Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195585 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 26.09.2016 г.
 Често съм се запитвал, какво е "нормалното" ниво на кредитиране.


Нали всички казваме, че трябва да сме балансирани - и телата ни и духът ни и счетоводните отчети на фирмите, общините и държавата, че и на отделните граждани и семейства. И почти никога не спазваме това правило.


Помислете си за това, колко функции има дадени на кредитните институции. Не им стига кредитната функция, но и ето ви и разплащателна функция.


Двете тези винаги са си противоречали. Специализирани институции или комплексни. За да разберете по-лесно, за какво говора, ще ви дам пример с търговията. Преди години имаше специализирани заведения за продажба на месо. Така наречените месарници. Те са съществували и преди 9-ти септември, при условията на свободната търговия и след това. Има ги и сега.

В един момент обаче, специализираните месарници започнаха да изчезват и останаха само там, където има голям поток от хора, които по подразбиране са и голям поток от потребители - например, на Женския пазар на София. В съседни страни обаче, тези специализирани месараници продължават да съществуват и на други места, освен там, където има голямо струпване на хора. Национални особености, какво да се прави.


Та у нас месарниците се преоборудваха да продават и нещо друго - различни млечни изделия, захарни изделия, напитки и т.н.


Банките у нас са като супермарките, ако мога да направя такова сравнение. Предлагат всякакви услуги. НО ЗАЩО БАНКИТЕ ДА НЕ БЪДАТ КАТО МЕСАРСКИТЕ МАГАЗИНИ, КАТО ЧАСТ ОТ ТЪРГОВИЯТА - ДА БЪДАТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ. ЗАЩО ДА СЕ КОНЦЕНТРИРАТ В ЕДНА БАНКА ТОЛКОВА ВИДОВЕ РИСК, КОЙТО НЯМА КАК ДА СЕ КОНТРОЛИРА НАДЕЖДНО. ЦЯЛАТА НИ СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ ТОВА НИ ПОКАЗВА. НЯМА НАДЕЖДЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ СЪВРЕМЕННИТЕ "БАНКОВИ СУПЕРМАРКЕТИ".


Следва текст......
Категория: Политика
Прочетен: 293 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.09.2016 12:13
Случвало ли ви си е да направите някакъв жест на някого? Дребен, малък, голям - няма значение. Колко пъти сте чували "благодаря" или "задължен съм ти"? Дали вие сте благодарили искрено на някой, който ви е направил някакъв жест? Като гледам, "благодаря" изглежда казват само продавачките на Кауфланд и Лидл, че си пазарувал там. Жалко.


Имам един познат, когото не съм виждал поне 10 години. Преди години той беше казал, че Ботев и Левски са едни глупаци. При такъв изказ, много хора биха се "хванали за кобура", както се казва, защото тези хора са светини за българския народ.

Станали са светини, едва след като са умрели. Но някои наши герои нямат дори и този шанс. Просто са обречени на забрава.
Какво е станало с Ботев? Слязъл на българския бряг край Козлодуй с "отбор юнаци" и е тръгнал към Балкана. Разчитай е човекът, че народът ще го подкрепи, ще се присъедини към започнатото дело. Нищо подобно, Горски, както се казва на уличен жаргон. Оставили са го да умре сам и като куче, застрелян от сънародници. Остават съмненията дали защото не е искал да бяга към Сърбия или заради комитското злато.

Ами Левски. Още се спори заради чия вина са го хванали. Кой го е предал? Създал такава голяма организация, която не може да се справи с конвой от 3 заптиета. Да ти имам и организацията, би казал циникът и ще бъде прав.

Най-големите ни светини са си отишли от този свят, пренебрегнати от същия този НЕБЛАГОДАРЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД.

Ето ви още един нагледен пример от нашето съвремие: https://www.24chasa.bg/novini/article/5779051


Преди 8 години, шофьор на автобус го насочва към река Янтра. Казвам "насочва", защото не мога да допусна, че има технически проблем. Проблемите в България винаги са ЧОВЕШКИ, че дори и да са технически.


Всички знаят историята, 18 души загиват, 11 биват спасени от Атанас Генчев и Ивелин Иванов.

Атанас Генчев, лека му пръст, вече не е между живите. След инцидента заболява от онкологично заболяване. Казва, че е заради случката. Появяват се какви ли не приказки, "най-знаменателната" от които е, ЧЕ Е ПРЕБЪРКВАЛ ДЖОБОВЕТЕ. Мислите ли, че нормален мозък може да измисли такова нещо? Представяте ли си човек, който се хвърля в реката, за да пребърка джобовете на давещите се?

Представяте ли си, че шефът на пожарната, който е бил на мястото, е бил пиян и е "падал върху труповете"? Имало ли е вътрешно разследване? Защо след случката, Атанас Генчев е уволнен? Някой дали е проверил, дали се е заинтересувал?


Страната ни има нужда от герои, нови герои, съвременни, на които да се възхищава, защото старите са твърде далеко във времето назад, пък и като знаем добре историята, как са били предавани от същия този народ, откъдето са и произлезли, по-добре е просто да си мълчим, обгърнати от от дребнодушното си разбиране, че е по-добре, те да загинат, вместо нас, защото ние сме по благоразумни и практични, разбира се.

А ако има нужда от герои, защо по този начин се отнася с тях? Наистина ли неблагодарността е една от отличителните черти на българския народ, наред със завистта?


И какво може и трябва да се направи, за да започне някаква промяна в морален план в тази държава, преди да пропаднем окончателно като човеци и народ?



Категория: Политика
Прочетен: 744 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 27.09.2016 12:09
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195585
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Септември, 2016  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930