Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 17:38 - Липсата на обективни критерии за оценка деформира съществено живота ни и произвежда "боклуци". Одитори и одиторки.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове:
1



Разбира се, има голяма доза ирония в заглавието. Тази сфера на дейност в България, както много други, също е прекалено регулирана и в същото време - недостатъчно регулирана. Резултатът е както навсякъде - въртят се едни огромни пари, а информацията от одиторските доклади не става за нищо.



Спомням си времето, когато в България фалираха 16 банки. Тези банки бяха одитирани от известни имена и фирми. Никоя от тези фирми не беше лишена от правото да извършва одити, заради нагласени одиторски доклади, което само потвърждава правилото за формалността на задачата - машината за пари работи, а информацията за обществеността и инвеститорите - голяма работа, ако е пълен булшит.


Когато един инвеститор иска да купи едно предприятие, да не си мислите, че чете доклада на одиторите. Той знае, че докладът е проформа и е заради изискването на закона. Той знае, че докладът не струва и си назначава сам одит, който да му даде информация, какво се случва в проверяваната фирма. Оттук изводът:


Единственият истински одит е този, който съответният инвеститор назначава, за да разбере дали си струва да даде еди колко си пари за тази фирма или не.


 Ако предположим, че такива одити се извършват в не-повече от 1-2% от българските фирми, които подлежат на задължителен годишен одит по закона, значи останалите 98-99% одити на фирми са загуба на време, ресурс и най-важното, мъгла в очите на обществеността, ако иска да разбере, какво аджеба се случва в една фирма.

Витиеватите слова, с които започва всеки един доклад за одит на фирма е потвърждение за това, което казвам. Все едно, че различните одиторски фирми преписват едни и същи стандартни фрази, с които се опитват и успяват, да снемат всякаква отговорност от себе си, ако се случи нещо лошо с фирмата.


За да формираш едно одиторско предприятие е необходимо 3/4 от управителното тяло трябва да са регистрирани от Института за дипломирани експерт-счетоводители. одитори.  Това означава, че управителното тяло на една такава фирма не може да бъде по-малко от 4 души, от които 3-ма трябва да са одитори. Получаването на сертификат от Института също е доста дискутирана тема, като съмненията за корупционни практики варират в размер на 5 цифрени суми, за да се получи сертификат. Така се формират затворени професии, една от която е професията на експерт-счетоводителя. Определи ли са си долна граница и по такъв начин показват среден пръст на конкуренцията, като обективна среда за работа в една пазарна икономика. Но кой ти гледа обективизма!!! Важното е да се докопат до парите и то по законен начин. Удобна формулировка нали? Задавам въпроса, защо няма хиляди и хиляди експерт-счетоводители? Защо умишлено, без да може да се докаже естествено, се ограничава техния брой? За да имат повече работа и повече лапане. Ето затова. Как хубавичко със законови средства и методи са си направили една ЗАТВОРЕНА ПРОФЕСИЯ, която от една страна им носи страхотни доходи, а от друга страна - НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ.


И какво излиза - няма обективни критерии, затова, кой може да стане експерт-счетоводител. Няма обективни критарии, на които трябва да отговаря една одиторска фирма. Няма обективни критерии затова, на фирма или на одитор да се отнема правото за практикуване на тази професия или дейност.


Какво трябва да се случи, за да може един експерт-счетоводител и една одиторска фирма, да загубят право да практикуват тази дейност? НА ПРАКТИКА В БЪЛГАРИЯ - НИЩО. КОТЕРИЙНОСТТА, БАДЖАНАЩИНАТА, ВРЪЗКАРСТВОТО, ПОЛИТИКАНСТВАНЕТО, УРЕЖДАНЕТО И НАГЛАСЯНЕТО ПРОЦЪФТЯВАТ. Когато Енрон фалира в САЩ, съответните институции отнеха лиценза на Артур Андерсън, защото тази фирма беше одиторът, който не само, че скри от обществеността информация за истинското състояние на компанията, но се доказа, че съзнателно е ликлидирала доказателства, която я уличават в съучастничество.

Какво стана след фалита на КТБ? НИЩО. Какво се случи с КПМГ, които бяха одитори на КТБ. НИЩО. Това е България - ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.


Сега си спомням за одитори, които бяха одитирали банки, без да споделят в докладите си мислене, че има проблеми и след това банките фалираха. За награда им дадоха големи постове в държавната администрация. Това е България - едно голямо НИЩО.



Какво да се направи. Трябва да има обществена институция, която да хване за гушата ОДИТОРСКАТА МАФИЯ. Тази институция трява да се ръководи от Председател и двама заместници, които да се избират пряко от Суверена и да се отчитат пряко на Суверена всеки месец. Иначе няма да се оправим.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3218564
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930