Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 11:01 - Можеше ли Крим да остане независим? Също като Косово.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 279 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.04.2014 23:39


Какво щеше да стане, ако Крим поискаше на референдум да стане независима държава?

Да стане нещо като Косово. Тогава повечето приказки за съпоставимост между ситуацията в Косово и Крим щяха да бъдат верни.

Всики знаем, че Косово обяви независимост, включително и спрямо Албания. Нещо, което не видяхме в Крим.

Абстрахираме се от плановете на косовските лидери и да се съсредоточим на плановете на лидерите на Крим. Но те всъщност май са нямали кой знае какви планове.


Една такава бъдеща страна ще бъде много уязвима икономически. Крим няма вода, газ и фосилни горива. Единствената й сухопътна граница е с Украйна. Единственото, което що годе се прави там е някаква форма на соц туризъм от времето на СССР. Крим трябваше да избира между Украйна и Русия. Направи прагматичният избор.

Един украински пенсионер получава в руски пари 4000 рубли. Руският пенсионер взема двойно. Един полицай получава 18 хиляди рубли, Руският взема двойно. Никой в случая не се интересува, кой ще поеме тежестта на социалната система, защото тези хора са внасяли пенсионни и здравни вноски във съответните си фондове, базирани в Киев, а сега ще натоварят социалната система на Русия. Но Русия вече си е направила сметката, че може да задели едни 20 милиарда долара за Крим, само и само да го притежава. Та Путин хвърли два пъти повече пари, за да направи Сочи, че за Крим ли няма да го направи!

Ако кримчани бяха поискали независимост, кой щеше да ги издържа? Рускоезичното население там надали ще получи доверието на инвеститорите по света, дори и тогава, когато местният парламент и местната власт дадат прекрасни условия за развитието на бизнеса. Близостта до Русия и липсата на адекватна защита на границите, надали ще въодушевят бъдещите инвеститори, поне в близките 5-10 години. Не че Кипър е по-защитен от Крим, но все пак ще са необходими да минат години, докато инвеститорите припознаят полуострова като безопасно място за инвестиции.

Пък и всички видяхме какво стана в Косово. Безработицата е огромна и единствено по-съществените приходи на валута за страната това са парите изпращани от косоварите от всички краища на Европа и Америка. Това обяснява защо при една неработеща икономика там се строи като за световно и колите са повече, отколкото в съседните райони на Сърбия.

Крим без съмнение има по-добро географско положение, но цената на свободата през първите години ще бъде огромна. И именно затова кримският народ отказа да я плаща и взе по-лесното решение. В рамките на 2 години руснаците ще построят моста над Керченския пролив и ще имат възможност за шосейна и ж.п. връзка с полуострова, ще направят газовата и електрическата връзка. По-бедните руснаци ще отидат там през лятото. Правителството има начин да въздейства върху бизнеса, за да може да се стимулира туризма. И нека не забравяме - Русия не е СССР и пазарните отношения, макар и доминирани в голяма степен от политиката и олигарсите са все пак пазарни отношения. В Русия се строи въпреки кризата. Валутните резерви са близо половин трилион евро и по всичко личи, че бюджетът може да издържи натиска, следствие на това присъединяване.

Но ще бъдат необходими реформи, които да гарантират прилагането на пазарните методи на водене на икономиката, за да се направи икономиката на страната по-ефективна и конкурентноспособна. Време е в следващото десетилетие, Русия да покаже, че може да прави пари, не само като продава първични природни ресурси и военна техника. Дори и арабите направиха такава икономическа революция. Защо и Русия да не успее. От голямо значение ще бъде и бъдещата реакция на лидерите на богатите държави. Те нямат сметка Русия да става все по-силна и скрити зад различни лозунги могат да станат причина за влошаване на сигуацията в Русия, но само тогава, когато руският политически елит се опита да прецака народа си. Ако се съобразява с неговите интереси, никой в света не може да ги спре да станат по-силни и по-богати. Което всъщност важи за всички държави по света, включително и за нашата.

Проблемът и прокобата на руснаците е в това, че винаги са зависили прекалено много от лидера си. Когато ги управлява такъв човек като Петър І или Екатерина Велика или Путин, те са велика нация. Но когато ги управлява Павел или такъв човек сато сатрапа Сталин или пияницата Елцин, те са държава - развалина. Цялата руска история показва, че царят там е по-важен от народа. Ако успеят да избягат в някаква степен от тази прокоба, Русия ще стане не само глобален военен играч, но и глобален икономически лидер и няма да бъде канена в Г7 само затова, защото има танкове и газ. Налице са всички предпоставки - глобална информационна мрежа и информираност, която светът досега не познаваше. Никой не може вече да се оправдава с това, че не е информиран какво става в собствената му страна и по света. Има повече възможности да бъдем свободни, отколкото преди 20 години. Нека се възползваме всички от тях.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196437
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031