Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3223186 Постинги: 6928 Коментари: 4323
Постинги в блога от 18.08.2015 г.
 ЗАТОВА Е ВРЕМЕ ЗА КАТЕГОРИЗИРАНЕ НА ПРЕДЛАГАНАТА УСЛУГА - ХРАНЕНЕ. НА ВХОДА НА ВСЯКО ЗАВЕДЕНИЕ ДА СЕ ПОСТАВИ ОЦЕНКА, КОЯТО ДА МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ В ИНТЕРНЕТ.


ИНАЧЕ НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СЕ СПРАВИМ С ТИПИЧНОТО БАЙ ГАНЬОВСКО ОТНОШЕНИЕ ПРИ ПРЕДЛАГАНЕТО НА ХРАНА НА ТУРИСТИТЕ.


Като цяло, в сравнение със Сърбия, Македония, Албания и Гърция, нашата страна сериозно изостава в качеството на предлаганите услуги в ресторанти и заведения. Изключвам елитарни клубове. Говоря за масовото предлагане на тази услуга. 

Интересно тук е поставянето от мен на Албания пред България. Като цяло, бившите соц държави, в които е имало малко по-тоталитарни режими - Албания и Румъния, би трябвало да се представят по-зле от България. Румънците като икономика и инфраструктура значително дръпнаха пред нас, но масовото предлагане на храна е на ръба на доброто. Албанците значително дръпнаха напред след промените, имайки предвид ниската база, от която са тръгнали.


Какво е нивото на българските ресторанти или заведенията за хранене изобщо. Ние изоставаме от западните съседи не само от гледна точка на качеството на предлаганата храна и на услугата като цяло, но и от гледна точка на цената. Там голяма част от зеленчуковата продукция - над 95% е местно производство. Говоря за Сърбия и Македония, за разлика от ситуацията при нас, където само 8% от зеленчуците на пазара са произведени от местни производители. С месото е същата работа. Страната ни е залята с боклуци в истинския смисъл на думата.


Изобщо състоянието на българската хранителна индустрия и пазари е на ниво количествени параметри, като качеството се пренебрегва в значителна степен. Европейските изисквания се отнасят преди всичко до физическата хигиена на продуктите, но не засягат тоталното им замърсяване с химикали, които все още се приемат за безвредни. Много е важно е психологическото състояние на населението. Въпреки, че като цяло икономическите показатели на сърби и македонци са малко по-слаби от нашите, там боклуци не ядат или поне не в такива мащаби като у нас. Опитайте се да продадете българско сирене там и ще разберете за какво става дума. Като знаят на какъв хал сме, изобщо няма да го купят. Това го знам от собствен опит. Там ядат сирене от истинско мляко, а не от сурогатите му.

Затова казвам, че заведенията трябва да бъдат оценени от гледна точка на качеството на продуктите, с които се снабдяват, като предимство трябва да се дава на местни продукти, които са ненадминати, от гледна точка на тяхната свежест.

Само един пример ще ви дам. Колко хора от вас си мислят, че като си поръчате пържени картофи със сирене, сиренето ще е истинско, а не заместител? Същото важи и за баниците...

Втори въпрос: Как става така, че свинското в Македония и Сърбия да е по-скъпо в магазина, а пържолата да е по-евтина в ресторанта? Нещо не се връзва сметката на нашите ресторантьори. Данъчните задължения в тези страни са по-високи от тези в България, защото освен подоходните данъци на фирми и граждани, там има по-високи социални плащания и има и скрит данък върху оборота, който липсва при нас. Да не говоря затова, че няма да намерите нито едно заведение в тези страни, които да не ви издадат касова бележка. Ако не го направят, ще им скъсат главите от глоби, за разлика от нашите заведения, където не е рядкост да ти дадат сервитьорска сметка за плащане, която не е придружена от касов бон. Знаете ли колко е глобата за неравнения на сумата в каса, с отчета от касата в Македония, например? Едни 3000 евро, които се плащат и при неравнение от 50 стотинки! Знам за такъв случай в едно затънтено градче, далеко от столицата.  Всички, които са работили в този бизнес знаят, че абсолютното равнение е толкова вероятно, колкото да завали сняг в София на 19-ти август.


Категоризирането на заведенията от гледна точка на качеството на храната и от гледна точка на ценовото равнище ще даде по-добра информационна база за потребителите, които от своя страна ще стимулират тези, които предлагат качествен продукт на добри цени и ще наказват тези, които продават боклуци, да не говорим за комбинацията наречена "скъпи боклуци.

Какво правят туристите навсякъде по света? ЯДАТ, ПИЯТ, ПИ---Т, СЕ--Т, Е--Т, ГЛЕДАТ И СЛУШАТ.  Туристите по различен начин оценят всички тези приоритети, но както се казва, всеки турист би оценил по достойнство добрата кухня.


Знаете ли, видях отзив на пациент, изкарал една седмица в една болница на морето. Той звучеше така: Докторите бяха добри, сестрите също и ми помогнаха. Но храната беше ужасна.

Нали разбирате за какво ви говоря. Ако влошите храната по турските курорти, дали някой ще отиде на почивка по онези каменисти брегове на Мала Азия?
Категория: Политика
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3223186
Постинги: 6928
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Август, 2015  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31