Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2009 15:43 - Проектобюджет 2010
Автор: kolevdobri Категория: Новини   
Прочетен: 695 Коментари: 1 Гласове:
2



„Да посрещнем предизвикателствата на кризата

и да осигурим подкрепа за хората в трудни

времена”

 

Това е първото изречение на проектобюджета. Имам чувството, че се намирам в една отминала епоха от края на 80-те години. Не мога да повярвам, че този бюджет се прави от човек, който е работил за Световната банка. Не знаех, че там приемат на работа социалисти. Извинявай г-н Дянков, ние се познаваме, ама не знаех...

 

Бюджетът не служеше ли да издържа държавния апарат? Сега разбирам, че нашият бюджет ще „посреща предизвикателствата на кризата”. Първото предизвикателство на кризата е, че държавите, които предлагат на света високотехнологични производства, които стоят в основата на икономическия прогрес ще излязат първи в кризата. Ние такава страна ли сме? Какво можем да предложим на света? Марули! Краставици и домати! Да, ама македонците не спят. /Малко ирония/ С тотално обезлюдените си села и за това не ставаме. За какво посрещане на предизвикателствата на кризата говорим? Откакто се помня в тази държава се говори за ОЦЕЛЯВАНЕ. И никога не можем да погледнем с повече от 1 година напред. Толкова си можем.

 

Второ – „да осигурим подкрепа за хората в трудни времена”. Каква подкрепа, за кои хора? За тези които пълнят бюджета или за тези които го празнят? За кого ще бъде подкрепата? Като гледам показателите, отговорът е: За тези, които го празнят.

И пак да се върнем на въпроса: Не беше ли основна функция на държавния бюджет да осигури издръжка на държавния апарат? Други функции бюджетът няма. Но когато на власт са социалисти, те продължават да дрънкат за ПОДКРЕПА, ЗА ТРУДНИ ВРЕМЕНА, и да използват и други патерналистически думи, целта на които е отново да ни излъжат, да напълнят хазната с парите на будалите и да раздават с черпака на хитреците.

 

И защо говорят за подкрепа?  ЗАЩОТО КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПАРИ АКУМУЛИРА ДЪРЖАВАТА, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ДАЛАВЕРА. Представете си ако пенсионните фондове функционираха както трябва, здравните фондове – също, а образованието е частно и бюджетът не заделяше пари за тези цели. Кажете ми тогава, от къде държавните чиновници да крадат? Краде се най-много от ОБЩЕСТВЕНИТЕ СРЕДСТВА. Когато държавата няма икономически ФУНКЦИИ, се намалява до минимум възможността ДА СЕ КРАДЕ. Дали някой от управляващите има сметка от това? Защо тогава е управляващ? Преди няколко години ни лъжеха, че идват от чужбина с годишни заплати от стотици хиляди евро, за да работят в полза на родината. Демек обичта към родината ги е довела и те са се лишили от толкова много облаги, само и само да станат министри в България. Сега ни пробутват социалистически бюджет – „подпомагане” „трудни времена”.

 

 

 

Ако трябва да направим счетоводна сметка, която да отразява бюджета, то в приходите можем да сложим тези които го пълнят – идиотите, а в разходите, тези които получават средства от него – хитреците. Това е положението. Когато хитреците станат повече от идиотите, тогава и идиотите разбират, че са абсолютни идиоти и няма повече накъде. Някои идиоти бягат в чужбина, където хитреците са по-малко, а други просто минават в сивия, че и защо не и в по-тъмния сектор на икономиката. Нима не сме го правили вече?

 

 

И нека още веднъж да го разберем. Работата на бюджета не е да ПОМАГА, а да ИЗДЪРЖА държавната машина, а не да издържа бизнес практики и то лоши. Тези неща за помагането ги видяхме в комуната, в която живяхме толкова години и от която НЕ МОЖЕМ ДА ИЗЛЕЗЕМ ВСЕ ОЩЕ.

 

Моята прогноза е, че при тези принципи за формиране на бюджета и при тази глупава и ограничаваща свободата на личността и конкуренцията, конституция /пиша я нарочно с малки букви/, ние ще продължаваме да бъдем на опашката на Европа. Никакви закони, никакви санкции не могат да накарат идиотите да дават повече пари на държавата, за да издържа все повече и повече хитреци. Ние нямаме богатствата на Катар или на ОАЕ или на Норвегия. Ние сме страна бедна на природни богатства и затова искам да приличаме на други подобри „бедни” страни – Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Австрия, Словения, Финландия. С този държавен апарат обаче, никога няма да заприличаме на тях. Защото колкото по-голяма е бюрокрацията при нас, толкова повече държавата ще бъде бедна и толкова повече кадърни млади българи ще търсят реализацията си в чужбина. Практиката показва, че бюрократите в Словения са повече от тези у нас, ама явно по-малко крадат. Такъв ни е манталитетът. И понеже не можем да си променим манталитета, просто трябва да намерим начин да се освободим от хилядите държавни чиновници. Няма друг начин, от този, да спрем кранчето на бюджета.

 

Големият проблем на държавния апарат у нас е в това че:

  1. Колкото е по-голям толкова по-трудно работи;
  2. Колкото е по-голям, толкова е по-голяма корупцията;
  3. Колкото е по-голям, толкова повече пари изисква за издръжка и лишава производствения сектор и секторът на услугите от средства и работна ръка;
  4. Колкото е по-голям, толкова повече глупави правила и регулации измисля, за да оправдае съществуването си. Така огънчето на желанието за работа постепенно угасва, защото трудът вече губи смисъл, пред далаверата, която се открива именно с познанствата с хора от държавния апарат. Трудът вече няма ценност имат ценност връзките с бюрократите. Те разпределят парите и богатствата.

 

Това е сегашният държавен бюджет. Същият като през 1989г. Е хайде, с някои малки и несъществени, разлики. Принципът на изграждане обаче е останал същият.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - Мдаааа!
02.11.2009 16:11
през 1989 г обаче на финансовия министър, не го помня кой беше, едва ли би му хрумнала "гениалната" идея да сравни бюджета с "малка постна пица"!
какво да се прави!
O temora, o mores ... както биха казали древните!
Иначе наистина ... нищо ново под слънцето!
:(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195259
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031