Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3187111 Постинги: 6846 Коментари: 4286
Постинги в блога от Септември, 2015 г.
2 3 4 5  >  >>
 Въвеждат помощи в натура.


Време е натуралните помощи за станат основен вид, в който се дават помощи в България, за да се престане със злоупотребата на пари от бюджета и да не се деморализира самата идея за помощ.


Ако има гладни, нека да бъдат нахранени. Храна има достатъчно в тази държава.


Но пари на ръка - НИКОГА. ПАРИ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВАТ САМО НА ОНЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ, В ЗАМЯНА НА ТРУДА, КОЙТО СА ПОЛОЖИЛИ.


И второ - ВСЯКА ПОМОЩ ДА СЕ ДАВА, КАТО СЕ ПОЛУЧАВА НЕЩО В ЗАМЯНА - ЦИГАНСКИТЕ ГЕТА СА ПОТЪНАЛИ В МРЪСОТИЯ, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДЪРЖАВАТА ДАВА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ПОМОЩИ. ТОВА Е НЕСПРАВЕДЛИВО. ДОКАТО НЕ СИ ПОЧИСТЯТ БОКЛУЦИТЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ - НИКАКВИ ПОМОЩИ. НЕКА СЕ НАУЧАТ НА РЕД, АКО ИСКАТ НЕЩО ОТ БЮДЖЕТА, НЕКА СИ ЗАСЛУЖАТ ПОМОЩИТЕ.


ЕДИНСТВЕНИТЕ, КОИТО НЯМА ДА СА ДОВОЛНИ ОТ ЕДНО ТАКОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ, ОСВЕН ЕСТЕСТВЕНО САМИТЕ ПОЛУЧАТЕЛИ НА ПОМОЩИ, ТОВА СА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ТЪРГОВЦИТЕ НА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ, ЗАЩОТО ЕДНА НЕМАЛКА ЧАСТ ОТ ПОМОЩИТЕ ОТИВАТ ЗА ПОКУПКАТА ТОЧНО НА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ.
Категория: Политика
Прочетен: 470 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 30.09.2015 16:45
 Нека сега да се върнем към разхода на ток.

Виждам сметка на пенсионер, която е по-висока от моята сметка. Един човек, срещу четирима. Как се получава? 

Да започнем отново с 300 литровия бойлер и бойлерчето в кухнята, която дава вряла вода през целия ден. Радиаторчето, включено постоянно в едната стая и климатикът в другата. Крушките, които са от стария модел и яко лапат енергия. Пак липса на елементарна сметка. Хладилник, който също лапа яко ток, голям...

Вътре се съхраняват продукти, които трябва да се изхвърлят, камо ли да се съхраняват.


Дано не станем и ние такива на тези години.

Мозъци, които чакат поредния турски сериал, за да се "отпуснат".


Мисли за миналото, които да заместват мислите за настоящето и бъдещето.

Дребнавости, с които е изпълнен животът. Нищо голямо. Нищо разтърсващо. Нищо градивно. Просто преживяване. Живуркане някакво. Стари спомени, преразказани за пореден път. Никаква тръпка. Очакване за край.


Да не забравя и друго нещо. Пенсиите малки, но когато се появят, част от нея отиват на ...бингото, както обича една пенсионерка да казва. Мечтае да удари "голямото" и си харчи парите на бингото. Друга пък гардеробите са пълни с какви ли не парцали, но отива и пак си купува поредния парцал или поредната ненужна вещ.


И като нямат пари, откъде намират толкова хиляди левове, че ги дават на телефонните измамници. Уж пенсиите малки, уж нямат пари, а като ги натиснат малко, хвърлят пачки от терасите на измамниците. Спестяват. За внуци, за синове и дъщери. Ограничават себе си и дават на синовете и дъщерите си. И след това мърморят и недоволстват, че пенсиите са малки.

Категория: Политика
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове: 2
 Водил съм дискусии за нивата на пенсиите, с пенсионери от моя роднински кръг и близки и познати на тези пенсионери, които са в същата възраст. Имам толкова много впечатления, но ще споделя само няколко от тях.

  1. Пенсионер се изказва: Това пенсии ли са. Нищо работа. Задавам въпрос: Колко пенсия вземаш? Отговори ми: "Чакай да питам жената". Човекът си нямаше и хабер колко пенсия взема.
  2. Втори въпрос: Колко харчиш от пенсията и за какво. Повечето говорят затова, че токът  и водата са много скъпи, храната също, а трябват и пари за лекарства. Питам наред: "Не ви ли се струва, че харчите много пари за ток и вода? Не ви  ли се струва, че харчите много пари за храна, която ви разболява и след това се налага да харчите пари за илачи, които допълнително ви разболяват? Обикновено ме гледат тъпо и ме питат, аз доктор ли съм? Тогава им казвам, че не съм доктор, ама ги питам, като те ходят по докторите по-здрави ли стават? Отговарям ми, че не стават по-здрави, но ходят на докторите, защото какво друго да правят. Тъпа логика, но това е пенсионерската логика.
  3. Има случаи когато много боли, тогава на някои от тях им идва малко акъл в главата, временно и малко. Задавам въпрос: "Защо гълташ хапчета за високо кръвно, като в същото време ядеш като прасе?" Отговаря ми: "Какво общо има храненето с високото кръвно?". И така, докато болката най-накрая побеждава и се приложи моят план за редуциране на теглото и свеждане на кръвното до нормални граници. И въпреки това, отказването от хапчетата е трудна работа. Стига се до обратната абсурдна ситуация - продължаването на вземане на хапчета влошава ситуацията и се стига до ниско кръвно, но инатът и вродената тъпоумност и неразбиране на функционирането на човешкото тяло води до анормални ситуации на избор. Вместо да се получи стремеж към природно съобразен живот, очите и мислите на пенсионерите са насочени към лекарските кабинети, все едно някой е получил помощ оттам.
  4. Нека се върнем на разходие за вода. Правя сметка. Пенсионерка, живее сама. Харчи толкова много вода, колкото аз и цялото ми семейство не харчим, при положение, че ползваме пералната машина всеки ден и всеки ден се къпем и мием. Имаме и десетина саксии с цветя. Как е възможно пенсионер да затопля 300 литра бойлер, за да се изкъпе? В същото време по цял ден малко бойлерче от 5 литра е постоянно включено, за да има топла вода в кухнята. За какво й е на нея топла вода от бойлера, като навън е 30 градуса на сянка. Една туба от 10 литра вода е достатъчно, за да си направи човек дневната баня. Но не, трябва да се затопли 300 литров бойлер. Разбирам, че измиването на терасите с вода води до охлаждане на околността, но толкова много кофи с вода, за да се измие една тераса, хайде няма нужда. Напълваш една кофа, вземаш палката с парцала и вършиш работата с по-малко от 10 литра.
Категория: Политика
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 30.09.2015 19:59
 Водя разговори с пенсионери. Както всеки нормален човек. Става дума за хора, които вече са около и надхвърлят 75 годишна възраст. Какво забелязвам?

  1. Повтарят едни и същи неща, обикновено свързани с далечното минало, когато са били млади;
  2. Слагат знак за равенство между младостта си и социализма, нещо типично за простите хора и тези хора, които са спрели да се развиват. Мозъците им са достатъчно закърнели, че да живеят от спомени;
  3. Всички се възмущават от ниските нива на пенсиите, но много малко от тях се замислят за какво харчат парите си, ако ги харчат изобщо.
  4. Не могат да направят ясно разграничение между политиките, които предлагат различните партии и обикновено избират да дадат гласа си на база на лични възприятия и чувства спрямо ръководни кадри от тези партии. Чувал съм често приказки от стари хора, такива, които направо са ме карали да зяпна с уста в несвяст, като например: Станишев много хубаво говори и е млад и е ерген!!! Никой не вдява, че става дума за абсолютен лицемер, който не само че не е направил нищо хубаво за страната си, а точно обратното, използвайки начетеността си е докарал страната си до задънена улица. И не само той. Друга приказка, която бях чувал от възрастна жена е: Какъв хубав перчем има Първанов. Заслужава да е президент!



Категория: Политика
Прочетен: 803 Коментари: 1 Гласове: 1
 "Скапана", означава "изостанала".

Много приказки се изприказваха срещу електронното гласуване. Днес в "Труд" имаше една обширна статия на Валери Запрянов, срещу този вид гласуване. То не бяха приказки за "хакване", то не бяха приказки за купен вот, все едно, че сега вотън изобщо не е купен!!!


Някакви учени от мичиганския институт, направили проучване на сигурността на системата за гласуване в Естония и излезли със становище, че тя била опасна и можела да се пробие. Можело да се направи така, че примерно, Джон да гласува, а гласът да се отнесе към Гари и т.н. и т.н.

Само си мисля, как аджеба банките имат компютърни системи, които имат милиони клиенти и как успяват да въртят милиарди долари всеки ден обороти, без съществени затруднения или хакерски атаки.


Нека да се разберем - непробиваеми системи няма. Но ако толкова много се страхуваме от електрониката, от компютрите, сървърите или облачните технологии, например, ами да ги забраним и да възстановим производството на валцувана стомана в Кремиковци. Някои хора не искат и не могат да разберат, че светът върви напред, въпреки тяхното желание той да си остане в 20-ти век или още по-добре, в 19-ти век, когато се гласуваше с хартиени бюлетини и то при положение, че чакаш цели 4 години, някой да се досети да ти иска мнението или по-скоро гласа, та да управляват безнаказано още 4 години.


Нека да гласуваме за електронното гласуване и първи да го приложим като масова форма на гласуване. Да гласуваме за всичко  - за министри, премиер, президент, ръководители на агенции, прокурори, съдиии полицаи. Нека да гласуваме всеки ден. Нека тези, на които даваме гласа си да усещат нашият натиск върху тях. Нека да имаме възможност да ги сваляме от власт тогава, когато преценим, че не ни вършат работа. Когато гласуваме всяка седмица, мафията няма да успява винаги да се организира и да купува вота. Няма как да има такава организация, която да контролира всеки един вот, ако през годината се гласува 50 или 60 пъти за национални въпроси и още толкова за местни въпроси. Просто няма как да стане. НО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НЕЩО МНОГО ВАЖНО - НЯМА ДА ГЛАСУВАТ И ЩЕ ИЗГУБЯТ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА ДА ГЛАСУВАТ ОНЕЗИ МАСИ НЕПРОСВЕТНО НАСЕЛЕНИЕ, КОИТО ВКЛЮЧВА ЦИГАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ, ДРУГИ ЕТНОСИ И РЕТАРДИРАНИ ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО СЕГА СА ОСНОВНИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ. ТЕЗИ ХОРА НЯМАТ НИТО ИДЕЯ НАКЪДЕ ТРЯБВА ДА ВЪРВИ ДЪРЖАВАТА, НИТО ВИЗИЯ, НИТО НИЩО. ТЕ СА ПРОСТО ЕДНИ ТЪПИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, ЧАСТ ОТ КОИТО СИ ПРОДАВАТ ГЛАСА, А ДРУГА ЧАСТ, ТАКИВА, КОИТО ЖИВЕЯТ В ДЕТСКИТЕ И МЛАДЕЖКИТЕ СИ ПРЕДСТАВИ ЗА РАЗВИТИЯ СОЦИАЛИЗЪМ, КОЙТО НИ ДОКАРА ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ.


Затова нека гласуваме за електронния вот. Така ще гласуваме против тъпаците, които сега определят посоката за развитие на страната ни. Ако милеем за бъдещето на децата си, ТРЯБВА ДА ОТНЕМЕМ ТАЗИ ВЛАСТ ОТ РЪЦЕТЕ НА ХОРА, КОИТО НЯМАТ МОЗЪК В ГЛАВИТЕ СИ ЗАЩОТО СА ИЛИ НЕГРАМОТНИ ИЛИ СА НА ТАКАВА ВЪЗРАСТ И ЗАРАДИ НЕЖЕЛАНИЕ ЗА УЧЕНЕ, ЧЕ МОЗЪЦИТЕ ИМ СА СТАНАЛИ БЕТЕР ОТ ТЕЗИ НА МАЛКИТЕ ДЕЦА.

НЕКА ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ ДА НЕ ЗАВИСИМ ОТ ГЛАСОВЕТЕ НА ТЕЗИ, ЗА КОИТО ТАКА ИЛИ НЕ МОГАТ ИЛИ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ И ТРЯБВА НИЕ ДА ГИ ИЗДЪРЖАМЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 500 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 30.09.2015 16:09
 Ако делът на сивата икономика е 35%, то колко е делът на сивата държава?

Държавата е 100% в сивия сектор, защото не съм видял на нито едно място точна и пълна информация затова, как държавата ни харчи парите. 


Е КАК ТОГАВА ДЪРЖАВАТА ИСКА БИЗНЕСЪТ ДА СЕ "ОСВЕТЛИ" И ПРАВИ ВСИЧКО ПО СИЛИТЕ Й ДА НАКАРА ФИРМИТЕ ДА ДЕКЛАРИРАТ РЕАЛНИТЕ СИ ОБОРОТИ И БИЗНЕС, КАТО В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ СЕ ХАРЧАТ НЕПРОЗРАЧНО!

НАЛИ РАЗБИРАТЕ ОТ ТЕКСТА ПО-ГОРЕ, ЧЕ РАЗДЕЛЯМ ДЪРЖАВАТА ОТ НАС, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.


"ТЯ" ИЛИ "ТЕ" И "НИЕ", ТОВА Е ДЕЛЕНИЕТО, КОЕТО ПРАВЯ ВИНАГИ, ЗАЩОТО  ДЪРЖАВАТА, ИЛИ "ТЕ", ЖИВЕЯТ СВОЙ ЖИВОТ, ОТДЕЛНО ОТ НАШИЯ, ИЗПОЛЗВАЙКИ НАШИЯ РЕСУРС ЗА ТАЗИ ЦЕЛ. "ТЕ" РАЗПОЛАГАТ С ОРЪЖИЯ И ПРАВА ЗА ПОЛЗВАНЕТО ЙМ СРЕЩУ "НАС", АКО НИЕ ОТКАЖЕМ ДА ПЛАЩАМЕ НА "ТЯХ".


"ТЕ" ИСКАТ ГРАЖДАНИТЕ И ФИРМИТЕ, ТОЕСТ ТЕХНИТЕ ДОНОРИ, ДА БЪДАТ СЛЕДЕНИ ИЗКЪСО, НО НИКОГА НЕ ПРАВЯТ ТАКА, ЧЕ ТЕ САМИТЕ ДА БЪДАТ НА "СВЕТЛО", КАКТО СЕ КАЗВА. "НИЕ" НЕ РАЗПОЛАГАМЕ С ДОСТАТЪЧНО ТЕХНИЧЕСКИ И ОРГАНИЗАЦИОННИ СРЕДСТВА, ЗА ДА ГИ КОНТРОЛИРАМЕ. "ТЕ" МОГАТ ДА ТИ ПОЧУКАТ НА ВРАТАТА И ДА ТИ КАЖАТ:"ОБВИНЯВАМЕ ВИ В ТОВА И ТОВА", ДОКАТО "НИЕ" НЕ МОЖЕМ ДА ПОЧУКАМЕ НА ТЯХНАТА ВРАТА И ДА ИЗПРАТИМ ПОЛИЦИЯТА ДА ГИ ЗАЛОВИ. НАЛИ РАЗБИРАТЕ КАКВА Е РАЗЛИКАТА. ЦЯЛАТА АДМИНИСТРАТИВНА МАШИНА, СРЕЩУ КОЯТО ВСЕКИ ГРАЖДАНИН И ФИРМА СА БЕЗСИЛНИ? РЕПРЕСИВНАТА МАШИНА Е ЧАСТ ОТ "ТЯХ".

ФИРМИТЕ И ГРАЖДАНИТЕ ОТ СИВИЯ СЕКТОР ПОНЕ СЪЗДАВАТ БВП И ОСИГУРЯВАТ ДОХОДИ НА ЗАЕТИТЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОЛИТИЦИ И ЧИНОВНИЦИ, КОИТО СЕ ОЛИЦЕТВОРЯВАТ С " ТЯХ" И СА С ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО-ПОЧТЕНИ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ И ЧИНОВНИЦИ, КОИТО ОТПРАВЯТ АПЕЛ СЛЕД АПЕЛ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА "СВЕТЛО", РАЗБИРАЙКИ ИЛИ ВИЗИРАЙКИ ТРЕТИ ЛИЦА, БЕЗ ДА ВКЛЮЧВАТ СЕБЕ СИ В ТОЗИ АПЕЛ. ЗАЩОТО ТАКА СМЕ ИМ ПОЗВОЛИЛИ ДА ПРАВЯТ. НАЛИ ВСЕКИ ПРАВИ ТОВА, КОЕТО МУ ПОЗВОЛИШ. СЛЕД КАТО СМЕ ПОЗВОЛИЛИ 100% СИВА ДЪРЖАВА, ЗАЩО ДА НЕ СИ ПОЗВОЛИМ СИВ СЕКТОР В ИКОНОМИКАТА В РАМКИТЕ НА 35%. 
Категория: Политика
Прочетен: 410 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.09.2015 15:19
 http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1504583

Бивш началник на полицията в Асеновград е изпратен за шеф в Първомай.

Толкова ли няма местен полицай, който да става за шеф? Всички ли са в схемата? Ако е така, да закрият упровлението там.


Пак казвам, полицейската работа изисква познаване на обстановката. На новият ще му трябват години за това. Събота и неделя ще си ходи в Асеновград, ако не и всеки ден, както прави шефа на РПУ Хасково, който напуска града във всеки удобен момент, защото семейството му и домът му са в друг град. И всичко ще си продължи по старому.
Категория: Политика
Прочетен: 315 Коментари: 0 Гласове: 0
 http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1504583

Бивш началник на полицията в Асеновград е изпратен за шеф в Първомай.

Толкова ли няма местен полицай, който да става за шеф? Всички ли са в схемата? Ако е така, да закрият упровлението там.


Пак казвам, полицейската работа изисква познаване на обстановката. На новият ще му трябат години за това. Събота и неделя ще си ходи в Асеновград, ако не и всеки ден, както прави шефа на РПУ Хасково. И всичко ще си продължи по старому.
Категория: Политика
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове: 2
 Извинете ме за крайностите, но какво означава декларираното заявление на бежанци: "ОТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА, ЗАЩОТО ИНАЧЕ ЩЕ Я ПРЕГАЗИМ"?
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4999359



АКО СМЯТАТЕ ДА ПРЕГАЗВАТЕ НЯКОГО, ВЪРНЕТЕ СЕ В СИРИЯ И ПРЕГАЗЕТЕ ТЕЗИ, ЗАРАДИ КОИТО УЖ СТЕ ЕМИГРИРАЛИ. ИЛИ В ИРАК. ИЛИ В АФГАНИСТАН ИЛИ НАВСЯКЪДЕ ДРУГЪДЕ ПО СВЕТА.


АЗ СЪМ ЕВРОПЕЕЦ И ЕВРОПА Е МОЙ ДОМ. ЩЕ ПУСНА В НЕГО ТОЗИ, КОЙТО НА МЕН МИ ХАРЕСВА, КОГАТО СИ ПОИСКАМ И КАКТО СИ ПОИСКАМ. АЗ НЕ СЪМ ЗАСТАНАЛ ПРЕД ВАШИТЕ ГРАНИЦИ - ВИЕ СТЕ ЗАСТАНАЛИ ПРЕД МОИТЕ ГРАНИЦИ. УВАЖАВАМ ВАШЕТО ИСКАНЕ ДА ОТИДЕТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ В ЕДНА ПО-ЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА, КАКВАТО Е ВСЯКА СТРАНА, КОЯТО Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, В СРАВНЕНИЕ С КОПТОРА, ОТ КОЙТО СТЕ ИЗПЪЛЗЕЛИ.


НО ДА ПРЕСИЧАТЕ ЦЯЛА ЕВРОПА, ЧЕ ДА ОТИДЕТЕ В НАЙ-БОГАТИТЕ СТРАНИ, ЗАЩОТО ПО-БЕДНИТЕ НЕ ВИ ХАРЕСВАТ - Е ВЕЧЕ МНОГО МИ ДОЙДЕ. ЗАТОВА ЩЕ ЗАТВОРИМ ГРАНИЦИТЕ И ВСЕКИ, КОЙТО СЕ ОПИТА ДА ПРЕМИНЕ НЕЛЕГАЛНО, ДА РАЗРУШАВА ИЗГРАДЕНИ С НАШИТЕ ПАРИ СЪОРЪЖЕНИЯ - ПРОСТО ЩЕ БЪДЕ ЗАСТРЕЛЯН. МОЖЕ БИ ТОГАВА ЩЯХТЕ ДА НИ УВАЖАВАТА И ДА НИ БЛАГОДАРИТЕ ПОВЕЧЕ, КОГАТО ВИ ПРИЕМАМЕ БИЛО КАТО ЕМИГРАНТИ И БЕЖАНЦИ И НЯМАШЕ ДА МЪРСУВАТЕ ТАКА, ВСЕ ЕДНО СТЕ В СКАПАНАТА СИ РОДИНА, ОТКЪДЕТО ИДВАТЕ. СЛЕД ВАС ОСТАВАТ МИЗЕРИЯ И МРЪСОТИЯ, КОЯТО НИЕ, ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОЧИСТИМ. НЕ СТЕ ЛИ МНОГО ТАРИКАТИ. Я СИ ЕБЕТЕ МАЙКАТА И КОЙ ОТКЪДЕТО Е ДОШЪЛ, ТАМ ДА СИ ВЪРВИ. ПИСНА МИ ОТ ВАС.


НЕ НИ СТИГАТ НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ, АМИ И С ВАС ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНИМАВАМЕ. ВЗЕМЕТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, ДЕЦАТА, ЖЕНИТЕ И КАКВОТО ТАМ ВЛАЧИТЕ СЪС СЕБЕ СИ И СИ ВЪРВЕТЕ ТАМ, КЪДЕТО СТЕ СЕ РОДИЛИ. УРЕДЕТЕ СИ ЖИВОТА И НЕ СЕ ОПРАВДАВАЙТЕ С НИКОГО. ПАРИ ИМАТЕ ДОСТАТЪЧНО,  ЗА ДА СИ КУПИТЕ КАЛАШНИКОВ И ДА СЕ ЗАЩИТАВАТЕ ОТ ВРАГОВЕТЕ СИ.


И НЕКА ПАК ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО ДА ЗАЯВЯ: ПРИЕМАНЕТО НА ТОЛКОВА МНОГО ХОРА В ЕВРОПА, НА МЪЖЕ, МЛАДИ, ЗДРАВИ И ПРАВИ, ЩЕ НАПРАВИ ТАКА, ЧЕ ТЕЗИ, ОТ КОИТО БЯГАТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ МЪЖЕ - ДЖИХАДИСТИ, ТАЛИБАНИ, АЛКАЕДИСТИ ДРУГИ ТАКИВА, ЩЕ СТАВАТ ОЩЕ ПО-СИЛНИ, ЗАЩОТО СЪПРОТИВАТА СРЕЩУ ТЯХ ОТ СТРАНА НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ЩЕ НАМАЛЯВА. КАКВО ИСКА ЕВРОПА? СЛЕД КАТО ПРИЕМА ХОРА ОТ ТЕЗИ РЕГИОНИ, ВОЙСКА ЛИ ТРЯБВА ДА ИЗПРАЩАМЕ, ЧЕ ДА СЕ БОРИ С ЕКСТРЕМИСТИТЕ. ТОВА НАША ВОЙНА ЛИ Е? ЗНАЧИ ДА ПРИЕМЕМ НАСЕЛЕНИЕТО НА НАШИТЕ ЗЕЛЕНИ ПОЛЯНИ, А ДА ИЗПРАТИМ НАШИТЕ СИНОВЕ, ЧЕ ДА МРАТ В ПУСТИНЯЦИТЕ НА АЗИЯ!!! ДА НЕ НИ МИСЛИТЕ ЗА ТОЛКОВА ПРОСТИ?
Категория: Политика
Прочетен: 806 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 23.09.2015 14:35
 И сега дългосрочните и по-ефективните решения

Много пъти съм си задавал въпроса, защо нямаме стратегия за здравна култура, която да обхваща децата ни още от детската ясла, градина, училищата и университетите?


Когато "произведем" поколение, което ще се храни нормално, без да дебелее и то с правилните храни и напитки, когато това поколение ще има неприязън към тютюнопушене и наркотици и приемане на алкохол, когато това поколение бъде научено да ИЗПОВЯДВА ДРУГИ ПРИНЦИПИ В ЖИВОТА, РАЗЛИЧНИ ОТ ТЕЗИ, КОИТО СЕГАШНОТО ОБЩЕСТВО ИЗПОВЯДВА, ТОГАВА НЯМА ДА ИМА НУЖДА ОТ ЦЯЛАТА ТАЗИ ПЛЕЯДА ОТ ДОКТОРИ, АДВОКАТИ, СЪДИИ, ПРОКУРОРИ, ПОЛИЦАИ, ЗАСТРАХОВАТЕЛИ И РЕД ДРУГИ, КОИТО ЖИВЕЯТ ОТ СТРАХА И ОТ ЛОШИТЕ НАВИЦИ НА НАСЕЛЕНИЕТО.


НИЕ УЧИМ ДЕЦАТА НИ ДА ЗНАЯТ КОЛКО Е ДВЕ ПО ДВЕ, НО НЕ ГИ УЧИМ ДА БЪДАТ ЩАСТЛИВИ. НЕ ГИ УЧИМ ДА ОБИЧАТ ПЪРВО СЕБЕ СИ И ДА ЗНАЯТ КАК ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА СЕБЕ СИ ТАКА, ЧЕ ДА НЯМАТ НУЖДА ОТ ДОКТОРИ. НЕ ГИ УЧИМ СЛЕД ТОВА ДА УВАЖАВАТ И ХОРАТА ОКОЛО СЕБЕ СИ, А НЯКОИ ОТ ТЯХ ДОРИ И ДА ОБИЧАТ. НЕ ГИ УЧИМ ДА БЛАГОДАРЯТ ЗА ВСИЧКО, КОЕТО ПОЛУЧАВАТ ОТ ТОЗИ ЖИВОТ И ДА СЕ РАДВАТ НА ТОВА, ЧЕ СА СЕ СЪБУДИЛИ СУТРИНТА ИЛИ ЧЕ СА ИЗКАРАЛИ ОЩЕ ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН, КОГАТО ЛЯГАТ ДА СПЯТ. НЕ СМЕ ГИ УЧИЛИ....



ЖИВЕЕМ В БОЛНО ОБЩЕСТВО. И ФИЗИЧЕСКИ И ДУХОВНО. ТЕЛАТА НИ СА ОТРОВЕНИ, А ДУХЪТ НИ Е ОПОШЛЕН.


БОЛНО ФИЗИЧЕСКИ И НЕБЛАГОДАРНО ОБЩЕСТВО. ВРЕМЕ Е ДА ВЗЕМЕМ МЕРКИ, ЗАЩОТО ВЕЧЕ СМЕ В ПЕРИОД НА РАЗПАД, ПО-ЖЕСТОК ОТ ВРЕМЕТО, В КОЕТО СТРАНАТА НИ Е БИЛА ВЪВ ВОЙНА. ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА И ПОСТЕПЕННОТО ИЗЧЕЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ РОД И НЕГОВАТА ЦИГАНИЗАЦИЯ В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ, Е ПОКАЗАТЕЛЕН ПРИМЕР ЗА ФИЗИЧЕСКИ И ДУХОВНО БОЛНОТО НИ ОБЩЕСТВО.

ИМАМЕ НУЖДА ОТ ИСТИНСКО ВЪЗРАЖДАНЕ, ДОРИ ПО-СИЛНО ОТ ОНОВА, КОЕТО Е ИМАЛО ПРЕЗ 19-ТИ ВЕК. СЕГА ИМАМЕ ДЪРЖАВА, КОЯТО МОЖЕ ДА УСКОРИ ПЪТЯ. ЗА ЖАЛОСТ, ТЯ ПРАВИ ТОЧНО ОБРАТНОТО. А БЕЗ НЕЯ СМЕ ОБРЕЧЕНИ НА НЕУСПЕХ, ЗАЩОТО В ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ ОПРЕДЕЛЕН СВЯТ, СМЕ ПРЕДОСТАВИЛИ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ВЛАСТ НА ДЪРЖАВАТА И СМЕ ЗАПАЗИЛИ ПРЕКАЛЕНО МАЛКО ВЛАСТ ЗА СЕБЕ СИ.


ВСЪЩНОСТ КАКВО ИЗЛИЗА, ЧЕ РАЗКЛАТЕНОТО НИ НАРОДНО ЗДРАВЕ Е ПОСЛЕДСТВИЕ ОТ ТОВА, ЧЕ СМЕ ПРЕДОСТАВИЛИ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ВЛАСТ НА ДЪРЖАВАТА И РАЗЧИТАМЕ НА НЕЯ, ЗА ДА БЪДЕМ СИЛНИ И ЗДРАВИ. ТОЧНО В ТАКАВА ОБСТАНОВКА НЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ НИТО СИЛНИ, НИТО ЗДРАВИ. МОЖЕМ ДА СТАНЕ ТАКИВА САМО ЧРЕЗ СЕБЕУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И КАТО ДЪРЖИМ ВЛАСТТА ИЗКЪСО.
Категория: Политика
Прочетен: 758 Коментари: 3 Гласове: 5
Последна промяна: 23.09.2015 19:43
 И така, още веднъж извода:
  1. Ние, гражданите, не сме достатъчно добре здравно образовани, възпитани и грамотни. Не сме дисциплинирани, когато става дума за нашето здраве. Изтъкани сме от лоши навици, които ни са насадени от родители, близки и приятели, училище, доктори или обществото като цяло. Затова ни е трудно да правим промяна в начина си на хранене, на приемане на течности, трудно ни е да се откажем от алкохола, цигарите, дрогата, приспивателните и един куп други трансвиланти;
  2. Здравнопогазващата система, която има за цел на ни дере кожата, като ни взема скъпо и прескъпо, защото както казах в предишната точка, ние сме изградени от недостатъци и сами се поставяме в услуга на измислени доктори, здравни експерти и изобщо влизаце в тази "здравна" центрофуга, от която измъкване няма.


Ако сведем тези два елемента на по-практични неща, ще видим и решенията.


Както вече казах, има краткосрочни, по-малко ефективни решения и дългослочнни, по-ефективни. Ще се спрем първо на на краткосрочните.

  1. Нека така да го кажа, дори и да разберем, че лошите храни ни убиват, че безалкохолните и алкохолните напитки ни доубиват, а цигарите и дрогата направо ни довършват, надали ще можем да се откажем от всичко това, дори ако има опасност в скоро време да умрем. Моят опит показва, че хората са по-склонни да умрат, отколкото радикално да променят лошите ни навици;
  2. Затова имаме нужда от подкрепа. Тази подкрепа можем да получим от пора, които се занимават с неалопатична медицина и търсят природни методи за постигане на здраве и щастие.
  3. Имаме нужда и от институционална подкрепа, такава, каквато сега не получаваме. Ето ви пректически пример. Искам да си купя краве масло и тъй като по селата се продава само мляко и вече никой не "бие" масло, трябва да си го купя от магазина. Както знаете, в БГ няма лаборатория за изследване на хранителните продукти. Агенцията по безопасността на храните е по-скоро Агенция по опасността на храните. Нямам доверие нито на институцията, нито на ръководството на тази агенци. Служителите там могат и да искат да направят нещо по въпроса, но началниците не им дават, защото са политически нагласени и тяхната работа е да "правят" пари за политическата пария и лидерите, които са назначили началниците, а не да мислят за нашата безопасност. Така, аз нямам сигурност, че маслото, което купувам, няма вътре палмово масло, което всички знаят, бе е воднонеразтворимо, а средата в организма е водна. Как да се обработи това масло от тялото? Никак. Разбирате ли от каква институционална подкрепа имам нужда аз? Вероято и вие. Много пъти съм казвал, че държавата даде близо 10 милиона лева за стортистите, за си изследват кръвта за допинг, а нямаме сертифицирана лаборатория за изследване на хранителните продукти. Да му имам приоритетите на Бойко;
  4. Из лично имам нужда, като вляза във всеки един магазин, не да гледам на първо място красиво подредените цигари и алкохор, а да видя първичните продукти от земята - зърнени култури, бобови култури, зеленчуци, плодове, месо. Всичко друго трябва да е на заден план, а цигарите и алкохолът да излязат от масовите магазини и да отидат в специализирани магазини за продажба, където да се засили контролът по продажбата. Не е логично на най-видните места да стоят цигарите и алкохола, безалкохолните напитки и всякакви боклуци в красиви опаковки, които дразнят не само вниманието на децата, но и на възрастните. 
  5. Искам да видя, че всички естествени първични и натурални продукти да са на приемлива цена, за сметка на увеличение на цените на тези, които са вредни. Искам да видя цена на кока колата от 10 лева за бутилка. За да не мога да си я позволя дори и аз, който имам над средните доходи за страната. Да намеря икономическо основание, за да не я купувам, след като не мога да намеря сили да се преборя с този порок;
  6. Искам да съм сигурен, че кравето масло, сирене, кашкавал, извара и т.н., са направени от краве мляко, а не от палмово масло. 
  7. Искам да съм сигурен, че месото, което купувам не е хормонизирано и предварително не са го оцветили, овкусили или инжектирали с какви ли не гадости. Не искам да виждам в хранителните магазини продукти, които са изкуствено направени така, че да имат по-дълга трайност. Дами и господа, не сме във война, за да увеличаваме годността на продуктите по този начин. Време е да спрем да се самоубиваме, но е необходимо и държавата да ни помогне. Нека да има отделни магазини за джънк фудс, за да може държавата по-добре да контролира продажбата им. Моето предложение е за тези продукти да се повиши съществено цената чрез системата на акциза, като приходите отиват целево за здравна просвета на обществото;
  8. Може да има и други краткосрочни решения, но мисля, че ако се постигне така, че по магазините преобладаващо да се продават основни храни, а не второстепенни, производни на основните, ще се постигне голямо подобрение на здравната култура и здравето на обществото. Всички ние трява да знаем, че ако си приготвим сами храната, ще бъдем по-здрави, отколкото е сега. Нека да не се оправдаваме с липсата на време, защото като се разболеем, не дай си боже, ще намерим време да ходим по доктори, нали?
Категория: Политика
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 22.09.2015 11:57
Без държавата няма да стане. Така, както финландската държава преди 20 години имаше програма за намаляване на заболяванията на сърдечно-съдовата система и успя в един 10 годишен период да съкрати съществено броя на умрелите от този вид заболявания, така и без българската държава няма да минем. За да се справим с този проблем, трябва да има организирана сила. Това е държавата. Ние не можем да се справим сами, първо защото държавата ни ограбва, второ, защото ни трови с лоши храни и трето, защото не ни предлага качествено лечение, което е преди всичко профилактика и превантивни мероприятия, а не операции и точене на пари от здравната каса, каквато е сегашната философия на здравнопогазващата ни система.


Ако ги подредим по значение, умрелите ще бъдат в някаква приблизителна последователност:
  1. Сърдечно-съдови заболявания;
  2. Рак
  3. Други заболявания

Защо боледува човек? ЗАРАДИ ЛОША ЗДРАВНА КУЛТУРА, ВЪЗПИТАНИЕ И ОБРАЗОВАНИЕ, ПРЕДИ ВСИЧКО. ЛОШИ, ДА НЕ КАЖА ОТВРАТИТЕЛНИ НАВИЦИ ИМА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. МЪРЗЕЛ И НЕЖЕЛАНИЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ПАРАМЕТРИ НА ТЯЛОТО - ТОВА Е БЕЗСПОРЕН ФАКТ.

Не е много приятно да ни се каже, че ние сме си виновни за всичко, което ни се случва, но работата е точно в това. Както много автори посочват и СЗО го потвърждава, само около 10-15% от заболяванията изключително трудно могат да се контролират, ако изобщо могат и са извън възможностите ни. Има специалисти, които оборват и тази теза, но нека да приемем, че няма 100% щастие и ще приемем, че има все пак нещо, което е кармично определено, като височината ни, структурата на ДНК-то ни и т.н., нещо, което можем в определение граници да променяме в този живот и от нас и от държавата, в която живеем, зависи дали тази промяна ще я напавим в положителен смисъл или в негативен. 

Второто нещо, което искам да отбележа е неадекватността на медицинското обслужване - всичко се прави за пари и то колкото се може повече. ПРАВИ СЕ ТАКА, ЧЕ ГРАЖДАНИТЕ ДА СТИГНАТ ДО ОПЕРАЦИЯ, ЗА ДА СИ ИЗПИСВАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ. ДОКТОРИТЕ НЯМАТ ИНТЕРЕС ПАЦИЕНТИТЕ ДА СА ЗДРАВИ. НА ТЯХ НЕ ИМ ПЛАЩАТ ЗА ЗДРАВИ ПАЦИЕНТИ, А ЗА ОБСЛУЖЕНИ ПАЦИЕНТИ - ТОЕСТ ПРИЕТИ И ИЗПРАТЕНИ. НИКОЙ НЕ МУ ПУКА, ДАЛИ ПАЦИЕНТЪТ Е ЗДРАВ ИЛИ БОЛЕН, ДАЛИ Е ЩАСТЛИВ ИЛИ УТРЕ ЩЕ УМРЕ. НА НИКОЙ ДОКТОР НЕ СА МУ НАМАЛИЛИ ЗАПЛАТАТА, ЗАЩОТО НЕГОВИТЕ ПАЦИЕНТИ УМИРАТ ПОВЕЧЕ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ НА КОЛЕГАТА МУ.



Важното за доктора е да минад днес едни 50-60 човека, да им вземе по едни 3 лева, значи 180 лева, а като се добавят и парите, които здравната каса плаща за примерно 1000 или 2000 записани при него пациенти, за какво повече да работи! Да не говорим за това, че те изпращат в точно определена аптека, от която след това получават комисионни. Да не говорим за това, че повечето от тези лекари са дилъри на илачи на различни компании и получават пари за реклама или за директна продажба, въпреки, че нямат право. Да не говорим за фалшивите болнични, за изписването на несъществуващи прегледи и т.н. НА НИКОЙ ДОКТОР НЕ МУ ПЛАЩАТ ЗА ИЗЛЕКУВАНИ ПАЦИЕНТИ ИЛИ ЗА ПАЦИЕНТИ, КОИТО ДОКТОРЪТ Е ДОВЕЛ ДО СЪСТОЯНИЕ, ЧЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО Е ПОДОБРИЛ ТЯХНОТО СЪСТОЯНИЕ, КАТО Е НАМАЛИЛ СЪЩЕСТВЕНО РИСКЪТ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ ОТ РАЗЛИЧНО ЕСТЕСТВО.
Категория: Политика
Прочетен: 423 Коментари: 0 Гласове: 2
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3187111
Постинги: 6846
Коментари: 4286
Гласове: 2393
Архив
Календар
«  Септември, 2015  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930