Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3216994 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 01.09.2009 г.
Какво е икономиката? Ето няколко предположения, които са следствие на "смилането" на какви ли не икономически и политически теории и практики. Това са само п р е д п о л о ж е н и я.
1. Да знаем как да правим пари -  това е вид познание
2. Да знаем как да харчим пари -   това е вид познание
3. Да можем да правим пари
4. Да можем да харчим пари
4. Да знаем как другите правят пари
5. Да знаем как другите харчат пари
От всички изброени 5 пункта, изглежда икономически смисъл имат само т. 3 и т. 4. Тук ще говорим преди всичко за хората от тези групи.

Кой може да прави пари в България? Защо хората, които изкарват пари в България имат направо да го кажем, лош имидж? Кой е виновен за това? Те самите ли, някой друг ли, или народът нещо преиграва? А ето и още въпроси:
Може ли някой с чиста съвест да си признае, че е направил пари или прави пари без подкрепата на властта? Може ли да се приватизира едно предприятие, без участие на чиновниците, може ли да се вземе концесия без тях, може ли балансите на фирмата да бъдат в цветущо състояние без да се печелят обществени поръчки за какво ли не? Кой е най-големият купувач? Разбира се, че е държавата. Кой е най-големият клиент? Отговорът е пак - държавата.

Защо е така? Защо държавата, в частност властта, да е най-големият купувач, продавач или било какъвто и там да е участник в икономическия живот? Защо държавните чиновници трябва да казват кой да бъде богат и кой - беден? Кой голям бизнес в България е успял, без покровителството на най-голямата мафия - държавните и общинските чиновници?

И така, основният въпрос - икономически или политически са правилата на играта за осъществяване на т. 3? Да кажем, повече политически, отколкото икономически.
Ето затова богатият в България няма добър имидж, защото в почти всички случаи е станал богат именно за сметка на данъкоплатците, за сметка на държавната хазна. Тоест богатите са богати в България, защото са имали алъш вериш с държавните чиновници.

Сега да се върнем малко назад - влизаш в университета. Там мъдри професори ти преподават историята на икономическите учения, после те учат какво е това сметка и как се управлява, след това формираш баланси, учиш пазарни проекции, смяташ теория на вероятностите, за сбъдването или не на някаква икономическа закономерност, учиш цени и ценообразуване, залягаш на макро и микроикономика, можеш да правиш държавен бюджет, да не говорим за отчети за приходите и разходите и някакви си там баланси на фирми. Четеш законова уредба и в един момент разбираш,

ЧЕ ВСИЧКО ТОВА Е БИЛО НАПРАЗНО. Никой не те е научил на главното - КАК ДА ПРАВИШ ПАРИ. ТОЕСТ, КАК ДА ПРАВИШ СДЕЛКИ С ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ.

После защо децата ни в университетите не искали да учат, искали само дипломи. Мои познати преподаватели говорят за 5 % от състава на студентите, които наистина се трудят да натрупат знания по време на следването.

ЧЕ ЗА КАКВО ДА ГО ПРАВЯТ, КОГАТО ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ НЕ ПОЗНАНИЕТО, А ВРЪЗКИТЕ С ЧИНОВНИЦИТЕ МОГАТ ДА ТЕ НАПРАВЯТ БОГАТ?

Затова има деморализация в икономическия живот. Защото държавната мафия - чиновниците определят кой ще бъде богат и беден, а не пазара.

РЕШЕНИЕТО: Не можем да очакваме ефективност от чиновниците, поне да се надяваме на новата власт да ги направи по-малко, та по-малко да деформират пазара. Животът ни се е превърнал в един ДОКУМЕНТ, който постоянно трябва да изкарваме, заради нечии прищевки.

ВМЕСТО ДА ПРАВИМ ПАРИ НИЕ РЪСИМ ПАРИ. ДОКАТО НИ ПУКНЕ ФИЛМА И СИ ПОТЪРСИМ ДРУГО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ - извън България.

Препоръка към управляващите: Мислете за хората по т. 3 като за хора с по-големи права от хората по т. 4, защото държавните чиновници и пенсионерите няма да емигрират. Те просто не могат да го направят поради некадърност или невъзможност или поради двете заедно.

Мислете приоритетно за хората, които ПРАВЯТ ПАРИ. Повече от милион от тях вече напуснаха страната. Те напуснаха заради това, че не искат да плащат заплатите на 500 000 души, които са на държавна или общинска заплата.
Те са напуснали България, защото са искали пазарните условия да преобладават над политическите.
.

Г-н Премиер, държавните ни чиновници упорито защитаваха тезата за намесата на държавата в икономиката. Следствие на това нито училищата ни са училища, нито болниците- болници, нито железопътният транспорт - железопътен транспорт, нито икономиката - икономика. Само чиновниците са ВЕЧНИ. Като хлебарките.

Г-н Премиер, "вземете" икономиката от ръцете на хората от т. 4 и я "дайте" в ръцете на тези по т. 3. Толкова е просто. Толкова е лесно. Имате властта да го направите. Това е най-краткият път към втори мандат. Друг път няма. АКО ВИЕ НЕ УНИЩОЖИТЕ БЮРОКРАЦИЯТА, ТЯ ЩЕ УНИЩОЖИ ВАС. ТАКА КАКТО НАПРАВИ СЪС ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ДОСЕГА, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА УКРАСА.

В противен случай, единствените които се връщат в България,  от Западна Европа и Америка, ще бъдат кандидатите за министерски постове. Тази приказка вече я знаем.

Категория: Други
Прочетен: 777 Коментари: 3 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3216994
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Септември, 2009  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930