Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3231106 Постинги: 6935 Коментари: 4324
Постинги в блога от 01.08.2016 г.
 Минавал съм там не един и два пъти. Не е спор, комунистите са измислили хубаво място, за да прославят пъкленото си дело в България. И паметникът стои на най-хубавото място във Варна, напук на желанието ни да забравим този етап от миналото си като народ и страна. Защото той не е удачен. Кой каквото и ще да ми приказва, комунистическото управление си беше режим, откъдето и да го погледнеш - режим на партийните секретари, режим, който се е зародил с атентати, насилие, убийства без съд и присъда, конфискация на имущества, съсипани животи на хиляди и хиляди хора. И защо защо все пак този режим е съществувал? Не е само заради насилието. И заради народа, заради бедния народ, който се е кефил, как убиват по-богатия и как му вземат имота, овцете, кравите, нивите, фабриката, апартамента в центъра на града и всичко, което комунистите пожелаят. Само че, народът е прост и  ще си остане прост. Той не вижда, че същият този конфискуван апартамент, не е даден на някой беден простак от село, който е бил ратай и е влязъл в ТКЗС - то с голямото си "нищо", което го е съпътствало цял живот, а е даден на партийния секретар, защото  в икономиката на социализма, трябва да доказваш нуждата си. А както знаем, партийците най-добре го правеха. Техните нужди бяха по-големи нужди от нашите.



Та да се върнем на паметника. На мен лично ми прави впечатление всичко това. Интригата и лъжата, която лъха от паметника. Добре конструиран младеж, издигнал устремено умрук в бъдещето. Разбрах, че е имал енергия - енергия да граби чуждото. Енергията на хуните не е чужда на комунистите.


Прави ми впечатление овчедушието на този народ. Аз не съм жител на Варна, но тези, които минават там по-често от мен, колко ли пъти са се питали - абе защо този кюпник още стои тук? Защо не го махнем? Защо не накараме общината да направи един фонтан, който да се вижда от четирите страни на парка около който да се разхлаждаме през лятото? Все едни такива прагматични въпроси. На кого му е нужен този паметник на комунистическото насилие? Какво иска да ни каже, че след 26 години опит за промяна, опит за избягване, разграничаване, отделяне и каквото си искате друго, от комунистическото ни минало, нямаме сили, смелост и желание, истински да се разграничим от тези хора, от тяхната политика, от тяхното минало, от всичко, което е свързано с тях.Дали като оставяме такива комунистически символи да живеят около нас, дали не казваме на света, че продължаваме да сме комунисти и социалисти в душите си? Защо в първите години след 1989г., допуснахме да се махне звездата от партийния дом? Каква връзка има тя с комунизма? Така хубаво си светеше и я виждахме отдалеко! Та такива символи има и на американските танкове. Толкова ли сме глупави?
Защо защо допуснахме онзи циганин и Бъки Бомбата да съборят мавзолея на Димитров? Защо беше цялата тази варварщина? Тази сграда можеше да послужи за обществен трезор, за дискотека, защото каквато и гюрултия да се вдига в помещението, няма да пречи на никого, още повече, че наоколо няма жилищни сгради и има достатъчно място за паркиране. Тази сграда можеше да бъде машина за пари, от които така много имаме нужда като общество.


ЧУДНО НЕЩО СМЕ БЪЛГАРИТЕ - ПРЕМАХНАХМЕ НАЙ-КРАСИВИЯ СИМВОЛ, КОЙТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗМИСЛЕН ОТ ТВОРЦИТЕ НА ИЗКУСТВОТО - ЗВЕЗДАТА, ПРЕМАХНАХМЕ НАЙ-УКРЕПЕНАТА СГРАДА В СЪРЦЕТО НА СОФИЯ, ОТ КОЯТО ПРИ ДОБРО ПЛАНИРАНЕ, СТОЛИЧНА ОБЩИНА МОЖЕШЕ ДА СЪБЕРЕ ДОСЕГА МИЛИОНИ ОТ НАЕМИ, ПРЕОТДАВАЙКИ Я НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЦА ЗА ПОЛЗВАНЕ, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ  ОСТАВЯМЕ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ОНЕЗИ БЕЗМИСЛЕНИ ПАМЕТНИЦИ, КАТО ТОЗИ ВЪВ ВАРНА И ПАМЕТНИКЪТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ, КОЯТО СИМВОЛИЗИРА СМЪРТА НА 8 ДУШИ, ПОЛОВИНАТА ИЗМРЕЛИ ВЪВ ВАРНА, НАТРОВЕНИ ОТ МЕТИЛОВ АЛКОХОЛ, А ДРУГАТА ПОЛОВИНА, ДОКАРАНИ РАНЕНИ ОТ СЪРБИЯ. МОЖЕ БИ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДА ГО КАЖА, СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТЕЗИ ПАМЕТНИЦИ, ОТ КОИТО НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА, ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОЛЗАТА, КОЯТО БИХМЕ ИМАЛИ ОТ МАВЗОЛЕЯ КАТО СГРАДА ЦЕЛИ, ДА СИ ПРИЗНАЕМ, ЧЕ ИДЕИТЕ НА СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА ЗА НАМЕРИЛИ ТИХ ПРИСТАН В НАШИТЕ ДУШИ И СКОРО НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ТЯХ. ДОРИ СИ МИСЛЯ И ЧЕ НЕ ИСКАМЕ ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ТЯХ. ОСТАВЯМЕ СИ НЯКАКВА ВРАТИЧКА, ЧЕ МОЖЕ ТЕЗИ ХОРА ДА СЕ ВЪРНАТ НА ВЛАСТ И СЕ СТРАХУВАМЕ ДА НЕ НИ НАПАКОСТЯТ. ДОРИ И ТОВА СИ ПОМИСЛИХ ПРЕДИ МАЛКО. ТОЛКОВА СМЕ ЖАЛКИ. МИНАВАМ ТАМ С ДЕТЕТО СИ И ТО МИ КАЗВА: ТАТКО, КАКВО Е ТОВА? А АЗ ОТГОВАРЯМ: ПАМЕТНИК НА ГЛУПОСТА, ПАМЕТНИК НА УБИЙЦИ, ИЗНАСИЛВАЧИ И МАРОДЕРИ. ПАМЕТНИК НА КОМУНИЗМА. А ТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПИТА: ПАМЕТНИЦИТЕ НЕ СА ЛИ ИЗДИГАХА, ЗА ДА ПРОСЛАВЯТ ДОБРИТЕ?

НЯМА КАКВО ДА КАЖА ПОВЕЧЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 437 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 02.08.2016 09:58
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3231106
Постинги: 6935
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Август, 2016  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031