Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2016 10:37 - Администрацията ни е на нивото от времето на Живков.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.06.2016 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 По времето на Живков и магазинерките и държавните чиновници бяха намръщени и нелюбезни. Сега поне магазинерките станаха по-любезни, в желанието си да привлекат клиентите. Чуждите вериги стигнаха и по-далеко - задължават служителите си да са любезни. Ако сте ходили в Кауфланд и Лидл, ще видите, че е наложена политика на общуване с клиента, която е видно, че не идва "отвътре", ако очаквате това да е следствие на възпитанието на самата продавачка. Чужденците не се интересуват как възпитани техните служители - тях просто ги задължавата да спазват политиката на фирмата и изобщо не се интересуват от личните им проблеми или от това кой и как ги е възпитал. Ако не отговаряш на стандартите на фирмата, нямаш работа в нея. И така става, че някоя не много любезна продавачка, става любезна, когато работи за Кауфланд, защото ако не спазва политиката на фирмата, следва глоба, а клиентът получава награда, че е съобщил за недобро отношение към него.


И няма нужда да казвам, защо продавачките вече са любезни или поне в повечето от случаите. ЗАЩОТО БИЗНЕСЪТ Е ЧАСТЕН, А ЧАСТНИКЪТ СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСА. АКО КЛИЕНТЪТ Е НЕДОВОЛЕН, ТОЙ ЩЕ ОТИДЕ В ДРУГ МАГАЗИН И НЯМА ДА СИ ДАДЕ ПАРИТЕ НА НЕГО. ЗАТОВА ТОЙ Е ПРИНУДЕН ДА "ИЗПРАВЯ" НЕДОБРОТО ВЪЗПИТАНИЕ НА БЪЛГАРИНА, В ИНТЕРЕС НА РАБОТАТА. КАКТО И ДА Е, СВЕТЪТ СТАВА ПО-ДОБЪР.

С ДЪРЖАВНОТО ОБАЧЕ РАБОТАТА СИ Е НА НИВОТО НА ТОДОР ЖИВКОВ. И КАК ДА НЕ Е, КАТО ПРИНЦИПЪТ Е ЕДИН И СЪЩ - ПОЛУЧАВАШ ДЛЪЖНОСТТА С ВРЪЗКИ И СЕ ОТЧИТАШ ПРЕД НЯКОЙ, КОЙТО СЪЩО Е НАЗНАЧЕН С ВРЪЗКИ. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СИ ЛЮБЕЗЕН ИЛИ НЕ И КАК СИ ВЪРШИШ РАБОТАТА, ЗАПЛАТАТА ТИ НЕ ЗАВИСИ ОТ СВЪРШЕНАТА РАБОТА.

Пресен пример в това отношение беше моето посещение в Агенцията по вписванията в София. Днес е 20.06.2016г., десет дни преди крайния срок, опашката отвън е от 200 човека. Какво ще стане след няколко дни, когато наближи крайния срок? Опитах се да анализирам защо работата не върви:
  1. Отпред са сложили охрана, която на практика не върши кой знае колко работа, защото пропуска граждани, които пререждат цялата опашка, оправдавайки се, че те отиват на други гишета, а не за подаване на годишни декларации.
  2. Тарикатския български народ и тук си проличава - майка с дете, пробута още две жени, които подаваха след това декларации, изпреварвайки цялата опашка. Хора, декларирайки, че отиват да получат актуално състояние, се нареждаха да подават декларации. Нямаше кой да контролира този процес. Приличаше ми на едно описание на един виден американец, специалист по организация на труда, който описва как един алжирец, всяка сутрин събирал в един чувал писмата от пощата в град Алжир, които предварително американецът ги е разпределил по направление, като по този начин е съсипвал всичките му усилия вложени в този проект;
  3. Част от самите администратори в агенцията, предимно жени, поддавайки се на емоционалните си страсти, влязоха в пререкания с мен, защото им направих забележка, да си вършат работата, вместо да си приказват помежду си и да се кискат, при положение, че има стотици хора, които чакат навън. Първо ми се сопнаха, че съм закъснял с подаването на отчетите, а е имало 3 месеца време, за да направя това. Търсят ти цаката, това е държавният служител. Не търси вина в себе си. Каза ми, че щяла да работи колкото си иска бързо или бавно, защото не съм бил аз човекът, който да  й каже как да работи. По едно време млъкнах, но тази кучка не спря да мърмори, което предизвика отново моя реакция, която беше доста пиперлива. Тогава част от нейните колежки я подкрепиха и застанаха срещу мен. НАРОДЪТ ОБАЧЕ, НЕ МЕ ПОДКРЕПИ. МЪЛЧЕШЕ СИ КАКТО СИ Е МЪЛЧАЛ СТОЛЕТИЯ НАРЕД И ПОД ЧУЖДО РОБСТВО И ПОД СВОЕ... Е как да се променят нещата, ако народът мълчи, когато го прекарват? Гадно е да се сравнявам с Ботев, ама пак ми идва на акъла и си задавам въпроса, колко хора са се присъединили към неговата чета, след като е слязъл на Козлодуй? Нито един. Преклонена главица, сабя не я сече. Затова сме бедни и нещастни - ЗАЩОТО СМЕ СТРАХЛИВИ ПУТЬОВЦИ, КОИТО ЧАКАТ НЯКОЙ ДА ИМ ДОНЕСЕ СВОБОДАТА НА ТЕПСИЯ.
  4. ЧИНОВНИЦИТЕ НИ МАЛТРЕТИРАТ - ВМЕСТО ДА ПРАВЯ ПАРИ И ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ, АЗ ВИСЯ ПО ОПАШКИТЕ И СЕ РАЗПРАВЯМ С НЕДОКЛАТЕНИ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЧКИ, КОИТО НИКОГА НЕ СА РАБОТИЛИ НА ЧАСТНО, ЗА ДА ЗНАЯТ КАКЪВ КАИШ ИМА ЗА ОПЪВАНЕ. В България нама икономическа свобода, но на народа не му пука от това. Чака си на опашката и си кюта.
  5. Решението е ние да избираме шефа на агенцията. Тогава тази патка ще си върши по-добре работата, защото ще я сменим веднага, ако видим, че се размотава и в агенцията е хаос. Счетоводителите ме предупредиха, да не си пускам декларациите по електронен път, защото имало проблем. Ето така държавната администрация си създава работа - като блокира електронното правителство. НАШАТА ИДЕЯ Е ИЗОБЩО ДА НЕ СЕ ВИЖДАМЕ И СРЕЩАМЕ С БЮРОКРАЦИЯТА, ЗАЩОТО ВСЯКА СРЕЩА Е ЗА НЕЩО ЛОШО И Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ДА НИ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ И ДА НИ УНИЖИ В СЪЩОТО ВРЕМЕ, ЗАЩОТО НЕ МОЖЕМ ДА РАБОТИМ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ. ВРЕМЕ Е ДА ИМ КАЖЕМ - МАЙНАТА ВИ И ДА РАБОТИМ ЗАТОВА, ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА ДА БЪДЕ УВОЛНЕНА. ТОГАВА ТЕЗИ ХОРА ЩЕ ДОЙДАТ ПРИ НАС, В ЧАСТНИЯ СЕКТОР, ЗА ДА ВИДЯТ КАК СЕ ИЗКАРВАТ ПАРИТЕ. МОЖЕ ТОГАВА ДА ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА И ДА СЕ ВЗЕМАТ В РЪЦЕ. НО ДОТОГАВА, ОТ НАС САМИТЕ ЗАВИСИ, КОГА ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ.
  6. А защо тази услуга да не се предлага от частна агенция, акциите на която се листват на борсата? Защо да не е частна фирма. Ако се ограничи концентрацията на капитала до 5% и се даде възможност много хора да си купят акции, със сигурност ще се подобри ефективността от нейната работа, още повече, че извършва монополни услуги и печалбата й е гарантирана. А защо да няма и втора агенция, след като има заинтересовани инвеститори? Знаете, че държавата нищо свястно не може да произведе, що се отнася в областта на производството и услугите. Защо тогава разчитаме, че държавна агенция ще ни свърши работа и като някакви мазохисти търпим цялото това издевателство?



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196508
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031