Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2014 21:38 - По-добре е да правим бизнес с руснаците, отколкото да се конфронтираме с тях, защото по-лесно плащат, отколкото умират.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 23.12.2014 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Надали има по-изстрадал народ от руския. Може би камбоджанците или китайците. Там са ги трепели като мравки в мравуняк, настъпан от слон.


Само си помислете за руската история. В 10-ти век са ги опустошавали викингите. Даже и на руския престол са се качили по едно време. След това са воювали с нас, българите и византийците. В същото време са ги прегазили печенегите. Точно са надигнали глава, монголи и татари са ги направили васално зависими. След това са водили войни със шведи, поляци, литовци, тевтонци, че и с датчани... И пак са се изправяли и са ставали все повече и повече и са завладявали все по-обширни територии. По време на Кримската война, французи, англичани, италианци и турци се обединяват срещу Русия. Такава шарена коалиция никога друг път не е правена срещу Русия. Руснаците губят войната, и заради това, че Австро-Унгария също е заплашила Русия с война, тъй като руските войски в Румъния и Влашко са на границите с империята, а това дразнещо за Хабсбургите. И въпреки загубата, пак успяват да се изправят и 20 години след това да победят Турската империя в пряк сблъсък.
След толкова много вътрешни и външни конфликти, падат и пак се изправят. Губят от Япония през 1905г., губят битката с Германия по време на ПСВ. Падат и пак се изправят. Губят милиони и пак се изправят. Няма народ, който по време на ВСВ да е загубил повече хора. Преди войната Сталин се е "постарал" да избие милиони руснаци, украинци и какви ли още не други народности от бившата СССР. Даже историците спорят, дали Хитлер е избил повече руснаци от Сталин, който е подложил народът си на терор. И пак падат и стават.

Преди години бях там и гледах какво ядат и какво какво пият. Какво пият всички знаем - пият водка.  И след това квас, за изтрезняване. Бахти и отвратта е това питие. Ама онези го пият.
В годините на Горбачов имаше огромни опашки. Щастливците получаваха ПРАВОТО да си купят пирожка, след 2 часа чакане на опашка. Бах ти и живота наистина. Отказах се от пирожките и минах на шоколад и на скъпи ресторанти, в които не пускаха руснаци.

Преди 30 години, основното им ядене беше картофът или парчето черен хляб. Черен като мангал. Млякото допълваше в някаква степен менюто. Как за бога с картофи се става толкова як? А народът им наистина е як. Преди седмица гледах едно тичане по баирите на Самоков. Някакво първенство за крос през планината. Беше един студ и кал. Трима руснаци обраха първите три места. Като коне бягаха тези. Имаха кал и в ушите, като финишираха. Генът им е як.


Какво ли не са преживели. Малко народи са минали през такова тегло - да теглят от собствени и чужди господари. Падат и стават. Често падат и поразени от алкохол, но пак се изправят. Винаги съм се чудил, как този народ и тази държава могат да направят атомни бомби, водородни бомби, атомни подводници и ледоразбивачи, да строят централи и да изпратят хора в Космоса, а една кола да не могат да направят като хората. Опитват се хората, ама не се получава. Дори и тези коли, които ги сглобяват западните фирми в Русия дават много повече дефекти от заводите, разположени в други части на света.

Когато се поотърсиха малко от комунистическата диктатура, въпреки че не разрушиха мавзолея и комунистическото мислене остана в голяма степен да битува в главите на руснаците, немалка част от тях се втурна в същото това време и направо уплаши магазинерите във Виена, Мюнхен, Лондон, Ню-Йорк и къде ли не. Започна едно изкупуване на имоти от скъпи по-скъпи в същите тези и други градове по света. Изкупиха и половината наше крайбрежие. Още през 1995г. продавач в един магазин за електроника в Ню-Йорк ме заговори на руски, мислейки, че съм руснак. Няма по света /поне засега/ по-потребителски настроен купувач от средния и богатия руснак. Русия беше обладана от капиталистическа треска. Особено това се отнасяше за свръхбогатите руснаци, които станаха свръхбогати, заради близостта си до Путин. Нека да подчертаем, че въпреки корумпирания и пиян Елцин, по негово време не е имало и един милиардер. Сега Абрамович има по-голяма яхта от Стив Балмър, а Кенсингтън в Лондон стана толкова скъпо място именно заради неистово големите пари, които руски олигарси плащаха за добри имоти там. Вижте какво става по Адриатика. Черна гора е половината руска. Руснаци са основните купувачи на скъпи имоти на Лазурния бряг. Само бедните купуваха апартаменти в онези грозни и наблъскани една до друга сгради, изникнали на нашето Черноморие. Но и това е нещо, защото по оценките на специалисти по недвижимите имоти, руснаците са инвестирали по този начин в БГ повече от 17 милиарда лева. Да не говорим, че Варна и Бургас са скъпи градове именно заради руснаците. Че даже и проститутките там са по-скъпи от тези в София.

И ВМЕСТО ТОЗИ, МАКАР И КОМУНИЗИРАН И БЮРОКРАТИЗИРАН КАПИТАЛИЗЪМ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗСИПВА ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ В ЕВРОПА, АМЕРИКАНЦИ И НЯКОИ ТЕХНИ САТЕЛИТИ В ЕВРОПА РЕШИХА ДА СЛОЖАТ КРАЙ НА ТОВА, КАТО СИ ИЗМИСЛИХА ДОСТА НЕЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ.
Предизвикаха кризата в отношенията между Грузия и Русия, а след това спретнаха преврата в Киев. Не че Янукович беше стока. На всички е ясно, че той е корумпиран и не прави най-доброто за своя народ. Но по същата логика трябваше да спретнат преврат и срещу крадлата Тимошенко и измисления демократ Юшченко. Защо не го направиха.

Западните страни трябва да спрат да се бъркат в руските дела, защото именно заради такова бъркане светът беше заплашен от чумата, наречена комунизъм. Защото всички знаят, че Октомврийската революция си е чист преврат, финансиран както от Германия, така и от кръгове в САЩ, за да отслабят Русия.

Какво им стана на американците. Те имат 44 хиляди долара на глава от населението БВП, а руснаците едва 17 хиляди. Американците харчат за армията 10 пъти повече пари от руснаците. Имат технология, за която руснаците все още могат само да мечтаят. За какво им е да всяват раздори? От какво толкова се притесниха? От това, че руснаците вече не са 6 пъти по-бедни от американците, а са два пъти и половина?

Според мен истината е там, че САЩ започнаха да ревнуват Европа. А ревността както знаете е лошо нещо. Пречи на любовта, ама пречи и на бизнеса. И докато САЩ зависят от международната търговия само 20%, то Европа е значително по-отворена система от САЩ и надали винаги ще следва американците в техните политически цели, особено, ако това се отразява зле на икономиката. Всъщност, за последните 100 години от Европа тръгнаха 2 световни войни. Не сме ли си научили урока, че е по-добре да правим бизнес, отколкото война? И нека да не обвиняваме руснаците - Източна Украйна е населена с руснаци. Крим също. Как е станало преди години, това е друга тема. Фактите са такива. И вместо САЩ да се правят на разсърдени, че невинаги номерата им минават, нека да вземат да намалят военните си разходи, да покрият част от дълга си и да спрат комунизирането на страната си, че така ако я карат, не ги чака нищо добро.


Бил съм в САЩ преди години и ми направи впечатление, че хора с колеж и висше образование, не бяха чули нито за икономическите цикли на Леонтиев, нито за Джон Мейнард Кейнс, нито за Джоузеф Шумпетер. Просто са си такива. Не блестят с много теоретични познания. Обаче са много добре организирани в работата си. Учил съм се от тях.


Но от друга гледна точка, гледат на света както техните полицаи гледат на човека, когото задържат. Малко дървено и грубо. Много често, отношението на полицията провокира реакция на хората и това пък дава основание за задържане от страна на полицията. И недай си боже да проявиш някаква съпротива. Крещят ти "Спри да се съпротивляваш" и са готови да те застрелят, без да им мигне окото. Така се отнасят и към света. Те казват на света: "Спри да се съпротивляваш". Чакайте малко бе хора, това не са ви вашите уплашени граждани, които се заблуждават, че живеят в демократична страна. Е, малко по-демократична е от Русия, но това не я прави истински демократична. И така, който се съпротивлява, те се опитват със сила да наложат своето право - правото на по-силния. И когато някой им се изрепчи, на тях не им е хубаво. Те искат да могат да изстрелят ракета и да унищожат китайското посолство в Белград и след това да минат с едно "извинявай" и то казано достатъчно неискрено, знаейки, че китайците не могат да им отвърнат за стореното. Но така бизне не се прави. Така се губят позиции - и на пазара и в душите на хората, за които САЩ бяха символът на демократичния свят. Бяха.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196384
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031