Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2015 19:30 - Държавата трябва задължително да осигури работа на всички безработни.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.06.2020 15:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И това го казвам, въпреки, че съм десен икономист и изповядвам теорията и практиката на свободния пазар, като единствения начин за полагане и заплащане на ефективен труд. Нека икономиката, която осигурява 2 милиона работни места, да бъде свободна и пазарно ориентирана. Аз говоря за онези 500 хиляди, които стоят без работа. Това е смачкан народ, който трябва да намери някаква реализация. Пари има достатъчно, а ефектите ще бъдат много повече от парите, които ще отидат за заплащане на техните усилия в полза на обществото. Това ще бъде съпътстваща икономика, целта на която е не толкова ефективността на труда, защото такава цел е нереалистично да бъде поставена. Това ще бъде вторичната икономика, чиято сила и значимост за стопанството сега пренебрегваме.

Всеки има право на парче хляб. Държавата трябва да гарантира минимума, а всеки, който иска повече, нека заповяда на друга работа. Стига да си намери.


Хората, които нямат работа обикновено или мислят за глупости или правят глупости. За да се предотвратят тези глупости, обществото разходва пари за поддържане на реда. Нали не си мислите, че онзи, който уби англичанката преди месец в едно село на Северна България и след това я изнасили, работи някъде. Безработен е. Нали не си мислите, че крадецът на коли, който изнервира Бойко Борисов се труди някъде в някой сервиз? Безработен е. Такива са хиляди и хиляди като тези двамата, които правят зулуми и обсебват милиарден ресурс от обществото, за да ги пазим, охраняваме, съдим, затваряме и т.н. Не е ли по-добре тези пари да ги дадем, за да ги накараме да работят.



Изобщо не ми пука ми за свободата им, ако на тях не им пука за нашата свобода.

Така че да не се правим на прекалено големи демократи, когато трябва да защитаваме правата си и не искам да плащам на полицаи, съдии и надзиратели, защото те не вършат работата. Предпочитам моите данъци да отидат за минимална заплата на безработни, които да бъдат ангажирани в някакъв трудов процес, пък макар и да няма пряка възвръщаемост от него, отколкото да плащам да хиляди хора да пунктират активност в борбата срещу престъпността. По-евтино ще ни излезе.


В България има половин милион хора в работоспособна възраст, които нямат работа.

Какво би струвало финансово, за да може да се ангажират тези хора за някаква работа? Ако минималната работна заплата е 380 лева и държавата осигури работа на тези 500 000 души, това означава, че ще са необходими малко над 2 милиарда лева, за да се осигури заплащане на тези хора за период от една година. Да кажем, че това са 12 % от общия държавен бюджет.



Имаме ли ги тези пари и можем ли ги подсигурим за сметка на данъкоплатците, за да могат тези хора да имат работа? Отговорът е ДА, бюджетът може да отпусне тези пари, за да се осигури работа на тези хора.

Каква работа ще извършват? Знае се, че по-голямата част от безработните са ниско образовани или хора без образование. Има и такива, които са образовани, но поради ред причини не могат да си намерят работа. Хората, които нямат работа мислят глупости и вършат глупости. Човек без работа се чувства като отхвърлен от обществото.

Знае се, че тези хора не разбират от компютърно програмиране /надявам се да ми простите сарказма/, не са инженери, които разбират от машини, нито имат специални умения, които пазарът търси. Това са обикновени хора, които търсят обикновена работа. ДЪРЖАВАТА НЕ ГИ Е ПРЕДУПРЕДИЛА НАВРЕМЕ, ЧЕ ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ ЗА НЕПОЛАГАНЕ НА УСИЛИЯ ЗА РАЗВИТИЕ ЩЕ ГИ ДОКАРА ДО СЪСТОЯНИЕ, В КОЕТО ОБЩЕСТВОТО НА ПРАКТИКА НЯМА ДА ИМА НУЖДА ОТ ТЯХ. ТАКОВА НЕЩО НЕ СЪЩЕСТВУВА В МОЗЪЦИТЕ НА ТЕЗИ ХОРА.

КАКВА РАБОТА МОГАТ ДА СВЪРШАТ ТЕЗИ ХОРА?
  1. Страната ни е пълна с боклуци. Където и да отидете, ще видите нерегламентирани сметища, затревени площи и неуредена обществена среда. За да се почисти всичко това не е необходимо човек да притежава инженерно образование. Значи безработните могат активно да се включат в почистването на страната. Ние имаме толкова много безработни, че ако държавата си е на мястото, по улиците ни не трябва да се намери нито един хвърлен фас и не трябва да има нито едно незаконно сметище;
  2. Второ, само си помислете - над 30 % от икономиката ни е сива. Преди седмица бях на едно заведение над Банско и никой не ми даде касов бон, когато платих сметката. Да не ви кажа, че видях пълна кола с домашни консерви, която захрани хижа Вихрен. Как си мислите, дали това по някакъв начин се осчетоводява? Не, разбира се. Имаме стотици хиляди безработни - нека да им се даде периметър за действие за контрол върху сивата икономика  - а това е бизнес, свързан с туризма, хотелиерството, ресторантьорството и услугите. Тези, които имат средно или по-високо образование могат да бъдат назначени за контрольори и да си изкарват парите, контролирайки тези нерегламентирани практики, които правят сивата икономика в България толкова голяма;
  3. Защо общините да плащат толкова много пари на сметосъбиращи фирми? Не може ли тази дейност да се извършва от безработни, а общината да си организира целия процес. Те и сега боклуджиите получават минимална работна заплата за събирането на боклука, но стотици милиони левова в страната отиват в политически джобове от обвръзването на мафиотския политически елит с бизнес елита. Оттам обществото ще спести много пари, които сега се изсипват в тези фирми за събиране на боклук;
  4. Коритата на реките са непочистени. Да вземат кирките и лопатите и да започват;
  5. Ако в градовете няма земи, които да обработват, нима трябва да оставим селата да умрат, като в същото време плащаме помощи на хора, които са здрави и прави, а държавата се държи с тях, все едно са сакати и не могат да работят!!!
  6. Безработните висшисти могат да бъдат ангажирани по програми за работа с деца. Десетки хиляди деца се шлаят безконтролно по улиците сега, вместо да бъдат обучавани допълнително.

Някои може да попита, какво ще стане, ако безработен не иска да работи работата, която му се предлага по линията на тези програми. Много е лесно. Ако той плаща данъци и осигуровки върху минималната работна заплата, да прави каквото си поиска. Важното е бюджетът да спечели нещо от него. 

И това не важи само за циганите, които няма да се хванат на работа за минимална работна заплата, защото от кражби ще изкарат повече. Важи и за тези мутри, които никак не са малко, които карат коли за 100 хиляди лева, а са безработни по документи. Нека да участват в тези програми или ако не искат да участват, да бъдат задължени да се осигуряват на минимална работна заплата и да плащат на бюджета данъци и осигуровки. 


В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ТАКА, ЧЕ ТЕЗИ МАЛКО НАД 2 МИЛИАРДА ЛЕВА, КОИТО ЩЕ ГИ ДАДЕМ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА РАБОТА НА БЕЗРАБОТНИТЕ, ЩЕ НИ СЕ ИЗПЛАТЯТ МНОГОКРАТНО, ОТ ЕДНА СТРАНА, ЗАРАДИ НАМАЛЯВАНЕТО НА ПРЕСТЪПНОСТТА, ЗАЩОТО САМО СИ ПОМИСЛЕТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО ТЕЗИ ХОРА БЪДАТ ОБЛЕЧЕНИ С РАБОТНИ ОБЛЕКЛА И РАБОТЯТ 8 ЧАСА В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО, ДОРИ И КАТО ХИГИЕННИ РАБОТНИЦИ. СЪЩЕСТВЕНО ЩЕ НАМАЛЕЯТ КРАЖБИТЕ И КРИМИНОГЕННАТА ОБСТАНОВКА ЩЕ СЕ ПОДОБРИ. НЯМА ДА ИМА НУЖДА ОТ ТОЛКОВА МНОГО ПОЛИЦИЯ, НЯМА ДА ИМА ТОЛКОВА МНОГО ДЕЛА И НЕОБХОДИМОСТ ОТ ТОЛКОВА МНОГО РАЗХОДИ ЗА СЪДЕБНА СИСТЕМА. СТРАНАТА НИ ЩЕ СТАНЕ ПО-СИГУРНО И ПО-ЧИСТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ И ЩЕ ДОВЕДЕ ДО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРИХОДИТЕ ОТ ТУРИЗМА. ИНВЕСТИЦИИТЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ ТАМ, КЪДЕТО Е ЧИСТО И ПОДРЕДЕНО И НЯМА КРАЖБИ, ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И НАСИЛИЕ, ИНВЕСТИЦИИТЕ СА ПОВЕЧЕ, В СРАВНЕНИЕ С НЕСИГУРНИТЕ ЗА ЖИВЕЕНЕ МЕСТА.


ИМА ХОРА, КОИТО СИ ИМАТ ПАРИ ЗАРАДИ РАЗЛИЧНИ ЗАКОННИ СДЕЛКИ - ПРИМЕРНО НАСЛЕДСТВО, РОДИТЕЛСКА ПОМОЩ И Т.Н. АЗ СЪЩО СЪМ РОДИТЕЛ И МОГА ДА ИЗДЪРЖАМ ДЕТЕТО СИ, ДОРИ И ТОЙ ДА НЕ РАБОТИ. НО ЩЕ БЪДА СЪГЛАСЕН, АКО ТОЙ НЯМА РАБОТА, ДЪРЖАВАТА ДА ГО НАПРАВИ ЧИСТАЧ И ДА ОТИДЕ ДА МЕТЕ УЛИЦИТЕ, ВМЕСТО ДА СТОИ В КЪЩИ НА КОМПЮТЪРА, ДА ПЪРДИ И ДА ГО ХРАНЯ, ЗАЩОТО НЕГО ГО МЪРЗИ ДА РАБОТИ. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО ПАРИ ИМАМ - ДЕТЕТО МИ, КОГАТО СТАНЕ ПЪЛНОЛЕТНО И ЗАВЪРШИ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ, ТРЯБВА ДА РАБОТИ. АКО ТОЛКОВА МИ Е ЖАЛ ЗА НЕГО И НЕ ИСКАМ ДА БЪДЕ МЕТАЧ НА УЛИЦИТЕ, ЗАЩОТО ЗА ДРУГО ЯВНО НЕ СТАВА, ТОГАВА ТРЯБВА ДА МУ ПЛАЩАМ АЗ СОЦИАЛНИТЕ И ЗДРАВНИТЕ И ДАНЪЦИТЕ НА ДЪРЖАВАТА, А ПЪК ТОЙ НЕКА ПАК СТОИ В КЪЩИ И ДА ПЪРДИ ПРЕД КОМПА. МАЛКО СЪМ ГРУБ, НО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.


НЯМА ДА РАБОТЯТ САМО ТЕЗИ, КОИТО СА ДОКАЗАЛИ ЧЕ СА ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ НЕГОДНИ ДА ГО ПРАВЯТ.

ЗАПЛАЩАНЕТО ПО ТЕЗИ ПРОГРАМИ ЩЕ БЪДЕ ДОСТА ДЕМОТИВИРАЩО, А ПРЕСТИЖЪТ - НИКАКЪВ. ТОВА Е ДОСТАТЪЧЕН МОТИВ НА ВСЕКИ, ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ СТЕГНЕ, ДА ЧЕТЕ И УЧИ, ДА СЕ РАЗВИВА И ДА СИ НАМЕРИ ПО-ДОХОДОНОСНА И ПРЕСТИЖНА РАБОТА.

А какво да правим с тези, които не искат нито да плащат данъци и осигуровки, мързи ги и не искат да работят. Да, съгласен съм, защото за тези хора ще бъде по-скъпо да ги накараш да свършат нещо, отколкото ще бъде ефектът от онова, което са свършили. Има достатъчно празни казарми в страната. Да ги заселят там и да умрат в лайната си и да не ги пускат навън, за да не развращават останалите. Нямам какво друго да кажа.

Всичко, което казах дотук важи и за емигрантите. Никой не бива да остава без работа.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196912
Постинги: 6871
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031