Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2017 12:36 - Колко години затвор би дал турски съд, ако българин убие в Турция двама души?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 307 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-katastrofa-okrazhen-sad-25313813

Българският съд е дал 2 години и 8 месеца затвор за турчин, за виновно поведение на пътя, довело до смъртта на двама души. Значи, простичката сметка показва, че българският съд оценява смъртта на един българин на 1 година и 4 месеца затвор!!!


Много пъти съм апелирал да се приеме критерий за определяне на наказанията от българските съдилища, които да се спазват при причиняване на смърт. 

Примерно, за виновно причинена смърт на трети лица да се определи едно наказание. Дали това ще бъде 1 година и 4 месеца или 5 години или 10 години, нека всички предварително да знаят КАКВА Е ЦЕНАТА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ.


Разбира се при умишлено причиняване на смърт, наказанието трябва да бъде по-високо, но и там трябва да се знае предварително.

Нека да бъде подложено на дискусия и да се приеме като закон. СЕГА БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ДАВА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ПРАВА НА СЪДИИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ КАКВО ДА БЪДЕ НАКАЗАНИЕТО. В НК ИМА МНОГО ЧЛЕНОВЕ И АЛИНЕИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ГРАНИЦИ, В КОИТО ДА СЕ "ДВИЖАТ" СЪДИИТЕ, ПРИ ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ. Някои от тези граници са толкова разтегливи, че отново предоставят прекалено много права на съдиите да определят субективно наказанията.


П.С. Освен неправилната според мен методика /ако на това може да каже методика/ за определяне на наказанията при причиняване на смърт по непредпазливост, трябва да се помисли и да се засили другият елемент от наказателното производство, а именно - определяне на финансови санкции.


И там трябва да се определи колко струва човешкия живот. Нека се абстрахираме от застраховките, които се полагат в случая, защото проишествието е станало на пътя. Но дори и там да е, не е все едно дали някой е причинил виновно смъртта на трето лице или някой по непредпазливост е изхвърчал от пътя и се е ударил в някаккво дърво. Двата случая са съвсем различни и смъртта при единия случай трябва да се разглежда като различна от смъртта при другия случай. Когато има виновност, пострадалата страна или техните роднини и наследници би трябвало да имат право на граждански иск срещу виновника. Тук нашето право и НК отново са твърде разтегливи. Не е казано колко точно струва кръвнината, при настъпване на смърт при условията на непредпазливост. А това трябва да бъде по-силният елемент от това, някой да стои в пандиза и данъкоплатците да го издържат там.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196425
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031