Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2017 18:05 - "Мъдрият човек върши всичко правдиво, но никога не се затваря в законите".
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 212 Коментари: 0 Гласове:
1



"Мъдрият човек държи на същественото и загърбва нищожното. Той върши всичко правдиво, но никога не се затваря в законите". Лао Дзъ.


Ако допуснем нищожни хора да правят законите, по които ние да живеем, ще се наложи да живеем съобразно нищожни закони.

Ако допуснем немъдри хора да определят, кое е същественото в живота ни и кое е нищожното, ще се наложи да живеем съобразно нищожни закони.

Мъдрият върши всичко правдиво. Основата на човешкото съществуване не истината - онова, от което нашето общество бяга като дявол от тамян. Истината или правдата, за нашето общество е неудобна, нетактична. Живеейки в лъжа, ден след ден, обществото ни формира онази лицемерна основа, върху която гради значителна част от човешките отношения. Виждаме, че водачите ни не стават и ни лъжат, а ние им се подмазваме, когато сме близко до тях и роптаем срещу тях, когато загубим зрителния контакт с тях. Истината не е изгодна. Вече никой не си задава въпроса, честно ли изкарва парите си. Важното е, че ги изкарва някак си. Моралът е в забвение. Арогантността е мярка за социална реализация. Критериите за чест, морал, справедливост и истина са инфлаирали като думите "демокрация", "пазарно общество", "либерална икономика" и т.н. Инфлаирани от преупотреба. От неправилна употреба, което е другото значение на преупотребата с цел преиначаване на понятията, заради облаги. Облаги, дошли от манипулирането на цели социални групи и дори на цяло едно общество или общества.

Вече не се концентрираме на това, да оценяваме едно действие като правдиво или неправдиво, а внимаваме то доколко е по-малко неправдиво. Допускаме несправедливост спрямо отделната непозната или позната личност, с ехидната надежда, че не ние сме пострадалите. Няма значение толкова кое е справедливо и кое не, важното е ние да не сме пострадалите. Народът ни много правилно е казал в такъв случай: "На чужд гръб и сто тояги са малко". Болката е болка само тогава, когато се усеща от нас самите. В останалите случаи е усещане, основано на лицемерието и фалшивата загриженост.

Много пъти съм си мислел на тема, какъв процент от нашето съзнание е ангажирано всеки ден с нищожности и какъв процент от съзнанието е ангажирано със същественото. Гледам предаване на медицинска тематика по една телевизия. Темата е нещо от рода на: За ролята на превантивната медицина в нашето общество. Слушам обажданията на зрителите, които в общи линии обобщавам в следното: "Професоре, от три години ме боли еди какво си, какво да правя". Един от тях не зададе въпрос, който засяга нещо различно от собствения му задник.

Също много пъти съм се възмущавал от израза, който обикновено юристите използват: Лош закон, ама закон.

На което аз отвръщам: Тъп юрист, ама юрист. Или: Задръстен юрист, ама юрист. Или: Юрист, ама задръстен.

Както казва Лао Дзъ, мъдрият върши всичко правдиво, но никога не се затваря в законите. Като че ли авторът е предусещал, че на тази земя никога няма да има човешки закони, които да следват плътно природните закони и затова определя мъдрия като човек, който "никога не се затваря в законите", изхождайки от основния принцип, че "върши всичко правдиво", обосновавайки тезата, че правдата или истината трябва да бъде поставена като основа за изготвяне на законите.

Законите са затова, за да се променят. Ако нарушението е част от процеса за разрушаването на доверието към един закон и оттам и за неговото премахване и отваряне на Пътя за приемането на друг закон, то нека нарушението да бъде основанието за Пътя...

Ако спазването на законите беше обществена добродетел, то робството никога нямаше да свърши. Друг е въпросът, дали е свършило или не...



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195856
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031