Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195472 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 16.07.2014 г.
Общините нямат пари, за да се справят с никаква по-съществена задача. ЗАЩО Е ТАКА?


ЗАЩОТО ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ДЪРЖАВА ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ИМ ВЗЕМА ПАРИТЕ. АКО БЮДЖЕТЪТ НА СТРАНАТА Е 25 МИЛИАРДА ЛЕВА, ПО-МАЛКО ОТ 10% СА СРЕДСТВАТА, КОИТО ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА НИ ДЪРЖАВА ВРЪЩА НА ОБЩИНИТЕ. ЧЕ ОТКЪДЕ ТОГАВА ОБЩИНИТЕ ДА ИМАТ ПАРИ?

ЗНАЧИ НЕКА ДА ОБОБЩИМ. В БЪЛГАРИЯ ИМА 264 ОБЩИНИ. ВЪВ ВСЯКА ОТ ТЯХ ИМА РЕГИСТРИРАНИ И РАБОТЕЩИ ФИРМИ И ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ. ТЕЗИ ДАНЪЦИ СЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАТ ВЕДНАГА В БЮДЖЕТА И СЛЕД ТОВА НЯКАКВИ ТРОХИ СЕ ВРЪЩАТ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ОБЩИНИ. И ВМЕСТО ОБЩИНАТА ДА Е СИЛНАТА СТРАНА В ПРОЦЕСА, ТЯ Е СЛАБАТА, ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА КОМАНДВА ПОЛИЦИЯТА, АРМИЯТА, СЪДЪТ И ПРОКУРАТУРАТА И КАКВОТО ТЯ КАЖЕ, ТОВА СТАВА. Така ние ставаме заложници на няколко души, които вземат важните решения в страната.

НЯМА КАК ДА ИМА ДЕМОКРАЦИЯ В ЕДНА СИСТЕМА, КОЯТО ПРОИЗВЕЖДА БВП И ДЪРЖАВАТА ВРЪЩА САМО ЕДНА МАЛКА ЧАСТ ОТ ИЗЗЕТИТЕ СЪС СИЛА ПАРИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И ФИРМИТЕ. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПАРИ СЕ ХАРЧАТ НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНО ОТ СЪЩАТА ТАЗИ ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ДЪРЖАВА - МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ВСЯКА ГОДИНА СЕ ХАРЧАТ ЗА АДМИНИСТРАЦИЯ И ЗА РЕШЕНИЯ, НЕОТОРИЗИРАНИ ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛЯ.

Затова проблемите лъсват отново при последните наводнения. МОЖЕТЕ ЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ, ГРАД КАТО ВАРНА, КОЙТО ИМА МИЛИАРДИ ПРИХОДИ НА РАЗЛИЧНО ОСНОВАНИЕ ОТ БИЗНЕС И ГРАЖДАНИ, ДА НЕ МОЖЕ ДА ПОЧИСТИ 400 МЕТРА УЛИЦИ ОТ КАЛНО СВЛАЧИЩЕ И ДА НЕ МОЖЕ ДА ОПАЗИ ГОРИТЕ, КОИТО ГО ЗАОБИКАЛЯТ. ТОВА Е КОЩУНСТВО. ЗА КАКВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ ГОВОРЯТ, ЗА КАКВИ ПЕТ ЛЕВА. КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ ИМА В ТОВА ДА ОТКРАДНЕШ 100 ЛЕВА ОТ НЯКОГО И ДА МУ ВЪРНЕШ 10 ЛЕВА, ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ВЗЕМЕ ТАКСИ, ЗА ДА СЕ ПРИБЕРЕ У ДОМА?! На практика така постъпва българската свръхцентрализирана държава с общините.
Категория: Политика
Прочетен: 230 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 19.07.2014 16:53
То има ли друго законодателство в БГ освен поръчково?

Аз мисля, че няма. Ето така се правят законите в БГ. Става някакъв проблем и вместо законодателят да измисли как да направи така, че такива проблеми да не се случват за в бъдеще, сега той ще мисли, как да предпази от загуба хиляди фирми и граждани, които не може да предпази според действащите закони.

Така се формират закони с имена. Този ще бъде "Законът КТБ". Но никой не ни казва, този закон ще бъде закон само за КТБ или изобщо. Ако е изключение, това значи не е закон, защото законът според юристите е "Трайна и съществена връзка между нещата, явленията и процесите". Къде тук имаме "трайна", "съществена", че и "връзка" между нещата и така нататък?  Политиците разсъждават така - сега имаме задача да спасим едни пари, защото част от тях са ни обещани като дарения за партиите. Хайде на направим закон и да свършим тази работа. Имаме казус, трябва да го облечем в законова форма. Баси и нормотворчеството бих казал.


Мисля си, че ако бяхме в една бяла държава, един такъв подход ще предизвика буря от недоволство и оспорвания. Да се прави специален закон, само и само да се удовлетворят интересите на малък брой лица, за сметка на всички данъкоплатци, би предизвикало политическа криза, подобна на тази, която видяхме преди години в Исландия.

Да, но в България нещата не стоят така. НАРОДЪТ НИ Е БЕЗУЧЕСТЕН И ПРОДЪЛЖАВА ДА МИСЛИ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НЕГО. ПАСИВЕН Е. ПАСИВНИ СА И ХИЛЯДИТЕ ЧИНОВНИЦИ, КОИТО В МОМЕНТА ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАРЪКАТА НА ШЕПА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ, КОИТО ОТНОВО СА СЕ ВЖИВЯЛИ В РОЛЯТА НА НАШ ГОСПОДАР. НА НАС ЩЕ НИ СЕ КАЖЕ КАКВО ДА НАПРАВИМ И НИЕ ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИМ. ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЪЩЕСТВУВАМЕ В ТАЗИ ТЪПА ИКОНОМИЧЕСКА, ПОЛИТИЧЕСКА И СОЦИАЛНА СИСТЕМА И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА НЕ НИ ПУКА ОТ ТОВА, ЧЕ ОТНОВО ОТНЕМАТ СВОБОДАТА НИ, НИЕ ДА ВЗЕМАМЕ ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ В ТАЗИ ДЪРЖАВА, А ТАКИВА КАТО БОЙКО, СЕЙГЕЙ, ЛЮТВИ ИЛИ ИВАН, САМО ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВАТ. СЕГА ТЕЗИ ХОРА ЩЕ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ ОТ НАШЕ ИМЕ, ЩЕ НИ НАБУТАТ ДА ПЛАЩАМЕ В СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ И ИЗОБЩО НЯМА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ НАШЕТО МНЕНИЕ.


ЗАТОВА ПРОДЪЛЖАВАМ ДА НАСТОЯВАМ ЗА ПЕРМАНЕНТЕН ВОТ ЗА ИЗБОР И СВАЛЯНЕ ОТ ДЛЪЖНОСТ НА ВСИЧКИ ВАЖНИ ПОСТОВЕ В ДЪРЖАВАТА. ТОГАВА И САМО ТОГАВА ТЕЗИ ХОРА ЩЕ СЕ ОБЪРНАТ КЪМ НАС, ЗА ДА НИ ПОПИТАТ ЗА НАШЕТО МНЕНИЕ ПО ВАЖНИ ЗА ДЪРЖАВАТА ВЪПРОСИ. ДОТОГАВА ЩЕ БЪДЕМ РОБИ. А ЗНАЕТЕ, ЧЕ НА ГОСПОДАРИТЕ НЕ ИМ ПУКА ОТ ТОВА, КАКВО МИСЛЯТ РОБИТЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 437 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 16.07.2014 15:47
И на двата фронта Европа губи битката. Колониите си отмъщават. Столетия източване и съсипване на икономиките на колониите...Сега бившите колониални държави трябва да си плащат за откраднатото. Франция е почерняла и е в процес на усилена ислямизация. Най-често използваното име за новородено е Мохамед. Великата Британия не остава по-назад. Цели квартали в Лондон, които са били населени с англичани, вече са предимно населени с пришълци. ББС показва репортажи от тези квартали, като интервюира англичани, които се изнасят оттам, защото не припознават Англия на тези места, където са родени и израснали. Глобализацията на международната търговия и изобщо на икономическите отношения по света и криворазбраната политика за човешки права и недостатъчно ясния статус на бежанците и липсата на единна политика на Европа по тези проблеми доведоха до икономически и социални катаклизми в Италия, която е образно казано "нападната" от марокански, алжирски, сирийски и какви ли още не бежанци. Пълна боза е европейското законодателство, от гледна точка на това, кой какви права има. Установи се, че всеки може да наруши границата и да влезе нелегално, след което Европа трябва да се погрижи за неговото бъдеще. Звучи справедливо, но непрактично.


Европа и САЩ имат нужда от глобално преосмисляне на политиката по отношение на бедните държави.
  1. Много от бедните държави са бедни именно заради Европа и САЩ. Всички знаем затова, как англичаните са съсипали текстилната индустрия на Индия, като със силата на колониалната си армия са наложили на пазара продукцията на английските манифактури преди няколко столетия. Селското стопанство на Ямайка е съсипано заради влизането на страната в СТО. Сега вместо ямайците да ядат картофи, произведени в Ямайка, ядат картофи, произведени в САЩ и субсидирани от американското правителство;
  2. Лицемерие е да съсипиш цели индустрии по света и след това да изпращаш на народите там помощи под форма на брашно, ориз и генномодифицирана царевица и соя. Бедните народи имат нужда от справедлив пазар, на който могат да продават стоката си, а не от манипулиран и субсидиран пазар за селскостопанската продукция. В противен случай, европейските и американските фермери ще бъдат добре, но на границите на Европа и Америка се струпват такива маси хора от бедните държави, че процесът става неконтролируем;
  3. Всяка една развита държава има нужда от квота за емигрантите, за да може да се избегнат културни и други противоречия. Сега какво става? Емигрантите в развитите държави си говорят своя език, спазват собствените си обичаи, изграждат молитвени храмове, отварят национални ресторанти и правят държава в държавата и икономика в икономиката. Така по съвсем "демократичен" път Европа ще загуби собствената си идентичност, защото заради колониалната си политика, провеждана повече от 200 години е създала твърде много неуправляеми събития в Третия свят, за които сега ще плаща. Засега такава квота налага единствено Швейцария и то за да покаже, че европейските правила са толкова социализирани и комунизирани, че в голяма степен отнемат правото на народите да вземат решения по тези толкова важни проблеми. Единствено народът на Швейцария постъпва адекватно и ограничава процеса до степен, който може да контролира и управлява ефективно в бъдеще. Вместо обаче европейските бюрократи да аплодират примера на Швейцария и да го последват, започнаха едни блудкави изказвания, затова, че швейцарският народ бил гласувал неразумно на референдума за ограничаване на броя на чужденците, които могат да пристигат всяка година в Швейцария;
  4. Ако Европа не се съвземе навреме и не спре да се занимава с открит социализъм и ако не ревизира преразпределителните отношения, които отнемат правото на индивида сам да решава съдбата си, няма да е далеко времето, когато английската кралица ще ходи забрадена, ако изобщо има кралица. Кой преди 40 години си е мислел, че Америка ще бъде управлявана от черен президент, роден в Хавай, с потекло от кенийската савана? Не казвам че е лошо расите да се смесват, само казват, че всичко това става прекалено бързо. Може би трябва да си припомним приказката за Вавилонската кула.
Категория: Политика
Прочетен: 312 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195472
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Юли, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031