Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2015 09:59 - Най-големият проблем за световната икономика е участието на държавата като икономически агент.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 1127 Коментари: 2 Гласове:
1



Има няколко видове дълг. Нека набързо да ги изброим
  1. Държавен външен дълг - всяка една държава по света излиза на международния пазар за кредити и емитирайки ценни книжа, получава външно финансиране.
  2. Частен външен дълг - той може да има различни форми, но най-общо се отнася за паричните спестявания на граждани и фирми, които се държат по банки и институции в трети страни. За тези страни, това е външен дълг. Има спорове, доколко тези вложения се отнасят до определението "инвестиции", защото според някои под инвестиции се разбират всички вложения, които "правят" пари, независимо, дали са влогове в банки, покупка на ценни книжа на фирми или някаква форма на заеми от частни лица на частни лица, докато други свеждат това понятия до участието на едно лице в капитала на друго лице или влагане на пари в капитала на собственото предприятие, което функционира извън държавата.
  3. Вътрешен държавен дълг - държавата набира средства, като емитира ценни книжа на вътрешния пазар, купувани от банки и финансови инситуции, фирми и граждани.
  4. Вътрешната задлъжнялост между фирмите, между фирмите и гражданите и между гражданите.
  5. Дълговете на банките спрямо граждани и фирми.

Както виждате, получава се една истинска икономическа боза, с тази разлика, че тя е доста по-непозната боза от традиционната боза. Един лев или евро или долар, могат да имат толкова много превъплъщения в дългови инструменти, като накрая разбираме сложността при определянето на понятията в тази област и влиянието на тези дългови инструменти върху икономическите процеси.
Когато става дума за междуфирмена задлъжнялост или дългове, които са обект на отношения между стопански субекти и частни лица или такива, които са само отношения между частни лица, нещата могат да бъдат опростени в рамките на няколко изречения.

Милиони граждани  и фирми държат излишните си пари в банките. Банките от своя страна работят съобразно Базелските стандарти за сигурност и се предполага, че ако спазват тези стандарти, не би трябвало да има проблем при изплащането на тези дългове.

Банките с малки изключения обаче, не работят по тези стандарти, тоест отклоняват се от тях. Институциите, които са призвани да контролират този процес - било това централните банки в различните държави или други институции, които се намират извън централните банки - като FDIC в САЩ, например, допускат силен политически натиск, изразяващ се в разхлабване на спазването на регулативите, защото ката се получава краткосрочна инжекция на икономиката и политиците постигат краткосрочните си цели. Значи, за да има ефективност в този процес и да са сравнително по-защитени тези дългове на банките спрямо трети лица, е необходимо да се засили общественият контрол върху контролиращите институции, включително пряк избор на ръководно тяло, което да не е толкова зависимо от политическите решения.


Когато става дума за уреждане на дългов проблем между фирми или между фирми и частни лица, както и такива между частни лица, отново "топката е в държавата". Защото няма друга организация по света, освен мафията разбира се, която да регламентира и да следи за спазването на тези регламенти, по отношение решаването на дълговите проблеми между частните лица. Значи държавата за втори път не си е свършила работата, защото не е създала ефективно действащ механизъм за гарантиране на бърз с справедлив процес по установяване и решаване на дълговите проблеми.



Когато става дума за дълг на държавата към чужди банкови и финансови институции и трети лица, всички разбират, че НЯМА КОЙ ДА КОНТРОЛИРА ПРОЦЕСЪТ ПО НАТРУПВАНЕ НА ДЪЛГОВЕТЕ, ЗАЩОТО НАРОДИТЕ ПО СВЕТА РАЗСЪЖДАВАТ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА КРАТКОСРОЧНИТЕ СИ ЦЕЛИ И НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ТОЛКОВА МНОГО ОТ БЪДЕЩЕТО. Голяма работа, че дългът на САЩ наближава вече 20 трилиона долара! Нали тези, които сега се ползват от увеличаващия се дълг, няма да го плащат те? Голяма работа, че ще го плащат техните деца - сега се живее и един път се живее. Тази психологическа нагласа на народа, който трябва да е единственият и последен контролен стълб на държавните мераци да вземат пари на заем и да ги харчат, води малко по малко към световен икономически колапс. ЗАЩОТО Е НАРУШЕН ОСНОВНИЯТ ПРИНЦИП В ИКОНОМИКАТА - ДА ПЛАЩА ТОЗИ, КОЙТО ПИЕ.



Всички знаем, че вече няма златен стандарт, който да обезпечи "силата" на парите. Тази сила зависи от правителствата на отделните страни, от икономиките на тези страни, от психологическата нагласа на хората по света да приемат едно правителство и една икономика по различен начин от друго правителство и от друга икономика.


Така едни страни получават повече доверие, въпреки огромните си дългове, за разлика от други, които нямат дългове, но не се възприемат за сигурни. Нещата са толкова объркани, от гледна точка на прехвърлянето на дълговете от едни лица към други, че основният въпрос е не дали ще има световен финансов колапс, а кога и какви ще бъдат мащабите му. И ВСИЧКО Е ЗАРАДИ НЕКОНТРОЛИРУЕМОСТТА НА ДЪРЖАВАТА КАТО ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ХАРЧИ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ИЗКАРВА И ОТ ДРУГА СТРАНА, ЗАРАДИ НЕСВЪРШЕНАТА РАБОТА ПАК НА ТАЗИ СЪЩАТА ДЪРЖАВА, КАТО ГАРАНТ ЗА ПОЛУЧАВАНЕТО НА БЪРЗ И СПРАВЕДЛИВ ПРОЦЕС ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ДЪЛГОВЕТЕ НА ЧАСТНИТЕ ЛИЦА И ФИРМИТЕ. ТАКА ПРОБЛЕМИТЕ СЕ ОТСРОЧВАТ В БЪДЕЩЕТО, КАТО СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ.




Гласувай:
2



1. minevv - dan
25.02.2015 10:03
погледни желязната лейди, почна с приватизация, после се върна на одържавяване!
Няма панацея
цитирай
2. kolevdobri - "Панацеята" проста...
25.02.2015 14:37
minevv написа:
погледни желязната лейди, почна с приватизация, после се върна на одържавяване!
Няма панацея

1. На първо място гарантирана свобода за всеки за изява на личността. Колкото по-малко се бърка държавата в икономиката, толкова повече пари ще има в тези, които работят. А тези, които не искат да работят - за тях по едно парче безплатен хляб и нищо повече. А сега какво е - пари на банкомата всеки месец;
2. След като всеки е свободен да си изкарва прехраната и ще зависи не от политиците, а от пазара, следва, че всеки трябва да си плаща сам сметките, а не както е сега - данъкоплатците плащаш едни 10-15 милиарда лева всяка година чужди сметки;
3. Работата на държавата е да гарантира свободния пазар - без монополи, частни или държавни. Сега държавата е навсякъде - енергетика, транспорт, услуги...и като цяло, нито енергетиката ни е енергетика, нито ж.п. транспортът става за нещо, да не говорим за услугите, които ни пробутва държавата.

Всичко друго ще си дойде само на мястото. Това е панацеята. ДЪРЖАВАТА Е ЛОШ СТОПАНИН. ЧАСТНИКЪТ СЪЩО Е ЛОШ СТОПАНИН, КОГАТО Е "ПРОИЗВЕДЕН" С ДЪРЖАВНА ПОМОЩ. Благодаря за коментара.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217305
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930