Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195016 Постинги: 6870 Коментари: 4295
Постинги в блога от 25.07.2012 г.



Ей, тези от Комисията во Брисел хептен се изложиха. Как и откъде министър Ковачева ще знае за 12-те банди? Тя все пак е министър на правосъдието, а не „познавач на банди”!!!

Може ли по такъв елементарен начин да е написан Доклада на Комисията? Вместо да изброят кои са тези банди, кой ги управлява, кой ги финансира, на кого „снасят” парички, какъв им е бизнеса, по колко правят на месец, има ли замесени политици и т.н., те се опитват само да дразнят нашите прекрасни политици. На това му викам свършена работа – а не само да критикуват, че правосъдната система не работила както трябва

 

Ами като знаете, че не работи, изпратете ни един ваш министър, няколко заместника, две хиляди съдии, три хиляди прокурори и пет хиляди полицаи, белким те свършат някаква работа!!!! Пък пари колкото искат, толкова ще им дадем. Имаме достатъчно. Ние на некадърниците даваме милиарди, камо ли и на кадърни хора, които ще свършат работа.

 

ЕЙ, ВИЕ ОТ БРЮКСЕЛ, ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ДОКЛАДИ, АМИ ЗАПРЕТНЕТЕ РЪКАВИ И СЕ ЗАХВАЩАЙТЕ НА РАБОТА, ТУК НА МЯСТО, В СОФИЯ. ЧАКАМЕ ВИ, ЧЕ КАТО ГЛЕДАМ НИЕ СМЕ С КЪСИ РЪКАВИ ИЛИ ПО ТЕНИСКИ И ЗАТОВА, РАБОТАТА НЕ ВЪРВИ. ДОРИ И НЕ МОЖЕМ ДА ПУНКТИРАМЕ АКТИВНОСТ КАКТО ТРЯБВА, ЧЕ СЕ ЗАХВАЩАМЕ ЗА РАБОТА. ЛИПСВАТ НИ РЪКАВИ, КОИТО ДА ЗАПРЕТНЕМ. МОЛЯ ВИ, ВЛЕЗТЕ НИ В ПОЛОЖЕНИЕТО. НИЕ САМИ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ „ОПРАВИМ”. ВСЕ ПАК ПО ДЪРЖАНИЕТО СИ КАТО НАРОД ТРЯБВА ДА ВИ Е ЯСНО, ЧЕ СМЕ ОТ "ПАСИВНИТЕ". ТРЯБВА НИ ПОМОЩ.

КАК ПО-ЯСНО ДА ВИ ГО КАЖА: МОЛЯ ВИ, ИЗЧУКАЙТЕ НИ ВИЕ, ЗАЩОТО ТЕЗИ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО.
Категория: Политика
Прочетен: 907 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 30.07.2012 00:47

1.     Веригите бензиностанции имали картелни споразумения, но трудно можело това да се докаже, въпреки, че те обещали „да се поправят”;

2.     Веригите за търговия на дребно също използвали монополното си положение да изстискват производителите, че не стига друго, ами и не им плащали след като продадат стоката, ами чакали да изминат поне 100 дни от доставката, докато в същото време парите им стоят на лихва в банките. След това осъществяват поредната си мечта – да открият поредния си супермаркет. Да не споменавам и такива извивания на ръце като задължително участие в промоции, несъразмерни плащания за отпечатване на реклама в любимия монополен минивестник, заплащане за място, заплащане за обработка на стоки, поемане на разходи за похабена в процеса на престой в супермаркета стока и т.н. и т.н.;

3.     Да не говорим за безизходицата на българина, когато става дума някой да го защити от монополистите, продавачи на услугата „АЛО” – едва ли има потърпевш българин, който да е получил компенсация или някой да се е произнесъл в негова полза, във връзка с претенции към мобилни оператори в България;

4.     Да не говорим за цените на тока, водата и парното, че така и така никой не разбра как аджеба се е формира тази цена, след като няма свободен пазар – значи е административно определена и никой не може да ме убеди, че не е умишлено надута. Няма система, която да я провери и оцени. Няма как в тези дружества да се пусне независим одит, който да определи реалната цена.

 

Ясно е, че монополът дава права за яко точене на нашите пари. Ясно е, че държавата е съучастник в този процес. Просто така, стои си и гледа. Ясно е, че без държавата да направи нещо по този въпрос, ние, гражданското общество не можем. Протестите против монополистите събраха стотина човека и на практика нищо не постигнаха. Протестите срещу високите цени на горивата направиха малко по-голяма галама, ама резултатът пак е едно нищо.

 

Трябва да протестираме срещу държавната си администрация и политиците, а не срещу монополите. Те не са виновни, че администрацията им дава възможност да ни доят. Например, няма смисъл да блокираме бензиностанции с искане за по-ниски цени. Има смисъл да блокираме работата на държавните институции, защото на практика ще блокираме работа, която в момента не е в наша полза. Нямаме нужда от такава работа. Имаме нужда от това, администрацията най-после да наложи такива правила на играта, които да отнемат в максимална степен възможността за формиране на монополи.

Ако имаш 10 % от пазара на дребно на горива – то си е монопол, независимо от това, че законът може да отреди и други нива – примерно 25%. Ако имаш в едно населено място повече от една бензиностанция, ти си вече различен фактор от това да имаш 1 бензиностанция. Да не говорим, ако имаш 5 или повече такива. Инвестициите са хубаво нещо, както и новите технологии, които могат да се въведат, ако на пазара се допусне голям играч. Но в същото време си задавам и другия въпрос: КАКВО ДА ПРАВЯТ ОСТАНАЛИТЕ? ДА МРАТ ЛИ? НЕ Е ДОБРЕ ДА НЯМА ГОЛЕМИ ИГРАЧИ, АМА СЪЩО НЕ Е ДОБРЕ ДА ИМА ПРЕКАЛЕНО МАЛКО ГОЛЕМИ ИГРАЧИ. НО АКО ГОЛЕМИТЕ ИГРАЧИ СА СИ РАЗПРЕДЕЛИЛИ ПАЗАРИТЕ – БИЛО В СФЕРАТА НА ТЪРГОВИЯТА НА ДРЕБНО НА ГОРИВА, БИЛО В СФЕРАТА НА ТЪРГОВИЯТА НА ДРЕБНО НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ? ТОГАВА ГОЛЕМИТЕ ИГРАЧИ НИКОГА НЯМА ДА СА МНОГО, ЗАЩОТО ТЕ СИ ИМАТ СВОИ НАЧИНИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ НАСИТЕНОСТТА НА СВОИТЕ ОБЕКТИ НА ЕДИН ПАЗАР, НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЩЕ ИЗЧЕЗВАТ МАЛКО ПО МАЛКО ДРЕБНИТЕ ИГРАЧИ НА ПАЗАРА. САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ, ЧЕ ТАКЪВ ИГРАЧ КАТО ЛИТЕКС ВЕЧЕ Е ИЗВЪН ПАЗАРА НА ДРЕБНО НА ГОРИВА. РАЗБИРАТЕ ЛИ ЗА КАКЪВ ПРОЦЕС СТАВА РЕЧ.

 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: ТАЗИ КОНЦЕНТРАЦИЯ НА КАПИТАЛИ В ТЪРГОВИЯТА НА ДРЕБНО ВЕЧЕ ИДВА МНОГО НА НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА. НЕКА ПОЛИТИЦИТЕ ДА ПОМИСЛЯТ, ЗАЩО НЯМА ТАКАВА КОНЦЕНТРАЦИЯ В СФЕРАТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, А ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СА СЕ ИЗСИПАЛИ САМО В СФЕРАТА НА ТЪРГОВИЯТА. АКО ПЪК НЕ МОГАТ ДА СИ ОТГОВОРЯТ НА ТОЗИ ВЪПРОС ИЛИ ПЪК НЕ ИСКАТ ДА ПРОМЕНЯТ СТАТУКВОТО, ЗНАЧИ НЕ СМЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ТЕЗИ, ЗА КОИТО ТРЯБВА. В ТОЗИ КЮП СЛАГАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПРАВИТЕЛСТВА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 22 ГОДИНИ. НАЗАД НЯМА ДА СЕ ВРЪЩАМ, ЧЕ ЩЕ СТАНЕ ЕДНА БОЗА.


ДРУГО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДА ХВЪРЛИМ ЦЕЛИЯТ РЕСУРС НА КАТ ЗА БОРБА С МОНОПОЛИТЕ. ТАКА ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ ЩЕ СИ ОТДЪХНАТ ОТ НАПЪНИТЕ НА КАТ ДА НИ НАПРАВЯТ СЪВЪРШЕНИ, А ТЕЖКО ИМ НА МОНОПОЛИТЕ КАТО ГИ ПОДХВАНЕ КАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ ИМ ПИШЕ ВСЕКИ ДЕН ПО ХИЛЯДА АКТА И ОКОЛО ПЕТ ХИЛЯДИ ФИША. ДОКАТО СЕ ВРАЗУМЯТ И ПРИЗНАЯТ КОЙ Е НАПИСАЛ "ПОД ИГОТО".


Категория: Други
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 25.07.2012 23:17

 

Винаги съм се чудил на това, как функционират българските ресторанти.

Ще ви дам няколко примера.

В работен ден, на обяд, ходихме на ресторант Момина скала, на Витоша. На самообслужване е. Сервираш си сам, отсервирваш сам. Просто и ясно. Масите – с останки от предишния, който се е хранил. Няма покривки. Единственото помощно средство са онези червени евтини салфетки, които ти оставят червено по ръцете, след като ги използваш.

 

Поръчахме си супа от киселец. Три лимонади, един спрайт и картофки.

В супата се разхождаха около десетина зърна ориз, 2 квадратни сантиметра на площ киселец, брашънце за сгъстяване, малко сол и вода. Количеството е около 8-9 супени лъжици. Хем нищо, хем и малко. Демек, едно малко нищо. Или едно голямо нищо. Не знам как да го кажа.

Питам как върви бизнесът. Отговорът е: Тегаво. Не върви.

Брей да му се не види. Я да се огледам настрани. Лелката ме предизвика да направя една бърза сметка. Докато бях там в рамките на по-малко от половин час, продаде 4 супи от по 2 лева, приблизително около 8 лимонади от по 1.5, няколко безалкохолни от по 2 лева, около 5 порции картофи, няколко бири и няколко порции кебапчета и кюфтета.

Надценката на лимонадата е левче, а на продуктите на кока кола – малко повече. Кебабчето си беше направо от Метро за 38 стотинки парчето. Картофите са от пазара за по лев двете кила. В супата нямаше вложен материал за повече от 5 стотинки. За това време чистата надценка по моя пресметка беше около 35 лева. Вярно е, че трябва да се плащат ток, вода, наем, консумативи и т.н., но също така е вярно, че втори път няма да си купя нищо от там. Но също така е вярно, че друг тъпанар като мен ще ме замести. Е това е уникалното в България. В Македония фалира една голяма млекоцентрала, защото я хванаха да слага до 3% сухо мляко в крайния продукт. И въпросът стигна до пърламента. Хората спряха да купуват. Те завайлиите не знаят, че в българското мляко друго няма освен сухо. И въпреки това никой не фалира. Защото потребителят е тъп, защото е достатъчно смачкан и свикнал да приема боклуците за неразделна част от живота му.

Та в България могат да съществуват такива заведения. Но ако това чудо е примерно в съседна страна, независимо от това дали е Турция, Гърция, Македония, Сърбия или Румъния – направо е загинал. Все пак, такова заведение може да съществува в България – благодарение на простотията на потребителя. Аз също се почувствах като потребител тъпанар. Хем знам, че е мизерия от хигиенна гледна точка, хем гледам, че е скъпо и такива надценки трябва да бъдат наказвани с подминаване от нас и въпреки това си купих и ядох там. Аз не се различавам от средностатистическия български потребител, закърмен с вкуса на тодорживковските кренвирши и салам.

 

Още един случай: Имах гости от чужбина и един от тях прояви интерес да хапне салата на обяд. Няма как, поканих го на ресторант – Чепишев, в Бояна, София. Бяхме общо трима човека и изядохме 4 салати, като те бяха с цени на най-евтината от 4 лева и по-скъпите от по 12 лева на брой. Както и да е, платих 30 лева за 4 салати и едно шише българска вода. Вярно за разлика от другите ресторанти, поне марулата беше прясна и краставиците не бяха „умрели” отвсъкъде, но като се замисля за тези пари /това са в равностойност 1000 денара/, в Македония например, към това, което консумирахме, щяха да ни дадат допълнително и 4 големи свински пържоли за същите пари. Разбирате ли за какви разлики става дума? Да не ви кажа, че нашето качество на приготвяне и сервиране на храна е на нивото на хоремага спрямо това в Македония. И сега нещо, което изненадва – не стига, че храната в ресторантите в Македония е два пъти по-евтина и в същото време по-качествена от нашата, при все че си доставят продуктите на същите цени, както в България. За какво става дума всъщност – едни и същи цени в магазините за храни и супермаркетите и двойно по-високи цени в българските ресторанти и в същото време – по-лошо качество на приготвяне, сервиране и изобщо обслужване. И ресторантьорите постоянно се оплакват, че бизнесът им замира. Ами като продават водичка с брашънце за 2 лева паничката как да не замира!!! Значи ние българските потребители наистина сме тъпи. И както казва един мой много близък: Като ти дойдат гости, които трябва да заведеш на ресторант, ще ти излезе по-евтино, ако се разходиш но някоя съседна страна – примерно Македония или Сърбия и да влезеш в първия ресторант след границата. Хем ще се нахраниш като хората, хем и няма да ти излезе по-скъпо, хем и ще си направиш разходка, хем и няма да се излагаш пред гостите си, че са им приготвили салата от домати и изобщо не са си направили труда да изчистят корените на доматите. Имах такъв случай в една пицария в кв. Дървеница, София. А те бяха наистина впечатляващо големи и единственото нещо, което ме накара да не реагирам остро на масата беше това, че поне бяха нарязани на парчета. Иначе щяха да имат размерите на корените на едногодишна топола. Сравнението е малко преувеличено защото съм ефектиран. Предварително помолих сервитьорката да не ми носи салата от домати с онези жълти и зелени вътрешни корени, понякога дълги няколко сантиметра, жилави като троскот и с вкус на стипчива грудка. И въпреки това ми донесе тъкмо такава салата. Какво да направя – да я изсипя на главата ли? Тя просто не разсъждава – от онези тъпи същества, които имат средно образование, знаят и език, ама това не им помага да избягат от идиотизма в който живеят от години наред и не правят връзка с главния мозък за елементарни неща.

 

Още един пример: Посетих един ресторант в Родопите. Гледам менюто – същото нещо, като във всеки ресторант в България – кюфтета и кебабчета  пълни с боклуци от Метро, бразилско пилешко от Била и замразени бланширани полски картофи от Кауфланд. Не си поръчах нищо. Станах и си излязох. Тъпа работа ви казвам.

 

В съседните страни, в ресторантите, никой няма да ви предложи хляб от магазина – обикновено в българските ресторанти се предлага хляб на филийки, купен от магазина отсреща. Там е въпрос на чест хлябът да се приготвя в ресторанта и всеки ресторант си има собствен начин на приготвяне на хляба. То затова е ресторант, а не студентски стол, на какъвто приличат повечето български ресторанти.

 

Да не ви кажа коронния номер след посещенията ми в малко по-засуканите ресторанти. Ядем каквото ядем, пием каквото пием и после ходим да си доядем и допием в някоя пицария, защото преди това хем са ни взели парите, хем сме останали гладни. Добре че вече кризата ни накара да бъдем доста по-пресметливи и вече не правим така. Направо си влизаме в пицарията и си спестяваме излишно разточителство. То и пицарията май е вече разточителство, камо ли и другото.

 
Категория: Политика
Прочетен: 1463 Коментари: 4 Гласове: 3
Последна промяна: 27.07.2012 18:40
Какво всичко в България - колкото повече субективизъм, толкова по-малко обективизъм.

1. Защо преминаването на червен светофар за шофьор да се наказва със 100 лева, а на пешеходец с 50?
2. Защо второ нарушение от такъв порядък за шофьорът санкцията е двойно по-голяма - 200 лева, а за пешеходецът изобщо не се говори за никакво увеличение - остава си 50 лева?
3. Ако някой даде тъпото обяснение, че видите ли, шофьорът е носител на по-голям риск от пешеходеца, то аз бих попитал, защо тогава санкцията на шофьора на самосвал да не е по-голяма от санкцията на шофьор на лека кола? Нали по същата логика би трябвало да е носител на по-голям риск?
4. Защо велосипедистите ще бъдат наказвани за нарушение с 10 лева, докато такава минимална санкция е немислима за автомобилистите?
5. Защо има много повече наказани автомобилисти, отколкото пешеходци? Защото на пешеходецът по-трудно ще му вземеш пари. Това е цялата работа. Също не можеш и да му вземеш "книжката" и да го накараш да си стои в гаража.

Много въпроси, върху които законодателят изобщо не се замисля.

Нелогичност има санкцията и за водачи, употребили алкохол. Значи при 0.5 промила санкцията е 500 лева, а при 1.2 промила, тя е 1000 лева. Някой сметнал ли е с каква степен се увеличава риска от катастрофа при увеличаване на промилите от 0.5 нагоре? И как определиха, че трябва да са 1000 лева. Аз бих казал, че трябва да са 10 000 лева. Някой има ли против? Няма значение дали е употребил алкохол и колко. Важното е, че е употребил. Аз не се чувствам добре и при 0.5 промила, а мой познат е в по-добро състояние и при 1 промил в кръвта. Няма как законодателят да определи какво количество не е опасно за всички нас, тъй като ние сме различни индивидуалности. Затова - пил ли си - няма да сядаш зад волана. Ако си употребил алкохол, караш кола и те хванат - 10 000 лева глоба.

Трябва да се помисли и за тестове за пешеходци и велосипедисти. Нека да не забравяме, че всички, които ПОСЕЩАВАТ ИЗТРЕЗВИТЕЛЯ НА МВР СА ПЕШЕХОДЦИ. ТАМ НЯМА АВТОМОБИЛИСТИ. ПОНЕ ДА ГИ НАКАРАТ ДА СИ ПЛАТЯТ РАЗХОДИТЕ ПО ПРЕСТОЯ. ТОВА Е СЪЩО ВИД САНКЦИЯ.

Категория: Политика
Прочетен: 1544 Коментари: 8 Гласове: 2
Последна промяна: 25.07.2012 22:28
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195016
Постинги: 6870
Коментари: 4295
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Юли, 2012  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031