Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2014 00:11 - Вие сте стадо, боклуци, отрепки, малодушни овце, политически голтаци, икономически паразити...
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Каквото и определение от този род да дадеш на българския народ, то ще бъде вярно. Практиката на неговото съществуване го доказва в пълна степен.



Мисля си обаче, че вероятно има и друг начин. Да кажеш на народа си, че е умен, начетен, амбициозен и че съблюдава физическа и духовна хигиена. Да му кажеш, че е постигнал много и че трябва да се гордее с постиженията си.


Можеш да го излъжеш по различни начини.

Виждал съм как влияние се оказва на различни хора по различни начини. Няма единно решение. Спомням си от детството си, когато един шамар по врата действаше много амбициращо за някой, който отиваше да покори някоя спортна преграда, като в същото това време, този шамар силно демотивираше друг. Лично съм наблюдавал това противопоставяне и тази различност в действието и в последствието от действието на един и същи прийом на "поощрение".


Тъй като често правя анкети и сред познати и сред непознати, си задавам въпроса, колко процента от българския народ биха се възмутили и биха се изправили срещу вятъра, ако им кажеш, че са боклуци и за нищо не стават и колко от тях ще направят нещо такова, ако им кажеш, че са успешни?

В края на работния ден, един от колегите каза онази приказка за стимулиране на българина. Участниците от всички други нации направили какви ли не простотии в името на жена, пари, вино или други зависимости. Само българинът реагирал видимо, едва когато му казали, че не може да направи дадено нещо. Това така го амбицира, че е способен да постигне чудеса.

Ето ви няколко истински примера от историята и от моя живот.
  1. Пред Одринската крепост казали на нашите войници, че крепостта се смята за непревземаема, но това не се отнася за нас, българите и всички знаете какво се е случило;
  2. Когато от щаба на армията наредили на полковник Серафимов да отстъпи от позицията си, която той е заел с дружината си в селата, които сега са на юг от Смолян и да се премести на линията Рожен, Чепеларе, той отговорил, че е готов да направи нещо, в което всички се съмняват - да удържи позицията си на всяка цена.
  3. Преди време бях член на една бригада за построяване на пътища в Коми АССР. Казаха ни, че са направили такъв график, че при умерено натоварване да получаваме почти два пъти повече пари, отколкото за подобна работа в България. Тогава видях какво означава българин да работи. За жалост, това го видях за първи и последен път. Заебахме синдикати и всякакви други бюрократични отрепки. Работехме на смени по 16 часа. Когато пръстите на едната ми ръка оставаха свити, въпреки моите усилия да ги отворя, тогава ги отварях с помощта на другата ръка. Почивахме тогава, когато бензинопилите свършваха бензина, като използвахме момента за дозареждане като момент на почивка. Два месеца не видях началник, но работата вървеше с невероятни темпове. Направихме пътя и получихме един куп пари. По мои сметки беше 4 пъти по-високо възнаграждение от това, което бихме изкарали в България за нормален работен месец. Останах с усещането, че направихме всичко това не само заради интересите си и заради значителните за онова време пари, но и заради пресмятанията на началниците, които ни бяха определили таван на работата и парите, съобразно техните разбирания за натоварване, докато ние бяхме на друго мнение по въпроса и го доказахме.
  4. Имам още много примери за дребни успехи, когато някой е изразил съмнение в способностите на българина да свърши някаква работа.

Та си мисля, дали да не използвам подобен подход и за подобряване на политическата култура на българина, което ще го накара по-добре да контролира депутатите и министрите си и всичко, които получават пари от данъкоплатците, за да си свършат по-добре работата.

Нещо от рода на: БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ, ТИ НЕ СИ СПОСОБЕН ДА КОНТРОЛИРАШ ПОЛИТИЦИТЕ СИ!

ПРИТЕСНЯВАМ СЕ ОБАЧЕ, ЧЕ НАРОДЪТ НИ Е ТОЛКОВА СМАЧКАН И ОБРАБОТЕН, ЧЕ МОЖЕ И ДА ПОВЯРВА, ЧЕ НЕ Е СПОСОБЕН ДА НАПРАВИ ТОВА. И ТОГАВА. ТОГАВА НЕ ЗНАМ.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196508
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031