Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3220074 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 07.09.2015 г.
 Изглежда, че всичко у нас е фалшиво.



НАПРАВИ ЛИ ВИ ОБАЧЕ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, КОГА ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИМА ФАЛШИВИ НЕЩА, НЯКОИ ОТ КОИТО СА ИЗБРОЕНИ ПО-ГОРЕ?


ДА, ОБЩОТО Е ДЪРЖАВНОТО И ОБЩИНСКОТО, ОТ КОЕТО НАЙ-МНОГО СЕ КРАДЕ.


КОМИСИИТЕ ЗА ИНВАЛИДИЗИРАНЕ СА ДЪРЖАВНИ.


КОНТРОЛЪТ ВЪРХУ ТАКСИТАТА Е ДЪРЖАВЕН


СЪДЪТ Е ДЪРЖАВЕН


ПРОКУРАТУРАТА Е ДЪРЖАВНА


ПОЛИЦИЯТА Е ДЪРЖАВНА


ДИПЛОМИТЕ СА ДЪРЖАВНИ


ДОРИ И ФАЛШИВИЯТ АЛКОХОЛ, ПРОИЗВЕЖДАТ ОТ ЧАСТНИЦИТЕ Е СЛЕДСТВИЕ НА НЕУПРАЖНЕНИЯ ОТ ДЪРЖАВАТА КОНТРОЛ. ВСИЧКО ФАЛШИВО ПРОИЗТИЧА ОТ ДЕЙСТВИЯТА ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЯТА НА ДЪРЖАВАТА.



Категория: Политика
Прочетен: 477 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 16.09.2016 13:58
 Преди години четох негови съчинения, но явно съм бил твърде млад и съм претупал нещата. Сега ги "повтарям" и виждам текстовете с други очи.


В своята книга "Бит и душевност на нашия народ", избрани съчинения в 3 тома, издадена от "Лик издания" ЕООД, стр. 361, Хаджийски говори за "биосоциологична" утайка от хора, визирайки примери с Калофер.


Той казва, че именно наличието на такава утайка от обществото обяснява липсата на революционна организация в града. Градът на Ботев, а не може да направи революционна организация! Наистина впечатляващо, нещо, което и аз не го знаех.


Та както казва Хаджийски, Калофер е бил полуиндустриален град, малко след Освобождението и старите еснафи там са имали по-малко влияние, отколкото в други селища по това време. Развитието на манифактурното производство и наличието на повече наемна ръка, която да работи в тези манифактури влияе на нравствения климат в града, като го опошлява и развращава. Както казва Хаджийски, "биологично най-годното отиваше да чужбинува и в Калофер оставаше само биосоциологичната утайка. Така както казва той, в града се подвизанат професионални крадци, като Васко Аръкат и разбойническата банда на Добри войвода.


Ако Хаджийски казва за наемниците в калоферските манифактури че са "биосоциологическа утайка", интересно какъв термин ще използва за характеризиране на циганската общност в България по настояще време. Поне работниците в тези манифактури са произвеждали нещо, за разлика от нашите цигани.


Независимо от моите десни разбирания в икономиката, постоянно твърдя, че социалното неравенство може да се бори с принудителното ангажиране на наемния труд в делата на фирмата, в която работи, чрез законодателно нареждане за участие в общото събрание на акционерите и миноритарно право на глас в ОСА. Трябва да се създаде нагласа, която е различна от тази, цял живот да бъдем наемни работници и да разчитаме само на продажбата на работната си сила. Трябва да искаме нещо повече от това, да продаваме работната си сила. Ако правим само това, ще има много работа за синдикати, социалисти, комунисти и ред други боклуци, които да ни пълнят главите с глупави идеи за социално равенство. ИСТИНАТА Е ЕДНА. ХОРАТА ПО ПРИНЦИП НЕ ИСКАТ ДА СИ ДАВАТ ЗОР. ИСКАТ ДА СИ ВЗЕМАТ ЗАПЛАТАТА И ДА ОТИДАТ СЛЕД РАБОТНО ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ СЪС СОБСТВЕНОТО СИ ДРЕБНОТЕМИЕ, КАТО ОПУСТОСВАТ И МРАЗЯТ ВСИЧКО НАОКОЛО. С ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСТАНЕ, КАТО СЕ СЪЗДАДЕ ТАКАВА ОБРАЗОВАТЕЛНА И ВЪЗПИТАТЕЛНА ПРОГРАМА ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА, ЧИЯТО ЦЕЛ Е ДА СЕ РАЗБУДИ ЧАСТНОСОБСТВЕНИЕСКОТО МИСЛЕНЕ НА ВСЕКИ ИНДИВИТ И ДА СЕ НАКАРА ТОЗИ ИНДИВИД ДА РАБОТИ ЗА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТНАТА СИ ЗАПЛАТА. ТОГАВА НЯМА ДА ИМА ТОВА ПРОТИВОРЕЧИЕ МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ, МЕЖДУ СОБСТВЕНИЦИ И НЕСОБСТВЕНИЦИ. ТОГАВА МИЛИОНИТЕ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ НЯМА ДА ИМАТ ОПРАВДАНИЕ ДА МРАЗЯТ ХИЛЯДИТЕ СОБСТВЕНИЦИ И УПРАВИТЕЛИ НА ФИРМИ, ЗАЩОТО ЩЕ ИМАТ ЗАКОНОДАТЕЛНИ УЛЕСНЕНИЯ ДА ВЛИЯЯТ НА ПОЛИТИКАТА НА ФИРМАТА, В КОЯТО РАБОТЯТ И ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРАТ НАИСТИНА, ЧЕ ДА СИ РАБОТНИК Е ЕДНО, НО И В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ И ДА СИ СОБСТВЕНИК Е НЕЩО СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО. ЕДИН ТАКЪВ ЗАКОН МОЖЕ ДА РАЗДВИЖИ ЗАКОСТЕНЕЛИТЕ МОЗЪЦИ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, ЧЕ ТЕ СА СТОКА, КОЯТО СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БИЗНЕС МОГАТ ДА КУПЯТ НА ПАЗАРА. ЗАЩОТО АКО ТЕ СЕ ДЪРЖАТ КАТО СТОКА, НИЩО НЕ МОЖЕ ПРОМЕНИ ТЯХНОТО БИТИЕ КАТО СТОКА. ТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА БЪДАТ СТОКА, ЗАРАДИ НЕРЕШИТЕЛНОСТТА СИ, ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА ДОСТАТЪЧНО ПОДГОТОВКА, ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА ИНТЕРЕС, ЗАРАДИ ДРЕБНОТЕМИЕТО, С КОИТО ПОСТОЯНО СЕ ЗАНИМАВАТ, ЗАРАДИ НАСТРОЕНИЕТО, ЧЕ ОТИВАТ ДА РАБОТЯТ ЗА ЗАПЛАТА И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗАПЛАТА ВЗЕМАТ И КОЛКОТО ПО-МАЛКО РАБОТЯТ, ЩЕ БЪДАТ ПО-ДОБРЕ, ПРИ РАВНИ ДРУГИ УСЛОВИЯ. ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО НА ТЕЗИ ХОРА, ЗА ДА СТАНЕ ЕФЕКТИВНОСТТА НА БИЗНЕСА ПО-ГОЛЯМА, ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА УЧАСТВАТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БИЗНЕСА ПО НЯКАКЪВ НАЧИН. ТОГАВА НЯМА ДА ИМА ЛУМПЕНИ, ЗА КОИТО ГОВОРИ ХАДЖИЙСКИ ИЛИ АКО ИМА, ТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРЕНЕБРЕЖИМО МАЛКО И НЯМА ДА ИМАТ СОЦИАЛНА ОПОРА В ОБЩЕСТВОТО. ЗАЩО ТАКИВА КАТО РОБИН ХУД ИМАТ ИМЕ В ОБЩЕСТВОТО? ЗАЩОТО ИМА РАЗСЛОЕНИЕ. ЗАЩО ИМА РАЗСЛОЕНИЕ? ЗАЩОТО НЯКОИ ЖИВЕЯТ С УСЕЩАНЕТО ЗА ЖЕРТВИ И ОВЦЕ И НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ НЕЩО ДРУГО. НЕКА ПОНЕ ИМ ПОМОГНЕМ ДА ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО ДРУГО ПОВЕЧЕ, ОСВЕН ЗА ОВЦЕ И ЖЕРТВИ, КАТО ИМ ДАДЕМ ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ПОНЕ ДА СЕ ПОЧУВСТВАТ КАТО СОБСТВЕНИЦИ, ЧРЕЗ ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПРАВА НА МИНОРИТАРНО УЧАСТИЕ В ДЕЛАТА НА ФИРМАТА.
Категория: Политика
Прочетен: 572 Коментари: 2 Гласове: 5
Последна промяна: 18.08.2016 13:06
 Аз живея в един квартал на София. Плащам данък сгради, такса смет, данък за автомобила и такси, при ползване на услуги от общината. Имам право да гласувам за кмет и общински съветници.


Но аз имами  други имоти, които се намират в други райони на София или България. Там също плащам на общината същите данъци, защото има собственост там. ЗАЩО ДА НЕ МОГА ДА ИЗБИРАМ ТАМ КМЕТ И СЪВЕТНИЦИ? Аз съм заинтересовано лице там именно заради притежаването на собственост, която ме прави данъчно задължено лице. НА МЕН НЕ МИ Е ВСЕ ЕДНО КОЙ ЩЕ БЪДЕ КМЕТЪТ И КОИ ЩЕ БЪДАТ СЪВЕТНИЦИТЕ. ЗАЩО ДА НЕ МОГА ДА ИЗБИРАМ ТАМ КМЕТ И СЪВЕТНИЦИ? ВСЯКАКВИ ДОВОДИ ПРОТИВ, ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДОСТА АРГУМЕНТИРАНИ, ЗА ДА ГИ ПРИЕМА, АКО ГИ ПРИЕМА ИЗОБЩО.


Същото важи и за други градове, в които имам собственост. Защо плащам данъци, след като няма възможност да влияя върху политиките на местната община? Общината има изисквания към мен, в качеството ми на собственик. Там имам същите задължения като гражданин, като другите собственици на имоти. Да, ама те гласуват, а аз нямам право да гласувам.


Някой може да ми каже, че по същата логика, мога да купя 10 имота и да имам право да гласувам на 10 места за кмет. ЧЕ ЗАЩО НЕ?


Какво е основанието, за да имаме право да гласуваме на повече от едно място?
  1. Задължително средно образование;
  2. Да притежава имот, върху който се плащат всички данъци и такси, съгласно законите;
  3. Да живее на постоянен адрес като наемател и да бъде регистриран в домовата книга, а оттам информацията да е отнесена към общата информационна база на държавата и общините;
Категория: Политика
Прочетен: 208 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 07.09.2015 15:22
 В чл. 6, ал.2 от Конституцията се допуска, че може да има привилегии на основание на професионалния статус на отделни граждани. Става дума за МВР и за армията, за нотариусите, експерт счетоводителите. Дори се допускат привилегии и за организациите с нестопанска цел, като ловния съюз.


В чл.  се казва, че въоръжените сили гарантират сигурността на страната, без обаче да се каже, какво се разбира по "въоръжени сили". В България над 300 хиляди граждани имат легално оръжие. Те "въоръжени сили ли са"? Ако да, то те също гарантират сигурността на страната. Същият въпрос важи и за ловците. Ако въоръжените сили гарантират сигурността, то безспорно армията е "въоръжена сила". Защо тогава не разположат армейски части по границите, след като е видно, че полицията не може да ги опази? И тогава отпадат всички възражения на президента, че армията не се месила във вътрешните дела на страната. Тя е въоръжена сила и трябва да осигури сигурността и точка. Всякакви други коментари са излишни.


Чл. 20, от Конституцията - Как държавата ще подпомага регионите чрез кредитната си политика. Какво е това? Откога държавата има кредитна политика и откога чрез кредитната си политика ще подпомага регионите? Кога сте чули, че държавата е отпуснала кредит на видинската община, например, за да подпомогне нейнтоо развитие?


Цялата ни Конституция е толкова тъпа, толкова обща и толкова несъвършенна, че се чудя как тези въпроси не се поставят на публична дискусия и как не се прави нищо, за да се променят нещата към по-добро. Липсва точен понятиен апарат. Липсват най-важните неща в една конституция - гарантиране на правата и свободите на гражданите. Обща фразеология и препращане към конкретни закони. Че защо ни е Конституцията, след като почти всеки втори член ни отпраща към конкретен закон. Това означава, че важни неща се решават въпреки конституцията, стига народното събрание да гласува определен закон. Конституцията не поставя рамки, в които да се "движи" всеки един закон.

Може би затова държави като Британия работите вървят по-добре, въпреки отсъствието на конституция. Просто хората там са разбрали, че тя е един напълно формален акт, който спира прогреса, защото ако трябва да се отмени или промени някой текст от Конституцията, трябат много усилия, много формалности, които затрудняват развитието. Затова по-добре е да няма Конституция, защото в този й вид поне, тя ни пречи да се развиваме.
Категория: Политика
Прочетен: 151 Коментари: 0 Гласове: 1
 http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/baba-otnese-1000-lv-globa-zaradi-dvojno-glasuvane.html


Това е показателен пример за глупава избирателна система. Аз не съм съгласен такива хора, като тази 83 годишна жена да има право на глас.

НЕ ЗНАЕ БЪЛГАРСКИ - НИТО ГОВОРИМО, НИТО ПИСМЕНО.

НЯМА НИКАКВО ОБРАЗОВАНИЕ.


БЛИЗКИТЕ Й СЕ ПРАВЯТ НА УДАРЕНИ, КАК ТАЗИ ВЪЗРАСТНА МАЙКА И БАБА Е МОГЛА ДА ГЛАСУВА НА ДВЕ МЕСТА. НЯКОЙ Я БИЛ ВЗЕЛ И Я ЗАКАРАЛ В СЪСЕДНОТО СЕЛО ДА ГЛАСУВА И НИКОЙ НИ ЛУК ЯЛ, НИ ЛУК МИРИСАЛ.


ТА, АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН, ТАКИВА ХОРА ДА ОПРЕДЕЛЯТ НАКЪДЕ ДА ВЪРВИ БЪЛГАРИЯ, чрез порочния изборен кодекс. Затова сме на това дередже, защото простите и неграмотните хора са милиони, прилежно отгледани от политици и бюрократи, за да ги използват за личните си цели по време на избори.
Категория: Политика
Прочетен: 292 Коментари: 1 Гласове: 2
 http://e-vestnik.bg/1985/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D0%B2-%D1%86%D0%B0%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F/


Това е линк, който показва размера на бедствието преди години.


Минах през Цар Калоян преди няколко дни. Знаете ли в какво състояние е коритото на реката, която минава през града? ЦЯЛОТО Е ОБРАСЛО С РАСТИТЕЛНОСТ - ТРЕВИ, ДЪРВЕТА...ИМА И БОКЛУЦИ И НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО СМЕТИЩЕ. А ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, АКО ПАК ДОЙДЕ "ГОЛЯМАТА ВОДА"? ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЪЩОТО, КАКТО ПРЕДИ ГОДИНИ. НИТО ДЪРЖАВАТА, НИТО ОБЩИНАТА И КМЕТА, СА НАУЧИЛИ НЕЩО ОТ БЕДСТВИЕТО. НО ТАКА Е С ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ - КУЧЕ ВЛАЧИ, ДИРЯ НЯМА.


Няма значение, дали става дума за Цар Калоян, Аспарухово, Мизия, Добрич или някое друго пострадало през последните няколко години, селище. НА ПРАКТИКА ПОЧТИ НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ, ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧАТ ТЕЗИ ТРАГЕДИИ, НА КОИТО БЯХМЕ СВИДЕТЕЛИ. РЕКИТЕ НЕ СА ПОЧИСТЕНИ, НЕЗАКОННИТЕ ПОСТРОЙКИ НЕ СА ОТСТРАНЕНИ, НЕЗАКОННАТА СЕЧ НЕ Е ПРЕУСТАНОВЕНА, НЕ СА ИЗГРАДЕНИ ЗАЩИТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ И Т.Н. НЕЩО ТИПИЧНО ЗА ДЪРЖАВАТА И ЗА ОБЩИНИТЕ. КАК РАЗСЪЖДАВАТ ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ МЪЖЕ - АКО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТКРАДНЕ НЕЩО ОТ ЕДИН ПРОЕКТ, ТОЙ НЕ СЕ ЗАПОЧВА. ОТ ПОЧИСТВАНЕТО НА РЕКИТЕ ЯВНО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТКРАДНЕ МНОГО И ЗАТОВА НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ. ДРУГО ОБЯСНЕНИЕ НЯМАМ.

ЗАЩО Е ВСИЧКО ТОВА? ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е АПОЛИТИЧЕН. САМО МРЪНКА, НО ТЪРПИ УПРАВНИЦИТЕ СИ. ЗАЩОТО АКО Е НАРОД НА МЯСТО, ЩЕ ИЗМЕТЕ ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА И КМЕТОВЕТЕ СИ, ЩЕ СИ НАПРАВИ ТАКАВА ИЗБОРНА СИСТЕМА, ЧЕ ДА МОЖЕ ДА ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ДЕЙНОСТТА НА СВОИТЕ УПРАВНИЦИ, А НЕ ДА ЧАКА КАКТО Е СЕГА, ТЕ ДА СЕ НАКРАДАТ, ЧЕ ЧАК ТОГАВА ДА СВЪРШАТ НЕЩО ЗА ОБЩЕСТВОТО. ЗАЩОТО СЕГА БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ НЕ МОЖЕ ДА НАКАЗВА ВИНОВНИТЕ ЗА ТЕЗИ ТРАГЕДИИ. ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА УВОЛНЯВА.
Категория: Политика
Прочетен: 234 Коментари: 0 Гласове: 1
 Бях тези дни в Каварна, но за разлика от друг път, поставих под въпрос управлението на Цонко Цонев този път.


Долу до плажа има една чешма, за която са дали 200 бона за построяването й. Има малък паркинг и няколко алеи. Говорих с местните и ги попитах, колко пари биха дали, ако това го правят с техни пари в техните дворове и градини. Всички казваха, че 200 бона са много пари и не биха дали и 1/10 част от тези пари за този строеж.


Строежът е копродукция на община Каварна и някаква европейска програма. Кьорав да си, ще видиш, че по-голямата част от парите са откраднати. Толкова може да струва само, ако се купува земята под нея.


Още един пример за безогледно и безотчетно харчене на пари в България.

Питах местните за Цонко Цонев и им казах, че е направил изявление, че няма да се кандидатира повече за кмет на града. Тогава един от тях ми каза, че вече няма какво да се продава от общественото имущество и вероятно има връзка с тази новина.


Ходих до циганската махала. Цонко казваше, че няма проблеми с циганите в Каварна. Наистина видях къщи, които и българите нямат. Видях асфалтирани улици и тротоари.


Но мръсотията си стои, нещо типично за циганската махала. Имам снимки и ако ми остане време и нерви, ще ги публикувам.


Та толкова за Каварна. Някак си тази чешма ми даде друг поглед върху кметуването на Цонко Цонев там, в продължение на 12 години.
Категория: Политика
Прочетен: 184 Коментари: 0 Гласове: 2
 Отивам да тествам водата на една чешма. Вземам проби. Минерализация - да не ви казвам колко. Не стига другото, ами и мирише, та се къса. Чешмата е в Каварна, до плажа.


По едно време идва един с кола и започва да пълни големи туби вода. Питам го, дали знае какво съдържа водата, след като си взема вода за пиене. А той ми казва, че ще ми повярва, само "ако съм от ХЕИ".

Логично е, да се вярва на институции. Нали затова им плащаме. ХЕИ, сега Агенция по храните, вероятно са изследвали тази чешма за бактерии и след като водата не е забранена за пиене, значи такава проверка е имало. 


Но Агенцията по храните няма да забрани една вода за пиене, ако тя е много минерализирана или ако сухият остатък е твърде голям. По същата логика трябва да забранят газираните напитки, защото те са свръхминерализирани, а и някои световни марки води, като Перие, например, която вода е толкова взета от ледник, както пише в рекламата, колкото аз съм машинист от Китай.



Та говорим за идиотията на българина. Той няма да попита, на какво основание се гради моето мнение, няма да се поинтересува и да постави под съмнение дългогодишната си практика. Да се осланяш на вкуса си, означава, да си поставиш въже на шията и да ритнеш сам столчето, върху което стоиш. Преди време живеех в Тракия, където водата е доста твърда. Не става за пиене, но идеално става за миене на ръцете, защото многото минерали правят така, че ръцете да се мият лесно, без много сапун.


Тогава водата там ми беше сладка и когато опитах нискоминерална вода, не ми хареса. Вкусовете ни са толкова утрепани, че не трябва да разчитаме много на тях. Те са деформирани от грешни избори през голяма част от нещастния ни живот.

Та човекът си напълни тубите и нека да си пие от тази вода. И поради това, че българинът е умен идиот, нека да мре от простотията си.
Категория: Политика
Прочетен: 343 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 07.09.2020 12:44
 Ако няма ред, ще има подобие на държава като Сомалия. Дано не сме се запътили натам.


Нека да говорим за простички неща:
  1. Държавата трябва да има информационен масив за всеки един от нас - адрес, занятие, длъжност, актуални адреси на електронна поща и телефони, платени и дължими данъци и друга информация, която ние трябва да актуализираме задължително, ако се получи някаква промяна при нас;
  2. Всеки един от нас трябва да бъде регистриран в домова книга, от която общата информационна система да черпи актуална информация за нас. Тази домова книга трябва да се съхранява и актуализира от домоуправителя на сградата. Информацията трябва да се актуализира след всяка покупко-продажба на жилище във всяка една сграда, наемане на жилище или безвъзмездно заселване на трети лица за период от време, различен от нормалното гостуване;
  3. Всеки от нас трябва задължително да получава информация от държавните и общинските служби за всяка промяна, която се отнася за нас. Ако ни е наложена глоба, ако имаме някакви административни задължения, ако има промяна в градоустройствения план в нашия квартал, където имаме жилище и т.н.
  4. Вчера даваха по Нова или по 7 дни, не съм сигурен, как депутат, при 90км. ограничение на скоростта, кара със 160км/час. Ами сложете му GPS в автомобила и го глобявайте всеки път, когато превиши максимално допустимата скорост. Дори не е необходимо това да става като се изразходва обществен ресурс от време. Задължавайте му всеки път сметката със сумата на глобата за всяко поредно нарушение. Електрониката може да свърши това, което не искат или не могат контролните органи. Толкова ли е трудно? Ако си смени колата, нека да бъде задължен да си монтира такова устройство и в другата кола. Ако не го направи, конфискувайте колата. Ако кара чужда кола, това правило също да важи. Нека това устройство да го контролира до края на живота му. И той няма повече да прави така. Простичко е. Ако на всеки един рецидивист на пътя му сложат такава система, няма да имаме нужда от хиляди катаджии на пътя.

Сега се намираме в деликатната ситуация, в която държавата иска да ни обере като пладнешки разбойник, а ние се опитваме да се скрием от нея.

Процесът трябва да бъде двустранен - първо държавата трябва да покаже на всички граждани, че милее за парите, които са й поверени от данъкоплатците и след това данъкоплатците да покажат, че не са някакви Андрешковци и че не искат да прецакат собствената си държава.


Как може да стане това? Първо, като се започне от ниво кметство и ниво община и се стигне до държавно ниво, всеки един харч на държавата трябва да бъде публичен. И за най-дребното нещо, държавата трябва да публикува по електронен път, как харчи парите ни.

Заедно с това, държавата трябва да разполага с информационна база, която от една страна да показва заслугите на всеки един от нас за формирането на бюджета и да ни спести жалките картини на несъответствия, които ни тровят реалния живот с битовизми. Така например, недопустимо е, гражданите да не се информират навременно за съществуващи задължения към държавата. Понастоящем ние трябва да ходим до институциите, за да разберем какво дължим на държавата. Знаете, че дълговете създават проблеми - или ще ни изпратят съдебни изпълнители и ще бъдем сюрпризирани или ще имаме административни проблеми, като ни откажат да ни издадат документи, на основата на неплатени задължения от наша страна. Има задължения, които са неподозирани от нас. Не сме получили информация от държавните институции, тези задължения се трупат, срещу нас има предприети административни процедури за събирането на тези задължения, без изобщо да предполагаме, че дължим нещо на държавата. Още по-неприятното е, когато държавата ни кара да плащаме задълженията на трети лица. Такава практика съществува, следствие на административно наказателната процедура на МВР, в частност на КАТ. И влизаш във филм, както се казва - загуба на време, нерви и т.н.


Понастоящем държавата не може да ни даде елементарна справка, какво сме платили ние, данъкоплатците, като данъци. Не искам да ми казват какви акзици и ДДС съм внесъл, защото знам, че това е невъзможно, но поне могат да ми дадат справка по години какви подоходни данъци съм плащал, какви имуществени данъци съм плащал и какво изобщо съм дал на тази държава.


Ако имаше такъв информационен масив, аз щях да разбера какво и колко дължа на държавата, във всеки един момент, защото на личния си мейл щях да получавам тази информация. Мисля си, след като има издадено Наказателно постановление спрямо мен и след като много пъти съм плащал такива и в масива на МВР знаят и телефонния ми номер и адреса ми, защо МВР не се напъне навреме да ме информира за такива събития, а всичко е оставено да си тече ей така, безгрижно във времето. Защо едно наказателно постановление трябва да пътува от едно районно на МВР до друго в продължение на цяла една ГОДИНА? Сега МВР има претенции към мен за глоби, които засягат 2011г!!! Без да са ме информирали надлежно. Просто са щракнали някаква снимка и ми казват, че дължа еди колкото си стотин лева за еди какво си нарушение, но само тогава, когато аз лично се поинтересувам, дали не дължа нещо на държавата. ИНАЧЕ НЯМА И ДА МЕ ПОТЪРСЯТ. ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИРА ЕДНА ДЪРЖАВА. САМО СИ ПОМИСЛЕТЕ, АНГЛИЙСКИТЕ СЛУЖБИ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТ, КАРАЛ КОЛА В АНГЛИЯ И НАПРАВИЛ НЯКАКВО ЕЛЕМЕНТАРНО НАРУШЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ТАМ, КАТО УСПЯВАТ ДА ГО НАМЕРЯТ В БЪЛГАРИЯ!!! КОГА ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ И С НАШИТЕ СЛУЖБИ? НИКОГА!

Категория: Политика
Прочетен: 334 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 04.05.2023 20:37
Какво очаквате от общество, което всеки ден е информирано за криминогенната обстановка - кой кого претрепал, кой кого изнасилил, кой кого блъснал, кой полицай какво направил, кой прокурор срещу кого бил повдигнал обвинение...


И ВМЕСТО ДА СЕ ГОВОРИ ПОСТОЯННО ЗА ПРИЧИНИТЕ ЗА ТАЗИ ОБСТАНОВКА И ДА СЕ ПРЕДЛОЖАТ РЕШЕНИЯ, МЕДИИТЕ ПОСТОЯННО НИ ИНФОРМИРАТ ЗА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, С КОИТО МВР, СЪДА, ПРОКУРАТУРАТА И ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ.


В ТАЗИ ОБЛАСТ МЕДИИТЕ ТРЯБВА ДА НИ ИНФОРМИРАТ И ДА НАСТОЯВАТ, ДЪРЖАВАТА ДА НЕ ДЪРЖИ НАСТРАНА ГРАЖДАНИТЕ, ЗАЩОТО НИКАКВА РЕФОРМА, НИКАКВА СТАБИЛНОСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН, АКО ГРАЖДАНИТЕ НЕ УЧАСТВАТ. ИНСТИТУЦИИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗА ГРАЖДАНИТЕ, А НЕ ОБРАТНОТО. 

ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ, САМО АКО ВИСШИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ СЕ ИЗБИРАТ ПРЯКО И СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ПО МЕСТА. САМО ТОГАВА ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ ЩЕ СЛУЖАТ НА ГРАЖДАНИТЕ. САМО ТОГАВА ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ НЯМА ДА СЛУЖАТ НА МАФИЯТА И ЛИЧНО НА СЕБЕ СИ, А ЩЕ СЛУЖАТ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ.

ТОВА Е ПРОСТО И ЯСНО КАТО ФАСУЛ И НЯМА ПО ТОЗИ ВЪПРОС НИКАКВИ СПОРОВЕ.


Второто нещо, което трябва да дискутират медиите, това е свободата на икономиката. При индивидуалистичната психология на българина, свободата на икономическата дейност е основната предпоставка за ефективна икономика, а оттам и за обществено богатство.

Какво простичко означава свобода на икономиката:
  1. Това означава, сравнително лесно да регистрираш фирма и да започнеш дейност, а така също и лесно да можеш да приключиш своята фирма и дейност. Докато за първото държавата ни постигна забележителен напредък, нищо не се прави по отношение на второто. Тромави административни процедури и години загуба на време, докато се реши окончателно дали една фирма да се заличи или не;
  2. Това означава, че единственото нещо, с което трябва да се съобразяваш са законите и пазара. У нас икономиката не е свободна, защото зависи от чиновниците и политиците. Каквото и да се опиташ да направиш, се натъкваш на чиновници и политици, които като пиявици се опитват да ти вземат нещо повече от това, което дължиш по закон. И именно заради това сивият сектор е толкова голям у нас, защото пазарните механизми не работят заради политиците и администрацията. Кой каквито примери да ми дава, световните класации показват къде е България по този показател. На 60-то място. А това не е истински свободна икономика;
  3. Държава, която плаща заплати на близо 30 % от заетите, не може да се каже, че е истински пазарно ориентирана. В Южна Корея и в Япония, държавата плаща заплатите на 6% от заетите. Нали виждате разликата. България прилича много на държави като Украйна, Русия, Казахстан, Беларусия, от гледна точка на административния контрол върху икономиката и единствено заради свободата в търговията е класирана по-напред от тях;
  4. Ако искаме да сме свободни, то държавата трябва да се отдръпне от икономиката и да остави на частните лица да правят бизнес. Отдръпването от икономиката не означава, че частните лица могат да правят каквото си поискат, без да спазват правилата на играта. Не, такова нещо не бива да се допуска. Не бива да се допуска бизнес, който монополизира пазара, който замърсява околната среда или налага лоши стопански практики.

Третото нещо, което трябва да акцентират медиите, това са правата и задълженията на гражданите.


Четвърто, трябва да се помисли, къде стоят медиите като свобода на изразяване. Класирането на България е незавидно. Ние сме на 100-но място по свобода на медиите. Това е трагедия. Имаме купени от групировките и властта медии, които ни изглаждат мозъците както с ютия. Получава се парадокс - МЕДИИТЕ НИ СА ПО-НЕСВОБОДНИ, ОТКОЛКОТО ИКОНОМИКАТА. ТОВА Е ТОЛКОВА НЕПРИЕМЛИВО. АКО ИСКАМЕ ПРОМЯНА, МЕДИИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПО-СВОБОДНИ ОТ ИКОНОМИКАТА.
Собствеността на медиите е неясна. Трябва да се промени законодателството и да се даде право и задължение, журналистите, които работят за определена медия да имат право на миноритарен глас в общото събрание на акционерите на медията и да могат да определят информационната политика на медията, независимо от собственика.



Медиите не ни информират затова, кой краде милиардите от бюджета. А това е изключително важно за нашия общ напредък.




Категория: Политика
Прочетен: 470 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 07.09.2015 12:17
 Аз живея в един от столичните квартали. Но както виждам, нямам право ДА СИ ИЗБЕРА КМЕТА. НЯМА ДОРИ И КМЕТСКИ НАМЕСТНИК. НЯМА НИЩО. ДОРИ ПО-ЛОШО ОТ СОЦИАЛИЗМА, ЗАЩОТО ТОГАВА ИМАШЕ КМЕТСТВО В КВАРТАЛА.



Това е несправедливо. Не може в едно село от 100 човека хората да имат право да избират своя кмет, а ние да нямаме. Нямам нищо напротив да участвам в избора на кмет на общината и след това и на кметът на София, но защо да нямам право да си избера кмет на квартала? Ние сме над 20 хиляди души и си мисля, че кметът, ако го имаме тук, ще се грижи за квартала по-добре, отколкото би се грижил общинският кмет. Колкото по-нагоре в администрацията отива една длъжност, толкова повече тя гледа глобалните проекти и по-малко конкретните проблеми на населението. Нямам нищо против софийския кмет да гледа общата картина на града - големи инфраструктурни проекти като околовръстния път, големите булеварди, да координира общата политика в областта на образованието, здравеопазването, заводът за боклука и други такива мащабни проекти. Но когато става дума за по-малки неща, като опазване на вътрешния ред и сигурност, проблемите с инфраструктурата на вътрешно кварталните улици - вода, канал, ток, пътища и т.н., няма как да се пренебрегва участието на населението там. Не може всичко да ни се спуска "отгоре". Многократно съм писал статии и съм отправял запитване до Столична община, колко данъци сме платили за последните 20 години жителите на моя квартал и какво сме получили в замяна от общината, но отговор няма. Няма, защото бюджетът на столицата, както и този на държавата се прави на принципа на СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ФОРМИРАНЕ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕСУРС, БЕЗ ДА ИМА ЯСНА ВРЪЗКА МЕЖДУ ТОВА КОЙ ПИЕ И КОЙ ПЛАЩА. ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ.


Не мога да приема, че за някакъв дребен проблем, аз трябва да ходя на километри разстояние до общината и там да потъна в дебрите на администрацията, да не говоря за столична община, където централизацията и глобализацията на проблемите е още по-голяма.
Ето едно предложение за такива големи жилищни комплекси като Люлин в столицата. Там живеят 120 хиляди души. Има 8 микрорайона. Всеки микрорайон трябва да може да си избира сам кмета. Тези кметове ще участват в съвета на кметовете на район Люлин и ще вземат решения, които са от полза на целият комплекс. Ще си има районни съветници, избрани от жителите на Люлин и този местен парламент и кметът на комплекса ще защитават интересите на жителите пред голяма столична община. Също така трябва да се помисли и за финансовите им правомощия, защото без тях всичко отива по дяволите.
Люлин трябва да си има собствена полиция, съдии и прокурори, които да се грижат за спазване на реда в комплекса. 





Моят квартал трябва да имаме право да си изберем кмет и съветници и да ги сменим тогава, когато на нас не ни харесват повече. Трябва да имаме право да си изберем и шериф, съдия и прокурор, които да живеят сред нас и да познават квартала и хората. На тези хора ние можем да гласуваме заплата, да сключим договор и да ги поощряваме в работата им, когато работят добре или да ги освободим от длъжност, ако не ни харесват. На това му викам демокрация. СЕГА ВСЕ ОЩЕ СМЕ В ЕРАТА НА ПОСТСОЦИАЛИЗМА С НЕГОВАТА ЛЪЖЛИВА ДЕМОКРАЦИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 250 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 02.04.2020 11:15
 Днес ползвах градския транспорт. Не ми се беше случвало от години. Реших да се възползвам от факта, че жителите на малките населени места като Сатовча, Средец, Девин, Доспат, Никопол, Летница, Угърчин, Кресна, Мелник и хиляди като тях, са субсидирали моето пътуване, като са заделили част от данъците си затова, софиянци да имат евтин и хубав транспорт. Както и обратната връзка - може би тези хора не знаят, че такива като мен пък им дават пари за пенсии, социални и други плащания, рехабилитация на детски градини и т.н., тъй като аз съм нетен платец на държавата, вместо получател. Така беше при социализма, така е и при постсоциализма.


Но при постсоциализма има известен напредък. Днес се водих в чисто нов МАН, който работи на природен газ. Такива автобуси няма и в Лондон. Знам, защото преди месец се върнах оттам и пътувах доста с автобуси. Повечето са на дизел, а има и хибриди. Видях и автобуси с хидроген, но толкова удобен като МАН-а, на който се возих днес, просто няма в Лондон.


Шофьорът беше много внимателен. Попитах го така ли вози колата по принцип, а той ми отговори, че спазва разписанието и гледа да си пази техниката, че както се изрази той: "Не се знае кога ще получа друг". Особено внимателен беше на легналите полицаи. Избягваше дупките и изобщо ми направи много добро впечатление. Каза, че вече не ги притесняват с проверки за горивото, защото вече са на природен газ и му е паднал камък от сърцето, защото, когато са били на дизел, постоянно е имало съмнения, дали се краде горивото или не.  Притесняваше се да не би да променят закона и да променят категорията за пенсия. Не знам, но сигурно са категория различна от 3-та, за да го споменава.


Споделих с него виждането си, че автобусите и трамваите пътуват полупразни в късните и ранните часове на денонощието и той ми каза, че също не е съгласен по това време да има градски транспорт или ако има, то да е по-разреден. Аз настоях, че и през деня виждам празни превозни средства, но той ми каза, че ръководството е взело решение да закупи къси автобуси, които да решават този проблем. Значи се работи по въпроса, доколкото разбирам.


Една забележка към Столична община. Малко да преосмислят решенията си, във връзка с безопасността на движението, защото се преминават някои граници. Трябва ли някой, който се е разпоредил да се монтират по улиците тези огромни "легнали полицаи", да има нужда да бъде транспортиран по спешност до Пирогов, за да разбере каква глупост е направил? Тези съоръжения трябва да бъдат разчетени да се преминават с около 40 км. в час или поне с 35, за да не се създават излишни затруднения на движението. А има такива "легнали полицаи", като този на Драган Цанков до БНР, целта на които е определено да ти счупят колата, а не да осигурят безопасно пресичане на пешеходците. В същото това време, на бул. Христо Ботев и на Левски, има такава голяма необходимост от "легнали полицаи" на пешеходните пътеки, че няма повече накъде. Същото е и по бул. Патриарх Евтимий. Става дума за столицата. Ама като направиш една такава пътека, която струва като 5, как да сложиш навсякъде, където има нужда. 

ФАНДЪКОВА ТРЯБВА ДА ОТИДЕ В БУРГАС, ЗА ДА ВИДИ КАК КМЕТЪТ НИКОЛОВ Е НАПРАВИЛ "ЛЕГНАЛИТЕ ПОЛИЦАИ". По-малко материал слагат в Бургас, отколкото в София, но автомобилите намаляват съществено скоростта, като ги преминават и проблеми няма.



Категория: Политика
Прочетен: 211 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 04.05.2023 20:30
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3220074
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Септември, 2015  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930