Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2015 17:12 - Да се формира държавен застрахователен фонд, който да разполага с постъпленията от задължителната ГО на автомобилите.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 599 Коментари: 2 Гласове:
1



 Винаги съм казвал, че държавното не работи в България така, както на нас ни се иска и затова фалира социализма.

В случая обаче аз предлагам формиране на държавен фонд, в който да се събират застраховките по ГО за автомобилите. Защо, след като "държавно", означава неефективно, крадливо разсипничество, познато ни и от миналото и от настоящето!


Защото частен бизнес не се прави със задължителни държавни разпореждания. Застраховката гражданска отговорност формира 60 % от всички приходи на застрахователните компании. Ако я няма, те са загубени. Имущественото застраховане и застраховките живот са нищожна част от общото застраховане. Далаверата е в гражданската отговорност именно защото е ПРИНУДИТЕЛНА.

Знаете, където има принуда и насилие, винаги приходите са по-големи.

Сега се говори затова, че застраховките щели да се вдигнат с около 10-15% за следващата година, защото нормативно таванът за обезщетенията заради повреди или загинали при катастрофи, се повишавали от 1 милион на 10 милиона лева.


Когато има принудителна застраховка, трябва по презумпция да се изключи частният застраховател от схемата. Защото тук няма никакъв пазар. Има централизирано решение. Има принуда, както казахме и щем не щем, трябва да застраховаме превозното си средство. Механизмът на събиране на парите е толкова прост и лесен, че е достатъчно да се отвори единна сметка за ГО, където всеки собственик на автомобил да преведе съответната сума пари, съгласно предварително приета таблица, според различни критерии, на които автомобилите отговарят.  След като преведем парите, не е необходимо да се лепят милиони лепенки по предните стъкла. Достатъчно е да се приведе в действие съществуващата и допълнително изграждащата се система за контрол на трафика на пътя, която да проверява по номера на колата дали тя има  или не ГО. А работа на пътната полиция е в това да проверява, дали съответният автомобил, освен ако не е спрян от движение, дали има платена ГО. Простичко е.


Как да става администрирането на средствата? Държавата избира по райони частни подизпълнители, които да ходят на място, при възникване на проишествия и да описват съответните щети. Ще са необходими не повече от 30 служители, които да вършат тази работа. Ако съществува предварително система за описване и документиране на всеки случай, въпрос на формалност е определянето на щетите и обезщетенията. При възникване на спорове, държавата може да ползва адвокатски фирми, които да защитават интересите й, във връзка с тези спорове.


Така ще се спестят стотици милиони левове, които сега отиват като възнаграждения на брокерите и за формиране на печалба на застрахователите от тази дейност. Знаете, че отстъпката за брокера се движи в рамките на около 20%, което означава, че само издаването на полиците ГО струва на застрахователите около 200 милиона лева. Става дума за посреднически операции на хиляди и хиляди брокери из цялата страна. Тонове хартия и ненужни документи се издават и усложняват и оскъпяват целия този процес. Както вече казах, остава и фирмите да получат съответния дял от тортата, защото тези 200 милиона лева отиват за посредниците. 

Така какво излиза накрая - държавата пълни джобовете на десетки застрахователи, като им осигурява комфортен бизнес, с въвеждането на задължителните застраховки.

Истинският бизнес е този, който не се ползва от държавни протекции и закони, които му гарантират печалба. Именно затова казвам, че ако принудителния процес за облагане на автомобилите с тази застраховка продължава да съществува и в бъдеще, по-добре е да се формира този фонд, в който да постъпват средствата от всички нас, шофьорите или собствениците на автомобилите, а застраховката да бъде електронна. 

Защо предлагам това да се случи ли? Ами утре правителството може да реши да направи и каското за колите ни задължителни. Може да реши да направи застраховките срещу земетръс задължителни, може да направи и застраховките живот задължителни. Трябва ли по този начин държавата да пълни балансите на определени фирми, защото и те не могат да работят в тази сфера, без разрешително от държавата, за наша сметка. Каква пазарна икономика е това. Ако е пазарна, нека бъде пазарна. Ако е регулирана, нека да бъде регулирана. Простичко е.



Гласувай:
1



1. kvg55 - Да се създаде и държавна търговска ...
29.12.2015 22:09
Да се създаде и държавна търговска банка, чрез която да се извършват всички държавни и общински финансови операции.
цитирай
2. kolevdobri - Може да се помисли.
24.03.2016 15:50
kvg55 написа:
Да се създаде и държавна търговска банка, чрез която да се извършват всички държавни и общински финансови операции.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219448
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930