Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3217625 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 11.08.2015 г.
Има различни системи по света. Някои разрешават двойното гражданство, други не. Някои държави не разрешава на тези, които са напуснали страната за постоянно и са регистрирани в други държави, да гласуват в родината си.


Тези, които искат да се ограничат правата на тези граждани, които са напуснали страната, да гласуват, изтъкват аргумента, че те са се устроили в друга държава, плащат си там данъците и част от тях нямат дори и една колиба като имущество в България.


Тези, които искат да се запазят правата на гражданите с български паспорт да гласуват, независимо от това дали са напуснали страната и кога, дори и няма значение дали знаят български език или дали могат да се разпишат изтъкват като аргумент сегашната избирателна система, основаваща се на чл. 26 от Конституцията.


Много трудно е да се вземе страна, още повече, че емигрантите са също толкова важни като източник за пари, колкото и чуждите инвестиции. Много от емигрантите имат имоти в България и не им е безразлично какво ще се случи в страната и каква ще бъде оценката на имотите им. Но по същата логика, имоти имат и чужденци, които нямат българско гражданство.

Според мен, правото на българските граждани да гласуват не може да се определи от това, кой къде живее. Ако имаш български паспорт, трябва да имаш възможност да упражниш правото си на глас в България.

Тези, които не отговорят на правилото за "уседналост" не могат да гласуват на избори за местна власт. Проблем и ма и при тези, коио имат имоти в различни общини на България. Много хора смятат, че след като имат имоти в различни общини, те трябва да имат право да участват и да влияят на общинската политика. От една страна общината не се отказва от данъците, които отделните физически или юридически лица плащат за имотите и за автомобилите, ако са регистрирани в различна община. От друга, тези хора нямат право на глас. Според мен на тези хора трябва да им се даде право на глас, защото кой друг е пряко заинтересован от развитието на региона, освен онези, които имат имоти в него. Дава се право на глас на хора, които не само, че нямат имоти и не плащат никакви данъци, свързани с имуществото, но и не плащат и данъци върху доходите на физическите лица. С какво право на тези хора им се дава право на глас, а на собствениците не? Критиците на тази версия поставят под въпрос възможността един и същи човек да гласува няколко пъти за местни органи за властта, в зависимост от това къде в България притежава имоти. Защо да не гласува 5у 10 или 20 пъти. Дай боже на повече хора да имат повече имоти навсякъде в България. Как технически ли да стане? НАЛИ ОТДАВНА ИМА ИНТЕРНЕТ? Той не е само затова да получаваме и изпращаме електронни съобщения или да правим електронни таблици или да играем на игри. Той е най-големият площад на демокрацията и е време да бъде използван именно в това му предназначение.


СПОРЕД МЕН ПРАВОТО НА ГЛАС ТРЯБВА ДА ПРОИЗТИЧА НЕ АВТОМАТИЧНО, КАКТО Е СЕГА - ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПЪЛНОЛЕТНИ ГРАЖДАНИ, КОИТО НЕ ИЗТЪРПЯВАТ ЕФЕКИВНА ПРИСЪДА В МЕСТА ЗА ЗАДЪРЖАНЕ, ИМАТ ПРАВО НА ГЛАС.


ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО ПРАВОТО НА ГЛАС Е МНОГО ВАЖНО В ЕДНО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО. НО ТОВА ПРАВО Е И ОТГОВОРНОСТ. АКО ДОПУСНЕМ НЕГРАМОТНИ ИЛИ МАЛОГРАМОТНИ ХОРА ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПОСОКАТА НА РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА, ЗНАЧИ СМЕ ДОПУСНАЛИ СЪЩЕСТВЕНА ГРЕШКА.

СПОРЕД ЗАКОНА, ДОРИ И ЗА ШОЬОРСКА КНИЖКА СЕ ИСКА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ, ДОКАТО ЗА ПО-ВАЖНОТО НЕЩО - ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛИТИКАТА НА РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА - НЯМА НИКАКЪВ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ.
СЪЩО ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ГЛУПАВИЯТ ТЕКСТ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА, СПОРЕД КОЙТО, ОБРАЗОВАНИЕТО НА 16 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ Е БЕЗПЛАТНО. ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВО ПОСТИЖЕНИЕ, НЯКАКВА ЛИНИЯ, КОЯТО ДА СЕ ДОСТИГНЕ, ЗАЩОТО ПО ОБРАТНАТА ЛОГИКА, ЕДИН УЧЕНИК МОЖЕ ДА Е В ТРЕТИ КЛАС, КОГАТО НАВЪРШИ 16 ГОДИНИ.

СПОРЕД МЕН, ЗА ДА ИМА ПРАВО НА ГЛАС, ЕДИН ИНДИВИД ТРЯБВА ДА Е ЗАВЪРШИЛ ПОНЕ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ. НИЕ КАТО ОБЩЕСТВО, НЯМАМЕ НИКАКВА СМЕТКА ОТ ПРОСТИ, НЕОБРАЗОВАНИ И НЕВЪЗПИТАНИ ХОРА. НЯМАМЕ СМЕТКА ДА ДАВАМЕ ПРАВА НА ХОРА, КОИТО НЕ РАЗБИРАТ СМИСЪЛА, ЗНАЧЕНИЕТО И ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО. НЕ МОЖЕ ДА ПОСТАВЯМЕ УСЛОВИЯ ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА РАБОТА, А ДА НЯМА УСЛОВИЯ, КОЙ ДА ИМА ПРАВО ДА ОПРЕДЕЛЯ ПОЛИТИКАТА НА СТРАНАТА. ВЪРХУ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ КОНЦЕНТРИРАМЕ.

Другият въпрос е, да се разреши на тези, които отговарят на изискванията за образователен ценз, да участват в местни избори, в зависимост от това къде в България имат имущество, заради което плащат данъци на общината. Те трябва да могат да избират и да бъдат избирани в местните органи на властта.

Простичко казано, ДАЙ БОЖЕ ПО-ОБРАЗОВАН И БОГАТ НАРОД. ТОВА ИСКАХ ДА КАЖА.

Категория: Политика
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 12.08.2015 09:09
Двадесет години разследването не можа да установи: Първо, каква е причината и второ откъде е идвал камионът им и къде е отивал.


Тази трагедия се случва по времето, когато лицето Жан упрваляваше България. Толкова противен човек! И толкова некомпетентен. Нищо не беше работил, освен книжен плъх в БСП. Поредната отрепка, която тогавашния кардинал на БСП - Лилов, спусна за председател на партията на конгреса. Та Жан в това време тропаше хоро в Копривщица, което беше главнаа новина на деня за продажната и проправителсвена телевизия БНТ.


Камионът естествено е руски и върви с бензин. Колко му трябва да се запали и да изгори бързо, особено, ако резервоарът е пълен.

И сега отново възникват въпросите, които не са получили отговор досега"
  1. Кой е наредил този транспорт на хора и дали са спазени указанията, съществуващи към момента. Тези, които сме били войници знаем, че по време на учение така ни превозваха - сядахме отстрани на пейки и така пътувахме. Но когао нямаше учение, нямахме право да се возим така по камионите;
  2. Откъде идва превоза - от казармата или от друго място. Толкова ли е трудно да се установи по документи. Ако е от казармата, то къде отиват тези войници. В камиона би трябвало да има пътен лист, а след като е изгорял, копие от него се пази в поделението, откъдето е излязъл. Значи тази информаиция е известна поне на армията.
Имайки опит, като човек, който е бил в казармата, ще ви кажа, за какво се използваше БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ, нали така се казваше онова нещо, в което губехме по 2 години от живота си, особено пък що се отнася за формированието, наречено строителни войски. Наред с плюсовете, които без съмнение има във всяко нещо, тези момчета се използваха за строителството на частни имоти, особено след прврата срещу Тодор Живков. След него даже и не се криеха и ходеха с униформите си по строежите. Всичко се беше разкапало.

То началниците използваха труда на младите още от училище, пък какво да кажа за армията. Колко частни лозя и ниви са изкопали студентите по това време, можете да се досетите сами. Та какво остава за армията, където принудата е още по-силна.



Единственото нещо, което искам да знам от тази случа е КОЙ Е БОГОПОМАЗАНИЯ ОТ ВЛАСТТА, НА КОГОТО ТЕЗИ ВОЙНИЦИ СА СТРОИЛИ КЪЩАТА. АКО ИЗОБЩО НЕ Е ПОЛУЧИЛ НАКАЗАНИЕ ОТ ВСЕВИШНИЯ, ЗАЩОТО ОТ СЪДА ЯСНО Е, ЧЕ НЯМА ДА ПОЛУЧИ.
Категория: Политика
Прочетен: 685 Коментари: 1 Гласове: 4
Днес отидах да си подам документите за задграничен паспорт. Отвън чакаха 40 души. Зад мен зе наредиха още трима. Имаше 10 минути до отваряне на службата. Става дума за 6-то МВР, Бъкстон, София.


Като гледам, за да си подадеш документите ще ти трябва един ден отпуск. Защо е необходимо всичко това? Като изключим снимката, която се прави на място, всичко останало може да се подаде по електронен път и да се спестят хиляди човекочасове на гражданите.

Най-трудно се променя администрацията. Защото тя не е пазарно ориентирана и няма сила, която да я принуди да свърши работата, освен някаква друга администрация. Мисля си, какво би станало, ако администрацията в Брюксел не "натискаше" българската администрация! Нищо. Никой администратор няма личен интерес от това да обслужи по-бързо и по-качествено гражданите, защото той не получава пари за обслужване, а запълва щат, в повечето случаи уреден от близък, познат, роднина и т.н. Защо да си дава зор.

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ТЕЗИ СЛУЖБИ ПО ТРАДИЦИЯ ИЗЛИЗАТ В ОТПУСК В СЪЩОТО ВРЕМЕ, В КОЕТО ИЗЛИЗАТ И ОБИКНОВЕНО ГРАЖДАНИТЕ - МЕСЕЦ ЮВГУСТ.. И СТАВА ЕДНА.
Та да се върнем на въпроса за попълването на документите по електронен път. Дори и да се наложи да се носят тези документи на място, вече попълнени и това е някакъв успех. А за целта е необходимо да се направи така, че да се сваля формата на всеки един документ, който гражданите да попълнят у дома и да отидат в бюрото заради подписа и снимката. Простичко нещо и не струва допълнителни инвестиции. Всеки начинаещ програмист може да направи това за 1 час работа.

Засега обаче остава старият начин - отиваш, попълваш, грешиш, пак попълваш, изнервяш и себе си и другите и ако имаш късмет, за половин ден свършваш работата. Ако не, отива целият ден.

"Могат да се подават само бланки на заявления, получени от териториалните служби на МВР, като всяка бланка получава уникален идентификационен номер."


Това са част от указанията. Не можеш да отидеш подготвен. Трябва да отидеш да си вземеш бланка и да платиш за нея. Май става въпрос не толкова за друго, а за парите, които МВР събира за бланките. Ако се направи по елекронен път, тези парички няма да ги има.


Другото нещо, което ми прави впечатление е, че отново и отново искат информация за майка ти и баща ти, независимо от това колко пъти си подавал документи досега. И всеки път едно и също, все едно тяхната система не може да провери ЕГН-то на родителите ти. И аз трябва цялата тази информация да я съхранявам някъде, за всеки случай. Ами ако те си сменят личната карта, хайде отново попълвай базата с данни. Бюрокрация, това е.


Послеслов. Ходих втори път и този път успях в рамките на 1 час да подам документи, вкючвайки и чакането на опашка. Има известно подобрение. Там където е писано за "майката" и "бащата", вече не се изисква ЕГН, защоо си мислех, как да се обадя на майка ми и да питам за ЕГН-то на починалия си баща... Това са го спестили.

Друго забелязах, че попълваш вече половината от информацията, която обикновено се попълваше в тази форми. Наистина са направили онова, срещу което толкова съм се възмущавал от години. Системата автоматично разпознава по ЕГН за какво лице става дума и част от информацията автоматично се изписва на листа. Може би и това е обяснението, защо не можем да си изтеглим документите от нета.



КакТо и да е: ИМА ИЗВЕСТЕН НАПРЕДЪК, КОЙТО НЕ МОГА ДА НЕ ПРИЗНАЯ. С ЕДНА ИДЕЯ Е ПОДОБРЕНА СИСТЕМАТА ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ДАННИТЕ. Някои от данните просто трябва да ги потвърдиш, като задраскаш правилния отговор.
Според мен се икономисват около 10 минути на човек, което наистина си е постижение.

Само служителите да бяха по-малко намръщени, ама както се казва, няма угодия ей....

Категория: Политика
Прочетен: 389 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 11.08.2015 15:23
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217625
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Август, 2015  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31