Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2015 16:22 - Защо позволяваме на хора, които не разбират от икономика, да управляват България.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 944 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 31.07.2015 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Критериите затова, дали един човек разбира от икономика у нас са много размити. Много хора забогатяха, заради близостта си до държавните мъже. Те разбират ли от икономика. Най-обстрактно погледнато, да, разбират. След като са забогатели. Но не това имах предвид.


ТРЯБВА ДА СЕ ДОВЕРИМ НА ХОРА, КОИТО РАЗБИРАТ ОТ ИКОНОМИКА, НО НЕ ОТ ИКОНОМИКА НА НАСИЛИЕТО, А ОТ ИКОНОМИКА НА СВОБОДАТА.


И ВТОРО НЕЩО - МОЖЕШ ДА РАЗБИРАШ ОТ ИКОНОМИКА, НО САМИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА НЕ ТИ ДАДАТ НА НАПРАВИШ НИЩО ПО ВЪПРОСА, ЗАЩОТО В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ЩЕ ИМ ВЗЕМЕШ ОТ РЪЦЕТЕ ЛЕСНО СПЕЧЕЛЕНИТЕ ПАРИ И ВЛАСТ. НО ЗАСЕГА НИКОЙ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ, КОИТО СА СЛЕЗЛИ ОТ "ВИСОКОТО" НА ВЛАСТТА, НЕ СА КАЗАЛИ - АБЕ АЗ ЗНАМ КАК ТРЯБВА ДА СТАНАТ НЕЩАТА, АМА НЕ МИ ПОЗВОЛЯВАТ.


Брей да му се не види. Преди 15 години имаше един икономист, че стана и вицепремиер, ако не се лъжа. Казваше се Жотев. Та той щеше да намалява разрешителните режими и дрън дрън нататък. Нищо не направи разбира се. Остана привкусът на лъжата, в която живеем десетилетия наред.


Та да се върнем назад, след падането на Живков.

ЛУКАНОВ - не беше никакъв икономист. Можеше временно да "държи" положението в държавата, но му трябваха външни заеми. Живков натрупа 10 милиарда долара външен дълг и нямаше накъде повече. Затова се провали, защото комунистическите разбирания на Луканов стигнаха дотам, че да разпределят на партийните си другари, онова, което можеше да се открадне от държавните предприятия.

ДИМИТЪР ПОПОВ - той си беше една шушумига. Хептен нищо не разбираше от икономика. Той беше бушонът, който изгърмя, за да може измислената социалистическа икономика да влезе в някаква параметризация на отношенията стока - пари, което да отговори на обективността, защото всички знаеха, че стоки няма, защото ни плащаха за труда не с пари, а с вестници. Защото левът беше като вестниците. С долари всичко можеше да се купи.

ФИЛИП ДИМИТРОВ - той си беше един залюхан адвокат, от онези нежничките, които нито бяха падали, нито бяха ставали след това от калта. Човек на жълтите павета, откъснат от действителността. Умен, начетен, образован, но СМОТАН. Пък отгоре на това и педераст. От икономика нищо не разбираше, както между другото и от право, въпреки, че беше адвокат, защото нито веднъж не съм го чул да говори за права и свободи и особено за правата на Суверена. Поне да беше прочел нещо от Волтер или Русо, та да не изглеждаше толкова сух.

Жан Виденов - този пък е абсолютен профан в областта на икономиката. Направи така, че фалира банките, които имаха да вземат пари от държавните фирми. Демек защити държавните фирми, които няма как да избягат от действието на обективните икономически закони - фалираха и те. Тоест направи така, че всичко да фалира. Пълен нещастник.

Иван Костов - този е хитър, та хитър. Ама почти нищо не направи за икономиката на страната. Направи всичко възможно за себе си и семейството си, че и досега му сърбаме попарата. Накрая толкова много си повярва, че е направил хубави неща за народа, че и чак се разсърди. Приемаше същите социалистически бюджети, каквито приемаше и министър Белчев по времето на Живков, в качеството му на финансов министър. Социалист в скрита форма. Това е Иван Костов. Пълен икономически профан. За жалост това е професор именно по икономика. Смятайте, на какво учи децата ни.

Симеон Сакса - човекът е бил толкова заборчнял, че единственото му спасение е било да стане премиер. Всички знаят какво се случи. Сделката с външния дълг и загубите за България, следствие на това. Продажбата на БТК за жълти стотинки. Далавери на едро. Никаква икономическа подготовка. Ако икономиката тръгна по негово време, то е заради факта, че икономическите субекти работеха въпреки неговото усилие, правено в качеството му на премиер.

Сергей  Станишев - а този какъв измислен икономист е. Нищо не е работил и нищо не е изкарал като пари до момента, в който влиза в политиката, защото знае, че за нищо друго не става, освен за гаден политик, който ще се възползва от властта, за да прави пари. Икономиката растяла тогава. Да, тя растеше, въпреки огромните кражби, които правеше тройната коалиция по времето на Станишев, защото за света, България беше вече член на ЕС и се изсипаха десетки милиарди инвестиции, много от които в строителството, че Черноморието заприлича на Люлин, че Пампорово заприлича на грозно село. И колко време издържа на власт този човек, не е истина. Не стига друго, ами го избраха и за шеф на Партията на европейските социалисти и отиде до Скопие, че акъл да дава на другите, как да взема властта от Груевски.

Бойко Борисов - той какъв икономист е? Беше шеф на фирма, която се издържаше от благословията на олигарха Златев. И изведнъж главен секретар, след това кмет и след това премиер, че и втори път. Хабер си няма понятие от икономика, след като страната ни е класирана на 62 - ро място по икономическа свобода, а той ни управлява вече 6 години. И на никой не му минава през акъла да изпробва на Борисов икономическите му познания. Ходят да се хвалят, колко асфалт били положили, до като в същото това време, обикновения гражданин чака да му прекарат ток една година. И то в държава, която има излишък на мощности за производство на ток в размер на 3 пъти над потреблението.


ВСЪЩНОСТ, ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ХОРА, КОИТО ИЗБРОИХ РАЗБИРАХА ОТ ИКОНОМИЯ, НО ОТ ЛИЧНАТА СИ ИКОНОМИЯ, А НЕ ОТ ОБЩЕСТВЕНАТА.



АКО БЪЛГАРИЯ БЕШЕ УПРАВЛЯВАНА ОТ ИКОНОМИСТИ, ДЪРЖАВАТА НИ БИ ТРЯБВАЛО ДА ПРИЛИЧА ПОНЕ НА СЛОВАКИЯ. ВЪРХЪТ НА НАГЛОСТТА НА ТЕЗИ СМОТАНЯЦИ Е ОБАЧЕ, ЧЕ МНОГО ОТ ТЯХ УЧАТ ДЕЦАТА НИ НА ИКОНОМИКА - ТАКИВА КАТО ИВАН КОСТОВ, ПЕТЪР ДИМИТРОВ, ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ - ТОВА СА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО ИКОНОМИКА. ТЯХ НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ДОПУСКАТ ДА ПРЕМИНАТ ПО ТРОТОАРА ПОКРАЙ ВИСШЕ ИКОНОМИЧЕСКО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, ПЪК КАМО ЛИ И ДА ГИ НАПРАВЯТ ПРЕПОДАВАТЕЛИ. ТАКОВА БЕЗОБРАЗИЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ САМО В БЪЛГАРИЯ. В ЕДНА СТРАНА, В КОЯТО НАРОДЪТ ТОЛКОВА МНОГО Е ЗАТЪПЯЛ, ЧЕ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В СТАДО, НА КОЕТО НЕ МУ ПУКА КОЙ МУ Е ОВЧАРЯ.




Гласувай:
3



1. bubolina111 - Защо позволяваме на хора, които не разбират от икономика, да управляват България?
31.07.2015 17:16
Защо позволяваме ДЪРЖАВАТА(т.е. ние) да плаща на 2 дузини ВУЗ-ове и колежи с безброй специалности по икономика, след като икономика няма и не ни трябва?
цитирай
2. kolevdobri - Защото там се учи "друга" икономика.
31.07.2015 18:12
bubolina111 написа:
Защо позволяваме ДЪРЖАВАТА(т.е. ние) да плаща на 2 дузини ВУЗ-ове и колежи с безброй специалности по икономика, след като икономика няма и не ни трябва?

Аз също съм завършил икономика преди години. Единственото полезно нещо от тази "икономика" беше счетоводството, защото това е аполитична наука. Всичко друго беше ала-бала. Както и сега. Защото държавата има нужда от такива беззъби "икономисти". Истинската икономика това е пазарната икономика. Когато турците са се водили от максимата "Интереса клати феса", империята е била първа сила в Близкия Изток, Северна Африка и Европа. В момента в който икономическите решения са станали прекалено централизирани и бюрократизирани, империята се е сгромолясала. Сега пак са в подем, връщайки се към тази стара приказка "интереса клати феса".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3218486
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930