Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2014 14:01 - Васил Левски vs Вилхелм Тел
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 604 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 28.05.2014 14:01


Всеки ден през ума ми минава фразата "Тоз който падне в бой за свобода, той не умира" - част от стихотворението, което е чувал всеки истински българин и което няма как да не ни развълнува, освен ако не сме се превърнали вече в безчувствени дървени талпи или сме твърде млади, за да го изучаваме все още.


Какво е българското Възраждане всички знаят. Разкапващата се Турска империя започва да се реформира - вярно, бавно и мудно с много упорства от страна на консервативната част на населението, но все пак процесът е започнал. Българите работят здраво и се забелязва икономически възход. Двукатните къщи, които са останали от тази епоха в Пловдив, Копривщица, Мелник по Родопите и в други места показват, че нашите прадеди са правели пари по това време, тоест не са били чак толкова за оплакване, от гледна точка на икономическият им статус. Не напразно някои автори цитират възхищението, да не кажем учудването на руските мужици, влезли с армията на Александър ІІ в пределите на българските земи, от уредените къщи и стопанства на българите.

Започналият процес на самоосъзнаване на българското във всяка сфера на обществения живот, довежда и до идеята за национално освобождение и самоопределение, в границите, населявани от българите по това време. Знаем имената на десетки и стотици поборници за делото за независимост от империята. Разхождайки се веднъж в Борисовата градина в София, се вгледах в паметниците на героите, които са поставени там. Повечето поборници са загинали толкова млади, че не са успели не само да направят семейство и да дадат поколение, но и данъци не са плащали. Ентусиазмът им е бил в много повече, отколкото разумното възприятие на действителността.

Преди да продължа, нека само да кажа нещо за националния герой на Хелветия - Вилхелм Тел. Какви ли не приказки са се изприказвали за него, повечето, които приличат на детските приказки за принца, който бил благороден, можел да стреля като Робин Худ и улучвал ябълка, поставена на главата на врага, за всеки случай, ако не улучи, да улучи когото трябва. Шегувам се разбира се, но приказките за Вилхелм Тел показват някаква идея, че става дума не за реална личност, а за МИТ.

Ние имаме реални личности, но те не успяват да въвлекат народа в своята авантюра и са дали "фира" млади и зелени. Швейцарците нямат толкова герои, ако изобщо имат някакви, но там народът е герой и не дава възможност някой индивидуалист да се прояви и да изяви своя индивидуализъм в неговото егоистично проявление.

Какво е направил Левски? Какво е направил Ботев? Какво са направили Георги Бенковски, Панайот Волов, Караджата. Няма какво друго да направят, освен да констатират, че народът не иска да си дава зор. Само че е било твърде късно за тях, защото да дали фира. Швейцарците са водили битки срещу чужди завоеватели - Хабсбургите, с околните владетели, с които граничи конфедерацията и с по-далечни неприятели като шведския крал. Но така и нямат толкова герои, колкото имаме ние.
Не съм влизал в швейцарско училище и затова си нямам идея какви портрети видят там по стените. В нашите училища, това е задължителен атрибут, по коридорите да има портрети на нашите герои.

Кое всъщност е по-добре - да нямаме герои, а героят да е целият народ или да имаме много герои, които са си отишли ей така, бадева, станали са зян, заради заспалия си народ.

Парадоксът е, че народ от мърши може да роди герои, а геройски народ не може да роди герои. Кое според вас е за предпочитане?




Гласувай:
0



1. 1997 - Народ от мърша не може да роди герои, може да роди мухи
28.05.2014 19:52
Героите на българското възраждане се родиха от героичния народ на своите райони. Тогава все още български народ не се беше осъзнал като цяло. Например и сега македонските историчари дрънкат костите на Дядо Петко, че уж бил намирал Македония различна от България, а продажници твърдят че сме смес от траки, куцовласи, гърци, каракачани, шопи, цигани, евреи, арменци и какво ли не, само не БЪЛГАРСКА нация. Тъй че сквернословията по отношение на българския народ дълбоко ме възмущават.
На финал, в общината на гр. Трявна стои дарената от братска Хелвеция дървена статуя на Вилхелм Тел. Време е и Левски да тръгна по света, както той искал приживе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194977
Постинги: 6870
Коментари: 4295
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031