Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3194673 Постинги: 6869 Коментари: 4294
Постинги в блога от 14.07.2015 г.
Това видях миналия понеделник на Симеоновско шосе в София. Веднага си казах, ако "Градска мобилност" или там както се казва транспорта в София, ако беше частно дружество, дали щеше да си позволи да търкаля огромен автобус заради трима пътника?

Не разбира се, защото е частна компания и ако участва равноправно в търг за превоз, ще бъде убийство за нея да си позволява такива разхищения.


Затова аз съм против социалистическия транспорт в София, защото той се плаща от хора, които никога не ползват градски транспорт. Това е явна кражба на доходи и трябва незабавно да бъде преустановена. Та въпросният автобус се движеше малко преди 11 часа на обяд. Също е положението и във вечерните часове. Виждали ли сте трамвай, 30 метра дълъг, който превозва 5-ма пътника, в късните часове на денонощието? Аз съм виждал и то не веднъж. От Градска мобилност ги мързи да откачат половината трамвай, за да не го "лънгуркат" празен от единия край на София, та до другия.

В голяма степен това се отнася и до метрото. Като изключим времето, в което софиянци отиват на работа и се връщат от работа, метрото пътува полупразно. Поне да бяха откачили някой друг вагон от композициите през ненатоварената част от денонощието. Но на кой ли му пука, ако данъкоплатицът плаща разходите. Никой не дава отчет на този данъкоплатиц и никой не им иска отчет.

Не си мислете, че такива проблеми няма и в едни от най-богатите страни в света. Примерно, знам случай, в който метрото на Лондон измина десетки километри с една дълга композиция, все едно, че е време за ходене или връщане от работа. Всяка една метростанция се контролира визуално от камери, а метрото разполага и със софтуер, който да прогнозира броя на пътниците, включително и качванията и слизанията по спирките. И въпреки това, влакът пътуваше полупразен. Е там е друго, заплащането е 5-6 пъти по-скъпо, отколкото българското метро, но там хората трябва да си избиват разходите, защото метрото не е правено по европейските програми. Както и да е, да не се отклоняваме. Когато една услуга, каквато е градският транспорт, се предлага от обществена институция, тогава се получава също като общественото здравеопазване - много пари за нищо работа. Също като обществената услуга - образование. Много пари, за нищо работа. Също като обществената услуга - сигурност. Много пари, за нищо работа. Също като обществената услуга - доставка на електроенергия. Много пари, за нищо работа. също като всяко държавно нещо. Много пари, нищо работа.

А, щях да пропусна. Ще ви кажа къде видях най-много свободни места в автобусите. В Лондон. Виждах почти празни автобуси да си развяват байряка насам натам. Снимал съм няколко такива, които нямаха нито един пътник на втората платформа отгоре, а на първата платформа имаше не повече от 5-6 човека. Обществена работа, какво да я правиш. Има общи черти навсякъде по света, така че и най-развитите държави не са застраховани от такива простотии. Винаги плащаш по-скъпо за нещо, което струва по-евтино, тогава, когато "общественият интерес" е избутан насила от политически дейци, които по този начин искат да се "грижат" за избирателите си, които не могат да си позволят да се возят в собствени коли. А такива са много да му се не види. Много повече от другите...Няма как да не им се подмазваш.



Дразнещо е наистина, жителят на Сухиндол, Ружинци, Смядово или Сърница, да плаща транспорта на столичани, пловдивчани, варненци или на който и да е друг град в България. Дано не доживеем до времето, в което данъкоплатците от Ружинци ще плащат субсидията на обществения транспорт на Лондон.
Категория: Политика
Прочетен: 324 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 14.07.2015 23:38
Никога не съм си мислил, че в този живот ще видя такъв цирк. Мачът е: социалисти против комунисти. Десетилетия гледахме друг мач, този на капиталистите срещу социалистите. Тогава имаше ясно разграничаване. Държавите, в които всичко беше държавно бяха социалистически държави. Тези, в които се даваха права на собственост върху крупните средства за производство бяха капиталистически държави. В някои държави наред с държавното се допускаше дребна частна собственост - такива като Югославия. Всичко беше ясно та дрънкаше. Ние не вярвахме на нашите управници, че собствеността е общонародна, както се опитваха да ни лъжат, защото ако ни хванеха, че я крадем, щяха да ни осъдят за тези злодеяния. А да сте видели някой собственик да се съди сам, защото е взел едни пари от левия си джоб и ги е преместил в десния? Така знаехме за какво става дума. Комунистите лапачи и техните мекерета държаха властта и благинките, а нас ни залъгваха егото, като ни направиха равни - и в имуществата и в мислите.

И при капиталистическия свят всичко беше ясно. И там си беше социализъм, защото още от времето на Бисмарк капитализмът вече не е истински капитализъм, но все пак имаше частна инициатива, която произвеждаше много повече и най-вече по-качествени стоки и услуги, от тези, които произвеждахме ние в държавните заводи.


Сега обаче нещата тотално се объркаха. Вече няма желязна завеса и няма Източен и Западен блок. Ние сме част от Европа и Европа ни отреди съдбата на прислужници, сервитьори, миячи на чинии, проститутки и шофьори на таксите в по-скъпата Европа. Както казва и Адам Смит, намерихме си нашето разделение на труда. На фона на социалистическите ни заплати, онези "там" ни се сториха напълно достатъчни. Какво му трябва да българина повече, свикнал на унижение и оскъдица.


Обаче социалистическата идея яко се е просмукала в западното общество, че чак и на Острова е пуснала яки корени. Меркел си е жива социалистка. Оланд - още повече. Даже и Камерън проявява социалистически характер в някои случаи, въпреки, че по "документи" не е такъв. Всички са социалисти заради изборите. Представяте ли си как щеше да се представи Обама, ако не беше социалист. Нямаше да го изберат. Дори и Америка е заразена от този социалистически вирус. И там формирането и разпределението на обществените фондове по нищо не се различава от европейския модел.



Защо все пак социалистите Меркел и Оланд се опълчиха на Ципрас. Защото колкото и да изглежда невероятно, има голяма разлика между социалистите и комунистите. Комунистите гледат да прецакат всичко живо и не могат да управляват друго, освен държавни предприятия. И те така ги управляват, че мамицата им разджасват. Социалистите са по-различни хора. Те говорят за равноправие, но търсят някакво оправдание за желанието им за уравнивиловката, като основен закон на социализма и комунизма. Социалистите се уповават на дребния бизнес и на работещите, които продават работната си сила, докато комунистите се уповават преди всичко на тези, които продават работната си сила. Социалистите все пак се интересуват откъде идват парите, за разлика от комунистите. Комунистите не приемат и не допускат, че частната инициатива е основният движещ мотив в икономиката. Странна смесица от идеи виждаме през последните години в Гърция. Веселия нрав, подкрепен от дългото и слънчево лято, хилядите ки,лометра брегова ивица и традициите в посрещането на гости, както и силно развитата транспортна инфраструктура между островите допринесе за огромното развитие на туризма в тази държава и приток от милиарди евро всяка година. Тези пари дадоха основание на гръцкия бизнес да купи много банкови, финансови и застрахователни институции, както и производствен бизнес по целите Балкани и в Румъния. Гърция стана най-силният икономически фактор на Балканите. Това, заедно с задрямалата бюрокрация в Брюксел и разногласията по въвеждането на ограничителен режим за излизане на дефицити на националните бюджети, доведоха дотам, че Европа просто "изпусна" Гърция от контрол. Когато се разбра, че Гърция има проблем с дълга, в същото това време се разбра, че и Италия, Испания, Португалия, че дори и Германия и Франция имат проблеми с бюджетните дефицити. Така се загуби ценно време, което доведе до комунизирането на гърците. Никой там не се интересува дали заслужава парите, които получава.



Схемата е простичка. Имаш всяка година  приходи в хазната от 40 милиарда евро, докато в същото това време имаш разходи от 60 милиарда евро. Тъй като данъците не са достатъчни, за да покрият тези разходи, те се покриват с нови и нови заеми от частни и обществени институции от целия свят.

Какво на практика трябва да се случи в Гърция, за да може тази страна да се самоиздържа. Сега тя прилича на разглезен студент, на който не му стига една стипендия, като постоянно изнудва родителите си и приятелите си за нови и нови заеми. Всички знаят, че този студент не може да си върне заемите, но по някакъв начин той е успял да ги излъже и да ги получи. Какво друго остава на кредиторите, освен да спрат да дават повече пари на въпросния студент, за да го превъзпитат да харчи толкова, колкото изкарва. Само така този студент може да види на какво е способен - когато изкарва сам парите си. В случая обаче има и един деликатен момент. Кредиторите са опростили една немалка част от заемите на този студент. Но той продължава да иска още и още отстъпки. Комунистите винаги са живели на чужд гръб и никога не са успявали да се издържат. Комунистите са онези, които не са произвеждали брутен вътрешен продукт, а са се издържали и се издържат от неговото разпределение и преразпределение. За тях невърнатия кредит си е чиста далавера. Именно този подход не се хареса на социалистите Меркел и Оланд, защото всяко нахалство си има граници. Социалистите не могат да бъдат толкова нахални колкото комунистите, така, както и комунистите не могат да бъдат по-малко нахални от социалистите. И едните и другите искат да бъркат в кацата с меда и да си служат с обществените фондове. Само че комунистите обикновено прекаляват с бъркането в кацата с меда.


Решението за Гърция е простичко - или намаляваш всички разходи, свързани с държавните служители и социалните помощи и пенсиите до размер, който се покрива от приходите на хазната, като спестяваш на населението уволнения на половин милион чиновници или започваш да преструктурираш цялата политическа и икономическа система така, че да може да изкарва толкова много пари, за да храни 1 милион чиновници и 3 милион пенсионери. Това го видяхме вече в Дания, където чиновниците не са по-малко от гръцките, но Дания е класирана на четвърто място в Европа по свобода на икономиката, въпреки огромната администрация, защото тази администрация помага на бизнеса, а не му пречи.

Няма как една икономика да е ефективна, ако не е пазарно ориентирана. Това важи не само за гръцката икономика, а за всяка една икономика, включително и българската. Ние сме бедни, защото икономиката ни е основана на политически вмешателства, партийни обвръзки и уреждане на сделки и бизнеси. Няма свободна пазарна изява и свобода на икономиката. Високата търпимост към ниските доходи помага да България да оцелее, въпреки антипазарната си политика, която води правителството у нас. Ако искат да бъдат бедни и нещастни като нас, гръцкото правителство трябва да започне да изплаща български заплати на чиновниците и а нвсички, на които държавата плаща заплати - лекари, учители, транспортни работници и др. и български пенсии за гръцките пенсионери. Тогава няма да има нужда от никакви реформи в икономиката и на трудовия пазар. Всичко ще си върви от мизерно по-мизерно като в България и всички ще бъдат щастливи от социализма, който са построили. Някои казват, че трябва да сме доволни и на това, защото можеше да е и по-лошо, примерно истински комунизъм, като този от Северна Корея. Така че, знам ли...



Категория: Политика
Прочетен: 505 Коментари: 3 Гласове: 2
Последна промяна: 14.07.2015 23:07
Днес имаше протести срещу Цацаров пред Съдебната палата в София. Имаше и контрапротест. Едните събраха 500, а другите 50 души.


Каква е равносметката? Никаква. Малко гюрултия, която няма да свали главния прокурор от власт. Засега само политиците могат да правят това. Суверенът не може да го прави.


А КАКВО ДА КАЖАТ ХОРАТА ОТ СИЛИСТРА, ДУЛОВО, ВИДИН, САНДАНСКИ, ПЛОВДИВ, БУРГАС, ПЛЕВЕН, РУСЕ И Т.Н.? КАК ДА ИЗРАЗЯТ МНЕНИЕТО СИ "ЗА" ИЛИ "ПРОТИВ" ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР.

Лесно е да избираме, ако имаме такава възможност. Възможността се казва ИНТЕРНЕТ. Можем без да ходим пред съдебната палата да кажем на главния прокурор "Оставаш" или "Върви си". Без драма, без викове, без излишни шумове. Просто сядаме пред компютрите една вечер и в рамките на 5 минути си казваме мнението. Необходимите "атрибути" затова са:


  1. Промени в законодателството, което ще ни позволи да правим това. Казвам "позволи", защото живеем във време, в което някой трябва да позволи на собственика на тази страна - Суверенът, да си каже мнението. Жалко но факт. И на това му казват демокрация;
  2. Компютър с иденфикационен код и код за достъп от страна на имащите право на глас;
  3. Какво ще правят онези, които сега отиват и се подписват, като топват пръста и си оставят така отпечатъка ли? БЪДЕЩЕТО Е НА ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ НА КОМПЮТЪР, А НЕ НА ОНЕЗИ, КОИТО ДОРИ И НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОДПИШАТ С ХИМИКАЛКА. ВРЕМЕ ДА ПРЕОСМИСЛИМ ПОЗИЦИИТЕ ЗАТОВА, КОЙ ИМА ПРАВО ДА УПРАЖНЯВА ГЛАСА СИ, КАТО С НЕГО ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ БЪДЕЩЕТО НА ТАЗИ СТРАНА. ТЪПО Е ДА ИСКАШ ДИПЛОМА ЗА 8-МИ КЛАС, ЗА ДА ВЗЕМЕШ КНИЖКА ЗА КОЛА, А ДА ИМАШ ПРАВО ДА ГЛАСУВАШ, ДОРИ И ДА СИ ПЪЛЕН НЕГРАМОТНИК, ДА НЕ МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ И ДА НЕ МОЖЕШ ДА ПИШЕШ. С ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСТАНЕ.

ЛЕСНО Е НАЛИ? НО ЗА ЖАЛОСТ, ЗА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТАЗИ ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ, ЩЕ ТРЯБВА ДА МИНЕМ ИЗГЛЕЖДА ПРЕЗ ЧИСТИЛИЩЕТО И ДА ВЗЕМЕМ НАСИЛА ВЛАСТТА ОТ ТЕЗИ, КОИТО СЕГА Я УПОТРЕБЯВАТ НЕ В НАША ПОЛЗА, А В СВОЯ ПОЛЗА. ИСТОРИЯТА НЕ ПОЗНАВА ДРУГА ФОРМА ДА ВЗЕМАНЕ НА ВЛАСТТА, ОСВЕН ЧРЕЗ РЕВОЛЮЦИЯ И НАСИЛИЕ. ВЯРНО, ТОВА Е НАЙ-ЛОШАТА ФОРМА, НО ЗА ДА СЕ СТИГНЕ ДО НЕЯ, ЯВНО МНОГО НЕЩА СА ПРОПУСНАТИ И МНОГО СИГНАЛИ НЕ СА ЧУТИ ОТ СТРАНА НА УПРАВЛЯВАЩАТА КЛАСА. И КАТО ГОВОРИМ ЗА РЕВОЛЮЦИИ, ИСТОРИЯТА СОЧИ, ЧЕ РЕВОЛЮЦИИТЕ СЕ ПРАВЯТ В СТОЛИЦИТЕ, А НЕ В НЯКОЕ ТЪПО ПРОВИНЦИАЛНО СЕЛЦЕ, КАТО ОЩЕ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН, НЯКОЙ ЯХВА РЕВОЛЮЦИЯТА В СВОЯ ПОЛЗА, ЗА ДА УДОВЛЕТВОРИ ВЛАСТОВИТЕ СИ ЖЕЛАНИЯ И ВСИЧКО СЕ ПОВТАРЯ ОТНОВО И ОТНОВО.

ЗАТОВА СУВЕРЕНЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ГОТОВ ДА ЖЕРТВА ОТ СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ, ДА СЕ УЧИ И ДА ИЗИСКВА - ОТ СЕБЕ СИ И ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ. И НИКОГА ДА НЕ СПИРА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТОВА, КОЙ И КАК ХАРЧИ ПАРИТЕ МУ, КАТО РЕАГИРА НА МОМЕНТА, АКО ИМА И НАЙ-МАЛКОТО СЪМНЕНИЕ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ПАРИ И ВЛАСТ. НИКОГА ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ Е ИМАЛО ПО-ДОБРИ ТЕХНИЧЕСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОТКОЛЕШНАТА МЕЧТА ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИДЕЯТА ЗА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ. НИКОГА ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ Е РАЗПОЛАГАЛО С ТОЛКОВА ГОЛЯМ "ПЛОЩАД", НА КОЙТО ДА СЪБЕРЕ И ПРОТИВНИЦИ И ПОДДРЪЖНИЦИ НА ДАДЕНА ЛИЧНОСТ, КАУЗА ИЛИ ПОЛИТИКА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ, ВСИЧКО ДА МИНЕ МИРНО И ТИХО, БЕЗ ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ И ЕМОЦИИ. ТАКА ВСИЧКИ, КОИТО ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ - ПРИМЕРНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ, ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТТА ПРЯКО ДА ВЛИЯЯТ НА ХОРАТА, КОИТО СА ИЗБРАЛИ И ДА ПОСТАВЯТ ТЕЗИ ХОРА В ТЯХНА УСЛУГА, А НЕ ДА ИМ СЛУЖАТ, КАКТО Е СЕГА.

Категория: Политика
Прочетен: 226 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.07.2015 22:10
Вчера четох в Daily Mirror от 13.07.2015г., стр. 11, една публикация, за Georgia, "момиче" на 25 години, което имало някакви здравословни проблеми и трябвало да бъде закарано до болницата. Преди 3 години се е случило същото, както и сега. И тъй като е била прекалено голяма, се наложило да се разбиват врати и да се ползва кран. Това е струвало на английските данъкоплатци 10 000 паунда.


И ако се установи, че тези килограми ги е натрупала със социалната помощ, която е получавала в същото това време, наистина си е омагьосан кръг. В САЩ има много такива примери. Има такава жена, която иска да стане рекордьор по натрупани килограми и живее от социална помощ. Дават ти помощ, ти плюскаш като прасе, че и повече, следствие на което ставаш толкова голям, че се налага обществото да плаща на кран, че да те отнесе до болница!!! Явно тази "мода" е на почит и във Великобритания. Наистина има по-малко "танкове" по тротоарите, отколкото в САЩ, но видях наистина фрапиращи случаи на затлъстяване, които ме накараха да си помисля, че съм елегантен като Ален Делон на млади години, въпреки 140-те си килограма.


Западното общество е стигнало дотам, в разбирането си за свободата, че човек може да прави какви ли не простотии, без да му се налага да плаща за тях. И точно обратното, същото това общество трябва да плаща за тези простотии. Защото никой не си е задал въпроса, абе това "момиче" по колко калории поглъща на ден. Ще се установи, че са не по-малко от 10 000, при нормално 2 000.

Да, всеки е свободен да яде каквото си поиска и колкото си поиска. Стига да има пари да си го позволи. Но защо обществото трябва да бъде достатъчно СВОБОДНО, за да плаща за последствията от тази инвидуална свобода. НЯМА ЛИ ДА БЪДЕ ПО-ДОБРЕ И ЗА ВЪПРОСНАТА ДЖОРДЖИЯ, ТАКА И ТАКА Е ДОШЪЛ КРАН, ЗА ДА Я ВЗЕМЕ ОТ КЪЩИ, ДА БЪДЕ ЗАКАРАНА В ЗАТВОРА И ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕНА В СПЕЦИАЛНА КЛЕТКА, КЪДЕТО ДА ПРЕСТОИ НА ЕДНО ПАРЧЕ ХЛЯБ И ВОДА ДОТОГАВА, ДОКАТО РАЗБЕРЕ, ЧЕ СВОБОДАТА НЕ Е В ТОВА ДА СИ СЪЗДАВА САМА ПРОБЛЕМИ, НИТО ПЪК В ТОВА, ОБЩЕСТВОТО ДА Й ГИ РЕШАВА, НАТОВАРВАЙКИ ПО ТОЗИ НАЧИН СОЦИАЛНИТЕ ФОНДОВЕ.

ПОНЯКОГА НИЕ ХОРАТА, ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ СВОБОДАТА, КОЯТО СИ МИСЛИМ, ЧЕ ИМАМЕ. КОГАТО СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ТАЗИ, ЛЪЖЛИВАТА СВОБОДА, ЩЕ НАМЕРИМ ОНАЗИ, ИСТИНСКАТА СВОБОДА, КОЯТО СЪЩЕСТВУВА ЕДИНСТВЕНО В ПРИРОДНИТЕ УСЛОВИЯ. ДЖОРДЖИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЪЩУСТВУВА В ПРИРОДАТА В ТОЗИ СИ ВИД. ОТДАВНА ДА Я БЯХА ИЗЯЛИ ХИЩНИЦИТЕ. ТА ТЯ НЕ МОЖЕ ДА ВЪРВИ, А КАМО ЛИ ДА БЯГА, АКО Я ПОДГОНИ ХИЩНИК!!! САМО ЧОВЕЩИНАТА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ЧОВЕК ДО ТАКОВА ОТВРАТИТЕЛНО СЪСТОЯНИЕ. В ПРИРОДАТА НЯМА ЧОВЕЩИНА И ЗАТОВА Е СЪВЪРШЕННА. САМО ЧОВЕК Е СПОСОБЕН ДА ПРОЯВИ ЧОВЕЩИНА И РЕЗУЛТАТЪТ Е НАЛИЦЕ - ТАКИВА КАТО ДЖОРДЖИЯ СА МИЛИОНИ. ТЕЗИ ХОРА СА СВОБОДНИ ДА ИЗЯДАТ ПЛАНЕТАТА,  ИМЕННО, ЗАЩОТО НЕ СА ИСТИНСКИ СВОБОДНИ. ВЪПРОСЪТ Е, ЗАЩО НЯКОЙ ДРУГ ТРЯБВА ДА ИМ ПЛАТИ СМЕТКАТА. ПРИ ТОЛКОВА НЕЩАСТИЕ ПО ТАЗИ ЗЕМЯ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯТ 10 000 ЛИРИ НА КРАН, ЧЕ ДА Я ТРАНСПОРТИРА ДО БОЛНИЦАТА. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАКВА ЛАЙНОФАБРИКА Е ТАЗИ ДЖОРДЖИЯ И ТО ЗА СМЕТКА НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДАНЪКОПЛАТЦИ. КРАСОТА.
Категория: Политика
Прочетен: 251 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 14.07.2015 22:15
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194673
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Юли, 2015  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031