Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3218770 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 10.08.2010 г.
10.08.2010 22:33 - Шибан народ

Премиерът в изказване, по повод на посещението на шефа на Световната банка – Зелик.

 

Та Борисов казва: Имаме реалните шансове следващите три години България да я изведем по пътя, по който вървим и се оценява, забележете, да станем средноевропейска държава. Това съм го обещал – до средноевропейска ще я докарам. След това да дойдат другите и да я направят като Швейцария, каза той.

 

Нека сега да погледнем фактите.

1.     Стара Европа е в криза – в първите 100 държави, класирани по ръст на Брутния вътрешен продукт няма нито една държава, членка на ЕС. В Европа само княжеството Лихтенщайн прави някакво изключение.

2.     България е на 89-то място в света по БВП на глава от населението. Ако това, което казва Бойко се окаже истина, то през следващите 3 години трябва да имаме средно годишен темп на нарастване по този показател в размер на около 33% годишно.

3.     Вие преценете дали това някой някъде го е правил по света. Дори и в най-бомбастичните си очаквания не бива да се самозалъгваме, че можем от 12 000 долара да стигнем за 3 години Словения с нейните 28 000 долара или Гърция с 32  000 долара на глава от населението. Това е идиотско или по-скоро психично отклонение от обективните реалности.

4.     При добре извършени реформи в областта на държавната и общинската администрация и тяхното намаляване с минимум 50%, с оттеглянето на държавата от пряката намеса в икономиката, със строги мерки против монополизацията на икономиката, в следващите години могат да се очакват максимум до 10 % увеличение на този показател на годишна база, което означава, че на третата година ще имаме някъде около 17 000 долара на глава от населението. Но този показател е много по-малък от цитираните горе държави.

5.     Само че, правителството засега не дава нишан, че ще прави наистина реформи в държавната администрация и ще намали натиска си към бизнеса и че ще се оттегли от пряката намеса в икономиката. Точно обратното. Сега ще строим зали, пътища, ще помагаме на БДЖ и т.н., тоест правителството декларира че ще харчи яко от нашите пари.

6.     Като се има и предвид, че сме на 189 – то място по растеж, всъщност, растежът при нас е с отрицателен знак, тези перспективи, начертани от премиера изглеждат като популиско изказване.

7.     Трябва да се има предвид, че постигането на значителен икономически ръст е процес, пряко свързан както и с подобряване на демографските характеристики на страната ни, с възможностите за изграждане на експортно ориентирани индустрии и т.н., а както знаем за това е необходимо технологично време, което е много повече от 3 години. Нека не забравяме, че т.н. „ирландско чудо” се осъществява повече от 20 години. Само идиот може да повярва, че „българско чудо” може да стане за 3 години. Освен ако не е „чудо за 3 дни”, както казва подигравателно народа в такива случаи.

8.     Да не забравяме и един много показателен индикатор. Това е намеренията на българската емиграция да се върне и да заработи за просперитета на България. Засега се върна само една тарга цигани, изритани принудително от френското правителство или 10-на човека, които се върнаха заради министерски или други високи кресла. За разлика от десетките хиляди ирландци, които се върнаха през последните 20 години в Ирландия и подкрепиха икономическия възход на тази страна.

9.     Борисов е по-първичен от царя. Направо ни даде точен критерий – след 3 години ще имаме 3 пъти по-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението. Царят ни лъжеше по-префинено. Той не говореше с точни цифри, а с уклончиви понятия. Той говореше за „съществено подобрение”. Никъде, в никакъв справочник няма описание на това, колко аджеба в проценти е това „съществено подобрение”. Според мен Борисов си вкара сам таралеж в гащите, заради икономическата си неподготвеност или направо за да си гарантира още 3 години медиен комфорт. Пък след него и потоп...

10.           Удивително си приличат лъжите на царя с тези на Борисов – единият ни обещаваше 800 дни, а другият 3 години. Нещо много еднакво ми изглеждат тези обещания, поне на мен. Все едно една майка ги е раждала.

11.           Въпросът е как да потърсим сметка от такива хора, които ни гледат в очите и ни лъжат най-безсрамно. Нима тези кокошкари дето откраднали някакви 100 000 лева, не платили данъци за 20 000 лева или други подобри като тях, са по-виновни за икономическия ни хал от откровените лъжци, които ние избираме да ни ръководят и да ни захранват с порции изкуствени примамки, на които ние, българските лапнишарани постоянно се хващаме.

12.           Прав е Божидар Димитров – ние сме шибан народ, щом позволяваме така безсрамно да ни лъжат и да не поискаме сметка от същите тези премиери, на които повярвахме.


Категория: Други
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 10.08.2010 22:36
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3218770
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Август, 2010  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031