Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 07:24 - Сигурност или свобода
Автор: kolevdobri Категория: Други   
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.03.2010 18:41


Няма да пълня постинга с цитати на велики личности. Само искам да припомня, че не можем да имаме и двете - сигурност и свобода. Колкото и да искаме. Говоря само и единствено за сигурността на работните ни позиции и свободата като цяло.

Във всички постинги точно това казвам: АКО ИСКАМЕ В СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ ЗА БЪЛГАРИЯ ДА ГОВОРЯТ С ВЪЗХИЩЕНИЕ, ЩЕ ТРЯБВА ВСИЧКИ НИЕ ДА ИЗБЕРЕМ СВОБОДАТА И ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СИГУРНОСТТА.

1. Сега избираме сигурността и не получаваме никаква сигурност;
2. Време е да опитаме и нещо друго;
3. Но за да изберем свободата, някой трябва да й направи РЕКЛАМА;
4. Сега обикновените медии /радио и телевизия/ ни продават стоки и нямат нито желание, нито време, нито пък разбират значението на думата СВОБОДА;
5. Те я използват само тогава, когато трябва да защитят собствените си интерени;
6. Сигурността и свободата са нещо като брака и безбрачието. Обикновено след 10-20 години брак, хората така се занемаряват, че започват да приличат на торба л...а. Не казвам, че трябва да се живее без брак, а само, че бракът дава прекалено голяма сигурност. Не се бориш за човек така, както би го направил извън брака.


И сега един въпрос: Колко човека познавате, които са казали - Аз вече не издържам да работя тази скучна работа, започвам нов живот и друга работа, която да ми носи повече удовлетворение, повече предизвикателство, повече пари, повече достойнство - и да си сменят работата, ама да започнат нещо, каоето нито са го учили досега, нито са го правили. И сега ще ви изброя някои професии, а вие ми кажете, колко от тези хора познавате, които са си сменили професията, освен ако някой насила не ги е изритал от топлото местенце:
1. Държавни или общински чиновници
2. Служители на ведомства, които не са държавни или общински чиновници, но получават заплата от бюджета;
3. Учители;
4. Лекари;
5. Университетски преподаватели;
7. Полицаи;
8. Военни служители;
9. Съдии, прокурори, следователи, тайни служби и други "независими" от никого власти.

Прави ли ви впечатление нещо общо между тези професии. Преобладаващо тези категории служители получават пари от нас - данъкоплатците. В огромното си мнозинство тези хора са избрали СИГУРНОСТТА. За да я получат обаче, те посягат на СВОБОДАТА на другите. Всичко е като в скачените съдове. Това е най-организираната част от обществото. В един момен те отказват да ни "учат" и предявяват права за по-високи заплати. Да рекетът мина успешно, те получиха своето, но ние, останалата част от обществото бяхме отново прекарани, защото не получихме НИЩО В ЗАМЯНА. И в краткосрочен план и в дългосрочен, нашите деца продължават да бъдат също толкова не добре подготвени, колкото и преди. Няколко години след повишаване на учителските заплати какво се промени в системата на образованието?
Да давам ли и други примери? Няма смисъл.

Големият проблем е, когато всички тези хора, изброени от 1 до 9 станат прекалено много и прекалено организирани. Както е у нас. Как ще му "вземеш" хляба от ръцете и ще му кажеш, че държавата няма нужда повече от него. Да ходи да се спасява. Ако са няколко хиляди човека, няма проблем. Ама, ако са стотици хиляди?

Е това е трудното в нашият преход. От една страна икономиката ни е нископроизводителна и неконкурентноспособна и от друга, принудена е да издържа твърде голям апарат, който я "пази", "подкрепя", "стимулира", "насърчава".


КАЖЕТЕ МИ - ВИЕ, КОИТО НЕ СТЕ ЧАСТ ОТ ТАЗИ ВЕЛИКА ДЕВЯТКА, ДАЛИ СТЕ ДОВОЛНИ ОТ ТОВА, КОЕТО ХОРАТА ИЗБРОЕНИ ПО-ГОРЕ ВИ ДАВАТ? ТОВА СА ХОРАТА, КОИТО СА ИЗБРАЛИ СИГУРНОСТТА ИЛИ ПО-СКОРО СА НАЛОЖИЛИ СВОЯТА СИГУРНОСТ, ЗА СМЕТКА НА ОГРАНИЧАВАНЕТО НА НАШАТА СВОБОДА.

КОЛКОТО ПО-ГОЛЯМ КРЪГ ОТ ХОРА В ЕДНО ОБЩЕСТВО ПОЛУЧАВАТ СИГУРНОСТ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ДРУГ ГОЛЯМ КРЪГ ОТ ХОРА ГУБЯТ СВОБОДАТА СИ.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3197185
Постинги: 6872
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031