Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2016 17:01 - Случаят с турските ваксини е показателен, как не трябва да се вземат решенията в България.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 429 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.11.2016 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всички знаят за случая. От месеци наред се говори за замяна на турски ваксини за такива срещу туберкулоза. След това се изясни, че турските ваксини ги няма в списъка на ЕС. Но това са технически подробности.


Има решение за тази сделка и тук искам само да концентрирам вашето внимание върху механизма на вземане на това решение.


На база на експертна оценка / не дай си боже на база на личен интерес на министъра на здравепогазването/, министърът внася в МС проекторешение. Там то се гласува от МС и след това се изпълнява.

Сега всички министри са привикани от прокуратурата за разпит. Наистина комични ситуации. Питат министъра на екологията за ваксините и тя горката се чуди какво да каже. Тя не разбира от тези неща, но административната уредия или бъркотия в тази държава я задължава да гласува на заседание на МС, независимо от това, че тя не разбира от тази материя. Какви нелепи изявления сава и Вежди Рашидов, в качеството му на министър на културата. Всички, с изключение на Москов, бъкел не разбират от тази материя, но са се разписали като селски кметове и сега се чудят какви обяснения да дадат. Защото такива са правилата и документ от такъв ранг трябва да се разгледа от МС в неговата цялост, а не само от здравното министерство.


Как трябва да се процедира според мен?
  1. Министърът на здравеопазването се избира от всички избиратели така, както се избира всеки един министър - по процедура, многократно описана от мен. Чрез сайта на ЦИК, кандидатите за този пост си подават заявления, като ЦИК преглежда основанията и ако те са основателни, всяко едно лице може да бъде вписано като кандидат за министър или заместник министър на здравеопазването. След това сядаме на компютрите и гласуваме. Който получи най-много гласове, той става министър. Същото важи и за заместниците му. След като ЦИК обяви кой ще бъде министър, той, заедно с неговите заместници поемат министерството. И ето конкретен случай - случаят с ваксините. Събират се министъра и неговите заместници и гласуват за сделката. Ако всички са съгласни, сделката се извършва. Ако не са съгласни, тя не се извършва. За определени сделки над примерно 10 милиона лева, в сайта на министерството нека да има раздел за обсъждане, така че обществеността да е на ясно за какво става дума и всеки да може да получи необходимата конкретна информация. Ако нещо стане, че следствените органи започнат разследване, нека да отговаря министъра и неговите заместници. Смешно е министърът на екологията да бъде привикан за ваксини. По-логично е министърът на здравеопазването да бъде привикан заради пречиствателна станция, отколкото министъра на екологията да отговаря за ваксините.
  2. Заместниците на министъра няма да са подчинени на самия министър, защото са избрани чрез гласуване от всички нас. Само ние можем да ги свалим от власт, така че те ще бъдат коректив на министъра и нека в условията на конкурентност и съревнование, тези избранници да се състезават за нашия вот. Ако нещо заподозрем някой от тях, че играе своя игра или те са в някаква комбина, било във връзка с даване на лизензи за медицинска практика, за покупки, подобни на случая с ваксините и т.н., във всеки един момент можем да отидем на избори, да седнем на компютрите и в рамките на един ден да свалим министъра или неговите заместници и да сложим други. Толкова е лесно. Какво разбира избирателят от медицина, че да определи кой да е министър ли? Ами какво разбира от президентство, че да избира президент? Нали разбирате заигравката. Избирателят няма задължение да разбира от нещо, за да го избере. Да не би да разбира от компютри, когато си купува компютър или разбира от софтуер, когато си купува софтуер за компютъра? Нима разбира от технология за приготвяне на сиренето, когато избира сирене или разбира от оперно пеене, когато разбира кой пее фалшиво и кой не? Избирателят може да е пълен музикален инвалид, но много добре разбира, ако някой пее фалшиво. 
Сегашният начин на вземане на решения е колективната безотговорност. Всеки се крие зад общото решение, а министрите хабер си нямат какво подписват. Това е социализъм в действие. Трябва да накараме всеки политик да носи отговорност за взетите решения лично, без да се крием зад колективен орган и ако все пак има съвет, който да взема тези решения, нека да е съвет от професионалисти и тези разходи да са в неговите компетенции, в зависимост от годишния бюджет, с който могат да оперират. От така направените изявления никой не разбра за какви пари става дума, кои са замесените фирми в тази сделка, можело ли е да се мине и без тези ваксини, защото всички знаем, дори и докторите, че ваксините не работят и не са спасили никого по света. Това са медицински лайна, произведени от животински лайна. Една отвратителна отрова, която нарушава цялостния ни организъм, че и на ДНК ниво. Но както и  да е, целта на тази статия не е да разсъждава за целесъобразността на сделката, а за механизма на нейното реализиране. и конфузните ситуации, които настанаха, след проверка на прокуратурата.

Ако прокуратурата реши да провери всички решения на МС, ще се хване за главата, защото всичките решения са взети по този начин, от некомпетентни министри, като изключим тези, които внасят в МС съответните решения за гласуване. Така МС се е превърнал в съвет на селските кметове, където всички гласуват за решения, които пряко не ги засягат и за работи, от които мнозинството не разбира.


Единственото нещо, което трябва да гласува МС, това е държавният бюджет - нищо повече. И той трябва да се приеме с просто мнозинство, защото недоволни винаги ще има. Рано или късно, трябва да се научим на демокрация.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196648
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031