Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2014 07:24 - Проблемите със зависимостите на човека могат да бъдат решавата предимно с икономически средства.02
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.12.2014 17:50


ЦИГАРИ - как си мислите, кога консумацията на цигари ще бъде по-голяма, когато кутия цигари струва 1 лев или когато струва 5 лева. Вярно е, че цената не може да "лети" нагоре до безкрай, защото в един момент на потребителите им е все тая дали ще ги хванат и накажат, ако търсят и купуват нелегално цигари. А никоя система досега не е доказала, че може да се справи с контрабандата, дори и ако тази система е комунистическа, надали ако е демократическа. Значи има някаква граница, след която трябва да се спре и да се премине към други мерки - например, забрана да се пуши в колата, независимо от това, дали колата е наша или не. Сега се получи интересна реакция на пушачите - забраниха им да пушат в закрити обществени помещения и това доведе до огромно увеличение на търсенето на тези временни пластмасови заграждения, които позволяват на пушачите да пушат уж "отвън" пред заведенията. Тези заграждения предпазват от вятъра през зимата, а много от тях да оборудвани и с газови отоплителни тела, само и само да бъдат привлечени пушачите като клиенти. ТАЗИ СИСТЕМА НЕ РАБОТИ. Не е редно да се пуши дори и у дома, ако този дом е част от групов дом или казано по друг начин, обща къща или кооперация. Имах такъв случай преди години, който направо ми разказа играта. Млади хора, които пушеха по 4 кутии на ден цигари и постоянно прозорците им отдолу бяха отворени. Ако си отворех прозорец, част от пушека идваше направо при мен. Какво съм виновен, че те имат такава завиимост? Защо трябва да ми крадат от въздуха? Не е ли той достатъчно замърсен, че някой друг съзнателно или не, да го замърсява допълнително. Нека да отидат в отредени за целта пространства и там да си пушляват. Това не се отнася до индивидуалните къщи. А какво е индивуална къща? Къща, в които собственикът е един или е собственик семейство, където къщата не е залепена за друг къща, собственост на друго лице и има необходимото отстояние. Когато става дума за къща заведение обаче, там нещата да се решават индивидуално.
Та приказката ми беше и затова, че след забраната да се пуши в затворени обществени помещения, пушачите се прехвърлиха в парка. Сега не можеш да се разходиш из парка, без да усетиш цигарения дим навсякъде. Отиваш в парка да дишаш чист въздух, да потичаш, да се откъснеш за малко от натрупаната градска среда, от мръсния въздух и налиташ отново на онова, от което бягаш. Може да се обособи едно място в парка, което не е "на оживено кръстовище", на което място тези хора да се отдадат на порока си. Така, както онези, които пушат марихуана самички са си определили едно затънтено място в София, където да пушляват - в края на Борисовата градина, до грозния комунистически паметник. Така нареченият Пилон, който е направен по подобие на пилона във Вашингтон. Нека си се тровят там усамотено. На никого не пречат. Но тези миризми нямат никакво място в и около кооперациите, в които живеем или навсякъде в парковете, където се разхождаме.

Комбинацията между висока цена и забрана за употреба на определени места, както и затягане на режима по границите, съществено ще намали консумацията. Ако пък не, поне ще допринесе за повече пари в бюджета, които могат да се използват за подобряване на образователната и възпитателната дейност в училищата целево, а не както е сега, акцизът от тютюна се използва преди всичко за покриване на заплатите на бюрократите и за пенсии на възрастните. И накрая проблемът си остава, защото държавата отново постъпва тъпо, като ВЗЕМА ПАРИ ОТ ЕДИН БИЗНЕС И ГИ ХАРЧИ ЗА ДРУГ И ЗАТОВА ПРОБЛЕМИТЕ НЕ СЕ РЕШАВАТ, А СЕ ОТЛАГАТ ИЛИ ЗАДЪЛБОЧАВАТ.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196185
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031