Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2012 16:49 - ОТПИСВАТ НЕМАЛКА ЧАСТ ОТ ДЪЛГОВЕТЕ НА ГЪРЦИТЕ – много спорно решение.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 1113 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 28.02.2012 16:50


Частни кредитори, под натиска на Меркел и Саркози са отписали 54 % от гръцкия дълг.

Сега гръцкото правителство „натиска” банките да отпишат приблизително 30% от дълга на домакинствата и фирмите към тях. И това е при положение, че лошите заеми в Гърция са по-малък процент от кредитите, в сравнение с България. Нещо пак гърците излязоха по-умни от всички.

 

Опрощението е морална категория, която има място във всяка една религия и е освен въпрос на икономика и на морал.

От друга страна, какъв ще бъде дисциплиниращият ефект за всички останали, ако дълговете на гърците се отпишат, както се говори в размер на 30 %. При приблизително 250 000 000 000 евро дългове на гърците към банките, 30% означава редукция на дълга в размер на 75 000 000 000 евро, което означава, че някой трябва да се откаже от тези планирани приходи. А това са банките и финансовите институции.

Разбирам да се отсрочи дълг, дори, когато става дума за 20 годишни заеми, да се предоговорят примерно за 30 години, да се предоговорят условията, които да доведат до намаляване на лихвата по дълга или да се търсят други начини за облекчение на кредитополучателите, особено на тези семейства, в чиито редици се появяват безработни, следствие на икономическата криза, но да се опрощават дългове в такива размери, това не е добра икономическа практика, особено, като се има предвид положението, в което се намират и други държави от Съюза. Испания, Италия, Португалия и Унгария също са в деликатна ситуация. Дори държави като Франция и Великобритания не са защитени от дългови проблеми.

Само си помислете, ако банковата система поддържа адекватност на капитала около и под 8%, за какво опрощаване на заеми става дума? Заеми могат да опрощават банки в България, където чисто административните мерки на БНБ доведоха дотам, че банковата система е високо капитализирана /спрямо развитите страни от Съюза/, като нивото на средната капитализация у нас е над 14 %.

Докато в другите страни не е така и банките не мога да поемат такъв удар в балансите си.

Ако се опрощават дългове има и друг проблем, морален. От една страна, Христос казва да прощаваме на длъжниците си. Ама докога, колко пъти и в какъв размер. Учителят не е отговорил на тези въпроси и деликатно ни е оставил на нас да си блъскаме главите за оптималното решение.

Историята постоянно ни дава примери, когато кредиторите са прекарани, а не длъжниците. Длъжниците или са облагодетелствани от инфлацията или от такива „жестове” за опрощение. В същото време, милиони хора да си дали парите на банките, в очакване да получат доход, докато други милиони са получили техните пари и имат претенции да не ги върнат и то не само главниците, но и лихвите.

Тъй като банките са посредници в случая, ако са притиснати от държавата, а те няма как да останат независими, заради командните системи, които съществуват навсякъде по света, те ще намалят парите за лихви, които трябва да дадат на хората, от които са получили пари и така нейните депозитори ще бъдат ощетени. Всъщност НИКОЙ НЕ ПИТА ДЕПОЗАНТИТЕ НА БАНКИТЕ, ДАЛИ СА СЪГЛАСНИ ДА СЕ ОПРОСТЯТ ДЪЛГОВЕТЕ НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ.

Решенията в това направления се вземат първо от ДЪРЖАВАТА, която има множество лостове за натиск върху частните институции и може да им извива ръцете както и когато си поиска и второ, последващото изпълнение на това решение се формализира и от банките, които трябва да изпълнят държавната воля и да опростят дълговете на кредитополучателите си, като прехвърлят после този проблем върху депозантите.

Така че, прекарани отново са депозатните и облагодетелствани са кредитополучателите, които в годините на измислен разцвет са изконсумирали спестяванията на дебиторите и сега бягат от отговорност за своите действия.

И не стига, че ще се опрощават дълговете на домакинствата, но ще се опрощават и дългове и на фирмите.

То като се замисли човек, ако необслужваните заеми на гърците са към 40 000 000 000 евро, това представлява по-нисък процент необслужвани заеми от този в България. И ще получат ОПРОЩЕНИЕ.

Меркел и Саркози принудиха частни инвеститори да се откажат от 53 % от вземанията си, за да спасят Гърция от фалит. И ако това не е комунизъм! В замяна искат реформи, която гърците така и няма да направят, като се има предвид, колко са чувствителни на тема някой да ги прекара. Тези, които крадат най-много, от тях най-трудно можеш да откраднеш.





Гласувай:
1



1. kolevdobri - Клиентите на банките в пасива са по-прости от тези в актива.
01.03.2012 13:56
За пример, виж кредитните милионери.
цитирай
2. kolevdobri - Държавата /Германия, Франция, Гърция/ е виновна за тази бъркотия, като грубо се намесва на пазара.
07.03.2012 23:26
В ход е безпрецедентна сделка. Замяната на стар дълг с нови облигации, издадени от Атина ще редуцира крайното салдо на дълга до 70 % дискаунт от общия размер на дълга към частни кредитори /около 200 000 000 000 евро/. И това се случва след мащабния натиск от страна на Германия и Франция върху частните кредитори, да опростят по-голямата част от гръцкия дълг. От двоя страна правителството на Атина също натиска кредиторите да отстъпят от исканията си. Деформирането на икономическите отношения в този случай цели не да се запази целостта на еврото, а да се запази статуса на населението в Гърция. Реалният БВП на Гърция е под 20 000 долара на глава от населението, а не както е посочено за 2010г. - 29 000 долара. Тъпо е наистина да санкционираш този, който е дал парите и да "покриваш" този, който ги е изхарчил. Вероятно международните финансови институции и изобщо икономическата теория трябва да преосмисли изчисляването на показателя БВП, като вземе предвид и натрупването на държавни дългове. В случая с Гърция, свръхзадлъжнялостта на практика може да коригира сметките за БВП на глава от населението с повече от 33% намаление. Иначе няма никаква икономическа логика, Гърция да произвежда повече БВП на глава от населението от Южна Корея. Даже е и смешно, като гледаш, че тези две държави имат един и същ показател.
цитирай
3. kolevdobri - Гърция дължи все още над 230 милиарда евро
10.05.2012 02:13
Социалистическата държава Гърция няма възможност да плаща, независимо от значителното намаление на дълга. Това е като да си на необитаем остров, да намериш храна за 100 дни, но да я изплюскаш за седмица и след това да разчиташ да мине някой кораб и да те забележи как пъшкаш от преяждане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196582
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031