Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3214514 Постинги: 6907 Коментари: 4317
Постинги в блога от 18.09.2014 г.
Как да се решат проблемите със селското стопанство? За последните 25 години станахме от основен износител на зеленчуци и плодове на Балканите, основен техен вносител.

Единственото нещо, което внасяхме в България преди години, това бяха цитрусовите плодове. Всичко друго си произвеждахме у нас.


Сега произвеждаме само 10 % от зеленчука, който консумираме. Обяснете ми логиката, как българинът отива да работи в гръцки оранжерии и произвежда домати, които на нашия пазар са по-евтини от българските! Нали там получава повече пари, отколкото тук? Защо тогава гръцките домати са по-евтини?

Реформата в земеделието трябваше да я направи Филип Димитров. Вместо това, той закла земеделието със закона за връщане на земята в реални граници. Вместо ТКЗС-тата да се превърнат в акционерни дружества, като притежателите на земя да получат акции и да се гарантира, че земята не може да бъде обект на залог и смяна на собствеността, Филип Димитров, като човек без никакви практически умения да управлява послуша грешните съветници. Но какво очаквате от един млад адвокат, чийто опит в това направление се изчерпва в качеството му на клиент в магазина за зеленчуци, освен ако с това не се занимава жена му.


Реформата в образованието също трябваше да бъде направена от правителството на СДС. Нали това бяха демократите? Другите бяха комунисти. Тогава се прие и новата Конституция на България и се гарантира равноправието на различните форми на собственост. Ако е така, дали частните детски градини, училища и университети получават същата субсидия, както и държавните? Не разбира се. Затова качеството на българското образование падна още повече. Защото реформата се прави заради учителите, а не заради децата. Важното е да им се осигурят едни 700-800 лева заплата за половин работен ден, за да могат през останалото време да изкарат още толкова от частни уроци. Заплащането на учителите не е поставено в зависимост от резултата от тяхната работа. Че защо да се напъват тогава? Да не говорим за архаичността на българското образование, където децата продължават да носят тежки раници, в които са натъпкани глупави учебници и помагала, все едно живеем в 20-ти век, а не в 21-ви. Важното е хората, близки до МО да си вземат своето от писането на учебници.
Та толкова за реформата в образованието

Реформата в здравеопазването също трябваше да започне още от самото начало на промените. Да, ама не. Като краен резултат - реформата се прави само в името на парите на бизнеса и част от докторите и администраторите на системата. Иначе няма как да си обясним факта, че разходите за здраве на държавата се увеличени с пъти, а пари все не достигат, като в същото време проблемите се увеличават. Какво става? КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПАРИ СЕ НАЛИВАТ В СИСТЕМАТА, ТОЛКОВА ПО-ЛОШО РАБОТИ ТЯ. Значи също като в "реформата" в образованието, увеличаването на парите за здраве не върви заедно с увеличаването на качеството на обслужването. Или както казва един доктор, собственик на клиника в София: Бе мама му стара, по цял свят се печели и то много от здравеопазване, само ние не можем да забогатеем от това!!! Това показва цялата работа, наречена "здравна реформа" - все още в България не можело да се забогатее от здравеопазване. И представете си, това го казва човек, който в края на годината му остават едни 150 хиляди лева чисти пари от работата му. Кой печели 150 хиляди лева в България? Премиерът докарва докъм 40-50 хиляди на година или 3 пъти по-малко от този доктор. Пропорционално погледнато, нашите доктори надминаха американските, защото тези 150 хиляди лева, отнесени към американските мащаби, съотнесени спрямо заплатата на президента на САЩ, ще отговарят на около 1.3 милиона щатски долара, които американският доктор трябва да изкарва на година. Това е прекалено дори и за Америка, където 17 % от БВП на страната отива за здраве и въпреки това, американското здравеопазване не е пример, който се следва от развити държави като Япония, Корея, Холандия или Швейцария.

Реформата в пенсионната система е поредния мит. Нищо не се е променило от времето на Тодор Живков. Пенсионната система не е извадена от бюджета на държавата. Постоянно не достигат средства, като бюджетът допълва разликата. По времето, когато Герб беше на власт, едни милиарди пък от пенсионната система се вляха в бюджета, така че и тук НИКОЙ НЕ СИ ЗНАЕ СМЕТКАТА - кой пие и кой плаща.
Обществото губи милиарди левове от ранно пенсиониране, от измислени инвалидни пенсии и от смесването на пенсионните фондове със системата за помощи.

Реформата в държавната администрация също не сполучи, въпреки двата милиарда лева хвърлени за тази цел през последните около 15 години. Правителствата в Естония направиха тяхната реформа за 100 милиона евро, като в тази сметка се включи и електронното правителство. Резултатът при нас е почти нулев при изразходвани 1 милион евро. Тук също нищо не се случи.

Реформа в областта на сигурността и защитата на собствеността, физическата неприкосновеност и изобщо правовия ред също не видяхме. Всяка година се харчат за наша сметка едни почти 3 милиарда лева от бюджета и ефектът също клони към нулата. Не стига друго, ами не са малко примерите, които сочат, че тези държавни структури са част от проблема, а не решението. Непрозрачност, субективизъм, връзки с мафията и т.н. и т.н. Нищо не се е променило. Оценката ни в тази област като държава е на равнището на страните на юг от Сахел - някои от които са с пъти по-бедни от нас. Ние пред тях сме като Америка за нас, но въпреки тези огромни икономически разлики, не успяваме да постигнем по-голям напредък в областта на сигурността.

Границите ни са разграден двор, държавата ни е тромава, бюрократизирана и удушаваща свободата на личността и бизнеса, политиката е мафия и мафията е политика. Та толкова с "реформите". Както казах вече НЯМА БЪРЗО РЕШЕНИЕ И АКО ИМА РЕШЕНИЕ, ТО Е ПРЕДИ ВСИЧКО ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ.  РЕШЕНИЕ, В КОЕТО НИЕ, ИЗБИРАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА УЧАСТВАМЕ. НЯМА РЕШЕНИЕ БЕЗ НАШЕ УЧАСТИЕ. НЕКА ДА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ И ДА СИ МИСЛИМ, ЧЕ КАТО СЕ СМЕНЯТ ЕДНИ УПРАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА С ДРУГИ, МОГАТ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА КЪМ ПО-ДОБРО. СЕГАШНАТА СИСТЕМА Е ТАКА НАПРАВЕНА, ЧЕ ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО, ЗАРАДИ КОЕТО ТЕ СЕ КАНДИДАТИРАТ ЗА РАЗЛИЧНИ ПОСТОВЕ И ЗАРАДИ КОЕТО БИВАТ ПОСТАВЕНИ НА ТЕЗИ ПОСТОВЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИДЕРИ, ТОВА СА ПАРИТЕ, ИНТЕРЕСИТЕ И ВСИЧКО ДРУГО, КОЕТО ПРОИЗТИЧА ОТ ВЛАСТТА.
Категория: Политика
Прочетен: 460 Коментари: 2 Гласове: 3
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3214514
Постинги: 6907
Коментари: 4317
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Септември, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930