Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2015 13:32 - Несправедливото данъчно облагане на имуществото на физическите лица
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 346 Коментари: 0 Гласове:
1



Сега гледам квитанциите за платени данъци върху автомобилите. Фирмата притежава леки автомобили, които са преустроени и лицензирани за товарни превози. Имаме и представителен автомобил.


Най-ниският размер на общинския данък за превозни средства е 2,17лв., а най-високият е 379,65.

Как се получава тази разлика от 175 пъти за две коли? Като прегледах пътните листове на двете коли, установявам, че колата, за която съм платил по-ниския размер данък, изминава много повече километри из София от тази, за която съм платил по-високия размер данък. Това означава и повече въглеродни емисии и при равни други условия, тази кола повече амортизира софийските пътища. Нито от екологично, нито от гледна точка на амортизацията на пътищата, нито от каквото и да е друго естество, освен, че едната кола е по-скъпа от другата, не ниждам никаква причина за съществуването на такава разлика. Липсата на логика е опасно нещо, защото утре някой психопат управленец ще ни каже, че за едната кола ще плащаме 100 лева, а за другата 2000 лева или 3000 лева и няма да имаме с какво да го оборим, защото данъците в тази страна са субективно определени от времето на Живков, защото и хората, които правят законите ни са от това време. И няма как да им се опълчим. Не напразно не можем ДА ВИДИМ НИКАКВИ ЛОГИЧНИ ОБЯСНЕНИЯ, КОГАТО СЕ ПРЕДЛАГА ЕДИН НОРМАТИВЕН АКТ И ОТ КАКВИ ПРИНЦИПИ ИЗХОЖДА ВНОСИТЕЛЯТ И СЛЕД ТОВА ЗАКОНОДАТЕЛЯТ.


Но данъците в България са нелогични, като принципите на формиране на бюджета са останали от социалистическо време. Не са мръднали и с кота напред.

Същата несправедливост е и при определянето на данък смет. Казвам "данък", защото това не е такса, както сега я наричат. Такса има тогава, когато държавата ти определя някакъв размер на пари, които трябва да платиш, за да получиш някаква услуга. Таксите не се различават в зависимост от това, дали на гишето в общината стои човек с вратовръзка или с работни ръкавици и дочена куртка, като и двамата са дошли да си платят за едно и също нещо. Няма как единият да плати повече, защото е с вратовръзка, от другия, който няма такава. Това недомислие "такса смет" трябва да бъде премахнато и да си се кръсти така, както си е - данък смет, защото той зависи от това колко е скъпо жилището, а не от това кой колко боклук произвежда.
Още повече, че може и да не произведете и килограм боклук, но ще трябва да си платите данъка. Ако е такса, би трябвало да не плащате за нещо, което не ползвате.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195088
Постинги: 6870
Коментари: 4295
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031