Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2017 12:21 - Какво ще се случи, ако народен пратеник откаже да се закълне в първия работен ден?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 223 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 19.04.2017 12:21




Всички знаят, какъв е текстът на клетвата, която полагат народните пратеници в първия ден от своята работа като парламентаристи. Къщата клетва се произнася и от министерския съвет и от президента и вицепрезидента.
"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."


Какво ще стане обаче, ако някой депутат е избран за пратеник, основавайки теза против Конституцията, с намерение да работи против нея и за нейната промяна?


Задавали ли сте си този въпрос?

Например, на мен Конституцията, особено българската, никак не ми харесва. Това е една тъпа Конституция. Основното нещо в Конституцията е да определи властта като такава. Колко пъти в нея се говори за народа? А колко пъти се говори за правомощия на министерски съвет, президент и вицепрезидент, народно събрание, прокурор и т.н.? Изглежда, че народът НЕ Е ЗАСЛУЖИЛ ТОЛКОВА МНОГО, ЗА ДА СЕ ГОВОРИ ЗА НЕГО. ВЛАСТТА Е ЗАСЛУЖИЛА И ЗАТОВА КОНСТИТУЦИЯТА САМО ЗА ВЛАСТТА ГОВОРИ.

Та интересно ще стане, когато на следващите избори се кандидатирам за депутат и ме изберат за такъв, визирайки основната ми мисия в това си качество - промяна на Конституцията. Но за да искам промяна, значи първо трябва да заявя, че не приемам настоящата Конституция. А клетвата се полага в името на съществуваща Конституция, а не в името на бъдещата Конституция. Значи или трябва да излъжа и да се закълна в нея и след това да се отметна от клетвата си.


Или другата версия е, да декларирам, че няма да се закълна в Конституцията на страната, считайки, че тя отнема както моите права и не ни защитава от властта, както и че отнема правата и на всички български граждани, които на практика са беззащитни, когато си имат работа с властите. Гражданите нямат свои власти, които да ги защитят от правителствените и държавните власти, които сега съществуват. Гражданите не избират тези власти, нито са предоставили изрично заверено пълномощно, че предоставят това си право на трети лица, в случая народните пратеници. Затова или трябва да предоставим такива права на народните пратеници или трябав да изискваме да назначаваме и уволняваме ние, чрез пряк вот, всички важни длъжности в тази държава.


Сега обаче не виждам как може да се отнеме правото на избран народен пратеник да бъде такъв, ако не е съгласен да се закълне във вярност на Конституцията. И втори въпрос, ако той иска да се закълне в законите на страната, но не и в Конституцията, как се процедира?







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217981
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930