Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2017 22:46 - Какво общо има Стефан Данаилов с Варна и Елена Йончева с Хасково?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 265 Коментари: 0 Гласове:
0



 Доста елементарна и по партийному закостеняла изборна система.


Как Стефан Данаилов ще защитава интересите на избирателите от Варна? Та нали българският парламент прави закони, които да важат както за жителите на Варна, така и за тези във Видин, Благоевград и Смолян? Защо са тези листи и това чудо? Защо регионализирахме изборите и защо на хората от определен район им натрисат хора "отгоре", първо без да имат никаква връзка с този район, пък защо трябва да има такава връзка. 


Ако някой избирател харесва Стефан Данаилов, но този избирател живее в Дулово или Алфатар, той няма да може да гласува за него.


Същата работа е и с Елена Йончева. Какво я свързва с Хасково, освен, че е ходила няколко пъти в града? Нищо. Тогава защо се мъдри в списъците на БСП там?

Ако някой от Стара Загора иска да гласува за Елена, как да го направи? Защо отнемате правото на жителите на Монтана и Якоруда да гласуват за Елена. Може да я харесват и в Самоков и Вълчедръм. Там за кого да гласуват? За някого, когото не харесват. 


Разбирате ли простотията на избирателната ни система. Няма нужда да избираме депутат, само защото е от някакъв избирателен район. За нас е важно колко гласове е събрал определен депутат, независимо от коя част на България са дошли гласове за него. Пак казвам, гласуваме за български парламент, а не за кмет. Когато избираме кмет на някое населено място, тогава е хубаво кметът да е местен, да е живял там години наред, да познава града, хората в него, проблемите му и както се казва, да е готов да си даде душицата за града, в който е роден, живял или живее.

За парламент обаче са нужди широкоскроени хора, такива, които да защитават личността от държавата, такива, които да приемат закони, които да закрилят личните свободи на гражданите, личните им интереси и възможностите за личностно развитие. Стига сме подчинявали личността на някакви общи, измислени цели. Ако самата личност има желание да направи нещо за общността, нека го направи. Време е най-после да разберем, че тялото съществува като сбор от клетки и че тялото не може да съществува без клетките, тоест без нас. Няма значение къде сме родени, къде живеем, коя партия поддържаме и в кое населено място сме се кандидатирали за дейност, която засяга цялото общество. Важното е да се изберат достойни хора, законодатели, които да сложат ред в хаоса, чрез своето законотворчество, чрез своята визия за бъдещето, чрез възможността да бъдат обединители на идеи и концепции, които да се приемат от гласоподавателите и оформени надлежно в законова форма.

И нека не ме разбирайте погрешно - няма значение, дали става дума за кандидати на БСП, ГЕРБ, ДПС или друга партия. Принципът трябва да бъде един. Трябва да изберем 240 достойни пратеници на народа. Нека първите 240 кандидати, които са получили най-много гласове от избирателите, да станат пратеници. Може някой да получи 599 хиляди гласа, може десетият да получи 199 хиляди гласа, може някой да получи 59 хиляди гласа, а може 241-вият да получи 1000 гласа, ако това е решението на гласоподавателите, нека така да бъде. И нека гласът на всеки пратеник да тежи толкова, колкото гласове е получил, защото този, който е получил 500 хиляди гласа, ако има такъв, не може да "тежи" в събранието колкото този, който е получил 5 хиляди гласа. Нека гласуваме за личности, а не за партийни листи. И аман от политическа реклама, че ни продъниха главите от плямпане и надлъгване, от партийни клишета и изтъркани фрази, от лицемерие и лъжлив патернализъм.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195677
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031