Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2010 22:12 - Саркози: за морализирането на капитализма
Автор: kolevdobri Категория: Други   
Прочетен: 592 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 08.07.2011 01:25


Саркози говори за „морализиране на капитализма”, за „споделени ценности” и за „общ морал”

Разбира се, банките са виновни: „Защо да рискуваш да даваш кредити на предприемачи, след като е лесно да спечелиш пак толкова пари чрез спекулации на пазара”, казва Саркози.

Аз пък бих го попитал, защо тогава той продава държавни дългове и харчи пари, които очаква да получи в бъдещето?  Само от сумите, които харчи президентството на година за цветя, могат да се построят домове за изпаднали в беда хора. Бюджетните дефицити и те ли са следствие на алчността на капиталистите или са следствие на такива „икономисти” като Саркози? Банкерите ли изпращат десетки хиляди войници да претърсват чукарите на Афганистан? И за да получи подкрепа от световните лидери се подмазва на кого ли не. На Гордън Браун, който искал да се обложат с данък транзакциите, на Барак Обама, само на Бат Бойко не се е подмазал още, като го цитира как трябва светът да се справи с престъпността.

 

С едно изречение: „Прекрасен стил на изразяване, глобализъм, мащаб, социологизиране на икономически проблеми, и какво ли още не”. И накрая едно голямо НИЩО.

 

И не мога да разбера дали такива като Саркози, Браун или Обама наистина не могат да видят истинския проблем на капитализма или това е поредното упражнение в пустословна реторика от която няма никакъв резултат.

 

Проблемът е по-скоро философски. Всеки човек, фирма, организация или държава има нужда от това да ДОМИНИРА. Когато СВЕТЪТ позволи някой да ДОМИНИРА, това е началото на края.

 

Това е основният проблем на капитализма. Доминирането на отделни държави, доминирането на монополите, доминирането на религиите, на партиите и на отделните личности. Та как няма да има криза, когато политическата власт стоеше безучастно и гледаше как се развива стремглаво процесът на концентрация на капитала, за сметка на ограничаване на ролята на дребните и средните бизнес формирования? Толкова е лесно да се правят пари от много пари – ЕТО ТОВА ДЕФОРМИРА КАПИТАЛИЗМА. Саркози и такива като него проспаха времето, когато трябваше със законови мерки да се ограничи монополизма по света и сега той има нахалството да говори за НОВ МОРАЛ. Не е ли по-просто да решиш проблема, преди да се е превърнал в голям проблем, вместо после да се правиш на университетски преподавател, като казваш прости неща с много сложни думи, за да изглеждаш като произлязъл от интелектуално семейство? ЗА КАКВО ВСЪЩНОСТ ТАКИВА КАТО САРКОЗИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТА ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ? ЗА ДА МОГАТ ДА КОНСТАТИРАТ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА УМЕЯТ ДА П Р Е Д О Т В Р А Т Я В А Т, НО НЕ МОГАТ! СЕГА – ГУЗЕН, НЕГОНЕН БЯГА.

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БЕДИ В ИКОНОМИКАТА НА СЪВРЕМЕННОТО ЧОВЕЧЕСТВО СА ДВЕ

1.       ДЪРЖАВАТА и

2.       МОНОПОЛИТЕ

И ДВЕТЕ НЕЩА СТАНАХА ТВЪРДЕ ГОЛЕМИ И ТВЪРДЕ НЕУПРАВЛЯЕМИ. При такава конструкция, робите стават все повече и повече. Някои от тях не издържат и „яхват” самолетите. Нима е толкова сложно да се разбере.

 

Държавата обвинява капиталистите в алчност и не иска да си признае, че тя също е виновна за това, че е „допуснала” капиталистите да станат толкова алчни. Капиталистите обвиняват държавата, че харчи парите им за глупави проекти, които освен корупция не раждат нещо кой знае какво, че създава пречки за развитието на бизнеса и е най-важната причина за слабата икономическа активност. И едните и другите носят вина. Но Саркози първо трябваше да види вината на държавата и после да гледа чуждата градина.  И нека политиците като Саркози, като Браун, като Блеър и Обама, първо да престанат да лъжат и тогава да говорят за морал.




Тагове:   Саркози,   капитализма,


Гласувай:
2



1. анонимен - Поздравления г-Колев за написаното
06.02.2010 22:40
Тирадите на Саркози са евтин популизъм и представляват опит за търсене на алиби за допусната криза.
Ще цитирам неговия сънародник Франсоа Волтер:
"Държавата - това е най-добрият измислен до сега начин, за ограбване на населението в дадена територия от управляващата класа."
Монополите са узаконени от държавата и са съсобственост на управляващите.
Борбата на ограбваните граждани е възможна само като пасивна съпротива от рода на "партизанската война" от Мао Дзе Дун, само че в икономически аспект.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194939
Постинги: 6870
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031