Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2009 21:10 - Гласуване за парламент
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 994 Коментари: 0 Гласове:
1



Самата дискусия за това как да бъдат избирани нашите пратеници отива в неприемлива посока.

В Събранието трябва да влизат хора, които са получили най-много гласове, независимо от това, дали гласовете са получени в София, Кърджали или Самоводене. Няма значение откъде. Пратеничеството няма регионален принцип. Идеята, че пратениците трябва да познават региона в който се избират е пълен архаизъм. Изборът трябва да бъде направен на база на няколко принципа:
1. Всеки има право да бъде избран, ако събере необходимия брой гласове. Иванов може да събира гласове и от Видин и от Оряхово и от Бургас;
2. Всеки може да бъде сменен от избирателите - например, влязъл като пратеник с 50 000 гласове и след месец сменен с 10 000 гласове, ако тези, които са "за" са по-малко от тези "против";
3. Депутатите се подреждат само на база на получени гласове;
4. Един път месечно има нов вот. На практика всеки депутат трябва да заслужи доверието на избирателите всеки месец.

Как да се извърши технически избора и снемането на доверието? Сравнително лесно. Държавата прави единен регистър, в който всеки може да попълни определен формуляр и да изложи своите възгледи.

Примерни условия за народен пратеник:
1. Възраст - между 30 и 70 години;
2. Трудов стаж като ръководител/администратор - минимум 5 години;
3. Чисто съдебно досие;
4. Завършено висше образование.
След спазването на горните критерии, кандидатите в регистъра се подреждат според размера на кумулирания платен данък върху доходите на физическите лица. Така тези, които плащат най-много на държавата ще имат най-големи възможности да бъдат народни пратеници. Ако те са станали богати /не ми се ще да отварям темата как, защото през последните 20 години преживяхме голяма бъркотия/ ще имат възможността да покажат и как държавата да стане богата. Независимо от това, как са направили парите, тези хора имат харизма да правят пари. А това е най-важното в управлението. И въпреки това, ние гласоподавателите можем веднъж месечно да уволняваме всеки, който според нас работи против интересите на държавата.
Важно е да се каже, че депутатите не избират правителството, те само гласуват законите на страната. Правителството също се избира от гласоподавателите.
Тогава вече няма да имаме право да виним управниците и да мрънкаме, а да внимаваме в ежемесечния  си избор.

Какво постигаме?
1. Разбиване на партиите, които във всички случаи променят нашия вот, независимо дали искаме или не;
2. Залагаме само на личностните качества на кандидатите;


Как да стане?
Повечето български фирми и семейства имат персонални компютри, за тези които нямат - в кметствата могат да намерят такива или в интернет клубовете. Всеки от нас, който отговаря на определени критерии, примерно навършени 18 години и т.н., получава персонален идентификационен код, който да използва в някакъв период от време –месец, /ако желае/ да гласува за  определен депутат или за смяна на друг. Това е толкова просто да се направи, както е просто да се направи сайт за плащане чрез дебитни карти през интернет.

Какво ще спечелим?
1. Пари, защото като изключим софтуера, другото е безплатно;
2. Няма да чакаме 4 години, за да упражним правото си на глас;
3. Представяте ли си как ще паднат нивата на корупция, разни схеми, партийни финансирания, скандали и т.н.

По същия начин можем да избираме и правителството, но като му дадем възможност да се изяви за едно тримесечие. Ако не го направи - смяна. Кандидати колкото щеш, все някога ще успеем да намерим най-добрите. Но ако продължаваме да чакаме цели 4 години да си кажем избора /да не говорим за порочната партийна система/, работите няма да се оправят.

Подобен избор можем да правим на местно ниво за началника на полицията, за съдиите, за кметовете и съветниците и т.н.


Сега си представям коментарите:
1. Няма кой да позволи това да се случи;
2. Няма да стане;
3. Нашият народ не е узрял за това;
4. То един свестен закон за референдуми не се прие, та това ли;
5. И т.н.

През 1990 г. Народното събрание се смееше /като че ли за това сме ги изпратили там/ на предложението на Паси за приемането на програма, която да ни вкара в Нато и Европейския съюз.
Която нация най-бързо промени избирателната си система към непосредствено участие на суверена в управлението на страната, тя ще бъде просперираща в рамките на следващите десетилетия. Сегашните модели на демокрация са твърде обременени и предизвикващи неправда и корупция. Политическата система навсякъде по света е в криза.




Тагове:   парламент,


Гласувай:
1



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194700
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031