Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2017 08:44 - Случаят с кмета на село Галиче, Ценко Чоков е показателен пример за неработеща централизирана система.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.02.2017 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Цяла Бъгария знае за какво става дума. Кметът на селото е спорна личност. Но как е станал кмет? И ако е толкова лош, защо населението не го е "импийчнало" от длъжност? Къде е полицаят на селото, който също трябва да е избран от същото това население и да защитава правата му? Къде е съдията, който е съдия на населеното място или в краен случай, за района на село Галиче, който също трябва да е избран от населението.

Излиза така, че централизираната система в България прави всичко възможно, проблемите и решенията за тях да стигнат до самия център на държавата. Цяла България се занимава с това, какъв бил Ценко Чоков и неговият син. Съдът пък, било той в Мездра, Враца или където и да е в България, естествено е да прояви субективизъм, защото тези съдии някой ги назначава и някой ги управлява. Тези съдии не се избират от населението и не се кланят на същото това население. Имат си началници и се кланят на тях. Такава е централизираната система.

При полицаите е същата работа. Полицаите изпълняват заповеди на началниците си и в почти всички случаи не знаят какво пише в закона.

Как искате тогава работата в България да върви, когато населението не участва в избора и отзоваването на кмета, в избора и отзоваването на шерифа и на съдията или прокурора. Всички тези хора или служители, служат на други служители и изпълняват техните заповеди. Целта не е удовлетворяване на потребностите на гражданите от сигурност, справедливост и законност, а удовлетворяването на началника. Всички са навързани като свински черва и накрая обикновените хора го духат.


Да правиш политики, без участнието на избирателите е същото, като да правиш реформа в здравеопазването, като се грижиш за интересите на докторите и пренебрегваш интересите на пациентите. Същото като в образованието - парите "ходят" след детето, а то знае това и се гаври с учителя, като му казва, че то е "подвижно куфарче" и няма значение дали знае или не, парите вървят след него. В тази реформа не участват нито учениците, нито родителите, които също трябва да бъдат заинтересована страна. Същото е навсякъде, където има държавно или някаква форма на държавно участие. Безхаберието е навсякъде и никой не си върши работата както трябва.


А нещата са толкова прости. Даваш права на хората по места, да си уреждат живота както намерят за добре. Да си избират своите ръководители, да им търсят отговорност за делата им. А когато възникне някакъв проблем, такъв, какъвто има явно в село Галиче, нека все пак българското ФБР да събере необходимите доказателства, които да подпомогнат съответните местни органи да преценят по-точно вината на Чоков и неговия син. Това би трябвало да е изключение от правилото, защото се допуска, че при една децентрализация на управлението на страната, местните избиратели ще имат достатъчно вярна преценка в ръцете на кого да дадат властта и ако са сгрешили, да има бърз и ефективен механизъм за неговото отзоваване и назначаването на друг управник.

Към настоящия момент, конституцията не дава такива права на гражданите. Конституцията крещи " ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ" и всички ние, би трябвало да спазваме тази нейна поръка. Да, ама не - ЗАКОНИТЕ СА ЗАТОВА, ЗА ДА БЪДАТ НАРУШАВАНИ ТОГАВА, КОГАТО ПРОТИВОРЕЧАТ НА ЕСТЕСТВЕНОТО РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКОТО ОБЩЕСТВО. ТАКИВА ЗАКОНИ СА АНТИПРИРОДНИ И ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ ВСИЧКО НЕОБХОДИМО, ТЕ ДА БЪДАТ ПРОМЕНЯНИ В ИЗГОДА НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО, А НЕ В ИЗГОДА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА. ЗАТОВА Е ХУБАВО ДА ГЛАСУВАМЕ НА ИЗБОРИТЕ ЗА ОНАЗИ ПАРТИЯ, КОЯТО НИ ОБЕЩАЕ, ЧЕ КАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ, ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ПО СИЛИТЕ Й, ДА ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА В ПОСОКА НА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ПРАВОТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА ИЗБИРАТ И СВАЛЯТ ОТ ВЛАСТ СВОИТЕ УПРАВНИЦИ, ПО ВСЯКО ВРЕМЕ И ТОЛКОВА ЛЕСНО, ЧЕ ДА НЕ СЪЩЕСТВУВА НИКАКВО СЪМНЕНИЕ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН УПРАВНИК, ЧЕ Е НЕДОСЕГАЕМ И НЕСМЕНЯЕМ И ЧЕ Е НА ВЛАСТ НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ, А БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОТДЕЛНА ЛИЧНОСТ, ПАРТИЯ ИЛИ ДРУГА ГРУПИРОВКА, НА КОЯТО СЛЕД ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ОТЧИТА.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196437
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031