Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2017 12:03 - Има ли икономическо основание за увеличение на пенсии и държавни заплати?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 286 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.04.2017 12:11


 Всички политически партии напоследък ни проглушиха ушите на тази тема. Трябвало да се увеличат пенсиите, държавните заплати и т.н. и т.н.


НИКОЙ ОБАЧЕ НЕ НИ КАЗА, КАКВО Е ОСНОВАНИЕТО? Не приемам основанието, че тези баламите в частния сектор, които работят, започнали да печелят повече и това било основание, да се увеличат пенсиите и заплатите за сметка на бюджета, че даже и се стигна дотам, че средната заплата на чиновниците стана по-висока, отколкото е средната заплата на тези, които им изкарват тяхната средна заплата - работниците и служителите в реалния сектор.


Нека споделя едно мое мнение по въпроса за пенсиите. Тези, които сега са над 70 годишна възраст, са хора, родени през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. Като изключим тези, които са родени през 20-те и са останали твърде малко, основната маса пенсионери, заради които започна полемиката за увеличение на пенсиите са именно родените през 30-те и 40-те години на века и които са някъде около 1 милион. Статистиката дава информация за броя на жителите над 65 годишна възраст, а те са около 1,4 милиона души и затова е трудно точно да се определи, колко са над 70 годишна възраст.


Та тези приблизително около 1 милион български граждани са прекарали по-голямата си част от трудовия живот в условията на социализма. Много от тях са получавали по 40 лева заплати. Спомням си в края на 60-те години, големите заплати бяха по 70 лева. През 70-те години малко се увеличиха, а след 80-та година, след промяната на цените, при обикновените професии в търговията и услугите заплатите станаха 145 лева, висшистите започваха със 174 лева, а най-високи бяха заплатите на заетите в промишлеността и машиностроенето, рудодобива и енергетиката. Колкото по-тежка физическа беше работата, толкова заплатата беше по-висока. Имаше заплати и по 1000 лева, поне аз съм виждал такъв фиш в края на 80-те години на работник във военен завод. Но нека да отбележим, че почти всички от тези хора, които работеха такава тежка работа, вече не са между живите и техните претенции към солидарната пенсионна система клонят по-скоро към нулата.

Останалите живи български граждани са или високоплатените началници от едно време, които физически са все още съхранени или тези, които не са стоели на доменните пещи или не са копали въглища и руда. Точно тези хора получават най-ниските заплати в България и поради грешния пенсионен модел, който на практика не може да изчисли заслугите на тези хора, които са работили преди 2000 година. Така обикновено се случва при социализма - правиш се на обществено аргажиран и загрежен за хората и в един момент разбираш, че всичко е една долнопробна лъжа и казваш на хората, че са били глупави, че са повярвали на празните приказки, вместо на точните сметки.

Та тези гора, които са вземали едни 145 лева заплата при социализма и в смутните години до 2000 година, на тези хора ще се актуализират предимно заплатите. Не казвам, че 200 или 230 лева или 300 лева са "достойни" пенсии. Само казвам, че тези хора получаваха едни 50 долара заплати десетилетия наред и сега се надяват на 150 долара пенсии. ЗАЩОТО ВСЕ ОЩЕ СМЕ В СОЦИАЛИЗМА. По времето, когато те вземаха 50 долара заплати, германските работници вземаха по 5 долара на час и по 40 долара на ден.  Но нашите хора бяха доволни на 50 долара заплати и не направиха нищо, за да поискат сметка от партийните секретари, защо се получава така. Не само, че вземаха малко пари, но и не се интересуваха, къде отиват техните данъци и социални осигуровки. Сега обаче нали ви прави впечатление какво казват хората, които биват интервюирани за размера на пенсиите? Обикновено казват: "Пенсиите ни са ниски", "Не стигат за нищо" и т.н. Да си спомняте някой да е казал: "Ами толкова сме работили, толкова сме внасяли, толкова и получаваме сега под формата на пенсии"? Не нали. Но всеки иска и всеки е недоволен. А къде останаха народните послания под формата на нравоучения в историята? Спомняте ли си приказката: "На каквото си постелеш, на това и ще легнеш"? Или "Имаш крава, пиеш мляко"? Къде в народното творчество можеш да видиш посланието: "Внасяй там нещо, колкото да не е без хич, пък като дойде време да получаваш, гледай да вземеш колкото можеш повече"? Та нали сегашният пенсионен модел е изграден тъкмо върху такава философия - антиприродна и дезинтегрираща и затова около на се шири беднотия и недоволства.

Нека пак да го кажа - нищо лично нямам против тези хора. Моите родители също попадат в тази категория. И на тях парите им се виждат малко. Но когато попитам как е възможно да си работил за 50 долара, а да искаш след това пенсия от 150 долаа, никой не може да даде свястно икономическо обяснение. Защото социалистите ни направиха такива - възпитани сме да вярваме в социалистическия казан - слагаш там колкото е възможно по-малко, а вземаш, колкото е възможно повече. Така обаче икономика не се прави. Правят се скапани хора, хора без творчество, без въображение, без цели и без желания за работа. Създават се тунеядци и тарикати, които след това реват за пари. 

КОГАТО ПОПИТАШ ДЪРЖАВАТА, ДАЛИ ЛИЦЕТО ИВАН, КОЕТО Е РОДЕНО ПРЕЗ 1940 ГОДИНА И ИМА ТРУДОВ СТАЖ ОТ 40 ГОДИНИ И СЕ Е ПЕНСИОНИРАЛО НА 60 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ПРЕЗ 2000 ГОДИНА, КОЛКО ПАРИ Е ВНЕСЛО В ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ, ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА ТИ ДАДЕ ТАКАВА СПРАВКА, ЗАЩОТО ПРИ СОЦИАЛИЗМА Е ТАКА - СМЕТКА БЕЗ КРЪЧМАР, ВСИЧКО Е НА ПРИНЦИПА ЕДНО КЪМ ГЬОТЬОРЕ. ДОКАТО НЕ СЕ НАУЧИМ ДА ПРАВИМ ТЕЗИ ПРОСТИ СМЕТКИ, ДОТОГАВА СТРАНАТА НИ ЩЕ Е БЕДНА, А СПОСОБНИТЕ ЩЕ БЯГАТ ОТ НЕЯ, ЗАЩОТО ТЕ НЯМА ДА ИСКАТ ДА ИЗДЪРЖАТ ТЕЗИ, КОИТО СА ДОКАРАЛИ СТРАНАТА ДО ТОВА СЪСТОЯНИЕ, ЗАЩОТО НЕКА ДА НЕ СИ КРИВИМ ДУШАТА - ВИНАТА ЗА СОЦИАЛИЗМА СА ТЪКМО ТЕЗИ ХОРА, РОДЕНИ МЕЖДУ 20ТА И 40 ГОДИНА НА МИНАЛИЯ ВЕК. ТЕ ГЛАСУВАХА ЗА СОЦИАЛИЗМА, ТЕ ГО ПОДКРЕПЯХА И ПОДДЪРЖАХА СЪС СИЛАТА СИ, С ГЛУПОСТТА СИ, С ТЪПАТА СИ ВЯРА В ТЪПИ ЦЕННОСТИ. КАКВОТО СА ПОСЕЛИ, ТОВА И ДА ЖЪНАТ.

Аз ли какъв съм. Да, работил съм яко при социализма. И тогава имах пари и сега имам. И тогава ми пречеше държавата и сега ми пречи. Но бях упорит и бачках. Но в същото време, работих затова, СОЦИАЛИЗМЪТ ДА СИ ОТИДЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-БЪРЗО. БЯХ ПРОТИВ ЧЛ. 1 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА. ПОСТОЯННО ГО ПОСТАВЯХ ПОД СЪМНЕНИЕ В МОИТЕ ЛЕКЦИИ ПРЕД СТУДЕНТИТЕ. БЯХ НА ПЪРВИТЕ МИТИНГИ. МРЪЗНЕХ ПО ПЛОЩАДИТЕ И ИЗРАЗЯВАХ МНЕНИЕ. МОГА ДА КАЖА, ЧЕ СЪМ БИЛ ОТ ХОРАТА, ЗАРАДИ КОИТО КОМУНИЗМЪТ КАТО ЦЯЛО, КАТО ИКОНОМИКА И ИДЕОЛОГИЯ СЕ ПРОВАЛИ. АЗ ИСКАХ НЕГОВИЯ ПРОВАЛ, РАБОТИХ ПРОТИВ НЕГО, МЕЧТАЕХ ЗА НЕГОВИЯ ПРОВАЛ И ВЯРВАХ, ЧЕ ТОВА Е ГРЕШЕН СТРОЙ, ГРЕШНА КОНСТРУКЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО. И ПРОДЪЛЖАВАМ ДА СЕ БОРЯ СРЕЩУ СОЦИАЛИЗМА, ЗАЩОТО ТОВА ВЛЕЧУГО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЩЕСТВУВА, СМЕНЯЙКИ ЕДНА ФОРМА С ДРУГО. Защото знам, тези хора, които подкрепяха това влечуго, сега мрънкат за мизерните 200 или 300 лева пенсия. Защото толкова им е акъла. Защото толкова им е хоризонта - в рамките на 6 филии хляб и една шкембе чорба и 5 кубика дърва за зимата. Защото цял живот СА РАЗЧИТАЛИ НА НЯКОЙ ДРУГ, А НЕ НА СЕБЕ СИ.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219014
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930