Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196762 Постинги: 6870 Коментари: 4298
Постинги в блога от 17.07.2015 г.
Бих бил много по-съгласен надписът да казва: "На руската армия освободителка, от признателния български народ", като съветският войник със шпагина да се смени с руски такъв с винтовка и щит. Със сигурност щеше да е много по-справедливо. Руснаците са дали приблизително 60 000 жертви за освобождението на България през 1877-1878г., докато за "освобождението" през 1944г., единствените жертви, които е дала съветската армия, това са десетките войници, разстреляни от НКВД заради кражби и изнасилвания, които са извършвали в България. За наша радост, тези деяния у нас са значително по-малко от тези, извършвани в една Австрия, например, ако това може да ни направи по-спокойни.

Кой е говорителят на "признателния" български народ? Нещо да не сме се объркали? Може би да сме признателни на руската армия, че ни е освободила от турско административно господство, но да сме признатени на армия, която никой не е викал в страната ни, освен националните предатели, комунистите, няма как да стане. Вермахта направи много мизерия по целия свят. Без спор. Но тъй като след това донесе мерцедеси, някак си хората забравиха за тези зверства. Съветската армия "освободи" Европа, но носеше със себе си москвичи и зазки и никой не вземаше след това руснаците на сериозно именно заради този им недостатък.


Гледам надписа на паметника на съветската армия и ме връхлитат смесени чувства. От една страна, хората в тогавашния Съветски съюз доста са се намъчили с хитлеристите. Но да не забравяме, че година и половина, преди да се хванат гуша за гуша Вермахта и Съветската армия, същата тази червена армия се втурва да "освобождава" финладските трудещите от гнета на капитала. Обаче се установява, че финландците не искат да бъдат "освободени" и следствие на това неискане, съветската армия дава около 400 000 жертви. Та всъщност, нашият паметник на коя армия е посветен?


НА ОНАЗИ СЪВЕТСКА ЧЕРВЕНА АРМИЯ, КОЯТО НАПАДНА ПРЕЗ 1939Г. ФИНЛАДНИЯ И ОЩЕ В ПЪРВИЯ ДЕН НА ВОЙНАТА ИЗПРАТИ САМОЛЕТИ ДА БОМБАРДИРАТ ХЕЛЗИНКИ, КАТО УБИ ХИЛЯДИ ГРАЖДАНИ НА ФИНЛАНДИЯ, САМО И САМО ЗАЩОТО ФИНЛАДЦИТЕ НЕ СА ПОИСКАЛИ ДА ПОДАРЯТ КАРЕЛСКИЯ ПРОВЛАК НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ИЛИ НА ОНАЗИ ЧЕРВЕНА АРМИЯ, КОЯТО НАХЛУ В БЪЛГАРИЯ И СРЕЩУ КОЯТО НЕ БЕШЕ ИЗСТРЕЛЯН НИТО ЕДИН КУРШУМ?


ТРУДНО МИ Е ДА РАЗДЕЛЯ ДВЕТЕ АРМИИ И ДА ГИ РАЗГРАНИЧА, ПО-ТОЧНО. СЪЩАТА ТАЗИ АРМИЯ ОТИДЕ И "ОСВОБОДИ" ПРИБАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ И УКРАЙНА, БЕЗ ИЗОБЩО ДА ПИТА ДАЛИ ТЕЗИ НАРОДИ ИСКАТ ДА БЪДАТ ОСВОБОЖДАВАНИ.


КАКВО ПОДЛО НЕЩО Е ИСТОРИЯТА, АКО ФАКТИТЕ СЕ ЧЕТАТ ЕДНОСТРАННО.

ЖАЛКОТО ОБАЧЕ Е, ЧЕ И ТОГАВА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ Е БИЛ СВОБОДЕН. ЗАЩОТО АКО БЕШЕ, ЩЕШЕ ДА ПОСРЕЩНЕ С КУРШУМИ И ВЕРМАХТА И ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ, ДА ГИ ВЗЕМАТ ДЯВОЛИТЕ И ДВЕТЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 2148 Коментари: 8 Гласове: 2
Последна промяна: 20.07.2015 10:08
Дали знаете, че на този малък полуостров, живеят предимно католици, като протестантите са под 10% от населението. Значи от гледна точка на религията Великобритания няма нищо общо с полуострова.

Години наред англичаните са владеели Ирландия. Накрая Великобритания откъсва северната част на острова под предтекст, че това са англичани, но на базата само на религиозните им чувства, защото северняците са привърженици на англиканската църква, която е по-скоро протестанска.


Лондон и Мадрид се опитват многократно да договорят условия, при които Испания ще има по-голям достъп до полуострова, но жителите там не искат и да чуват, да бъдат зависими от Испания. Референдумът за присъединяване към Обединеното кралство е проведен през 1966г.  и въпреки невиждания икономически разцвет на Испания по това време, водена от диктатора Франко, жителите на този полуостров са настроени негативно към администрацията в Мадрид.


Та много въпроси възникват във връзка с този случай. Един полуостров, населен предимно с испанско и италианско говорящи, въпреки, че английският е официален език, намиращ се на стотици километри от Англия, е под юрисдикцията на английската кралица. Защо да не може и полуостров Крим да е под юрисдикцията на Москва, още повече, че жителите там са преобладаващо рускоязични?

Не вземам страна. Не нападам нито една от страните. Но си мисля, че аршините трябва да бъдат еднакви. Дали Британия има повече права да владее над Сингапур, отколкото Русия да владее Крим? А КАКВО БИ СТАНАЛО, АКО НА РЕФЕРЕНДУМ НА КРИМ СЕ ГЛАСУВА, ОСТРОВЪТ ДА СТАНЕ ЧАСТ ОТ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО? ЗАЩО НЕ? СЛЕД КАТО ЖИТЕЛИТЕ НА ГИБРАЛТАР СА ПОИСКАЛИ И СА СТАНАЛИ БРИТАНСКИ ГРАЖДАНИ, ЗАЩО И КРИМЧАНИТЕ ДА НЕ СТАНАТ? СЪС СИГУРНОСТ В ИКОНОМИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ ЩЕ БЪДАТ ПО-ДОБРЕ, ЗАЩОТО ПОНЕ ЗАСЕГА, АНГЛИЧАНИТЕ, ВЪПРЕКИ ВСИЧКИТЕ ИМ НЕДОСТАТЪЦИ, СА ДОКАЗАЛИ, ЧЕ ИМАТ ПО-ДОБРИ МЕХАНИЗМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ ОТ РУСНАЦИТЕ. ХОРА ОТ ЦЯЛ СВЯТ ИСКАТ ДА ЕМИГРИРАТ В БРИТАНИЯ, ДОКАТО В РУСИЯ ЕМИГРИРАТ САМО НАЙ-БЕДНИТЕ ОБЩНОСТИ ОТ БИВШИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ, КАТО КИРГИЗИ, ТАДЖИКИ, УЗБЕКИ ИЛИ ОТ БИВШИТЕ КАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ. ЗАЩО В РУСИЯ НЕ ЕМИГРИРАТ РУСНАЦИТЕ, КОИТО ЖИВЕЯТ В ЕСТОНИЯ ИЛИ ЛИТВА?.



Добре е да се изтъкне също така, че БВП на Гибралтар е по-висок от този на глава от населението на Испания. Би трябвало дори заради чисто икономически причини, населението на полуострова да не иска да бъде част от Испания. Десетилетия наред Испания е ограничавала достъпа до полуострова чрез многочасови проверки на документите, дори е имало и години, в които не се е осъществявал достъп на испанци да работят там и обратно, на жителите на полуострова да работят в Испания. Но все пак, стандарта на живот на жителите на полуострова е съизмерим с този на британските острови. Основно те печелят от туризма, от пристанището и базата на НАТО. Почти половината от населението е заето пряко или косвено с ангажименти, във връзка с базата.

Има две неща, които много дразнят испанците, които са ревностни католици. Едното е, бялата огромна джамия, издигната на полуострова и която се вижда от африканския бряг, като ще речеш, че в Гибралтар живеят предимно мюсюлмани /те са едва 1/9 - та част от населението и разбира се, дясното движение на пътя. Досадно нали?


Империалистическа му работа. И двете колониални сили спорят за земя. Англичаните "чопнали" Гибралтар, а испанците, отсрещния африкански бряг - Сеута.

А между впрочем, можете ли да познаете, че това е вече Африка, въпреки, че е испанска територия? По хвърлените пластмасови шишета и боклуци по улиците, каквито няма да видите в никой град на Пиренейския полуостров.


Това е положението.
Категория: Политика
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 17.07.2015 13:15
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196762
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Юли, 2015  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031