Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 18:56 - КАК МОЖЕ НАШАТА ПОЛИЦИЯ ДА СТАНЕ НАЙ-ДОБРАТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И КАК ПОЛИЦИЯТА МОЖЕ ДА ДОПРИНЕСЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ПРОСПЕРИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 850 Коментари: 3 Гласове:
2



Важни условия, при които ще се извършва реформата: Не се променя щата на МВР нито размера на финансирането.

Цел: Полицията да стане най-ефективната полиция в Европейския съюз

Второстепенна цел: Всяка държава, която има висока степен на физическа сигурност и сигурност на имуществото и собствеността на гражданите е високо котирана в класациите за свобода на икономиката и по принцип това са страни с голям икономически просперитет. Така че, като оправим дейността на полицията, при абсолютно други равни условия, България ще стане по-богата, защото тази физическа сигурност и сигурността на имуществото ще привличе повече туристи, гости и изобщо хора, които ще искат да правят бизнес в България. /Само си представете – ще имаме в същото време неработещи добре здравеопазване, образование и социална дейност, съдилищата ще продължават да работят неефективно и дори и при тези условия, България има шанс да просперира икономически, ако реформира полицията си/.

 

Как работи сега системата? Май не работи много добре. Всички го виждаме и усещаме. Много полиция , много администрация, много припокриващите се звена, прекалена централизация, липса на адекватна връзка и отношения с хората по места, ниска ефективност и т.н. Хората се чувстват физически застрашени, да не говорим за имуществата им. Сегашната оценка на България в системата „сигурност и защита на собствеността” е на равнището на централно африканската държава Руанда, в която десетки хиляди души загубиха живота си преди 10-на години в жестока гражданска война. А това не е добър атестат за работата на българската полиция.

 

Нека да отбележа, полицаите не са виновни – те работят в тази система.  И именно системата не им дава възможност да се изяват.

 

Има две групи престъпления в страната. Първата е тази битовата – кой на кого откраднал нещо, кой кого бил или изнасилил, кой вдигал шум или влязъл в имота на друг. Кой на кого ударил шамар или напсувал някого.  И втората група престъпления са тези, които имат федерален обхват – мафиотски структури, свързани с властта престъпници – с едно изречение, тогава, когато става дума за много пари, власт и интереси. Нека сега да видим как действа МВР.

 

1.       Има някакъв по-дребен проблем – комшията вдига врява в 1 часа след полунощ. Събрал е приятели и здравата купонясва. Нищо против това, ама нека да го направи там, където му е мястото – в някой ресторант или хотел, където има такива условия и няма да пречи на останалите. Сега отиваш на вратата му и му се молиш да престане, защото вече е твърде късно и е време за сън. Той обаче продължава и ако не сте в добри отношения звъниш на 112. Ако изобщо дойде някаква полицейска кола след час или два, ти стоиш дотогава, след което описваш проблема на дошлия полицай. Има случаи, когато полицейската кола дотолкова закъснява, че купонът вече е свършил, а ти продължаваш да чакаш полицията. Ако обаче не е свършил виждаш колко е безсилна полицията да установи ред и да накара комшията да млъкне. Ако все пак млъкне, то е до момента, в който полицейската кола си е тръгнала. Следва ново звънене и така нататък. Започва да те обзема чувство, че ти си натрапника, а не някой друг.

2.       Втори случай – някой ти е спрял пред гаража и няма мърдане с колата. На кого да звъниш – обаждаш се на „Градска мобилност”, а оттам те изпращат да звъниш в полицията, защото това не била тяхна работа. От полицията пък те препращат да звъниш в градска мобилност. Няма управия.

3.       Това са дребни случаи, но са показателни за това, как действа полицията в такива случаи. А щом не може да реши тези елементарни случаи, как очакваме да реши по сложните.

И сега предложенията:

1.       В страната има 25 000 служители „на улицата” и 30 000 хиляди чиновници. Бюджетът от 1 000 000 000 000 лева се разделя по равно между местната полиция, която трябва да следи за тези дребни посегателства върху личността и имуществата и федералната полиция, която трябва да следи за контрол и превенция на тези престъпления, които имат федерален мащаб.

2.       Значи за „полевите” полицаи се полагат 500 000 000 лева от бюджета. Или издръжката на 1 полицай ще струва по 20 000 лева на данъкоплатците. В тази бройка са включени и граничните полицаи и пожарната. Ако отделим за граничарите и пожарникарите 100 000 000 лева и 5 000 човека, за останалите полицаи остават 400 000 000 на 20 000 униформени или по 20 000 лева издръжка на 1 полицай.

3.       Страната ни има 7 200 000 граждани. Тоест на всеки 288 човека се пада по 1 полицай. Ето каква картинка се оформя в практичен план. Аз живея в квартал, в който има 10 000 човека. И няма нито 1 полицай. Полицейското управление, което отговаря за моя регион се намира в другия квартал. И така, по тази схема в моя квартал трябва да има 35! Полицая!!! Да кажем, че при тази схема ги има. Значи във всеки един момент ще има в квартала 10 полицейски коли! 24 часа в денонощието!!!

4.       Знаете ли какво ще се случи тогава? НЯМА ДА МОЖЕ ПИЛЕ ДА ПРЕХВРЪКНЕ, КАМО ЛИ РАЗБОЙНИК ДА СТЪПИ В КВАРТАЛА. НЯМА ДА ИМА НУЖДА ДА ПЛАЩАМЕ ЗА СОТ, МОТ ИЛИ КАКЪВТО И ДА Е ДРУГ „ОТ”. ЩЕ ПЛАЩАМЕ САМО НА ПОЛИЦИЯТА „ДА НИ ПАЗИ”.

5.       И сега следващото предложение.  Законово ще има задължение да се поддържа приблизително състав от полицаи на база на население. Тоест искаме или не, ако законодателят прецени ще имаме задължително примерно по 1 полицай на 288 човека или както той определи. Бюджетът на всяко местно полицейско управление ще бъде отделен – ще си наеме сграда в квартала, ще се купят коли, ще се оборудват както трябва, ще им се осигури ресурс и т.н. за сметка на държавна субсидия.

6.       За да бъде обаче системата ефективна, полицейският шериф и заместникът му няма да се назначават от МВР шефа или от някой друг чиновник. Ще си ги избират хората от квартала и всяка година ще гласуват доверие или недоверие за тях. Така, тези хора ще бъдат отговорни пред населението, а не пред различни бюрократи, от които да зависят.

7.       При това положение 20 000 лева на служител са страшно много пари. Полицаите ще могат да разчитат на първо време на 1000 лева чиста месечна заплата, социални и здравни осигуровки и данъци, всичко това платено от бюджета, автомобил и технически средства, много по-солидни от сегашните. Нека не забравяме, че една полицейска кола заедно с оборудването, облеклото и дрехите на 1 полицай няма да струва повече от 10 000 лева еднократен разход.  Само си помислете – 1000 лева чиста заплата, социално и здравно осигуряване и платени данъци за сметка на бюджета,  дрехи, обувки, оборудване, кола и достатъчно средства за гориво и поддръжка – това може да се осигури веднага на всеки един български полицай. При това положение и аз бих работил като полицай.

8.       Останалите  500 000 000 нека да бъдат за федералната полиция и за чиновниците от МВР, които трябва да координират процеса на превенция и борба с престъпността.

По този начин ние ще забравим поне за битовата престъпност, ще има сигурност за имуществото и живота ни. А там където има сигурност има и инвестиции и прилив на капитали. Да не забравяме, че и в Япония има мафия, но сигурността на гражданите и имуществото им е на много високо ниво и страната процъфтява.





Гласувай:
2



1. kolevdobri - Решението на проблема с вътрешния ред и сигурността....
22.01.2012 22:24
Е един от най-важните въпроси, които трябва да се решат. Сега гърци, италианци и испанци купуват имоти във Великобритания и Швейцария и само ограничителните закони на алпийската страна пречат държавата им да се изкупи от богатите южняци, които искат да избягат от социалистическите си правителства, които натресоха на своите държави толкова много дългове, заради глупавата си политика на подмазване на гласоподавателите.
цитирай
2. kolevdobri - Ако бях казал коя е курвата на президента, може би щяха да се появат коментари...
22.01.2012 22:26
Учудвам се на липсата на усещане за значимост на проблемите, която е обхванала българина. Интересуваме се от несъществени неща. Заслужаваме си съдбата.
цитирай
3. kolevdobri - 13.04.2012г., на разпети петък, в Правище са се клали, заради отсъствието на полиция в селото.
14.04.2012 17:36
Човек е загинал, друг бере душа. Информационните източници са доста оскъдни. Има такива съобщения, че не можеш да разбереш какво е станало. Някакви започнали да хвърлят камъни по някакво общежитие. Други, които били вътре не им останали длъжни. Станала тарапана. Други се опитали да ги разтървават и следствие на това разтърваване, един мъж е убит, а друг бере душа. Полицията пак пристигнала със закъснение. ОТНОВО ЗАДАВАМ ВЪПРОСА - ЗАЩО В СЕЛОТО НЯМА ПОЛИЦАЙ? И ВЕДНАГА ОТГОВОРА, ЗАЩОТО ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ МВР, ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ХОРА, ИЗЯЖДАТ ЗАПЛАТАТА НА ПОЛИЦАЯ НА СЕЛО ПРАВИЩЕ. Е ЗАТОВА ИМА СМЪРТ. ЗАРАДИ ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ МВР.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3197392
Постинги: 6872
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031