Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 14:25 - Защо политически нестабилната Македония показва по-добри показатели от политически стабилната България?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 84 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.06.2017 19:39


България е на 46-то място по икономическа свобода.


Македония е на 32-ро място по икономическа свобода.


Косово е едно място преди нас - 45-то място.

За тези, които не са много добри в тази материя, ще кажа, че колкото по-дълги години една държава поддържа много добри показатели за икономическа свобода, толкова е по-голяма вероятността по-бързо да се стигне до икономически възход, който да класира страната сред най-развитите държави на света. Така например, може Македония в момента да "прави" по-нисък БВП на глава от населението на България, но в дългосрочна перспектива, ако се задържи тази разлика във възможностите за правене на бизнес, тя няма как да не доведе до сравнително по-бърз растеж в Македония, спрямо България.
Защо политически нестабилната Македония е по-добро място за правене на бизнес от България? Защо правителството на Македония, въпреки цялата контроверзност на неговото съществуване, политически натиск върху опонентите си, включително физическа разправа, юридическа разправа и т.н., та защо тази държава бележи за последните 10 години по-голям напредък от България?


Ето някои факти за Македония за последните 10 години:
  1. Правителството осъществява инвестиционна програма за близо милиард евро за преустройство на центъра на столицата - Скопие, пари, които биха могли да допринесат за икономическия растеж на страната по-добре, ако бяха инвестирани да кажем по-умно - например в инфраструктурата
  2. Но като гледам какво става в държавата, тя е една строителна площадка, въпреки разсипията на обществен ресурс, съсредоточен в центъра на Скопие - магистралата от Скопие към Охрид се строи, магистралата от Демир Капия до връзката с магистралата към Гевгелия вече е изградена - 23 километра в много тежък терен с множество виадукти и два големи тунела. Строи се и магистралата от Скопие към Щип. Разшири се трасето от Велес към Щип. Планира се високоскоростен път от Градско към Прилеп и от Струга към албанската граница. Направи се магистралата от Куманово до сръбската граница. Да не споменавам по-малките пътища, които са проектирани или са в процес на реконструкция. Да не ви споменавам строителството на спортни площадки и зали по градове и села, въпреки, че страната няма тази подкрепа, която ние имаме от Съюза в това направление. Спортната зала в Скопие беше построена преди Бойко да направи зала Арена в София. Още с влизането в малкото градче Крива Паланка, веднага след българската граница в посока Скопие, може да се види новата спортна зала на градчето и обекти, на които гражданите мога да спортуват. Много пъти съм казвал, че обектите за свободен достъп в жилищни райони, каквито правителството направи в градовете, лично на мен ми липсват в София. Тук такива съоръжения нямаме и се принуждаваме да ходим в дворовете на училищата, за да поиграем баскет, примерно.
  3. Тези промени, които наблюдавам там са и в областта на подобряване на административното обслужване. Обслужването на едно гише там е отдавна. Дори имат програма, наречена "Няма грешна врата", която има задача да упъти гражданите, които искат някаква услуга от държавата и са почукали на грешната врата. Администрацията е длъжна да ги упъти в правилната посока.

И ето моят въпрос - въпреки простотиите, които се правят там - и политически и в областта на неразумното, направо престъпно харчене на обществен ресурс, македонските реформи са забележителни. Какво да кажем ние. Ако македонците правят всичко това, въпреки както казах, простотиите на правителството си, как ние не можем дори и да се доближим до техните успехи? И защо? Значи македонските простотии са незначителни спрямо нашите, българските простотии, за да успеят въпреки това да ни надминат. Светът е състезание. И не само със себе си, но предимно с другите. Явно другите ни надминават, а типичните балкански страсти и мръсотийки, които си правим един друг и на правителствено и на лично ниво, ни докарват дотам, че да сме постоянно лошият пример на Европа. След като дори и Косово се класира на по-предно място от нас!!! Какво друго ни остава? Босна и Молдова са след нас. Хвала богу.Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 1571836
Постинги: 3632
Коментари: 2878
Гласове: 1206
Архив
Календар
«  Април, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30