Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2014 15:45 - Всъщност, някой знае ли кой кого представлява в българския парламент?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.11.2014 15:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На всички им е ясно, че нашите депутати не са избрани по демократичен начин. Те са посочени от партийните лидери и 25 % от лумпенизираното население, купено по различен начин, узаконява тази антидемократична практика.


След като влязат в парламента, има ли нормативен документ, който да казва кого представляват депутатите - тези, които са ги предложили за депутати и към които те са поели някакви обещания - писмени или устни, тези, които са гласували за тях или всички избиратели.

Според мен, практиката е, че неформално депутатите са подчинени и представляват тези, които са ги предложили в партийните листи. Иначе няма как да се възприеме за нормална недемократичната практика, лидерът на партийната група да казва на своите "подчинени" депутати как да гласуват всеки път.


Ако представляват своите избиратели, не би ли трябвало по някакъв начин да кореспондират с тях, във връзка с текущото водене на делата в народното събрание.

Разбирате ли какъв правен абсурд съществува в България. Нито изборът е честен и демократичен, нито след това, постъпили в народното събрание, те се съобразяват с волята на избирателите, защото не съм чувал досега, народен представител да е направил анкета сред избирателите си, по отношение на това какво становище да вземе по предложен за приемане закон в народното събрание.


Логично е народните избранници да представляват тези, които са ги избрали за депутати. Но този подход е твърде имагинерен и остава голяма група от избиратели, които нямат свое представителство в народното събрание.

Също така е логично, всеки народен представител да представлява суверена като цяло и е логично, гласовете в подкрепа на избирането на народен представител да идват от територията на цялата страна и от българските граждани, които живеят в чужбина. Колкото повече гласове събере, толкова по-големи трябва да бъдат шансовете за успех. Така ще се премахне огромната несправедливост, един депутат да се избира с 1000 или по-малко гласа, а друг да остане "навън" и със събрани 5000 гласа. Сегашната система е порочна и обслужва партийните инереси на лидерите на партиите и тяхното обкръжение.


Също така, трябва да имаме право и на отрицателен вот. Може някой да бъде избран за народен представител, но ако освен положителният вот, за него има и голям отрицателен вот, няма как такава личност да бъде народен пратеник.

Но преди да стигнем до същностната промяна на изборния кодекс, където трябва да се направи всичко възможно да се премахне влиянието на партиите при изборът на народните пратеници или възможностите за отзоваване на депутати, на първо време може да се помисли за забрана за "консултации" в парламента, което означава, да бъде криминализирано "съветването" на народните пратеници, как да гласуват по всеки един закон или предложение за гласуване. Поне ще ни спести нагласените резултати и "черното" тото, което познаваме в нашия парламент от десетилетия. Всеки да гласува по съвест. Да се премахнат привилегиите при формирането на групи иначе много ще ни дойде. Партиите лансират кандидатите, те плащат за изборите и ги печелят и накрая, те правят законите така, както на тях им е изгодно и насилват собствените си депутати да гласуват в много от случаите, против тяхната воля. Както виждате, всичко е опорочено още от първата стъпка, та чак до последната.

Въпроси - трябва да задаваме въпроси и да искаме настоятелно отговори. Иначе онези там се правят на слепи и глухи. Нямаме правна възможност да ги разкараме оттам, засега. Не ни остава друго, освен да питаме и да настояваме да ни дават отговори. И да вдигаме шум, толкова, че това да им пречи в голяма степен да мислят предимно за себе си. Ако не вдигаме шум, никой няма да ни забележи. Такава е практиката от десетилетия. Нищо не се дава даром в тази държава. Още повече СВОБОДАТА...ТРЯБВА ДА ВОЮВАМЕ ЗА НЕЯ ВСЕКИ ДЕН.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195072
Постинги: 6870
Коментари: 4295
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031