече, че самите работници се ядат помежду си. Българинът е индивидуалист и затова тези конвейрни производства нещо не са му по вкуса.
  6. България е малък вътрешен пазар. 
  7. Да, фолсвагени може да се произвеждат от български граждани, но край Измир, примерно. Това е второто най-голямо турско пристанище, милионен град, работна ръка колкото щеш, инфраструктура и готовност на турското правителство да прави отстъпки, само и само да привлече инвестиции. Там правителството така постъпваше преди няколко десетилетия, когато едновременно с това привличаше на своя страна такива фирми като Форд, Пежо и когато правеше инфарструктурата, за да могат турските хотели да станат притегателна сила за туристите от цял свят. Така процедира и да превърне Турция в дестинация за здравен туризъм... Така ще постъпи и сега. Пък и погледнете каква магистрала имат от града до морето. Никога не стават задръствания. 3 ленти във всяка посока и локално платно за всяка посока.
  8. Вагени могат да се произвеждат и край Бурса. Обясненията са същите, като по-горе. Кметът е роден в България, а покрай града се намира най-хубавата планина в Турция. Като гледам Бурса, все едно гледам София, с тази разлика, че планината край Бурса е по-висока от Витоша и скиорите имат повече възможности за ски.
Не ме разбирайте погрешно. Аз също бих искал да видя Фолсваген в България, но засега е реалистично да очакваме, че ще произвеждаме кабели за вагените, отколкото цели коли. Опитът досега показа, че нещо ни липсва, за да имаме такова производство. Поне засега. Така че, мили родни президенти. Не се карайте за нещо, което няма да стане. По-скоро лобирайте през следващите 5-10 години, България да произведе 100 000 програмисти. Те ще правят повече принадена стойност от който и да е завод по света. Дайте възможност българинът да работи това, за което е най-добър - нещо, в което се чувства свободен и важен. ПОТОЧНАТА ЛИНИЯ НЕ Е ЗА НЕГО. НЕ Е В СИНХРОН С ДУШАТА МУ И С МАНТАЛИТЕТА МУ.

Категория: Политика
Прочетен: 217 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 13.07.2019 09:38
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3225658
Постинги: 6933
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Юни, 2019  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930