Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2015 17:29 - Една тъпо проведена интеграция, неминуемо ще доведе до дезинтеграция на Европа.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 424 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.10.2015 19:27


 Много пъти съм писал за недостатъците на централизацията.

Обикновено привържениците на централизацията изтъкват в исторически план, различни доводи, които имат някакво обяснение, връщайки се назад в историята. Разпокъсаните германски държави са обединени от идеята на Бисмарк за силна Германия. По същата причина, слабите италиански държави не са могли да се противопоставят на испанската и френската хегемония на Апенинския полуостров в късното Средновековие.

Разпокъсаните в политическо и административно отношение руски княжества, са били покорявани и васализирани от монголи и татари в продължение на столетия.


Бъгария пада под турска власт, намирайки се в дезинтеграционни процеси, следствие на преразпределянето на българските земи между няколко братя, а така също и формирането на отделни области, подвластни на местни воеводи. Липсва център, който да обединява силите за борба с въшния нашественик.


Да тези приказки имат историческите си основания. Но какво да кажат швейцарците? Те правят конфедерация, като различни кантони се присъединяват към Конфедерацията Хелветия, в продължение на столетия. Как тези дезинтеграционни процеси там не довеждат до отслабване на централната власт, въпреки, че тя изглежда твърде слаба, поне на външен вид. Всеки знае кой е канцлерът на Германия, Италия и Франция, но никой не знае кой е президентът или старшият министър на Швейцария. Толкова невзрачно изглежда централната власт на Швейцария. Въпреки това, швейцарците са отстоявали своята независимост в борбата им срещу Хабсбургите, шведския крал и какви ли не други посегателства.


Сега има силно дезинтеграционни процеси в Каталуня, Испания. Бях в Испания. По-богати са от нас, но проблемите си ги имат. Централизирана полиция, която е неефективна и си затваря очите, когато трябва да свърши някаква работа. Централизирана държавна власт, която акумилира ресурс от цялата страна и по същият глупав начин взема от богатите райони, за да подпомогне изоставащите, без дори и да се поинтересува за мнението на Каталуня, дали да го прави. Централната власт може да има сила само в Швейцария, защото тя се допитва до своите граждани, които пък защитават централната власт и местната власт, разбира се, като своя. Намират баланс между централизма и децентрализма. Ще ви дам един пример - който е бил в Швейцария, не може да не забележи как са надупчили планините си като швейцарско сирене - тунели, магистрали - чудо невиждано. Това няма как да стане без централизирана власт. Но никой не протестира, защото дори и тези разходи на централно ниво, са подкрепени от народа, чрез различни форми на допитване.

Централизирана Испания рано и ли късно ще се прости с Каталуня. Тогава да видим кой ще финансира бедните райони. Тази социалистическа непрагматичност, която демонстрират както левите, така и десните сили в Мадрид ще им изиграе лоша шега. В едно пазарно стопанство всеки трябва да си знае сметката - семейството, жилищната кооперация, кварталът, населеното място, общината и т.н. Всички сме част от много структури, но най-важните структура след семейството, това е жилищната кооперация и след нея квартала. На никой от Омуртаг, не му пука за това, какво се случа в Летница или Угърчин. Така е устроен човекът. По същата логика аз задавам въпроси, защо в квартала, в който живея, за последните 20 години нищо съществено не се е случило, въпреки огромните средства, които плащаме на общината, като в същата логика виждаме, че тези пари отиват за изграждането на инфраструктура в район, отдалечен от нас. На какво основание нашите пари ще отиват за изграждане на улици и тротоари в другия район, а ние да ходим по разбитите плочки, слагани още от времето на младия Живков. Та такива простички въпроси си задават жителите на Каталуня.


Знаете ли, писах на Фандъкова, като я помолих да се разпореди да се запълнят две дупки в района, в който се намира офисът ни и за моя изненада, дупките бяха запълнени. Беше приятна изненада, признавам. Но когато попитах за информация, колко пари жителите на района, в който живея, са дали на общината за последните 25 години и какво са получили в замяна, настана пълно мълчание. Защото със сигурност не сме получили и 5% от това, което сме дали. Ето това дразни. Липсата на информация. Липсата на диалог. Диктаторството. Кражбата. Мазните политически спекулации, целта на които е да ни смажат и да отклонят нашето внимание от такива въпроси.


Като гледам как се "дърлят" валонците и фламандците в Белгия, как се засилва сепаратизма в северната част на Италия и как шотландците извоюваха повече автономия в рамките на Империята, си мисля, че тепърва ще става дума за дезинтеграционни процеси в развитие защото само вижте какво ни се случва - ОТ ЕДНА СТРАНА, РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА СТРАНИТЕ В ЕВРОПА ЗАСИЛВАТ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА - ВИЖТЕ САМО КАКЪВ Е ДЕЛЪТ НА БЮДЖЕТИТЕ НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ В БВП И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА. ИМА ДЪРЖАВИ КАТО ФРАНЦИЯ, КЪДЕТО ТОЗИ ДЯЛ НАДХВЪРЛЯ 50%!!!  ТАКА СЕ ФОРМИРАТ ЦЕНТРОВЕ НА ВЛИЯНИЕ, ПОДОБНО НА ТЕЗИ В РУСИЯ. НО ДОКАТО В РУСИЯ ИМА ПО-МАЛКО СВОБОДА, ОТКОЛКОТО В ЕВРОПА, КАК ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ ЩЕ ОБЯСНЯТ КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ХОРА, ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА И ВЛАСТ В ТАКИВА ЦЕНТРОВЕ КАТО ЛОНДОН, ПАРИЖ, МАДРИД, БЕРЛИН, БУДАПЕЩА, СОФИЯ. МНОГО АНАЛИЗАТОРИ СЕ ПОДИГРАВАТ С РУСИЯ, КАТО КАЗВАТ, ЧЕ КАТО СЕ МАХНАТ МОСКВА И ПЕТЕРБУРГ, ОТ РУСИЯ НЕ ОСТАВА МНОГО. КАКВО ДА КАЖАТ ЗА БУДАПЕЩА ИЛИ СОФИЯ. ДАЛИ ЩЕ ОСТАНЕ НЕЩО ОТ УНГАРИЯ, АКО СЕ МАХНЕ БУДАПЕЩА ИЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ, АКО СЕ МАХНЕ СОФИЯ? КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ ОТ БРИТАНИЯ, АКО СЕ МАХНЕ ЛОНДОН? ИЛИ ОТ ФРАНЦИЯ, АКО СЕ МАХНЕ ПАРИЖ? КАТО ГЛЕДАМ РУСКИЯТ ВАРИАНТ, САМО ЧЕ МАЛКО ПО-БОГАТ. ТАКАВА КОНЦЕНТРАЦИЯ НЯМА В ШВЕЙЦАРИЯ, ЗАЩОТО НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГРАД ТАМ - ЦЮРИХ, Е ПО-МАЛЪК ОТ ПЛОВДИВ, А СТОЛИЦАТА Е ПО-МАЛКА ОТ СТАРА ЗАГОРА. РАЗБИРАТЕ ЛИ КЪДЕ ЦЕНТРАЛИЗМЪТ Е УРОДЛИВ И КЪДЕ НЕ. НО НА ЕДНОТО МЯСТО ИМА ДЕМОКРАЦИЯ, А НА ДРУГОТО НЯКАКВО МЕНТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА. ЗАТОВА В ШВЕЙЦАРИЯ НЯМА ДА ВИДИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО ВИЖДАТЕ В ЛОНДОН, ПАРИЖ, МАДРИД, СОФИЯ ИЛИ МОСКВА. ЗАЩОТО ИМА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАЩОТО ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА Е ПРОЦЕС, КОЙТО Е НЕРАЗДЕЛНО ПРЕПЛЕТЕН И ПРЕДОПРЕДЕЛЕН ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ОСНОВНИТЕ КЛЕТКИ НА ОБЩЕСТВОТО - СЕМЕЙСТВОТО, КООПЕРАЦИЯТА, КВАРТАЛА, СЕЛОТО, ГРАДА, ОБЩИНАТА И Т.Н. НЕЩО ЗА КОЕТО ТАЙНИЧКО СИ МЕЧТАЕ ДА СТАНЕ И У НАС.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3216994
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930