Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3217981 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 20.08.2014 г.
Нали знаете тази тривиална приказка, че нов бардак не може да се направи със старите курви.


Ще дам един пример от практиката и ще ви оставя вие да прецените.


Преди години имах един колега. Бяхме заедно управители на голяма институция. Имахме страхотен екип, собствениците ни бяха дали права и не ни се бъркаха в работата. Имахме и късмет разбира се. Но защо го казвам всичко това. Защото ние, управителите бяхме "от стара коза ярета", гърмени в живота и зад нас имаше завършени успешни проекти. Та колегата ми каза една история от предишното му занимание.


Години наред е отговарял за таксиметрова компания. Бил е представител на собственика. Цялото имущество е било на собственика на фирмата - коли, оборудване и т.н. Та казва моят приятел, отивам във фирмата и какво да видя - все едно, че гледам фирма от времето на социализма. Имуществото занемарено, по колите каквото е имало да се открадне по тях е било откраднато. Казва ми, купуваме нови гуми, слагаме ги на колите и след месе два най-късно тези гуми изчезват някъде и колите се търкалят образно казано с гуми тип "галоши". Тогава си казах, защо да не променим нещо съществено в тази фирма, защото така повече не може да се кара - много разходи, трудно за контролируеми хора, особено ако това са шофьори, мръсни и неподдържани автомобили. Трябва нещо да се направи, че самите тези хора да имат интерес колите да им са в добро състояние и те самите да имат интерес от това, да предлагат по-добра услуга на клиентите.



Все се решение колите да им се предоставят под аренда. Сключваме договор и шофьорът изплаща колата в някакъв предварително договорен период от време. И о чудо, изведнъж откраднатите преди това гуми по някакъв магически начин се появиха на колите, те станаха по-чисти и приветливи, а шофьорите вече нямаха сметка да карат колите на принципа едно към гьотьоре и да "маат"както се казва през дупките, без да им дреме на "свещниците". Колите изведнъж им станаха МИЛИ, защото се породи възможност да станат ТЕХНИ. Те се изживяха в един момент в ролята на собственици. А получаването на процент от изкараните пари допълнително ги стимулираше да работят извънредно. На практика колите бяха на режим на работа 24 часа. И така компанията вървеше към успехи.

Та това беше примерът, как една компания може да бъде направена успешна само като се смени формата на собственост в някаква степен или по-скоро като се предостави някаква форма на собственост на служителите, които при новите условия проявяват значително по-голяма добросъвестност при изпълнение на работата си.



След време настана друга "система" Фирми започнаха да продават правата да бъдеш такси. Тогава се появиха чорбаджии, които купиха по няколко десетки коли и ги регистрираха в съответните компании, които имаха лиценз за упражняване на тази дейност. Наеха таксиджии да им карат такситата и се договориха за дневна аренда в рамките на около 30 лева на такси. Това е най-ниската аренда иската за кола в момента. Но лошата практика отново се върна на "пазара". На шофьорите им е все едно дали карат колите внимателно или не, защото те си плащат едни 30 лева на ден на чорбаджията затова, че той им  дава кола под аренда и ако се счупи нещо колата, чорбаджията няма да си получи арендата и ще бъде заинтересован бързо да поправи колата. Следствие на връщането на старото правило, при което шофьорите не са собственици на колите, такситата станаха също така мръсни и неприветливи както едно време, с много малко изключения.

Сега нека се върнем на предишният положителен пример. Можете да си представите тази схема на правене на бизнес или простичко казано, на вършене на работа и в почти всички сфери на икономиката - от производството и търговията, до услугите.
Вижте само колко примера ще ви дам в подкрепа на това твърдение:
  1. Вчера видях две коли от различни марки, върху които имаше някаква рекламна табела. Колите бяха старички, но поне изглеждаха чисти. Поинтересувах се и се установи, че табелата върху тях била на някаква верига от пицарии, които използвали частните автомобили на свои служители и на външни хора, за да разкарва и да рекламира своята продукция. Та тази фирма е преценила, че вместо да се занимава с това да набира персонал, на който да плаща заплати, здравни осигуровки, да увеличава и разходите си за счетоводство в случая, да не говорим за коли и разходите, свързани с поддръжката им, да "аутсорсва" тази услуга към частни лица, които да използват своите автомобили да разнасят пици. Чудесна идея. А иначе виждали ли сте как шофьорите на пицариите разнасят пиците. Карат фирмените коли с такава свръхамортизация, че през ауспуха и през сервиза изтича немалка част от печалбата от продажбите;
  2. Всеки който прави бизнес и има производствено хале, магазин, склад или офис знае, че трябва да се погрижи за сигурността. Ние плащаме данъци и искаме сигурност за нашите обекти. Да, ама не. Тогава срещу едни 50 лева идва частна фирма и ни монтира охранителна система. Сключваме договор за няколко години и в договора има и клауза, че ако нещо се открадне по време, през която е включена уредбата, фирмата дължи обезщетение. За малките фирми и тези с малко имущество тези договори са изгодни. Но както знаете, в България повечето фирми са малки и те са клиентската база на охранителните фирми. Всички знаете, че тези охранителни фирми се стопанисват от бивши ченгета или хора, свързани със службите. Как тези хора не могат да свършат работа, когато са под шапката на огромните със своите възможности - оперативни и финансови - институции, а една охранителна фирма с ограничен капацитет - могат да ни опазят имуществото?
  3. Сега да ви дам любимият ми пример. Аз живея в квартал, който има население от 22 хиляди души. На нас ни се полага бюджет заа 38 полицая, като за всеки му се полагат по 16 000 лева, които би трябвало да отидат за заплати, осигуровки, данъци, оборудване, обучение и т.н. Така общо бюджетът за охрана на квартала би трябвало да бъде 608 000 лева. Как си мислите, ако ние, гражданите от квартала имаме право да се организираме и да си изберем полицаи, които да ни охраняват през годината и ни се предостави този бюджет за тези цели, как си мислите, дали същите тези полицаи, които ни охраняват сега няма да ни охраняват по-добре, ако ние им плащаме заплатите, а не някаква столична дирекция на не знам си какви работи? Само ще променим организацията на работата, йерархическата стълба, подчинеността и правото на избор на полицаи и тяхната смяна. Всъщност схемата по-горе е по-скоро схема за отклоняване на обществени средства за несвършена работа от държавна институция, но най-общо погледнато, степента на ефективност може да се увеличи многократно, ако се използва същият персонал, но при друга организазия на работата.
  4. Бяхме на една бригада 3 месеца. През първия месец не свършихме никаква работа. Никакво беше и възнаграждението. Тогава нашите шефове получиха разрешение "отгоре" /беше все още социализъм/ и ни казаха - трябва да направите 30 километра път за 2 месеца. Условията са такива и такива, парите са толкова и толкова. Качеството трябва да бъде такова и такова. Казаха ни, е всеки ден щели да проверяват как си вършим работата. И знаете ли какво се получи. Началниците бяха направили сметка, че тази работа ще трябва да я вършат 150 човека и ще бъдат необходими 5 месеца. И така си бяха разчели и заплатите, да не би да вземем твърде много пари. Но са решили да определят нереални срокове, сигурни, че няма да се справим. Но ние се справихме. Работата беше на 16 часов режим. Условият бяха невероятно тежки. Теренът - просто ужасен - горски масиви, мочурища, облаци комари в комбинация с голяма горещина през деня. Тогава вече не си играехме на синдикати и спазване на трудовото законодателство. Направихме пътя и за тези три месеца усилия получихме едногодишно заплащане. Едни и същи хора работихме и преди и след - в единия случай СЕ ПОДПИРАХМЕ НА ЛОПАТИТЕ И СЕ ПРАВЕХМЕ, ЧЕ РАБОТИМ, А ШЕФОВЕТЕ СЕ ПРАВЕХА, ЧЕ НИ ПЛАЩАХА. В ДРУГИЯТ СЛУЧАЙ НЯМАШЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ПРАВИМ, ЧЕ РАБОТИМ - ПРОСТО РАБОТЕХМЕ, ЗАЩОТО ЗНАЕХМЕ, ЧЕ ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ, КОЯТО РЯДКО СЕ ПАДА ПО ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА И ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ МАКСИМАЛНО ОТ НЕЯ. ТОГАВА РАЗБРАХ, КАКВО Е ДА РАБОТИШ В УСЛОВИЯТА НА КАПИТАЛИЗМА - ЯКО БАЧКАНЕ И МНОГО ПАРИ. ПОНЕ ТОГАВА, ПРЕДИ 30 ГОДИНИ БЕШЕ ТАКА.
Категория: Политика
Прочетен: 1350 Коментари: 3 Гласове: 3
Действията на тези служби са поделени в няколко основни направления:


Първото е "работата" с гражданите:


  1. Гражданите трябва да бъдат тероризирани за дребни нарушения, глобявани и наказвани - стотици хиляди актове и наказателни постановления. Хиляди и хиляди държавни чиновници са ангажирани да ни тормозят за глупости и да ни почернят живота. Тук основно визирам за тези нарушения, които не водят по накърняване на чужди интереси, погубване на имущество, човешки живот или нещо друго. Просто нарушение на правилата. Този минал на жълто на светофар, онзи паркирал неправилно, трети превишиш позволената скорост, на четвърти не му светела някаква крушка на колата и ред подобни глупости. 
  2. Дела, които гражданите водят помежду си - бракоразводни, за обида или други такива глупости, имуществени претенции един към друг и т.н.
  3. Дела, които води бизнесът - фирмените дела.


Другото е работата с публичните личности. Всички новини започват с това, какво днес са направили МВР, прокуратурата и съдът.
Все още процесът на якото крадене не е завършен и всички тези институции са впрегнати с тяхно съгласие в процес по разчистване на сметки и територии, използвайки буквата на закона. Както едно време казваха в казармата, че най-страшно е да те гонят по устав.

При всяка една власт наблюдаваме едно и също - най-често в новините се използват думите "МВР", "съдът" и "прокуратурата", тоест тези, които са най-големите длъжници на обществото. И винаги са едни приказки, едни намръщени и сериозни физиономии, все едно, че ей сега ще пречупят гръбнака на престъпността и всичко най-после ще свърши. СИСТЕМАТА НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ПРЕЧУПИ ГРЪБНАКА НА ПРЕСТЪПНОСТТА, ЗАЩОТО НАЙ-ГОЛЯМАТА ПРЕСТЪПНОСТ СЕ ПОРАЖДА ОТ БЕЗКОНТРОЛНОТО ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ.

КАКВО ПО-ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИМА ОТ ТОВА, ДА ВЗЕМЕШ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ И ДА ГИ ДАДЕШ НА БДЖ. ТАМ ДА ГИ ОТКРАДНАТ ПО РАЗЛИЧНИ ПРОЕКТИ И ПАК НАКРАЯ КОМПАНИЯТА Е ПРЕД ФАЛИТ.

КАКВО ПО-ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИМА ОТ ТОВА, ВСЯКА ГОДИНА ДА РАЗПРЕДЕЛЯШ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ НА ПРЕДВАРИТЕЛНО ОБРЕЧЕНИ НА НЕЧЕСТНОСТ "ПУБЛИЧНИ" ТЪРГОВЕ ЗА КРАДЕНЕ НА БЮДЖЕТНИ ПАРИ?

КАКВО ПО-ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИМА ОТ ТОВА, ВСЯКА ГОДИНА ДА ПЛАЩАШ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ЗАПЛАТИ НА ЧИНОВНИЦИ, КОИТО ВМЕСТО ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ТОВА ДА ПИШАТ ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА И СЛЕД ТОВА ДА НАБЛЮДАВАТ И САНКЦИОНИРАТ ТЯХНОТО НЕСПАЗВАНЕ, А ТЕ ВМЕСТО ТОВА ПРЯКО ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С БИЗНЕС И ТОТАЛНО ДА ДЕФОРМИРАТ ПАЗАРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА ИКОНОМИКАТА - ТРАНСПОРТ, ЕНЕРГЕТИКА, ОБРАЗОВАНИЕ, МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ, СОЦИАЛНО ДЕЛО, ФИНАНСИ И ЗАСТРАХОВАНЕ, ДА НЕ КАЖА ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН АСПЕКТ НА ИКОНОМИКАТА, С КОЕТО НАНАСЯТ ЩЕТИ ЗА ОЩЕ И ОЩЕ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ВСЯКА ГОДИНА?

ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ В БЪЛГАРИЯ БЯХА ЧРЕЗ РАЗГРАБВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНО ИМУЩЕСТВО - ДЪРЖАВНИТЕ АКТИВИ БЯХА РАЗГРАБЕНИ ПО РАЗЛИЧНИ СХЕМИ. ПРИВАТИЗАЦИЯТА БЕШЕ АБСОЛЮТНО НЕЧЕСТНА, ЗАЩОТО НЕ БЕШЕ НА ПРИНЦИПА "КОЙТО ДАДЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ", А БЕШЕ НА ПРИНЦИПА "КОЙТО ИМА ПОВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ВРЪЗКИ". ТАКА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ КАПИТАЛОВАТА СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА НАМАЛЯ ЗНАЧИТЕЛНО, НО ВСЕ ОЩЕ СЕ ИЗМЕРВА С ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ, КОИТО ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ.

НО ПРОЦЕСЪТ ЗНАЧИТЕЛНО СЕ ТРАНСФОРМИРА - ЗАЩО ДА ПРИВАТИЗИРАШ ПРИМЕРНО НЕК, ДОКАТО МОЖЕШ С ДЕСЕТИЛЕТИЯ ДА Я КРАДЕШ ОТВЪТРЕ, А НЕКА ОБЩЕСТВОТО ДА ПОЕМА ЗАГУБИТЕ. СЪЩОТО Е И С БДЖ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ФОРМИРОВАНИЯ.

НОВ ПРОЦЕС НА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА СОБСТВЕНОСТ Е ФОРМИРАНЕТО НА ЧАСТЕН МОНОПОЛ, КОЙТО МОЖЕ ДА БЪДЕ НА РЕГИОНАЛЕН ПРИНЦИП, НА КАКЪВТО ПРИНЦИП Е ФОРМИРАН МОНОПОЛЪТ НА РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА ЗА ДОСТАВКА НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ДО КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ И ЦЕНОВИ МОНОПОЛ, НАЙ-ПРЕСЕН ПРИМЕР ЗА КОЙТО Е ДОГОВОРЪТ, КОЙТО ПРАВИТЛЕСТВОТО НА КОСТОВ Е СКЛЮЧИЛО С АМЕРИКАНСКИТЕ "МАРИЦИ".

ДРУГАТА ЛИНИЯ НА ЯКОТО КРАДЕНЕ Е КАТО СЕ ИЗЛЪЖЕ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ, ЧЕ ОБЩЕСТВОТО ИМА НУЖДА ОТ ТАЗИ ИЛИ ОНАЗИ ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО НИ ХАРЧИ МИЛИАРДИ ВСЯКА ГОДИНА.


  НАПРИМЕР, КАКВО ПО-ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИМА ОТ ТОВА, МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ВСЯКА ГОДИНА ДА ОТИВАТ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ, А ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ ТАКА И НЕ ВИДЯХМЕ.
И ТОВА НЕ ГО КАЗВАМ АЗ, КАЗВАТ ГО ЧУЖДЕНЦИТЕ, КОИТО ДОЙДОХА ДА ЖИВЕЯТ В БГ СЛЕД ВЛИЗАНЕТО НИ В СЪЮЗА. СЕГА ТЕ СА ПО-МАЛКО, ОТКОЛКОТО ТОГАВА. ОТ ХУБАВО ЛИ ИЗБЯГАХА ИЛИ НЕ ЗНАМ. АЗ ЛИЧНО ПОЗНАВАМ ЧУЖДЕНЦИ, НА КОИТО ИМ ОБРАХА КЪЩИТЕ И КОИТО НЕ ПОЛУЧИХА НИКАКВА ПОДКРЕПА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ. КАКВО ДА ПРАВЯТ ТЕ ТУК В ЕДНА НЕСИГУРНА СТРАНА?


ПО-ЛОШОТО Е ОБАЧЕ ДРУГО - ЧЕ ПЛАЩАЙКИ ТЕЗИ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ОТ НАШИТЕ ДОХОДИ, ЗА ДА ПОЛУЧИМ СИГУРНОСТ, НИЕ ПОЛУЧАВАМЕ НЕСИГУРНОСТ, ЗАЩОТО НИКОЙ ОТ СИСТЕМАТА, КОЯТО Е ДЛЪЖНА ДА НИ ОСИГУРИ СИГУРНОСТ, НЯМА ИНТЕРЕС ОТ ТОВА. ЗАЩОТО В МОМЕНТА, В КОЙТО НИЕ ПОЛУЧИМ ТАЗИ СИГУРНОСТ, ЩЕ РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ПЛАЩАМЕ ПРЕСКЪПО ЗА ЕДНА УСЛУГА, ЗАЩОТО НИ Я ПРЕДОСТАВЯ ЕДНА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА СИСТЕМА, КОЯТО НЯМА НИКАКЪВ ИНТЕРЕС ОТ РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМА С ПРЕСТЪПНОСТТА, ТЪЙ КАТО  В ТОЗИ СЛУЧАЙ ЩЕ СИ ОТРЕЖЕ КЛОНА, ВЪРХУ КОЙТО СЕДИ - ЩЕ СЕКНАТ МИЛИАРДИТЕ, КОИТО Й ДАВАМЕ ВСЯКА ГОДИНА.


НЕ ВИ ЛИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ - ВСЯКА ВЕЧЕР ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ ВИ ГОВОРЯТ ЗА ТОВА КАКВА РАБОТА СА СВЪРШИЛИ ГОРЕЦИТИРАНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И ВЪПРЕКИ НИСКАТА СТЕПЕН НА ОБЩЕСТВЕНО ДОВЕРИЕ, ВЪПРЕКИ ВИСОКИТЕ НИВА НА ПРЕСТЪПНОСТ И НЕСИГУРНОСТТА В СТРАНАТА, ТЕ СА ГЕРОИТЕ НА НАШЕТО ВРЕМЕ.


ХА КАЖЕТЕ СЕГА, КОЛКО ДУШИ СА ОТИШЛИ В ПАНДЕЛАТА ЗА ТЕЗИ БЕЗОБРАЗИЯ, КОИТО СЕ НАТВОРИХА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ И КОЛКО ОТ ТЕЗИ ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ОТКРАДНАТИ ИМУЩЕСТВА И ПАРИ СА ВЪРНАЛИ ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ НА ОБЩЕСТВОТО? ВИЕ ЗНАЕТЕ ОТГОВОРЪТ НА ТОЗИ ВЪПРОС. ВСИЧКИ НИЕ ГО ЗНАЕМ. САМО ДА ВИ КАЖА, ЧЕ АКО ПО СЪПОСТАВИМИ ЦЕНИ СЕ ВЪРНЕМ 25 ГОДИНИ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО, ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ СА ПОЛУЧИЛИ ОТ НАС ПРИБЛИЗИТЕЛНО 37 500 000 000 ЛЕВА. ТОВА СА ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ МИЛИАРДА И ПЕТСТОТИН МИЛИОНА ЛЕВА, КОИТО ПАРИ СМЕ ИМ ДАЛИ ЗА ЗАПЛАТИ, УНИФОРМИ, КОЛИ, БЕНЗИН, ОБОРУДВАНЕ И Т.Н. И Т.Н. ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА СЕ ПЕНСИОНИРАТ ЗА НАША СМЕТКА 15 ГОДИНИ ПО-РАНО ОТ СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯТ БЪЛГАРИН И ИМАТ ДВА ПЪТИ ПО-ВИСОКА ПЕНСИЯ ОТ НЕГО. Е КАЖЕТЕ СЕГА,

ЗНАЧИ ХЕМ СА ПРОПУСНАЛИ ПОКРАЙ "УШИТЕ И ОЧИТЕ" СИ ЕДНИ ДА КАЖЕМ ПРИБЛИЗИТЕЛНО ОТ 50 ДО 70 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗА ТЕЗИ ГОДИНИ, НО СА И ВЗЕЛИ ОТ НАС ЕДНИ БЛИЗО 40 МИЛИАРДА ЛЕВА ПОД РАЗЛИЧНА ФОРМА, ЗА ДА НЕ СТОЯТ ГЛАДНИ И ЖАДНИ, КАКТО СЕ КАЗВА В ПРИКАЗКАТА. КАКВО ИЗЛИЗА, ЧЕ СМЕ ПЛАЩАЛИ ЗА ТЕХНИТЕ ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ, КАКТО СЕ КАЗВА В ПРИКАЗКАТА. РАЗБИРАТЕ ЛИ КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО - ТЕ КАЗВАТ, ПОЛИТИЦИТЕ СА НАПРАВИЛИ КАЛПАВИ ЗАКОНИ, А НИЕ САМО СМЕ ГИ СПАЗВАЛИ - ПОЛИТИЦИТЕ СА УСТРОИЛИ ЗАКОНОВА КРАЖБА, КАКВАТО ТЕОРИЯ В ГОЛЯМА СТЕПЕН ИМА ИСТИНА И НИЕ НЯМА КАКВО ДА НАПРАВИВ В СЛУЧАЯ. И ТЪЙ КАТО НЯМАТ ДРУГА РАБОТА, ТЕ СА СЕ КОНЦЕНТРИРАЛИ ДА ТОРМОЗЯТ ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ, КАТО ИМ ПИШАТ ФИШОВЕ, АКТОВЕ И ТЕМ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ, ЗА ДА ОПРАВДАЯТ ЗАПЛАТИТЕ СИ. НЕ МОГА ДА СЕ ПОБЕРА В КОЖАТА СИ, КАТО ВИЖДАМ В КАКВА ГАДНА И ЗАТЛАЧЕНА СИСТЕМА ЖИВЕЕМ.



КОЙ Е ЛУДИЯТ В СЛУЧАЯ? ТОЗИ, КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА ИЛИ ТОЗИ, КОЙТО МУ Я ДАВА. ВРЕМЕ Е ДА ИМ ПОИСКАМЕ СМЕТКА ЗА ВСИЧКО ТОВА. С БАНДИТИТЕ ПО-ЛЕСНО БИХМЕ СЕ СПРАВИЛИ - ЩЕ ВЗЕМЕМ ПУШКИТЕ И ЩЕ ГИ ИЗГОНИМ, ТАКА, КАКТО В НАЧАЛОТО НА ВЕКА АВСТРАЛИЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ СА НАПРАВИЛИ С ПИШМАН МАФИОТИТЕ ИТАЛИАНЦИ, КОИТО СА РЕШИЛИ ДА ПРАВЯТ В СИДНИ ТОВА, КОЕТО ПРЕДИ ТОВА СА ПРАВИЛИ В НЮ-ЙОРК. НО С ОРГАНИЗИРАНА И ВЪОРЪЖЕНА СИЛА КАТО ДЪРЖАВАТА ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ. ТРЯБВА ДРУГ ПОДХОД.


КАКВО Е РЕШЕНИЕТО?

РЕШЕНИЕТО Е ПЪЛНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА СИСТЕМАТА ЗА СИГУРНОСТ, ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ОСИГУРЯВАНЕТО НА РЕД И ПРАВОСЪДИЕ ПО МЕСТА, КАТО ТАЗИ ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ ВКЛЮЧВА ПЪЛНО РЕСУРСНО ОСИГУРЯВАНЕ НА МЕСТНИТЕ ОРГАНИ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ С ПРЕСТЪПНОСТТА, НА БАЗАТА НА СРЕДНО СТАТИСТИЧЕСКИТЕ РАЗХОДИ НА ЕДНО ЗАЕТО ЛИЦЕ, ЗА СМЕТКА НА ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ В ПЪРВИТЕ ГОДИНИ НА ПРОЦЕСА НА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ И ПЪЛНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА ПРАВА И ОТГОВОРНОСТИ, ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАЗНАЧАВАНЕТО НА ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ШЕФОВЕ, ПРОКУРОРИ И СЪДИИ.

ИДЕЯТА Е ДА СЕ НАПРАВИ ТАКА, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА ДА ПРЕСТАНАТ ДА СЛУЖАТ НА СВОИТЕ НАЧАЛНИЦИ, А ДА ЗАПОЧНАТ ДА СЛУЖАТ НА ЗАКОНА И НА НАС, ИЗБИРАТЕЛИТЕ В КРАЙНА СМЕТКА.


ЗА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ТАЗИ ИДЕЯ ИМА СТРАШНО МНОГО ПАРИ. НЕВЕДНЪЖ СЪМ ПРАВИЛ В СВОИТЕ ПОСТИНГИ СМЕТКАТА, НА БАЗА НА ПАРИТЕ, КОИТО ТЕЗИ ВЕДОМСТВА ПОЛУЧАВАТ ОТ НАС, ИЗБИРАТЕЛИТЕ - А ТЕ СА НАД МИЛИАРД И ПОЛОВИНА ЛЕВА ВСЯКА ГОДИНА.

НЕКА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ДА ОСТАНЕ САМО СИСТЕМАТА ЗА ОХРАНА НА ГРАНИЦИТЕ, ФЕДЕРАЛНАТА СЛУЖБА ЗА СИГУРНОСТ, КОЯТО ДА БЪДЕ КЪМ МИНИСТЕРСТОВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО И СЛУЖБА ЗА ИНФОРМАЦИОННО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА РАБОТАТА НА ПРАВООХРАНИТЕЛНИТЕ ОРГАНИ ПО МЕСТА.

ВИЕ ЗНАЕТЕ КАК "РАБОТИ" СЕГА СИСТЕМАТА. НЯКОЙ ОТ ВАС ДА ПОЗНАВА КВАРТАЛНИЯ СИ ПОЛИЦАЙ? НАД 99% ОТ ХОРАТА В ЕДИН 23 ХИЛЯДЕН КВАРТАЛ В ГОЛЕМИЯ ГРАД НЕ ПОЗНАВАТ СВОЯ ПОЛИЦАЙ. НЯКОЙ ДА Е ГЛАСУВАЛ ЗА НЕГО? В ТАКЪВ СЛУЧАЙ СЕ КАЗВА, МНОГО ГО Е ЕНЯ КВАРТАЛНИЯ ПОЛИЦАЙ ЗА ВАШИТЕ ПРОБЛЕМИ. КОЛКОТО ГО Е ЕНЯ И НЕГОВИЯТ НАЧАЛНИК И НАЧАЛНИКЪТ НА НЕГОВИЯ НАЧАЛНИК И СЕКРЕТАРЯТ И МИНИСТЪРЪТ И КОЙТО СИ ИЗБЕРЕТЕ НАГОРЕ ПО ЙЕРАРХИЯТА. НА НИСКИТЕ НИВА ЗА ЕДНАТА ЗАПЛАТИЦА ЧУДЕСА ОТ ПОДМАЗВАНЕ СЕ ПОДМАЗВАТ ПОЛИЦАИТЕ НА СВОИТЕ НАЧАЛНИЦИ. НЕ СЕ ПОДМАЗВАТ НА НАС, А СЕ ПОДМАЗВАТ НА ШЕФОВЕТЕ СИ. ЗАТОВА СЛУЖАТ НЕ НА НАС, А НА ШЕФОВЕТЕ СИ. ТОВА Е ПОРОЧНАТА СИСТЕМА, СРЕЩУ КОЯТО РОПТАЯ ОТ ГОДИНИ.

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАС НЕ СЕ ОБАЖДАТ НА ПОЛИЦИЯТА, АКО СА СВИДЕТЕЛИ НА НАРУШЕНИЯ, ДОРИ И КОГАТО ТЕ ПРЯКО ГИ ЗАСЯГАТ. АЗ СЪМ ЕДИН ОТ ТЯХ. РОДИТЕЛИТЕ МИ СА СЪЩО. НА МОИ ПОЗНАТИ БЯХА ОБРАНИ ЖИЛИЩАТА И ТЕ НЕ СИГНАЛИЗИРАХА НА ПОЛИЦИЯТА, ЗАЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ - САМО ЩЕ ПИШАТ И ЩЕ "БРИШАТ" ЧАСОВЕ НАРЕД, ЗА ДА МОГАТ ПОЛИЦАИТЕ ДА СИ ОФОРМЯТ ДОКУМЕНТИТЕ ТАКА, КАКТО ИЗИСКВА БЪЛГАРСКАТА БЮРОКРАЦИЯ. ДОКУМЕНТИ ИМА, РАБОТА НЯМА. ДОТАМ Я ДОКАРАХМЕ.


И НЕКА ДА ПРОМЕНИМ ЗАКОНИТЕ ТАКА, ЧЕ ТЕЗИ, КОИТО РАЗРУШАВАТ ОБЩЕСТВЕНО И ЧАСТНО ИМУЩЕСТВО И НАНАСЯТ ТЕЛЕСНИ ТРАВМИ НА ДРУГИ ЛИЦА, ДА БЪДАТ САНКЦИОНИРАНИ ОТ ЗАКОНА НЕ САМО АДМИНИСТРАТИВНО, НО И ИКОНОМИЧЕСКИ. ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ СБИВАНИЯ, КОИТО ПОРАЖДАТ МАТЕРИАЛНИ ЩЕТИ И ФИЗИЧЕСКИ ТРАВМИ. КОЛКО ПОСТРАДАЛИ ИМА САМО ПОСТЪПИЛИ В СПЕШНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ С ТРАВМИ. НЯКОЙ ДА Е ПЛАТИЛ ЗА ПОСТЪПКИТЕ СИ? НИКОЙ. КАКВА ДЪРЖАВА СМЕ НАПРАВИ ТОГАВА, СЛЕД КАТО ЕДИН ЧОВЕК МОЖЕ ДА НАНЕСЕ ТРАВМИ НА ДРУГ ЧОВЕК, ДОКТОРИТЕ ДА НАПРАВЯТ МАНИПУЛАЦИИ И ДА ИЗПОЛЗВАТ СКЪПИ МЕДИКАМЕНТИ, ЗА ДА МУ СПАСЯТ ЖИВОТА, А НАКРАЯ СМЕТКАТА ЗА ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ДА Я ПЛАЩА ОБЩЕСТВОТО. Е АКО ТАКА Я КАРАМЕ, ДОНИКЪДЕ НЯМА ДА Я ДОКАРАМЕ.

И СЕГА ЕТО ЕДИН ПРОСТ КРИТЕРИЙ. ЗНАЕТЕ ЛИ КОГА СИСТЕМАТА ЗА ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ  И РЕД ЩЕ СИ Е СВЪРШИЛА СВОЯТА РАБОТА? ЕТО КОГА:
  1. КОГАТО НЯМА ДА ИМА НУЖДА ДА СТРОИМ ОГРАДА ОКОЛО КЪЩАТА СИ ИЛИ ОКОЛО ПАРЦЕЛА СИ, ЗА КОЙТО ИМАМЕ НОТАРИАЛЕН АКТ;
  2. КОГАТО НЯМА ДА ИМА НУЖДА ДА МОНТИРАМЕ СКЪПИ ОХРАНИТЕЛНИ КАМЕРИ И СИСТЕМИ ЗА НАБЛЮДЕНИЯ, РОЛЕТНИ ЩОРИ И КАКВИ ЛИ НЕ МРЕЖИ И СИСТЕМИ ЗА ПОДСИГУРЯВАНЕ НА ДОМОВЕТЕ СИ. КОГАТО НЯМА ДА ИМА НУЖДА ДА ИНСТАЛИРАМЕ БЛИНДИРАНИ ВРАТИ ПО ЗА 1000 И ПОВЕЧЕ ЛЕВОВЕ. КОГАТО НЯМА ДА ИМА НУЖДА ДА КУПУВАМЕ КЛЮЧАЛКИ ПО 300 ЛЕВА ЕДНАТА. КОГАТО НЯМА ДА ИМА НУЖДА ДА КУПУВАМЕ СЕЙФОВЕ ИЛИ ДРУГИ ПОДОБНИ ОБОРУДВАНИЯ;
  3. КОГАТО НЯМА ДА ИМА НУЖДА ДА НАЕМАМЕ ЧАСТНИ ФИРМИ, ЗА ДА ОХРАНЯВАТ ИМУЩЕСТВАТА НИ - ЖИЛИЩАТА НИ И ОФИСИТЕ НИ

СЕГА РАЗБИРАТЕ ЛИ КОЛКО СКЪПО НИ ИЗЛИЗА СИСТЕМАТА ЗА НАЦИОНАЛНА ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ - ВСЯКА ГОДИНА ХАРЧИМ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ЗА СИГУРНОСТ, БЕЗ ДА Я ПОЛУЧИМ В КРАЙНА СМЕТКА. ОСТАВАМЕ СИ САМО С ХАРЧОВЕТЕ. ЗАЩОТО КОЛКОТО И ПАРИ ДА ПОХАРЧИМ В ЕДНА НЕРЕФОРМИРАНА СИСТЕМА, КАКВАТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ МВР, ПРОКУРАТУРАТА, СЪДЪТ И ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ, ЕФЕКТЪТ ЩЕ БЪДЕ СЪЩИЯТ КАТО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО - КОЛКОТО И ПАРИ ДА ИМ ДАДЕМ, НА ТЯХ ВСЕ НЯМА ДА ИМ СТИГНАТ И НАКРАЯ ЩЕ ХОДИМ ВСЕ ПО-БОЛНИ И ПО-НЕОБРАЗОВАНИ.
Категория: Политика
Прочетен: 621 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 20.08.2014 22:34
Преди време имаше един лаф, казан от вицепремиера Нейчо Неев: Ега ти и държавата, щом като аз съм й вицепремиер.


Сега си мисля, как единствено крадците желаят на българите богатство и престиж.


Лекарите искат да сме перманентно болни и непрекъснато да сме на лекарства и да им плащаме да "манипулират" нещо по изтерзаното ни тяло.


Социалните служби ни пожелават да не дочакаме до пенсия, иначе трябва да увеличават пенсионната възраст, защото парите в социалния фонд няма да стигнат;


Учителите искат децата да не са много умни и да не им задават твърде много въпроси, за да не си дават много зор в живота.

Майсторите на коли искат колите ни да се чупят по-бързо от обикновеното и не са големи фенове на новопостроените пътища.

Купуваш кола и продавачът ти казва, че гаранцията ти не важи, ако не купуваш от него маслото.  Производителят на масло е предписал 15 хиляди пробег, ама нашият търговец изисква маслото да се сменя на 10 хиляди километра, защото условията в България били тежки. За някои спортни автомобили пробегът е намален до 7 000 км. Чудя се защо не го направят  5 000 км., че да мирясат. А, да не забравя - на първите 1000 километра, хоп и в сервиза - първа смяна на масла. Яко изписване.

Градушката в София беше като манна небесна за повечето сервизи. "Кобрата" направи такива обороти в продажбата на автомобилни стъкла, каквито не е правила за 5 последователни години.  Когато се зададат бели облаци над София, всички ние притежателите на коли си казваме: Дано се размине, а собствениците на Кобри си казват - Ден година храни.

Какво ще правят МВР, ако престъпността намалява? Ще останат без работа. Затова те правят всичко възможно, това да не се случи.




Накрая - помислете си, ако бизнесът ви зависи от смъртността. Ако смъртността намалява, какво ще правят погребалните агенции.


Единствено крадците ни мислят доброто - те искат да забогатеем. Затова, нека помолим МВР да не хваща всички крадци, защото няма кой да помисли с добро за нас, данъкоплатците.

Категория: Политика
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 20.08.2014 22:20
Минах оттам и видях, че почти всеки втори е циганин.


Повечето хора не приемат циганите като част от нашето общество. Крайните изявления не са чужди на мнозина от нас. Обикновено обръщението към някой от тях е: мръсен мангал. Дали имаме основание. Вероятно да, имайки предвид приносът им за обществото и щетите, които нанасят на същото това общество.


За мен циганин е събирателно на:
  1. Получава социални помощи - енергийни помощи, детски, за самотни майки и самотни бащи, инвалидни пенсии и какви ли още не бюджетни пари;
  2. Единствената им законна работа, това е във фирмата за почистване на всеки един град;
  3. Живеят в незаконни жилища, построени от подръчни крадени материали върху общински или държавни земи;
  4. Продават си гласовете на всички възможни избори. Започнаха пазарлъка с 10 лева преди 15 години. Сега не искат да "продават" под 50 лева на глас;
  5. Не ходят на училище и се оплакват, че не ходят, защото били бедни. Все едно някой им иска да плащат училищни такси. Ако все пак отидат, до е до голямото междучание, когато раздават безплатните закуски на децата. След това офейкват в гетото и тръгват да ровят по кофите с боклука;
  6. Където и да живеят, основното им занятие е да препускат с конските каруци и да "съдействат" на частните стопани за прибирането на реколтата;
  7. Не плащат нищо на държавата - нито социални осигуровки, нито здравни, но получават пенсия от същата тази държава и пълнят болниците след всекидневните си побои, като отново разходите за за наша сметка;
  8. Не стига другото, ами и Париж и Виена пропищяха от тях. Избягах от България за една седмица, че да видя и аз свят и в центъра на Виена ме погна нашенска група цигани да ми иска пари. Няма рахат от тях. И там изглеждат по същият начин като при нас - нечистоплътни;
  9. Няма циганин въздържател - колкото и малко пари да имат, ще ги дадат за цигари и ракия. Вчера видях циганче, което си купи две бутилки кола от малките разфасовки, докато аз, по-богатият от тях българин си купих икономична разфасовка бутилка, защото малките опаковки ми са скъпи. Като им дадеш пари за детски надбавки, първата работа, която правят с тях е да си купят ракия и цигари и след това кюфтета и бира.
  10. А, да не забравя - няма друга такава общност, която и майката и детето й да получават детски надбавки. Сега очаквам поредният техен рекорд. И бабата и майката и дедето да получават едновременно детски надбавки. Като гледам, те вече на 10 години раждат.


А ти българино, ходи и си плащай данъците. Твоите продажни политици си пазаруват цигани на килограм за изборите. Докарахме я дотам, че всички партии да са зависими от купените цигански гласове.
Категория: Политика
Прочетен: 946 Коментари: 4 Гласове: 2
Последна промяна: 20.08.2014 16:00
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217981
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Август, 2014  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031