Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2015 08:39 - За нивото на корупция в една държава можете да съдите по делата на таксиметровите шофьори.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 376 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.11.2015 11:45


 Има световни агенции, които проверяват по различни критерии корупцията в страните по света. Има много показатели, които се следят. Няма да ги споменавам в тази статия, за да не я претоваря с излишна информация. Само ми направи впечатление фразата - какъвто народът, такива и управляващите и обратно - каквито управляващите, такъв и народът.



Вземаме такси в Хонг Конг, бързаме, за да не изпуснем влака, защото нещо автобусът не идваше. Закара ни навреме и даваме парите, които пишеше на таблото. Някъде към 50 долара или около 13 лева български пари. Учудихме се, че тарифите са съвсем малко по-скъпи от българските в София. Оставихме някой долар отгоре и бяхме си тръгнали, когато таксиджията доста упорито настояваше да си вземем рестото. Това ни се случи и друг път. Не само един. Няколко пъти подред.


Погледнах след това къде се намира Хонг Конг в класацията по ниво на корупция - в страните, където почти няма такова явление, заедно с такива държави като Австралия, Нова Зеландия и Норвегия.

Погледнах къде се намира България - отново на койрука - безнадеждно корумпирана държава. Помислих си за нашите таксиджии - ненапразно им викат БАКШИШИ и ги сравних с техните колеги от Хонг Конг - разликата беше между софийското поле и Витоша.

Започнахме да викаме на таксиметровите шофьори от Хонг Конг - РЕСТО ИЛИ РЕСТОТО. Така ако искаш да кажеш "Извикай някой бакшиш", започнахме да казваме - "Хвани едно ресто"



Та толкова за корупцията. Няма какво да се оплакваме от нашите ръководители, че били корумпирани. Народът ни е корумпиран. Това е изводът. А корумпиран народ не може да произведе некорумпирани служители.


Нека този пример да не се сравнява с наложилата се практика в някои развити държави /например САЩ/ където за някои професии бакшишите са по-голяма част от дохода. Не знам откъде, но нашите "бакшиши" демек софийските таксита, постоянно дават за пример САЩ, където бакшишите били големи. Ами тогава ходете да карате такси в САЩ! Познавах един сервитьор, който работеше в едно заведение на Кристал, София. След това стана таксиметров шофьор. Колкото и пъти да съм го видял, ще ми разкаже за получения от някакъв американски баскетболист бакшиш, в качеството му на сервитьор и на някакъв чужденец, който му оставил голям бакшиш в таксито. Направо си прозираше, че очаква от всеки да прави точно това и да му оставят големи бакшиши.


Само че, като отида и ги видя при моя приятел Митко, който им оправя колите от евтино и по-евтино, направо ми иде да им кажа - АМИ ВИЕ БЕ БАКШИШИ НЕДНИ, КОЛКО БАКШИШ СТЕ ОСТАВИЛИ НА МАЙСТОРА, КОЙТО ВИ ОПРАВИ КОЛАТА. ЗА СУМА ТИ РАБОТА ИМ ИСКАТ НЯКАКВИ СИ НЕЩАСТНИ 10 ЛЕВА И НА ТАКСИМЕТРОВИТЕ ШОФЬОРИ И ТОВА ИМ СЕ ВИЖДА МНОГО.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195131
Постинги: 6870
Коментари: 4295
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031