Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3223291 Постинги: 6929 Коментари: 4323
Постинги в блога от 23.08.2015 г.
 http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/08/23/2595767_proverkite_ustanoviha_samo_87_neredovni_ureda_po/

Установило се, че нередовните били пренебрежимо малко на брой, като не кореспондират по никакъв начин на пушилката, която вдигна премиера преди една седмица. Тогава той говореше за терпентин в горивата, парафин и какво ли още не. Ето сега основните въпроси, на които някой трябва да отговори, но с хладен разсъдък, а не кампанийно, каквото видяхме отново и отново тази седмица:


1. Защо след като цената на петрола пада на международните пазари, а доларът като позиция се е задържал поне в последните 2 месеца, защо няма отражение на този спад върху крайната цена на горивата по бензиностанциите? Отговорите от рода на, че големите вносители сега продавали нефт, който бил купен преди месеци, да си ги заврат отзад. Никой не вярва вече на тези глупости. По същата логика, след 3 месеца, като цената стигне 60 долара за барел, нашите бензиностанции трябва да намалят цените на горивата, защото са купували нефт през август за 40 долара. Вярвате ли в това? Аз не, защото в БГ е най-скъпият дизел по себестойност, преди да се обложи с акциз и данъци? Нима вярвате, че в Лукойл получават по-големи заплати от работниците в рафинерията във Виена, например, че да изваждат оттам толкова скъпа нафта?;
2. Защо след като всичко е ОК с горивата, моята кола изминава с една бутилка в България 290 км., а в Сърбия 350 и в Македония 330? Нали всичко е наред с горивата, защо се получата такива разлики? Защо другата ми кола като напълни в Австрия, на компютъра веднага ми показва 790 км. до зареждане, а като напълня в България ми показва с 80-90км. по-малко? Разходът на гориво разбира се е по-нисък в Австрия, отколкото в България. Оправданието, че пътищата са по-добри не вървят. Би трябвало компютърът да не отчита такива разлики още от самото пълнене на гориво;
3. Защо в центъра на Лондон, където повечето автомобили се движат с нафта, няма такава смрад, каквато има в БГ градовете? И не става дума само затова, че автомобилите им са по-нови. Имат коли, които отдавна не се движат по нашите пътища. Имат таксита по на 30 години, които работят с дизел и отзад нищо не излиза. Само да не ми се оправдават с глупави обяснения. Горивото ни е скапано и толкова. Никой не може да ме убеди в обратното, защото съм го изпитал на собствен гръб.


Горивата в България са по-скапани от тези в Германия, както и пътищата и тротоарите ни са по-скапани от германските. Дори и една и съща марка шоколади е с различно качество. Милка-та в Германия е различна от тази в БГ. Шоколадите на Крафт са различни в БГ спрямо тези в Холандия и Германия. Кока колата е различна от тази в БГ. Единствено шоколадът Линдт не виждам да има разлика от този в Швейцария. 

Днес бях в Лидл и гледах свински бут от Испания за около 110 лева, 8 кила. Как мислите, че са постигнали такава цена - 7 евро, след като по испанските магазини няма цена по-ниска от 20 евро за кило? Как така са постигнали с пъти по-малка цена? Като вземете бута в ръка и го сравните с този на снимката ще разберете. Качеството е различно. Месото е по-тъмно от това, което е на снимката. Като погледнете какъв е цветът на свинското, което виси по магазините на Мадрид, ще разберете къде ви лъжат. Няма да се учудя, ако това е месо, което не се е продало навреме в магазините в Мадрид и сега Лидл се опитва да ни го пробута на нас, тъпите източноевропейски потребители. Защото търпим и ядем всичко, което е евтинко.Така е в БГ. Във всичко трябва да се съмняваш. И с право.




Категория: Политика
Прочетен: 415 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 10.02 12:52
 Това очаквах да чуя в речта на президента от Габрово, по случай 138 годишнината от Шипченската епопея.


Какво е станало там и децата знаят. Преди 138 години, август, жега. Опълненците и части от руската армия отстъпват от Стара Загора, която е подпалена от армията на Сюлейман. Турският пълководец знае, че единственият проход, който не се пази от руснаците през това време е Шипка. Натам отстъпват и руските части и опълчението.

В продължение на няколко дни, онази НЕДИСЦИПЛИНИРАНА ТЪЛПА БЪЛГАРИ, СЪБРАНИ ОТКЪДЕ ЛИ НЕ В ОПЪЛЧЕНИЕТО - ОТ ТРАКИЯ, ОТ БАНАТ, ОТ МОЛДОВА, ОТ МАКЕДОНИЯ И СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ, ТЪЛПА, КОЯТО НЕ ИСКА ДА СЕ ПОДЧИНИ НА ВОЙНИШКИЯ РЕД, СЪЗДАВАЙКИ ПРОБЛЕМИ НА РУСКИТЕ КОМАНДИРИ, ТА СЪЩАТА ТАЗИ ТЪЛПА, КОЯТО РУСНАЦИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЯТ, ЧЕ ЩЕ ПОМАГА ЗА ОХРАНАТА И ПРИДВИЖВАНЕТО НА ОБОЗА НА РУСКАТА АРМИЯ,  ПОКАЗВА НЕВИЖДАН ГЕРОИЗЪМ И СЕБЕОТРИЦАНИЕ ПРИ БОЕВЕТЕ КРАЙ СТАРА ЗАГОРА, НАКАЗВАЙКИ САМОНАДЕЯНИЯ СЮЛЕЙМАН, КОЙТО НЕ РАЗВРЪЩА АРМИЯТА СИ, СМЯТАЙКИ, ЧЕ ПЪРВИЯТ ОТРЯД ОТ НЕГОВАТА 45 ХИЛЯДНА АРМИЯ ЩЕ ПРЕГАЗИ НЯКОЛКОТО ХИЯДИ БЪЛГАРИ И РУСНАЦИ, КАТО МУ ТРЯБВАТ НЯКОЛКО ЧАСА, ЗА ДА РАЗБЕРЕ ГРЕШКАТА СИ. СЛЕД ТОВА СИ ОТМЪЩАВА НА ГРАДА, КАТО НАРЕЖДА ДА ГО ЗАПАЛЯТ. НА ШИПКА СЪЩИТЕ ТЕЗИ СЕЛЯНИ ЗА ВТОРИ ПЪТ ПРИЕМАТ ЕДИН НЕРАВЕН БОЙ, ОБРЕЧЕН ОТКЪДЕТО И ДА ГО ПОГЛЕДНЕШ, ИМАЙКИ ПРЕДВИД ДЕСЕТОКРАТНОТО ПРЕВЪЗХОДСТВО НА ТУРСКАТА АРМИЯ.

Българският народ отдавна е изгубил своето самосъзнание, през годините на чуждото владичество. Вярно е, че имаме стотици и хиляди герои, които са отдали живота си или са участвали в просветлението на този народ, за да осъзнае своето място, роля и значение по тези земи на Балканите, но резултатът  в крайна сметка го виждаме всички, проследявайки историята.  Епични в България са не битките срещу завоевателя, а жертвите данени от мирните жители от него.

Този народ е гледал със скръстени ръце как загиват най-достойните му синове и дъщери и не си е мръднал пръста за тях. Това са фактите и няма какво да го крием.

Но, ако този народ, въпреки неорганизираността си попадне в някаква система на организация, която да осмисли неговото съществуване, той е  способен на такава саможертва, на каквато малко народи са способни.

Признавам си, че въпреки великото минало, което сме имали преди османлиите да дойдат на Балканите, няма да имам и капка съмнение в безнадеждността на това племе, от което и аз произлизам, ако не бяха подвизите на българските опълченци в боевете при Стара Загора, Шипка и след това битките при Сливница, Драгоман, Ниш, Видин, Зайчар... Ако не беше Дойран, Одрин...

За жалост, това време от порядъка на 40 години след Освобождението е освободило натрупаната енергия от този народ и то в неправилна посока, воден от калпави водачи и след това следва период на "изтръпване" на патриотизма...


Българинът е имал някаква готовност за саможертва, когато е ставало дума за каузата на националното обединение. Всички събития след Освобождението потвърждават тези мои думи. 


НО НА КАКВА САМОЖЕРТВА Е ГОТОВ НАРОДЪТ НИ, КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ ЕДИН МНОГО ПО-КОВАРЕН ВРАГ ОТ ЧУЖДИЯ ВРАГ, А ТОВА СА НЕГОВИТЕ ПОЛИТИЦИ И ПРАВИТЕЛСТВО? НА НИКАКВА КАКТО ВИЖДАТЕ.


МНОГО ПЪТИ СЪМ ПИТАЛ, КАК Е ВЪЗМОЖНО, НАРОД ПРОЯВИЛ ТАКЪВ ГЕРОИЗЪМ ВЪВ ВОЙНАТА СЪС СЪРБИЯ И В БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ, ДА НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА, КОГАТО ТРЯБВА ДА ПОСТАВИ НА МЯСТОТО ИМ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МУ ВРАГОВЕ - СОБСТВЕНИТЕ МУ ПОЛИТИЦИ И ПРАВИТЕЛСТВО.

Затова, от години призовавам, да възприемем и да отстояваме ПЕРМАНЕНТНАТА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ като алтернативната политическа система, която може да ни изкара от блатото, която ще помогне да спре демографската криза, измирането ни като народ и нация, емигрирането в чужди държави и търсене на щастието там, система, която ще ни донесе икономически, социален и най-важното, морален просперитет.






Категория: Политика
Прочетен: 301 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 20.08.2023 09:08
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3223291
Постинги: 6929
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Август, 2015  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31