Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2014 21:28 - 25 години лъжеикономика в лъжеполитиката и лъжеполитика в лъжеикономиката.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 475 Коментари: 2 Гласове:
0



Нека да престане този спор, какъв е обществено-икономическият формат, в който живеем вече 25 години.


Днес четох някаква статия в 24 часа на Валери Найденов, че 25 години били правени десни реформи.

Г-Н НАЙДЕНОВ, АЗ НЕ СЪМ ВИДЯЛ НИТО ЕДНА ТАКАВА РЕФОРМА!!! КЪДЕ УСПЯХТЕ ДА ВИДИТЕ, ЧЕ 25 ГОДИНИ СА ПРАВЕНИ ДЕСНИ РЕФОРМИ?

За тези 25 години аз видях, как политическата класа, около тогавашната БКП, с нейните безбройни структури, разпределиха и преразпределиха онова богатство, което по това време наричахме "общонародно".

На това ли му викате десни реформи? Кога на явната кражба започнаха да й викат - "десни реформи"?

Всички знаят какво се случи през тези 25 години. Нямаше нито една сделка по приватизация на общонародна собственост, която да се извърши при ясни и прозрачни процедури и която да се извърши на реална пазарна цена. Измама след измама, сътворена и оформена в съответната законодателна форма от Партията и нейните производни, които управляват досега.

На това ли му викате десни реформи?

Ето само няколко примера.
  1. В политическата сфера - либерализмът в политическата сфера означава Суверенът да бъде активен участник в политическия живот на страната. Кажете ми дали нещо съществено се промени след 1989г., освен това, че Партията вече не е една, а няколко. Страхотно начало и страхотен край, нали? Вече можем да избираме вместо Партия №1, Партия №2. И на това му викаме демократичен избор и либерализъм в политическия живот!
  2. Колко случая имаме в тези 25 години, в които някой се е интересувал от МНЕНИЕТО на Суверена по какъвто и да е въпрос? Един единствен пък - по въпроса за строителството на Белене и то законодателното третиране на правото на гражданите да се произнасят е толкова объркано и представлява висока летва, която Суверенът не може да прескочи лесно, а да не говоря, че самото законодателство обрича всеки референдум на неуспех или на подмяна на вота, защото го обвързва с условия, станали по време на последните парламентарни избори. Каква е връзката за бога, аз не знам. Само предполагам, че така лесно можеш да ОТКАЖЕШ на Суверена да бъде Суверен. Просто му казваш: Ти си тъп народ и ние не се интересуваме от твоето мнение. Ще правиш това, което ние /политическата класа/ смятаме, защото ние държим властта тоест имаме всички инструменти, които можем да използваме, за да смажем всяка проява на неподчинение и на другомислие, ако някой постави под съмнение нашата пригодност да управляваме;
  3. Вие имате ли достатъчна информация, какво правят политиците и бюрократите с вашите пари? Защото аз се пребивам да търся информация под различна форма, но всичко е така завоалирано, че да не му се намери нито началото, нито краят. Аз съм обучаван с години да правя това и съм в задънена улица, а какво да каже обикновеният гласоподавател, който днес е блъскал с камиона или таксито или в магазина 12 часа и му остават сили само да удари една ракия, да изяде една салата и да зашлеви жена си, ей така, заради спорта!
Няколко примера в икономическата сфера.
  1. Страхотна реформа в пенсионната сфера. За нищо друго не се споменава, само затова, че трябва да се увеличи пенсионната възраст, че хората да измират в по-големи мащаби, преди да получат пенсия, защото все по-малко хора плащат социални вноски в пенсионния фонд. Ако възрастта за пенсиониране се вдигне на 75 години, със сигурност няма да има дефицит в пенсионния фонд, защото на тази възраст ще получават заплата само тези, които са започнали да я получават още на 50 години и са се съхранили физически, за да могат да получават пенсия и след това. Страхотна дясна реформа, няма що!;
  2. Реформа в областта на здравеопазването - откакто се помня, в здравния фонд все няма пари и все бюджетът трябва да дава стотици милиони левове, за да покрива дълговете на болниците. Здравните заведения са станали такива търгаши, че майка плаче. Надписват и крадат на база на фалшиви документи от Здравната каса, а на последната не й пука много много и си гледа формално работата, защото да не би тези хора там, които управляват касата, да дават собствените си пари я. Дават чужди пари. Ако може и те да направят някоя далавера, че виж как ги сменят ръководителите там, след смяната на политическия режим. Никой не може да им хване двата края. Здравната реформа е реформа само за докторите и за бюрократите, които разпределят обществените милиарди за тази цел. Пациентите нямат право да "участват" в тази реформа или ако участват, на тях им е отредена ролята на ДОЙНА КРАВА. Наистина ако на това му се викат десни реформи, здраве му кажи;
  3. Реформа в образованието - за толкова години, единствените, които се облажиха от реформите в образованието са даскалите. Вярно, не получата големи заплати, но на фона да другите служители, които получата пари от бюджета, те не са никак за оплакване. В същото време имат най-много почивни дни и никога не работят цял ден, освен ако не изпълняват директорски функции в училищата или нещо подобно. В свободното си време "чукат" частно. Значи те съзнават, че като не учат както трябва децата в училище, на тях ще им трябва допълнително обучение на същите тези деца в къщи. Наистина страхотно - получават заплата от държавата, за да не учат децата ни и след това ги учат срещу допълнително възнаграждение на частно. Преди години много силно впечатление ми направи отказът на учител, на който му предложих да работи за мен, като още в началото му предложих 50% по-високо възнаграждение от това, което получаваше като учител. Отказа ми, без дори и да се замисли, все едно му предлагах да му плащам 50% по-малко. Ето това е образователната реформа в България. И затова в класациите никакви ни няма и качеството на образованието пада.
  4. Реформата на администрацията - всички знаят, че бизнес в България не се прави лесно ЗАРАДИ УСИЛИЯТА НА БЮРОКРАЦИЯТА ДА СЪЗДАВА ПРЕЧКИ, ОТ КОИТО ДА ПЕЧЕЛИ ПАРИ ЗА СЕБЕ СИ. Каквито и усилия да се полагат за ограничаване на тази сила на бюрокрацията, няма никакъв напредък. Всички, които идват в България и правят бизнес се оплакват преди всичко от мудната и корумпирана бюрокрация, от липсата на ясни закони и липсата на каквото и да е прилагане на европейско ниво. Бюрокрацията е основната пречка за развитието на свободната икономика, която е единствената икономика, която е доказала, че може да прави пари, по-лесно и по-бързо от всяка друга икономика. Но там, където има нереформирана бюрокрация, няма свободна икономика. Изборът е ясен - бюрокрация или свободна икономика - няма друга алтернатива. Засега печели бюрокрацията. За последните 15 години, по различни програми, финансирани от нашия бюджет или от бюджета на ЕС или на страни извън Съюза, като Швейцария или Норвегия, например, са УСВОЕНИ около 2 милиарда лева!!! Нещо съществено да се е променило следствие на това? Парите са откраднати или съсипани, а резултатът е ясен - бюрокрацията е победила. Наистина страхотна победа на либерализма нали?
  5. Реформа в структурите на МВР - направо не ми се коментира. Плащаме над 1 милиард лева всяка година, за да се чувстваме несигурни. Плащаме на полицията, за да ни създава несигурност, за да може после да ни рекетира за още пари. Няма либерализъм тук, освен ако МВР не зависи от нас, от нашия избор. Сега зависи от избора на политиците и МВР работи за тях, а не за нас. Тук отново констатираме, че има централизация, която е близка до комунистическите методи за управление, отколкото до либералните такива;
  6. Реформата в съдебната система - основният резултат от тази реформа е неколкократното повишение на възнагражденията на съдиите и прокурорите в продължение на около 15 години. Те са едни от най-платените служители, които получават пари от нас, от бюджета. На това десни реформи ли му викате, след като Суверенът няма никакви права - нито да избира, нито да назначава;
Да продължавам ли или да спра? Нека само дебело да подчертая - Десни реформи означава, да се стремим да постигнем такава политическа и икономическа система, която да дава възможност на всички хора да разкрият максималния си потенциал, който да използват в своя полза и в полза на обществото. Десни реформи означава, България да е класирана на първо място по свобода на икономиката, а не на 64-то. Десни реформи означава България да е класирана на първо място по право на достъп до електричество, а не на 119-то място. Десни реформи означава, България да е класирана на първо място по свобода на словото, а не на 87-мо място. Дясно, означава свобода!!! Дясното е либерализъм. Всичко друго е крадене на обществен ресурс и неговото похабяване от хора, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА ТОЗИ РЕСУРС. Дясно означава хората да не се редят на опашки за социални помощи и да се правят на инвалиди, за да получат пенсия. Дясно означава икономиката да се крепи на средната класа, а не всички да бъдем роби на монополите, които получават политическа подкрепа от политици и бюрократи и ни принуждават да работим за тях, като закриваме собствения си бизнес. Дясно означава бедните да не са повече от богатите. Ако в България истински богатите са 1 % от населението, то и бедните не трябва да са повече от 1% от населението. Ако бедните са 50% от населението, това не е либерализъм, а открит и циничен комунизъм в нова кожа. Нали при социализма всички бяхме еднакво бедни. Натам ли отиваме сега? Дясно означава 80% от населението да има собствен бизнес и да не зависи от подаянията на държавата. ПОЛИТИЦИТЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 25 ГОДИНИ ПРОИЗВЕЖДАТ БЕДНИ И СЪСИПВАТ СРЕДНАТА КЛАСА, ЗАЩОТО БЕДНИТЕ СА ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ, КОИТО ГИ ДЪРЖАТ НА ВЛАСТТА. НЕ МОЖЕШ ДА КУПИШ ЛЕСНО СРЕДНАТА КЛАСА, ЗАЩОТО ТЯ НЕ СЕ ПРОДАВА ЗА ДВЕ КИФТЕТА. ЗАТОВА ПО-ЛЕСНО Е ДА Я УНИЩОЖИШ И ДА ПРОИЗВЕДЕШ МНОГО БЕДНИ, КОИТО ЛЕСНО МОЖЕШ ДА КУПИШ.


ЗАТОВА НЕ МИ ГОВОРЕТЕ, ЧЕ СМЕ ПРАВИЛИ ДЕСНИ РЕФОРМИ, ЧЕ ЛИБЕРАЛНИТЕ ИКОНОМИСТИ БИЛИ ВИНОВНИ И ЧЕ ЧАСТНОТО БИЛО ЛОШО И ТРЯБВА ДА НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ ЗАВОДИТЕ ОТНОВО. ТОЛКОВА ЛИ Е КЪСА ПАМЕТТА НИ, НЕ ЗНАМ? АКО СЕ ВЪРНЕМ НАЗАД, ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ, А ТАКА СЪЩО И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ЛЮБИМАТА НИ ПАРТИЯ И НЕЙНИТЕ ПРОИЗВОДНИ ДА ИЗИГРАЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЦЯЛАТА ИГРА И ДА НАТРУПА ПОРЕДНИТЕ МАНГИЗИ НА НАШ ГРЪБ. ЩЕ ГО ДОПУСНЕМ ЛИ?



Гласувай:
0



1. injir - За даскалите. . . Не знаеш какво е ...
24.04.2014 21:39
За даскалите... Не знаеш какво е това да накараш тридесет пубертета да те слушат - без бой :) Опитай да накараш поне няколко такива с блага дума.Да видим какво ще ти отговорят.:) Не ти е ясна учителската професия, затова по-добре говори за неща, които разбираш / може би футбол, политика или автомобили/.
цитирай
2. kolevdobri - Интересно откъде знаете с какво съм се занимавал? Да не би да сте врачка? Не познахте, разбира се.
24.04.2014 22:58
injir написа:
За даскалите... Не знаеш какво е това да накараш тридесет пубертета да те слушат - без бой :) Опитай да накараш поне няколко такива с блага дума.Да видим какво ще ти отговорят.:) Не ти е ясна учителската професия, затова по-добре говори за неща, които разбираш / може би футбол, политика или автомобили/.


Бил съм даскал, дано не е изненада за вас, че не отгатнахте и направихте квалификации, без да сте добре информиран. И от много години не съм даскал, защото не исках да участвам в това духовно изтребление на българската нация, което се осъществява именно чрез образователната система. "Тухлата" на Пинк Флойд - това е истината и сега. Това смачкване на духа, това съсипване на потенциал... Нямах нищо против тридесетте пубертета, които "не слушат". Докато училищата ни не станат такива учреждения, които да привличат децата и да предизвикват в тях положителни емоции, чувства, любов, желания, стремежи - нищо няма съществено да се промени. Не децата са виновни - може да са разглезени, може отстрани да изглеждат като малки идиотчета - ние, по-възрастните сме съучастници в тяхното духовно ограбване. Всичко друго има в българското училище, само не и ЛЮБОВ. И още нещо - никога не съм искал децата да ме слушат. Не знам в кой век живеете. Искате послушание? Ами вземете си куче и си го гледайте, ако искате послушание. То със сигурност ще ви слуша. И не давайте възможност на егото ви да ви води. Бъдете разумен, изслушвайте доводите, не прибързвайте със заключенията си и може да научите нещо повече от това, което знаете към момента. Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196640
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031