Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 21:26 - БДЖ започна се...
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 5636 Коментари: 20 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
М дааааааа, започна се. Натрупваш десетилетия проблеми, създаваш неефективни структури, които не могат да се възпроизвеждат, партократизираш управлението на тези мастодонти, политизираш и патернализираш чисто икономически процеси и съдаваш социомъгла, в която да живеят стотици хиляди хора, а някои и да работят в нея.  И това продължава и досега. Ако не беше кризата, целият филм щеше да продължи още дълго време.

Сега обаче, всеки започна да си прави по-добре сметката. В това число и държавата. Която трябва да вземе решения. Как обаче да ги вземе? Като хиляди хора, работещи в БДЖ не могат друго да правят, освен да размахват палки по разни там паланки и да получават държавна заплата за това. Примерът естествено е груб, защото на масата е съдбата на хиляди хора. На тези хора някой трябва да им каже, че няма нужда от тях. Поне в качеството им на железничари.  Че няма кой да им плаща заплатите,  че клиентите ползват предимно автобуси и друг превоз, а не БДЖ вагони и не искат да плащат заплатите на служителите на това дружество. Значи досега клиентите отказваха да плащат целите заплати на тези служители и държавата плащаше под различна форма разликата. Сега накъде?

Какво прави държавата в последните десетилетия? В стремежа си да помогне на всички, РАЗВАЛЯ ВСИЧКО. Всичко,  до което се е докоснала или сътворила държавата, се е развалило. БДЖ е само част от картината. Изключение преди години правеше само Булбанк, ама то е за да потвърди правилото.

Само да си помислим - не е ли набъркана държавата и в други области - образование, здравеопазване, социални дейности, да не говорим за това, че е основен купувач на стоки и услуги. Това рано или късно трябва да се преоцени като позиция и да се редуцира нейното участие в  икономическия живот. Иначе тези съмнителни държавни институции като образование и здравеопазване ще продължават да ни осакатяват и духовно и физически. Щом има държавно финансиране има разруха и разсипия. Само няколко примера:
1. Държавата плаща за висше образование повече от 500 000 000 лева годишно. Да сте чули за това, някой от нашите университети да се е класирал в първите 100 на света или първите 200? Защо тогава данъкоплатците да плащат за такова образование. За могат хора с висше образование да ни возят в такситата! Не е ли прекалено скъпа шофьорската професия в България?
2. Държавата плаща стотици милиони за здравеопазване - попитайте който и да е случаен минувач на улицата дали е доволен от здравеопазването в България. А някои апологети могат да кажат, че здравеопаването не е добро, защото държавата дава стотици милиони, а не милиарди. То същата песен могат да пеят и учителите и полицаите и митничарите и кой ли не. Важното е, че ние данъкоплатците плащаме за нещо, което не харесваме.
3. Държавата плаща повече от 1 000 000 000 лева за вътрешна сигурност. Дали някой е доволен от нивото на сигурност? Трябва да е някой пациент от психиатрията.
4. Държавата плаща стотици милиони и на пенсионерите - да има някой доволен пенсионер?
5. Държавата изплаща и субсидии на селското стопанство - та затова е цъфнало и вързало.
6. Държавата субсидира и религиозните институции. И те са в блестяща форма.
7. Държавата дава 130 000 000 за ДАНС. Плаща толкова пари, за да се раждат компромати?
8. Държавата плаща и над 1 000 000 000 лева за отбрана, без да е ясно от кого ще се отбраняваме.
9. И да не забравяме, плащаме по 53 000 000 лева за поддържане на мира в света и създаване на дух на добросъседство и сътрудничество.

На практика излиза, че държавата издържа всички нас. Някакви безумни преразпределителни процеси, които ни пречат да видим най-важното.

1. В БЪЛГАРИЯ СЪОТНОШЕНИЕТО РАБОТЕЩИ - НЕРАБОТЕЩИ Е 1:2.7. ТАКОВА НЕЩО НЯМА ДОРИ И В ЧИСТО СОЦИАЛНИТЕ СКАНДИНАВСКИ ДЪРЖАВИ;
2. ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ, ПО ПРИНЦИП РАБОТЯТ С НИСКИ НИВА НА ЕФЕКТИВНОСТ И НЕ ОСИГУРЯВАТ ДОБРИ ИКОНОМИЧЕСКИ УСЛОВИЯ НИТО ЗА СЕБЕ СИ НИТО ЗА ДРУГИТЕ, КОИТО НЕ РАБОТЯТ;
3. ОСНОВНИЯТ НАЧИН ЗА "ПРАВЕНЕ НА ПАРИ" В ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ПОЛИТИКАТА И КОНТАКТИТЕ С ПОЛИТИЦИТЕ ИЛИ ХОРАТА НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА.

На всичко това му викам не "пазарна икономика" а "политическа икономика". Вие преценете в коя икономика живеем. И продължаваме да гласуваме и да се надяваме на промяна. Само се надявам и тези, които сега ни управляват да не спрат на средата на пътя. Предишните тюфлеци не ги коментирам. Да имаш 8 000 000 000 лева излишък, да можеш да построиш с тях 1000 километра магистрали за 1 година и да профукаш всичко, демек да откраднеш всичко... Как пък не случихме на управници? И все се надявам, че Хегел е сгрешил във философските си тетрадки, когато е правил взаимовръзка между народ и правителство. 

Дали все пак надеждата крепи БУНАКА,  когато го обира ПРОСТАКА, пред погледа на ГОЛТАКА.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ...
13.10.2009 22:06
Oпределено не знаеш за какво става въпрос.... От тези хора има нужда и още как, но не и администрацията, която само си чеше .... главите (да не бъдем нецензурни)

Нужни са добри мениджъри. Как в БЖК и Булмаркет няма тези проблеми а?
цитирай
2. анонимен - За статията на Д.Колев
13.10.2009 23:24
Много добро попадение Добри.
Споделям напълно твоето мнение за реалностите в тази държава и се радвам , че си намерил гражданска доблест да ги пуснеш в нета.
цитирай
3. анонимен - Обратната страна на монетата
14.10.2009 05:26
1.Аз ще взема таксито с вишиста,за Вас това с рома
2.50 милиона американци нямат достъп до никакво здравеопазване. 3.Как виждате живота ни без полиция? 4.И с 10 000 лв пенсии пак ще са недоволни. 5.Не съм виждал някой да жъне със сърп.
цитирай
4. анонимен - десният поглед.
14.10.2009 09:52
Еми това е десният поглед-не ни трябват железничари, не ни трябват пенсионери, нтия и ония не са нужни-що ли да живеят?то и работници не ви трябват-трябват ви проститутки и миячи на чинии.Направо ми се повръща от вас!
цитирай
5. анонимен - Да ама не
14.10.2009 10:38
Благодаря на г-н Колев за критичния поглед. Само да добавя - нека поровим още и да видим кой има интерес от унищожаването на БДЖ. Имал съм ЧЕСТТА да съм бил свързан с тези структури и гарантирам, че работещите там са специалисти. Или по-скоро бяха. И имат желание да продължат да бъдат, но ръководството на структурата не позволява. И тук е интересния момент - това ръководство е произлязло от тези среди....И още по интересен момент - във всички сфери (държавни) е така. И пак въпроса - кой има интерес от тази ситуация? Много висшисти, малко специалисти. Май Хегел е прав.....
цитирай
6. анонимен - държавата плаща на пенсионерите
14.10.2009 12:16
Грешка, Колев,голяма грешка по отношение на т.4Преди това, те -пенсионерите,много,ама много години,са плащали на държавата с изработени от тях пари.То не бяха данъци,осигуровки от всякакъв измислен тип
цитирай
7. nalik - 3. ОСНОВНИЯТ НАЧИН ЗА "ПРАВЕНЕ НА ПАРИ" В ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ПОЛИТИКАТА И КОНТАКТИТЕ С ПОЛИТИЦИТЕ ИЛИ ХОРАТА НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА.
14.10.2009 12:42
верно е... бил съм свидетел...
цитирай
8. rat - Този е като развален грамофон. П...
14.10.2009 14:26
Този е като развален грамофон. Повтаря си едно и също и не обръща много внимание на коментарите. бззззззззз бзззззззззззз, настрой си станцията Кольо. Стига с тия свободни пазари където, който надцака диктува правилата.
цитирай
9. анонимен - Държавата
14.10.2009 14:33
Браво на автора!
Обаче доста държавни служители са се озовали в коментарите, които отказват да мислят или да си признаят нещо което не е в тяхна полза и роптаят срещу такива автори.
цитирай
10. анонимен - Пазара
14.10.2009 14:37
Основната задача на държавата е да пречи на създаването на свободен пазар. Е.. все пак няма как да върви срещу себе си де.
цитирай
11. rat - Основната задача на държавата е да ...
14.10.2009 14:50
анонимен написа:
Основната задача на държавата е да пречи на създаването на свободен пазар. Е.. все пак няма как да върви срещу себе си де.

Еми давай да създадем един световен глобален пазар, който от разнообразни мечета, винаги накрая става един голям хищен стръвник, който изяжда всичко и накрая се самоубива. Дайте да си кажем истината.
цитирай
12. анонимен - Ния
14.10.2009 16:01
Чета и си мисля, колко е вярно!
И какво от това?
Толкова умни хора в държавата, а все глупаци ни управляват. От нас зависи ще извикаме ли най-после всички заедно, ще ревнем ли - поне да ги стреснем? Дали ще успеем?
цитирай
13. анонимен - професионално
14.10.2009 16:56
ПРЕПОДАВАТЕЛ СЪМ В СФЕРАТА НА ВИСШЕТО ТЕХНИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА З4 ГОДИНИ - АВТОРА НА СТАТИЯТА Е МНОГО ТОЧЕН. ПРЕПОДАВАНЕТО НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА РАБОТА НАУЧНИТЕ СЪВЕТИ ВАК И ПРЕЗИДИУМА НА ВАК Е НА БЕЗОБРАЗНО НИСКО НИВО. ТЕЗИ ИНЖЕНЕРИ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАМЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЗА ТОВА КОЕТО СЕ КОМЕНТИРА В СТАТИЯТА. НЕОБХОДИМО Е РАДИКАЛНА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ВИШЕТО ОБРАЗОВАНЕИ И ПРАВИЛНИКА КЪМ НЕГО. В ТОЗИ МОМЕНТ БЪЛГАРСКАТА ПРОФЕСУРА ПРЕДСТАВЛЯВА ЕДИН СКЪСАН ПРЕЗЕРВАТИВ - НЕ ВЪРШИ РАБОТА И СЛУГУВАЙКИ НА ФЕОДАЛНИЯ СИ МАНТАЛИТЕН СЪСИПВА ВСИЧКО В ТОВА ЧИСЛО И ДЪРЖАВНИЯ ИНТЕРЕС. НЕОБХОДИМА Е ПЪЛНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ ЗАЩОТО ВЪВ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО В КОЕТО ПОПАДНЕ СОФИЙСКИ БАЦИЛ СЕ РАЗВАЛЯ.
цитирай
14. rat - ПРЕПОДАВАТЕЛ СЪМ В СФЕРАТА НА ВИ...
14.10.2009 17:14
анонимен написа:
ПРЕПОДАВАТЕЛ СЪМ В СФЕРАТА НА ВИСШЕТО ТЕХНИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА З4 ГОДИНИ - АВТОРА НА СТАТИЯТА Е МНОГО ТОЧЕН. ПРЕПОДАВАНЕТО НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА РАБОТА НАУЧНИТЕ СЪВЕТИ ВАК И ПРЕЗИДИУМА НА ВАК Е НА БЕЗОБРАЗНО НИСКО НИВО. ТЕЗИ ИНЖЕНЕРИ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАМЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЗА ТОВА КОЕТО СЕ КОМЕНТИРА В СТАТИЯТА. НЕОБХОДИМО Е РАДИКАЛНА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ВИШЕТО ОБРАЗОВАНЕИ И ПРАВИЛНИКА КЪМ НЕГО. В ТОЗИ МОМЕНТ БЪЛГАРСКАТА ПРОФЕСУРА ПРЕДСТАВЛЯВА ЕДИН СКЪСАН ПРЕЗЕРВАТИВ - НЕ ВЪРШИ РАБОТА И СЛУГУВАЙКИ НА ФЕОДАЛНИЯ СИ МАНТАЛИТЕН СЪСИПВА ВСИЧКО В ТОВА ЧИСЛО И ДЪРЖАВНИЯ ИНТЕРЕС. НЕОБХОДИМА Е ПЪЛНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ ЗАЩОТО ВЪВ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО В КОЕТО ПОПАДНЕ СОФИЙСКИ БАЦИЛ СЕ РАЗВАЛЯ.

Е колко още децентрализация де. То накъде повече децентрализиране за тези ВУЗ-ове. То с тази децентралиция го стигнахме този хал да се гони броя студенти, а не качеството.
цитирай
15. анонимен - КОЛЕГИАЛНО
14.10.2009 17:29
ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ КАДРУВА НАУЧНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ИЗВЪН СОФИЯ В НАУЧНИТЕ СЪВЕТИ НА СОФИЯ. В ТОЗИ СМИСЪЛ СЕ ГОВОРИ ЗА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ КОЛЕГА. ТОЧНО ЗА ТОЗИ ХАЛ ГОВОРЯ И АЗ. ЩО ЗА БЕЗОБРАЗИЕ Е ТОВА СТУДЕНТ ЧЕТВЪРТИ КУРС ПО МАШИННО ИНЖЕНЕРСТВО ДА НЕ ЗНАЕ КАКВО Е ТАНГЕС НА ЕДИН ЪГЪЛ И ОЩЕ И ОЩЕ...
цитирай
16. rat - Когато действат законите на &qu...
14.10.2009 17:40
Когато действат законите на "свободния пазар" в образователната система следва некомпетентност, а когато действат в здравеопазването замирисва на смърт. Това е жалката истина.
цитирай
17. анонимен - Некомпетентността
15.10.2009 11:30
я има най-вече на държавната хранилка. а я ми кажи защо толкова хора се натискат за платено западно образование щом е такъв "боклук". И колко е смътността по всички показатели при платеното здравеопазване в сравнение с нашите? Всеки който плаща от джоба си, си прави сметката струва ли си или не, ако обаче плаща държавата - всички знаем да цоцаме.
цитирай
18. анонимен - @16
15.10.2009 11:36
Сигурно си мислиш, че всички сме глупаци и може да ни се подпъхва каква ли не неверна информация и можем да плащаме от джоба си без да се замисляме за качеството на това което получаваме.
Свърши ерата на неинформираността, когато всички бяхме "убедени", че на запад всичко е гнило и упадъчно.
цитирай
19. анонимен - ДОБРИ КОЛЕВ, КОЙТО НЕ ЗНАЕ, НО ЛАЕ
15.10.2009 13:04
Г-н Колев, по никакъв начин не съм свързан пряко с БДЖ но имам доста близък поглед върху ситуацията там.
Във вашата статия изключително ме подразни описанието "освен да размахват палки по разни там паланки". Точно тези които размахват палки са натоварени с най-голямата отговорност при осъщесвяване на ЖП движението. По длъжносто те се водят РЪКОВОДИТЕЛ ДВИЖЕНИЕ и взимат 550 лв Чиста заплата.
За тези пари те имат и 10 нощни дежурства на месец.
Те имат право да се сърдят на държавата и държавата трябва да се грижи за тях.
Тя е имала нужда от тях(посредством БДЖ), затова ги е създала като кадри.
През последните 30 г. нищо в техническата структура и функционалност на движението на влаковете не се е променило така че техните знания, умения и опита са АКТУАЛНИ И В МОМЕНТА.
ЗА ДА МОЖЕ БДЖ да съществува ТЕ трябва да работят. Те имат пълното право да стачкуват и да си искат мизерните но ИЗРАБОТЕНИ заплати. Тъй като всеки от тях отговаря за човешки животи, и ако допусне грешка, историята го е доказала че тя често завършва със СМЪРТ.
А защо трябва да съществува БДЖ. Защото (съгласно статистиката) на всеки 10 човека които извършват междуградски пътувания 3.6 човека го правят с влак.

БДЖ има своето място и предназначение.
Железопътния транспорт е една ниша със сериозен потенциал в България. Не случайно има няколко частни композиции извършващи превози по определени маршрути и те са печеливши(ПЛОВДИВ - ВРАЦА).

Проблема на БДЖ е в административния капацитет, в София в централата на БДЖ работят 700 човека. Изключително много, имайки предвид обема на работа.

Тоест държавата и в частност ръководството на БДЖ не може да си позволи да маха чиновници(рък.движение,стрелочници и др)тъй, като те осъществяват дефакто движението, а обезлюдяването на много гари и превръщането им в спирки допринася за повишаване риска на пътниците - НО САМО ПРИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ, при която не се прави никаква модернизация на жп инфраструктура.( Каквато е в момента)

Нежеланието на администрацията на БДЖ и невъзможноста на държавата за по сериозна намеса относно производителноста и умствения капацитет на административния персонал в БДЖ водят, до това че всеки в БЪЛГАРИЯ СИ МИСЛИ ЧЕ обикновения чиновник ПО ЦЕЛ ДЕН МАХА ПАЛКАТА, ПЪК ПОСЛЕ ИСКА И ДЪРЖАВНИ ПАРИ.

Амин
цитирай
20. анонимен - то е ясно /радерс/
15.10.2009 13:23
Правилно. "Всичко, до което се е докоснала държавата, го е развалила". Според Пол Джонсън "Държавата е ненаситен търтей, разхитител и разсипник " . Според Маргарет Тачър един човек, работейки за себе си, работи и за държавата, а според социалистите - обратно: "работейки за държавата, работиш за себе си". Само че - ядец...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219338
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930