Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 14:15 - В България имаме 14 министерства, само едно или две от които са свършили някаква по-съществена работа досега.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.03.2012 09:42


 

Всички полагат някакво усилие, но като че ли само едно може да се открои най-много. Това e министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

В някаква степен и Томислав Дончев може да се каже, че е успешен, като се има предвид значителното усвояване на средства по оперативните програми спрямо предходните години. Естествено, че и други имат заслуги, но увеличаването на усвоените пари съвпадна с неговото назначение.

 

И другите полагат някакви усилия, въпреки гафовете. Нона се опитва да реализира проекти за пречиствателни станции, след издънката в Пирин и Витоша.

 

Московски се мъчи с това електронно правителство, като грешен дявол, защото предшественикът му нищо не направи по този въпрос в продължение на повече от две години.

 

Миро прави някакви усилия да ни опази от производители и търговци, които ни пробутват боклуци, но засега нито стоките са станали по-качествени, нито по-евтини, нито по-сигурни за нас потребителите.

В МВР нищо съществено. Няма да има регуларните 5-6 отвличания, но битовата престъпност не намалява и недоволството на гражданите от ефективността от работата на МВР продължава да е на значително високо ниво.

 

Стефан Константинов пък не знае, че заместниците му играят контра, като защитават корпоративни интереси и пласират лекарства с пъти по-скъпо от съседните страни и ако не беше една телевизия да раздуха случая, така и щяхме да продължаваме да си живеем – в здравната мъгла, създадена от чиновниците в подопечното му министерство. С което показва, че не си е свършил работата.

 

Социалният Тотю е раздиран от комунистически разбирания, теснопартийни интереси и нареждането от висшестоящият му началник, да търси краткосрочни решения за реализирането на дългосрочни цели. Социално продължаваме да сме гола вода и по гърба кал.

Веждито, ако може да вземе пари да доизгради някой музей или театър и това е успех, на фона на кризата, ама нямаме информация, дали толкова говорения културен туризъм, дали се е поразвил малко повече, от времето, когато бате Стефчо беше министър или продължава да се пие едно и също уиски в същият този кабинет в същото това министерство. Пък приходите от културния туризъм – кучета ги яли.

 

Трайчо и той като че ли не си е на мястото. Голям го вадеше, какъв излезе? Икономиката ни не е нито по-развита, нито по-свободна. Точно обратното – в България по-трудно се прави бизнес, дори от времето на комунизма и социализма и шуробаджанащината на Станишев и сие. Изпаднахме надолу в класациите по свобода на бизнеса дори след Македония, което си е срам за нас.

Какво да кажа за Свилен? Имаме зала, ама децата ни не спортуват, защото тази зала не е предназначена за тях. Училищен спорт няма, ама многофункционална зала имаме. Много важно, че в нея има концерти, карат мотори и пее Том от добрата стара Англия.

 

Игнатов направи някои промени в закона за образованието, но същностно си останахме в кюпа на изостаналите в това отношение държави. Не сме мръднали изобщо. Държавата дава пари на институците и после се крие зад закона за автономията на вузовете. Те пък си правят далавери за сметка на данъкоплатеца и раздават дипломи като за световно. Магаре да вържеш, ще изкара. После бизнесът недоволства, че няма кадри и трябва да обучат наново всички, които завършват университетите. Учителите продължават да са сигурни за работата си и също толкова неефективни. Децата ни продължават да искат огънче от учителите, които им го дават без особено притеснение. И така нататък.

 

Ковачева наследи едно министерство от сегашния вицепрезидент, което на практика запомнихме само със скандали, лобистки назначения, раздадени бонуси в края на годината за „добре свършена работа” и продължаващи критики от страна на ЕС за това, че съдебната ни система е корумпирана, не работи ефективно и трябва нещо да се промени. Нищо не е станало след нейното назначение, освен това, че посети Софийския затвор и поиска повече пари от данъкоплатците, за да могат затворниците да се чувстват като хора, а надзирателите да получат повече пари за труда си.

 

Единствено строителното министерство „мърда” по-съществено. Независимо от всички приказки „Люлин” тръгна, влизането в София вече не е толкова проблематично. Е има и проблеми, отвориха се дупки в новото трасе, надявам се да ги поправят. Нали има гаранция. Дупки има и по магистралата за Пловдив, че и големи и дълбоки. Също се надявам да ги запълнят. А министърката обеща, че през 2013 година е предвидена цялостна рехабилитация на трасето. Сега гледам, че възелът след Стара Загора по посока на Димитровград е направен както трябва. Къде с проблем, къде не, но все пак продължава строителството на магистралата за Бургас. Върви процес на планиране на трасето и търгове за изграждане на отсечката от Диканя до Благоевград. Макар и с много шум, върши се някаква работа, което не може да се отрече. В голяма степен усвояваме в това направление пари от ЕС, с наше кофинансиране. Марица също е в ход. Вчера видях как изглежда новото ж.п. трасе Пловдив –Първомай. Направено е както трябва. Поне така изглежда. Та думата ми е, строи се в условията на криза. Вярно е, че бюджетът дава част от парите и това тежи на данъкоплатците, но основните пари, поне така ни казват идват от ЕС и това си е добра сделка за нас.

Жалко, че тази зима строителното министерство малко се поизложи с поддръжката на пътищата – нещо снегът ли дойде много, организацията ли е лоша, някой трябваше да направи повече пари, като минаваше със снегорините с вдигнати гребла, за да спестят нафта – не знам каква е причината, но се надявам това да не се повтаря.

 

Като цяло координацията на държавната и общинската машина продължава да е в плачевно състояне. Това може да се разбере, като отидете на едно гише и ви поискат справка, която трябва да им дадете от съседното министерство. Да не говорим за безхаберието в управлението на водните ресурси. Там са набъркани толкова институции, че накрая не се разбира кой е отговорен, ако нещо стане с някой язовир. Тоест администрацията ни все още не е реформирана. Много бумажщина, малко електронизация, много бюрокрация. Има много за работене и си мисля, че темповете на работа на нашето правителство са много слаби. Премиерът ни ходи по строежите, защото няма с друго с какво да се похвали. Понякога казва, че България е страната с най-ниските данъци в Европа.

 

Ама това си е за оплакване, като се вижда, че дори и в този случай не можем да привлечем инвеститори. Значи казваме на света: „Нашата бюрокрация е отвратителна, корумпирана и не само, че не върши работа, но пречи на другите да вършат работа. Затова, за да компенсираме този „малък” недостатък, елате и се опитайте да правите бизнес и ако оцелеете или ако по някаква случайност, без помощта на държавата, спечелите някакви пари, обещаваме ви, че няма да ви вземем чрез данъците голяма част от тях.

Тези приказки явно не хващат дикиш. Трябва да измислим други или просто да си свършим работата както трябва.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196648
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031