Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3218368 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 18.09.2017 г.
 Кой е виновен, затова, че тези хора пушат цигари и пият алкохол? Бедността ли е виновна? Или те са бедни, защото пият алкохол и пушат цигари? Интересни въпроси нали?

Тези дни имам контакт с хора, които получават заплати, малко над минималната за страната. Да кажем това са 500 лева. Пушат средно по една кутия цигари на ден или това са 150 лева. Заедно с цигарите обикновено пият кафе, а вечерно време си сипват ракийка, като се върнат от работа. Аз обаче си задавам въпроса, как е възможно да дават по 150 лева за цигари на месец и в същото време да се оплакват от липса на пари?


Много пъти съм задавал въпрос на циганин, дали иска цигара или дали иска да го почерпя с бира. НИКОГА ДОСЕГА, НИКОЙ НЕ МИ Е ОТКАЗАЛ. А циганите като цяло, като изключим едни 10% от тях, са бедни по презумпция. Защо тогава пушат? Много удобно обяснение е това, че пушат, защото са бедни. Ба си и тъпнята е това, нали?





За да бъде класифициран един човек като "беден", той не трябва да дава пари за тютюни, алкохол и да няма излишни килограми. Трябва да става рано, да чете специализирана литература в област, в която иска да се развива и да работи, без да избира работата, докато се стабилизира. АМА ТОВА СА ВСИЧКИ ЧЕРТИ НА ЧОВЕК, КОЙТО НИКОГА НЯМА ДА Е БЕДЕН. Тогава защо да обвиняваме държавата, че имало бедни хора? Безработицата е 6%. Като потърсиш квалифициран персонал, не можеш да намериш. Няма и неквалифициран персонал - шофьори, работници в селското стопанство, готвачи, работници за хотелите и т.н.  За каква бедност тогава говорим? Опитвам се да намеря някой, който да се погрижи за едно място на село, да го почисти и облагороди, срещу заплащане и няма и няма хора. Не им се работи на хората. Хора, струпани на едно място на село можеш да намериш само в кръчмата или пред кръчмата. Пият бира и пушат цигари. Откъде намират пари за цигари и алкохол, ей богу, не знам. Може би и те като мой познат от село, чака старата му майка да получи пари от рентата на земята, за да ги изпие в кръчмата.





ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРЕОСМИСЛИМ НАИСТИНА КАТЕГОРИЯТА БЕДЕН ЧОВЕК, НЕ САМО ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА НЕГОВИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ, НО И ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА САМОУБИЙСТВОТО, КОЕТО ТЕЗИ ХОРА САМИ СИ ПРИЧИНЯВАТ, ХАРЧЕЙКИ ОСКЪДНИТЕ СИ СРЕДСТВА ЗА ДА ПРОИЗВЕДАТ ПУШЕК ИЛИ ДА СЕ НАЛИВАТ С АЛКОХОЛ. КАК ПЪК НЕ ВИДЯХ ЕДИН ЦИГАНИН ВЪЗДЪРЖАТЕЛ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ОТГОВОРЕН КЪМ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, КЪМ РАБОТАТА СИ, КЪМ СЕМЕЙСТВОТО СИ И КЪМ ОБЩЕСТВОТО.

СПОРЕД МЕН, СИМЕОНОВ ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИ, ДАЛИ ДА НЕ СЕ СПРАТ ВСЯКАКЪВ ВИД ПОМОЩИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЕНЕРГИЙНИ, ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПУШАТ И ПИЯТ АЛКОХОЛ, ЗАЩОТО КАКТО МОЖЕМ ДА ПРЕДПОЛАГАМЕ, ТОВА ПОНЕ СЪМ ГО ЧУЛ ОТ НЯКОЛКО ДУШИ, ТЕЗИ ХОРА ПРОДАВАТ ВЪГЛИЩА И ДЪРВА, ПОЛУЧЕНИ КАТО ПОМОЩИ, ЗА ДА СИ КУПЯТ ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ. ЗАЩО ДА ИМ ПОМАГАМЕ, СЛЕД КАТО ТЕ САМИТЕ НЕ ИСКАТ ДА СИ ПОМОГНАТ? 
Категория: Политика
Прочетен: 270 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 18.09.2017 14:40
 Илияна Йотова е на посещение в Димитровград, Сърбия.


Какъв е планът на посещението:
  1. Ще открива паметник на Христо Ботев;
  2. Ще се срещне с градоначалника на Димитровград;
  3. Ще посети гимнацията "Св. Кирил и Методий"
  4. Ще поднесе венец на паметник костницата на "Нешков връх".
  5. Ще посети църквата "Св. Димитър"

Програмата на вицепрезидента е доста тежка. Без да я коментирам, само ще предложа и допълнение към програмата/

Да посети първата мизерна кръчма в града и да опита сръбските плескавици и чорби. Да плати сметката и да се запита, защо там храната е по-качествена от тази в нашите кръчми, а отгоре на това е и по-евтина. След това да посети първият магазин и да си купи кашкавал и сирене и отново да си зададе същия въпрос - защо и сиренето и кашкавалът им са по-хубави от нашите. Нека да си отговори на тези въпроси, защото не казвам, че паметниците и църквите са лошо нещо, само че отдавна народът ни се интересува от прости и житейски неща, които нашите политици постоянно пренебрегват. Тези мои предложения към вицепрезидента имат за цел да се стигне до разбиране, защо българи и при това не много състоятелни, пътуват до първия град след границата, за да си купуват хранителни стоки, които могат да си купуват и в България, но не го правят. Ако наистина Илияна Йотова мисли за бедните хора, както твърди, нека да отговори на тези въпроси, защото "нейните" бедни хора харчат своите пенсии, платени от нас, работниците и служителите, в Сърбия, вместо в България. Има отговори на тези мои въпроси, на които надявам се Йотова да отговори и да направи нещо, защото не е обикновен човек като нас, а има власт да променя статуквото. Знам, че няма да го направи, но ей така, чеша си езика и тренирам машинопис.

А и да не забравя - нека Йотова да ни каже, защо китайските инвестиции в Сърбия са 10 пъти повече от тези в България. Дори малка Македония има повече китайски инвестиции, отколкото България. Това г-жо Йотова са въпроси, на които трябва да отговаряте. А на църква ходете в неделя, както обикновено се прави, а не в работно време.






Категория: Политика
Прочетен: 210 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 18.09.2017 09:02
 Общинското бюджетиране продължава да е пълна мъгла за гражданите. Влезте в сайта на която и да е община и се опитайте да намерите обобщена информация за приходите и разходите на една община и след това за конкретни параметри по тези позиции и ще разберете за каква мъгла говоря.


ВСЕ ОЩЕ ГРАЖДАНИТЕ НА ТАЗИ СТРАНА СА ТРЕТИРАНИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СТАВА ДУМА ЗА ДЪРЖАВНО НИВО ИЛИ ОБЩИНСКО НИВО УПРАВЛЯВАЩИ, КАТО ВТОРА РЪКА ХОРА. Да, наистина има Закон за достъп до публична информация, но много пъти съм се питал, защо е необходимо да искаш информация, ВМЕСТО ТЯ САМА ДА ТЕ ПРЕСЛЕДВА.


НАЛИ РАЗБИРАТЕ - НИЕ "ГОНИМ" ИНФОРМАЦИЯТА, ГУБИМ СИ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ, ЗА ДА Я ПОЛУЧИМ, ВМЕСТО ИНФОРМАЦИЯТА ДА "ГОНИ" НАС.


От какво се интересува един гражданин на София например, когато стане въпрос за общински бюджет? Ето някои мои предположения, защото аз лично се интересувам от това:
  1. Колко са приходите на общината и колко са разходите?
  2. Как са разделени по съответните позиции? Но отговорът - толкова за администрация, например, не ми върши работа. Конкретно г-да общинари, конкретно. Това са общински пари и трябва всичко да е ясно.
  3. Ако става дума примерно за София, аз се интересувам, колко пари и по какво направление, ние, жителите на квартала в който живея, внасяме в общината и колко и под какво направление получаваме обратно?
  4. По точка 3 се интересувам всеки гражданин и фирма какво внася всеки месец и година в общинския бюджет и всеки гражданин или фирма, какво точно получава от общината.
  5. Интересувам се кои фирми и личности печелят обществените поръчки и защо търговете не са електронни и публични? Какво криете от нас уважаеми общинари?
  6. Къде е мястото за обществените дискусии и каква е ползата от тях, ако изобщо ги има. Нали гласувахме за асфалт на "Дондуков", а сложихте пак павета и то криво наредени? За какво са тогава дискусиите? Каква е тази подигравка с демокрацията?
  7. В една Бразилия, има много градове, където планът за разходите на общината се разглежда предварително на общо събрание на гражданите. Събират се заинтересовани хора в голяма зала или на стадиона и обсъждат за какво да се харчат парите. Нещо такова дали обмисляте или ще трябва да ви замерим с нещо, за да се досетите?

Можете и вие да задавате своите въпроси. Това са въпросите, за които се досетих от прима виста.


Трябва да има обществена дискусия и за обвързването на приходите с разходите на общината. Например - събирането на таксата за прехвърляне на имот и разрешителните за строежи, да бъдат използвани само и единствено за изграждането на инфраструктурата на града. Таксата за събиране на отпадъците да бъде използвана само за поддържане на хигиената на града и рециклиране на отпадъците. Сега в общинските бюджети има МНОГО РАЗХОДИ, КОИТО НЯМАТ ИЗТОЧНИЦИ ЗА ПОКРИВАНЕ И ТЕ СЕ ПОКРИВАТ НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ, КАТО СЕ ПРИЕМА, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ Е КАЦА, ОТ КОЯТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГРЕБЕ. ЕТО НЯКОИ ПОДРОБНОСТИ.

Всички знаем, че общините харчат пари за здравеопазване. Има общински болници, които се издържат с общински бюджети. Понякога общините купуват апаратура за болниците, които не са никак евтини. Аз обаче не се досещам да плащам "данък здраве" на общината.  Общината обаче няма такова приходно перо и така мъглата и безотчетността става още по-голяма. Когато се прави статистиката за това, колко пари даваме на докторите, че да ни досъсипват здравето всяка година, освен разходите на касата, централизираните разходи, които министерството на здравепогазването извършва всяка година и парите, които изтичат от джобовете ни в различните болници и за различните доктори, независимо от формата на собственост, трябва да се включат и всички разходи и дарения, които се правят от общини за болнични заведения и здравни програми.
В общинския бюджет няма и "данък образование". Общината харчи пари за нещо, без за това нещо да събира данъци.
Същото е и за "социалния патрнаж" и за програмите като "храна за бедни", "подслон за бедни" и т.н.
И знаете ли какво всъщност се получава - например за столична община? Събират такса "смет" в рамките на 180 милиона лева, а всъщност, всички знаем, поне по документи, че на фирмите, които извозват сметта, се плащат около 90 милиона лева. Всички знаем, че това е незаконно и не напразно одитите на общините показват, че от 262 общини, приблизително, 112 събират незаконни такси. И така си продължаваме да живеем незаконно. Държавата и общините налагат глоби и малтретират гражданите за какви ли не глупости и дребни нарушения, но кой да накаже общината, че събира незаконни такси и краде от гражданите? Но ако общините спрат да крадат, откъде да получат приходи, за да осъществят програмите си, които предварително не са обезпечени със средства, като целево заделен ресурс? Тук става голям бъркоч, който вече е забъркал парламента, защото общините работят по закони, които са приети от парламента. Когато той приеме тъпи закони, общините гледат да се "вкарат" образно казано в тези закони и оттам се получават тези бърканици. Винаги съм казвал, че докато социализмът не си отиде и особено като се започне от формирането и разходването на обществените средства, независимо дали става дума за държавата като цяло или за общините в частност, никаква отчетност и прозрачност няма да имаме.

П.С. В квартала, в който съм официално регистриран, закърпиха едни дупки, които стоят така от 1992г. Това е голям напредък, само че аз продължавам да настоявам, общината да ми каже, колко пари, ние жителите на този квартал, сме дали на общината за тези години и колко, какви и за колко пари услуги сме получили в замяна. Иначе само си говорим и се хвалим, но сметка никой не ни показва. Близо до нас, на общински парцел "цъфна" офис на фирма, която снабдява населението с газ. Всякакви опити да се намери информация в сайта на общината как и защо е станало това и на каква цена, удрят на камък. Каквито и приказки да ми казват, мъглата продължава да е голяма, по отношение на приходите и разходите на всяка една община.


Сега, 8,45 часа, понеделник, 18.09.2017г., се обаждам на Център за градска мобилност, за да получа информация, тъй като днес е ден на "отворени врати", по информация на пресата, кога мога да видя тази зала за управление на трафика. Обаждам се на телефона, записан в "контакти" на сайта и разбирам, че от кол центъра не знаят, къде се намира тази зала за управление на трафика. В "контакти" не са записани нито телефони, нито адрес. Служителката на кол центъра обаче ми казва, че по информация, получена от ГРАЖДАНИ, този център за управление на трафика се намирал в сградата на "Лукойл", на бул. "Тодор Александров" в София. Ново "5" както се казва. Нали постоянно ви говоря за мъгла, информационна мъгла, с която властта ни е обгърнала. Поставете се на мястото на потребителя и ще разберете за какво говоря.

Категория: Политика
Прочетен: 206 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 18.09.2017 08:49
 http://www.dnes.bg/sofia/2017/09/18/prazen-stol-nishto-sega-noj-v-sladkarnica.353548


В сладкарница "Неделя" са поискали 15 лева на родители, които са иск али от продавачката да им отреже парче от поръчана от тях торта.


МАЛКО ВИ Е УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, ЧЕ ВИ ЦАКАТ ТАКА. ТРЯБВА ДА ВИ ИСКАТ И ТАКСА "ГЛУПОСТ", ЗАТОВА, ЧЕ СТЕ ЗАКАРАЛИ ДЕТЕТО ИЛИ ДЕЦАТА СИ НА СЛАДКАРНИЦА. ТОЛКОВА ЛИ СТЕ ПРОСТИ? ДАЛИ ПОНЕ ВЕДНЪЖ СТЕ СЕ ПРОЯВИЛИ ИНТЕРЕС, КАКВО Е СЪДЪРЖАНИЕТО НА ТЕЗИ БОКЛУЦИ, КОИТО ПРОДАВАТ ТАМ? БЯЛО БРАШНО, ХИМИЧЕСКИ ПОДСЛАДИТЕЛИ ИЛИ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ - БЯЛА ЗАХАР, РЕД НАБУХВАТЕЛИ, ОВКУСИТЕЛИ, СТАБИЛИЗАТОРИ. 


И ТОВА ГО ДАВАТЕ НА ДЕТЕТО СИ. СЪЗДАВАТЕ МУ ТЕЗИ ГРЕШНИ НАВИЦИ, С КОИТО ТО ТРЯБВА ДА СЕ БОРИ СЛЕД ТОВА ЦЯЛ ЖИВОТ. СЛЕД ТОВА СЕ ЧУДИТЕ, ЗАЩО ДЕЦАТА ВИ РАЗВИВАТ СИНДРОМА НА ДАУН, ЗАЩО СА НЕРВНИ И АГРЕСИВНИ, ЗАЩО НОСОВЕТЕ ИМ ПРЕЗ ЗИМАТА СА ПЪЛНИ СЪС СОПОЛИ И КАШЛЯТ, КАТО КАЛШЯЦИ.



ТАКСА "ГЛУПОСТ" И НИКАКВА МИЛОСТ КЪМ ВАС. СЕГА ПОНЕ ИМА ИНТЕРНЕТ. ЧЕТЕТЕ БРЕ ТЪПАЦИ ТАКИВА, ЧЕТЕТЕ. ЗА КАКВО ВИ Е ТОВА СРЕДНО, ЧЕ И ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, КАТО КАРАТЕ ДЕЦАТА СИ НА СЛАДКАРНИЦА. ОБРАЗОВАНИ ИДИОТИ, ТОВА СТЕ ВИЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 199 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3218368
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Септември, 2017  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930