Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2011 19:29 - Лук - Икономическа монополизация или монополизация на икономиката - ойл?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 583 Коментари: 0 Гласове:
1



Представете си че управлявате фирма и имате дялово участие в нея. Представете си, че фирмата е голяма с голям пазарен дял в много страни на Европа, че и извън нея.

Представете си, че петролът го точите от собствени находища или от находища, за които плащане на едно корумпирано правителство толкова, че находището ви излиза почти без пари.

Представете си, че танкерите и мрежата за доставка на суровия петрол също е ваша.

Представете си, че рафинерията, в която се произвеждат горивата за крайните клиенти също е ваша.

Представете си, че голяма част от дистрибуторската мрежа е също ваша, че даже и бензинопровод си имате.

Представете си, че продавате бензините на международни цени и че заплащате на работниците си поне 5 пъти по-малки заплати от заплатите на служителите на рафинериите край Ротердам.

И след всичкото това ПРЕДСТАВЛЕНИЕ да твърдите, че продавате горивата на такива цени, защото международната конюнктура била такава и че фирмата ви работи на загуба, не е ли чиста форма на ЛИЦЕМЕРИЕ.

А това, че в същото време заемаш монополна позиция на пазара и всички други агенти се възползват и продават на твоята висока цена, не е ли пак ЛИЦЕМЕРИЕ.

И как няма да си на загуба, като и най-тъпият шеф на една фирма знае как да я източва в полза на акционерите си. Достатъчно са няколко консулантски договора за по няколко милиона и фирмата ти е на загуба. Какво може да ти каже държавата. Нищо, всичко е законно. Даже и не са си направили труда да сложат един баланс в сайта си. Казали са само колко данъци внасят в бюджета, но са забравили да кажат, че всъщност данъците ги внасяме ние – потребителите на горива, а не фирмата.

 

Тук обаче не става дума за обикновена фирма. Тук става дума за монополен играч на пазара и този монопол е допуснат от държавата съвсем съзнателно.

 

И ако не може да сложи на мястото му монополиста, не е ли време държавата ДА СИ ВЗЕМЕ РАФИНЕРИЯТА ОБРАТНО И ДА Я ПРОДАДЕ НА ПО-ОТГОВОРЕН ИНВЕСТИТОР?

И нека държавата да спре да се оправдава, че акцизите били високи. Те са високи навсякъде в Европа. Но себестойността на горивата тук е изкуствено завишена и всички знаят това. Подкрепата за политическите партии е възможно да бъде част от стойността на горивата. А това никой не знае в какви размери е.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196409
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031